Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Mercedes G klase / Mercedes EQG

Recommended Posts

U najavi Mercedes baby G Klasa

 

205021-mercedes g 1.jpg

 

Mali električni SUV nadahnut Mercedes G-Klasom bi trebalo da se pojavi 2026. Ako već zaživi, bila bi to manja G Klasa u formi električnog terenskog automobila po značajno nižoj ceni.

 

Zamislite Mercedes ''baby G-Wagen'' kao smanjenu G-klasu: fizički manjih dimenzija, verovatno manje sposobnog van puta, ali zato puno jeftiniji. I najverovatnije sa električnim pogonom, za razliku od trenutnog G-Wagena sa V8 ispod haube. Mercedes nije zvanično odobrio ovaj mini-G, ali pojedini vodeći ljudi iz odbora Mercedesa vide veliku priliku i ogroman potencijal s ovim modelom piše MotorTrend. Kutijasta, bezvremenska retro spoljašnjost trenutne G-Klase lepo bi se pretvorila u ljupku smanjenu iteraciju, koja ne bi bila direktni klon. Pojačan reputacijom blistavog G-Wagena, ali dosta pristupačniji, mini-G bi bi mogao da bude jako zanimljiv tržištu. Verovatno i bukvalno progutan od strane potencijalnih kupaca terenskih vozila i postojećih ambicioznih vlasnika G Klase.

 

Ipak, sumnja se da kutijasti SUV poput ovog može da ukrsti koplje sa hard-core terencima. Možda bi on pre bio konurentan jednom Jeepu Compassu. Gde god da se uklopi, čini se da je terenski SUV segment uvek gladan novih modela - uključujući i električne verzije. Ono što je očekivano da bi, shodno manjim gabaritima, mali G-Wagen trebalo da ima manji klirens i kraće međuosovinsko rastojanje od većeg brata. Baza bi trebalo da mu bude Mercedes Modular Architecture (MMA), kompaktna i srednja EV platforma, što sugeriše da bi to bio BEV sa mogućnošću brzog punjenja od 800V. Kao takav trebalo bi da nudi autonomiju od oko 500 km.

 

Ono najvažnije, baby G Klasa bi mogla da košta oko 55.000 evra, što je značajno manje od standardne G Klase koja u Nemačkoj startuje od 118.000 evra u verziji G 400d. Ako već krene s proizvodnjom, a to ne bi trebalo da bude pre 2026. svi koji prate autoindustriju i ludnicu oko G Klase već vide ''Baby G'' kao veliki tržišni hit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dolazi i manji Mercedes g-Klase

 

mercedes g baby.jpg

 

Mercedes je i zvanično potvrdio da razvija baby G Klasu koju u kompaniji opisuju kao ''Little G.'' Potvrda je stigla na promociji CLA koncepta na Salonu automobila u Minhenu, gde je nemački brend pokazao i najavnu sliku buduće male G Klase.

 

Iako su u ovoj ranoj fazi poznati tek neki ograničeni detalji o novom modelu, izvršni direktor Mercedesa Ola Kalenius je rekao da će ovo vozilo stići za ''nekoliko godina'', ali je dodao da kompanija još nije odredila definitivan datum. ''Imamo nešto za G fanove širom sveta. U stvari, večeras objavljeno da će biti ''Little G''. Dakle, ćerka ili sin ''Big G'' će takođe doći među obožavaoce G-a širom sveta za nekoliko godina'', navodi Kalenius. Slika koju je objavio Mercedes prikazuje obrise novog modela, potvrđujući da će imati sličan kutijasti oblik kao obična G Klasa, ali će biti manji. Takođe se zove g-Klasa, a ne G-Klasa, što odražava njenu manju veličinu. Nije međutim poznato da li će to biti vozilo sa 2 ili 4 vrata.

 

Glasine o baby G-Klasi su se ponovo pojavile ranije ove godine nakon što su nemački mediji tvrdili da je takav model spreman za lansiranje 2026. Izvori tvrde da će se bazirati na MMA platformi kompanije i da bi mogao da se prodaje isključivo kao EV sa električnom arhitekturom od 800V.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mansory Grand Entrée

 

mansory g 04.jpg

 

Mercedes-AMG G63 je doživeo još jedno doterivanje u tjuning kompaniji Mansory koja je najnoviju verziju nazvala Grand Entrée.

 

mansory g 03.jpg

 

Među izmenama su aero body kit (novi prednji branik sa integrisanim LED svetlima, prednja maska, proširenja blatobrana, pragovi, hauba od ugljeničnih vlakana, retrovizori od ugljeničnih vlakana, zadnji krovni spojler, zadnji difuzor), Mansory poklopac rezervnog točka, takozvana samoubilačka zadnja vrata, dodatna svetla na krovu, set crnih točkova, novi izduvni sistem, doterana unutrašnjost (braon i Pistachio zelena koža, pedale, elementi od ugljeničnih vlakana), kao i paket za pojačanje motora.

 

mansory g 02.jpg

 

4.0 twin-turbo V8 motor sada raspolaže sa 850KS i 1.000 Nm obrtnog momenta pa ubrzanje od 0 do 100 km/h traje samo 3.5 sekundi.

 

mansory g 01.jpg

 

Mansory u kratkoj vesti ne navodi cenu za Grand Entrée koji je inače ograničen na samo 10 primeraka.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mercedesov šef pokazao kako se električna G klasa okreće u mestu

 

mercedes g turn.jpg

 

Kao što je poznato, model nosi oznaku EQG, a raspolagaće električnim pogonom sa četiri nezavisna elektromotora. Naravno, napajaće se iz ogromne baterije kako bi vozilo imalo zadovoljavajući domet i u vožnji terenom.

 

Koliko G klasa zaistina može odlučio je da pokaže i prvi čovek Mercedesa Ola Källenius vozeći se austrijskom planinom Schöckl. Tokom vožnje nije štedeo vozilo, a što jasno pokazuje i reakcija suvozačice. Na kraju je izveo i okret vozilom u mestu poznat kao Tank-turn, koji se sada zove G-Turn. Zanimljivo je da će G-turn biti opcija i na serijskom vozilu, a korisnik će moći da bira koliki ugao okreta želi, 90, 180, pa sve do 360 stepeni. Premijeru EQG očekujemo tokom 2024. godine, a onda navodno sledi i dolazak manjeg modela, tzv. ''Little G''.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...