Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe nema cenu

 

179444-mercedes slr 1.jpg

 

U fabričkom muzeju Mercedes-Benza pored ostalog ''spavaju'' i dva primerka modela 300 SLR Uhlenhaut Coupe za koje u nemačkom automobilskom magnatu kažu da nemaju cenu. Mercedes-Benz je 1955. godine dominirao u višesatnim trkama s modelom 300 Sport Light-Racing (SLR), a u nastojanju da dokazano dobar trkački automobil naprave još boljim u kompaniji su odlučili da prerade dve postojeće šasije W196S i pretvore ih u zatvorene Coupe verzije na kojima će biti karakteristična ''gullwing'' vrata.

 

179445-mercedes slr 11.jpg

 

Planove za nove trkačke automobile koji su svoj premijerni nastup trebali da imaju 1956. godine pokvarila je stravična nesreća na trci izdržljivosti 24 sata Le Mana u kojoj je zahuktali Mercedes 300 SLR kojim je upravljao Francuz Pierre Levegh nakon nesrećnog izletanja sa staze usmrtio 83 i povredio oko 180 gledalaca. Među poginulima je bio i francuski vozač, a u Mercedesu su taj dan odlučili da se povuku iz sveta automobilskih trka, što je trajalo sve do 1989. godine.

 

179446-mercedes slr 111.jpg

 

Zajedno sa odlukom o povlačenju prekinute su i sve dalje aktivnosti oko razvoja trkačkog modela 300 SLR Coupe. Jedan od dva prototipa je dugo kao svoj službeni automobil koristio šef razvojnog odeljenja Rudolf Uhlenhaut, zbog čega je automobil kasnije nazvan 300 SLR Uhlenhaut Coupe. U automobil koji je mogao da se koristi na javnim putevima Mercedes je ugradio 8-cilindarski motor čija je radna zapremina povećana sa 2.5 na 3 litra, a derivat motora iz tadašnje Formule-1 W196 je raspolagao sa 302 konjske snage. Sa maksimalnom brzinom 290 km/h 300 SLR Uhlenhaut Coupe bio je najbrži drumski automobil tog vremena, a prema pričama svedoka Rudolf Uhlenhaut je jednom prilikom razdaljinu između Minhena i Štutgarta (220 kilometara) prešao za sat vremena. Iako mnogi poznavaoci retke automobilske klasike smatraju da bi oba primerka na aukcijama ostvarenom cenom oborila sve dosadašnje rekorde, u Mercedesu nemaju nameru da prodaju svoje vredne raritete.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...