Jump to content
FAS Goran
neshaoct

F1: Haas tim

Recommended Posts

Haas otpustio Mazepina

 

has vf22.jpg

 

Rus Nikita Mazepin neće voziti za Haas u predstojećoj sezoni Formule 1, pošto je doneta odluka da se sa njim okonča saradnja, kao posledica vojne intervencije Rusije u Ukrajini. Nekoliko dana se spekulisalo da bi moglo da dođe do ovakvog epiloga, posle svih dešavanja na istoku Evrope.

 

Iako je FIA prvobitno omogućila ruskim i beloruskim vozačima da se takmiče pod neutralim zastavama, ubrzo je saopšteno da Mazepin neće moći da vozi u Silverstonu na Velikoj nagradi Britanije. To je samo dodatno ''poguralo'' odluku Haas-a da sa svojim vozačem raskine saradnju. Isto je učinjeno i sa firmom Uralkali, jednim od glavnih sponzora tog tima, koja je u vlasništvu ruskog milijardera Dimitrija Mazepina. ''Haas F1 tim je doneo odluku da raskine saradnju sa Uralkalijem i Nikitom Mazepinom. Poput ostatka F1 zajednice, i naš tim je šokiran i tužan zbog invazije na Ukrajinu. Želimo miran završetak tog konflikta'', navodi se u saopštenju Haas-a. Ruskog vozača najverovatnije menja Pjetro Fitipaldi, unuk dvostrukog F1 šampiona Emersona Fitipaldija. Pjetro je već imao priliku da debituje u najbržem karavanu, pošto je 2021. vozio u Abu Dabiju kao zamena za Romana Grožana. Sezona startuje 18-20. marta trkom za Veliku nagradu Bahreina. Sva dešavanja moći ćete da pratite uz Sport Klub kanale.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šteta. Ovaj je vozio zato što je imao jakog sponzora. Sada najavljuju neke likove koji nemaju ni dinara. Prošle godine u Haas-u pričaju da nemaju novac,videćemo dal ga ove godine imaju kad ne biraju vozače sa jakim sponzorima

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mazepin: Oduzeli su mi san, radio sam za ovo 18 godina

 

mazepin.jpg

 

Ruski vozač Nikita Mazepin razočaran je odlukom Hasa da mu uruči otkaz, istakavši da mu je na taj način oduzet san na čijem ostvarenju je radio 18 godina. Zbog vojne intervencije Rusije u Ukrajini, američki tim je odlučio da raskine ugovor sa 23-godišnjim vozačem. Saradnja je prekinuta i sa firmom Uralkali, koja je u u vlasništvu ruskog milijardera Dimitrija Mazepina.

 

''Prošle nedelje me je Hasov advokat pismom obavestio o momentalnom raskidu ugovora. Pre toga je FIA odlučila da ja i ostali ruski vozači možemo da se takmičimo uz neutralni status. Slična odredba doneta je i za Danila Medvedeva u tenisu, njemu je dozvoljeno da se takmiči kao neutralni sportista. Hasova odluka nije bila zansovana ni na kakvoj direktivi upravnog tela, niti je naložena bilo kakvim sankcijama koje su izrečene meni ili mom ocu. Smatram da to nije fer. Nije postojao pravni razlog da se moj ugovor prekine. Laknulo mi je kad sam video da je FIA dozvolila da se takmičimo kao neutralni sportisti, nadao sam se da ću moći nesmetano da učestvujem u šampionatu. Ali onda se sve promenilo. Oduzeli su mi san na čijem ostvarenju sam radio 18 godina'', rekao je Nikita.

 

Ruski vozač objavio je da je osnovao fondaciju ''Takmičimo se kao jedan'' kako bi pomogao sportistima koji su ostali bez posla zbog političkih odluka. ''Fondacija će donirati finansijska i nefinansijska sredstva onim sportistima koji su proveli svoj život pripremajući se, samo da bi onda otkrili da im je zabranjeno da se takmiče zbog pasoša koji imaju. Radićemo na pronalaženju posla, jer su mnogi ostali bez sponzora. Pružićemo im i pravnu pomoć. Svi znamo da je karijera sportista kratka i da su potrebne godine odricanja da bi se takmičili. Kada se ta nagrada oduzme, to je poražavajuće i niko ne razmišlja šta će biti dalje. Ja ću se pozabaviti ovim''.

 

Evropska unija uvela sankcije porodici Mazepin

 

Nikita i njegov otac Dimitrij Mazepin dodati su na listu Rusa koji su pod sankcijama Evropske unije. Najnovije dopune objavljene su u sredu. Nikita je naveden kao 732. Rus koji je pod sankcijama, dok je njegov otac bio pod brojem 723. U obrazloženju odluke navedeno je da je Dimitrij, kao vlasnik kompanije Uralkali, uključen u ekonomske sektore koji obezbeđuju značajan izvor prihoda Vladi Ruske Federacije, koja je odgovorna za aneksiju Krima i destabilizaciju Ukrajine. EU napominje da ''se pokazalo da je član najužeg kruga ljudi koji podržavaju Vladimira Putina''. Što se tiče Nikite, ističe se da je ''on fizičko lice povezano sa vodećim biznismenom (njegovim ocem) uključenim u ekonomske sektore koji pružaju značajan izvor prihoda Vladi Ruske Federacije''.

 

Novi problem za Haas: Ruska firma traži povrat uloženog novca

 

Ruska kompanija Uralkali zatražila je punu nadoknadu troškova od Haas-a, pošto je američki tim uoči početka nove sezone Formule 1 odlučio da raskine sponzorski ugovor. Haas je prekinuo veze sa kompanijum Dimitrija Mazepina, dok je njegov sin Nikita dobio otkaz na mesto vozača, zbog invazije Rusije na Ukrajinu. U sredu se kompanija Uralkali oglasila saopštenjem, u kojem navodi da želi svoj novac nazad.

 

''Kompanija smatra odluku tima nerazumnom i veruje da na sport ne treba da utiču politika i spoljni faktori'', navedeno je u saopštenju. ''Uralkali namerava da zaštiti svoje interese u skladu sa važećim pravnim procedurama i zadržava pravo da pokrene sudski postupak, te zahteva odštetu i traži povraćaj značajnih iznosa koje je platio za sezonu Formule 1 2022. Pošto je većina sponzorskih sredstava za sezonu 2022. već prebačena na Haas i s obzirom na to da je tim raskinuo ugovor o sponzorstvu pre prve trke, Haas nije izvršio svoje obaveze prema Uralkaliju. Uralkali će tražiti nadoknadu iznosa koje je uložio. Povrat novca od Haas-a i preostali deo sredstava odvojenih za sponzorisanje biće iskorišćeni za osnivanje fondacije za podršku sportistima Mi se takmičimo kao jedan''. Pomenutu fondaciju osnovao je Nikita Mazepin za podršku sportistima kojima je zabranjeno da se takmiče zbog političkih razloga.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moguć povratak Giovinazzija u Formulu 1?

 

Antionio_Giovinazzi_Ferrari_VN_Majamija.jpg.webp

 

Prema nekim navodima ovaj italijan mogao bi da se nađe na gridu.


Kao vozač na udaru ovoga puta našao se Mick Schumacher koji još uvek nije zabeležio bodove za svoj Haas a pritom je doživeo nekoliko većih udesa. Zbog toga se oglasio i šef tima Gunther Steiner koji je kritikovao mladog Nemca koji nije imperiosnirao ni na trci u Azerbejdžanu.

Dobro obavešteni britanski novinar Joe Saward napisao je na svom blogu da se na Haasovoj listi pojavilo novo ime a to je bivši vozač Alfa Romea Antonio Giovinazzi. Ovaj Italijan trenutno vozi u Formuli E kao i da vrši ulogu test vozača Ferrarija pa tako važi za moguću zamenu ukoliko bi se desilo da Haas reši da raskine saradnju sa Mickom Schumacherom.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

ne znam šta bi dobili sa njim,čovek samo učestvuju u formuli e one trke koje sam gledao uvek je na začelju. Šumaher je dobio posao na tatu i u formuli 2 uglavnom je završavao trke tj.najmanje je imao odustajanja. Jednom pobedio i nikad nije bio dominantan u šampionatu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haas i Schumacher pregovore o novom ugovoru počinju u Italiji?

 

Mick_Schumacher_Haas_VF-22_VN_Madarske_Grid.jpg.webp

 

Ove dve strane još uvek nisu započele razgovore o daljoj saradnji.


Mick Schumacher trenutno prolazi kroz svoju drugu sezonu u Formuli 1, odnosno može se reći da je ovo prva u kojoj ima konkurentan bolid za bodove, pošto je u 2021. Haas odlučio da ne razvija svoj auto. Nemac je na proteklih nekoliko trka popravio formu pa je čak i doneo prve bodove za svoj tim.

Kako prenose nemački RTL, američki tim i Schumacher još uvek nisu započeli svoje razgovore o novom ugovoru za 2023. Prema ovom izvoru Guenther Steineru se ne žuri oko potvrđivanja Nemca u svoju vozačku postavu a pregovori bi trebali da počenu tokom vikenda za VN Italije koja je na programu od 9. do 11. septembra. Treba istaći da se ovde dosta pita i Ferrari jer je Mick Schumacher član njihove vozačke akademije.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Steiner: Schumacher ima 50:50 šanse da ostane u Haasu, Hulkenberg je takođe kandidat

 

Mick_Schumacher_Haas_VF_22_VN_Asutraije_Staza.jpg.webp

 

Američki ti još uvek nije potvrdio ime svog drugog vozača.


Odavno je poznato da je Kevin Magnussen potpisao višegodišnju saradnju sa Haasom, pa je tako njegova pozicija u timu sigurna dok to nije slučaj sa Mickom Schumacherom. Nemcu ističe ugovor na kraju ove sezone a pošto je on član Ferrarijeve akademije mladih vozača o njegovoj sudbini razgovaraće Mattija Binotto i Guenther Steiner.

Šef američkog tima kazao je da oni nisu zacrtali trku na kojoj će doneti konačnu odluku. Steiner je u intervjuu za RTL dodao da Nemac ima 50:50 šansi da ostane u timu ali je priznao da je razgledao na tržištu i da su u obzir samo ulazili vozači sa superlicencom.

“Postoje puno pitanja koja kruže unaokolo.” dodao je on. “Veoma je moguće da će Schumacher biti u Haasovom bolidu i naredne sezone, mogućnost za tako nešto je 50:50.”

Guenther Steiner je priznao da je u konkurenciji za mesto i Nico Huleknberg.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haas potvrdio da je razgovarao sa Hulkenbergom

 

Nico_Hulkenberg_Aston_Martin_VN_Bahreina_Grid.jpg.webp

 

Šef tima izjavio je da je pričao sa ovim Nemcem.


Domino efekat u Formuli 1 što se tiče slobodnih mesta se polako završava, što znači da trenutno imamo dva slobodna mesta u dva tima a to su Haas i Williams. Ipak, malo veća gužva bila je za poziciju u američkom timu a izgleda da su u trci ostala samo dva kandidata a to su Mick Schumacher i Nico Hulkenberg.

Prema nekim najavama mladi Nemac i trenutni vozač tima započeli su prve razgovore već tokom VN Singapura, ali nije tajna da Haas gleda i druge opcije. U ovoj kombinaciji bio je i Daniel Ricciardo ali je Australijanac rešio da propusti narednu sezonu što znači da je Nico Hulkenberg ozbiljan pretendent za ovo mesto. Sada i šef Haasa potvrdio je da je bilo kontakta između ove dve strane.

“Ja sam zapravo pričao sa njim.” kazao je Guenther Steiner za nemački RTL. “Ja se poznajem Nica već duže vreme i to mnogo bolje nego što se znam sa Danielom (Ricciardom). Mi smo pričali, ali još ništa nije odlučeno.”

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nema Niko takve sponzore kao Šumaher, verovatno ce Šumaher produžiti ugovor. Jedini problem Šumahera je 3 slupana bolida

Share this post


Link to post
Share on other sites

MoneyGram postaje novi glavni sponzor Haasa

 

Mick_Schumacher_Haas_VF-22_Kevin_Magnussen_Haas_VF-22_VN_Australije.jpg.webp

 

Američki tim objavio je saradnju sa ovom kompanijom.


Pre početka sezone Uralkali bio je glavni sponzor Haas tima ali je ova saradnja morala da bude obustavljena zbog rata između Rusije i Ukrajne. Od tada američka ekipa traži novog partnera i ovom traganju je došao kraj. Još prošle nedelje Haas je najavio posebnu konferenciju za medije na kojoj je objavljeno da MoneyGram postaje novi sponzor ali od 2023. godine.

Partnerstvo je potpisano na tri godine a ova sredstva omogućiće  timu da posluje do gornjih granica budžeta a koja pravila propisuju.

“Još od našeg ulaska u šampionat 2016. Haas F1 tim je pokazao jaku reputaciju, okretnost i otpornost. MoneyGram je sličan sa nama samo ali na polju svetskih finansijskih tržišta, i spremni smo da zajedno radimo kako bi maksimalizovali rezultate na stazi.” kazao je vlasnik tima Gene Haas.

 

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haas: Našu vozačku postavu objavićemo pre kraja ove sezone

 

Mick_Schumacher_Haas_VF_22_VN_SAD_Trka.jpg.webp

 

Američki tim je jedan od dva tima koja nisu potvrdila svoje vozače za 2023.


Guenther Steiner izjavio je da će njegov tim objaviti vozačku postavu pre poslednje trke u Abu Dabiju. Tako je Haas ostao jedini tim sa Williamsom koji nisu potvrdili svoje vozače, odnosno koji će biti ti vozači koji će deliti garažu sa Kevinom Magnussenom i Alexanderom Albonom.

Što se tiče Haasa za preostalo mesto konkurišu Mick Schumacher i test vozač Aston Martina NIco Huleknberg. Prema rečima šefa tima sadašnji njegov vozač ima 50-50 šansi da tu i ostane i naredne sezone.

“Za mene nije pitanje o jednoj trci ili jednom krugu. ZRadi se o tome šta je najbolje za Haas na srednjem i drugom periodu. Nije to sada kao da ako Mick zaradi poene imaće sigurno mesto na gridu.” kazao je Guenther Steiner i dodao da će to biti onaj koji će moći da predvodi tim u budućnosti.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potvrđeno je, Hulkenberg menja Šumahera sledeće godine.

Po mom mišljenju loša odluka po tim Hasa, smeo bih da potpišem da Hulk neće uzeti više od 5 poena sledeće godine ako i toliko.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Užasna odluka, ne razumem uopšte šta Hulkenberg traži u F1, ako je neko imao prilike da se pokaže i dokaže, bez ikakvih rezultata, to je onda on. I evo opet, čemu, zašto? Jedino ako je neka veća lova u pitanju pa i da razumem, u suprotnom, ima bar 10 boljih i perspektvnijih vozača koji nemaju mesto na gridu trenutno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Upravo tako. Ne razumem odluku ali mi je Has generalno odvratan pa bolje za Šumahera što je otišao.

Ostaje mala nada da Sardžent ne sakupi dovoljno bodova za F1 licencu pa eto Šumahera u Vilijamsu što mislim da je bolja opcija za njega od Hasa.

Mislim da Mik ima još što šta da pokaže, nije šampionski kalibar ali mislim da je dobar za F1.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haas potvrdio Hulkenberga za narednu sezonu, zahvalio se Schumacheru

 

Nico_Hulkenberg_Aston_Martin_Padok.jpg.webp

 

Američki tim odlučio je da izabere iskusnijeg Nemca.


U poslednjih nekoliko meseci vodila se velika bitka između Micka Schumachera i Nica Hulkenberga za preostalo mesto u Haasu. Na kraju ovaj tim je doneo odluku da u 2023. da šansu trenutnom trećem vozaču Aston Martina.

“Veoma sam zadovoljan što mogu da poželim dobrodošlicu Nicu Huleknebrgu u potpuni povratak u Formuli 1.” kazao je šef Haasa Guenther Steiner. “Iskustvo koje nam on donosi u tim je veoma jasno, on će uskoro imati 200. start u Formuli 1, ima dobru reputaciju, dobar je na kvalifikacijama i pouzdan trkač. Ti njegovi atributi kada ih uparite sa iskustvom koje poseduje i Kevin Magnussen nam daje veoma kredibilnu vozačku postavu za koju verujemo da će nas pogurati napred na gridu. To nam je bio cilj i razlog zbog čega smo se odlučili da promovišemo Nica nazad u Formulu 1.”

“Veoma sam srećan što sam se vratio na trkačko mesto sa Haasom za 2023. Osećam se kao da nikad nisam napustio Formulu 1. Uzbuđen sam zbog ove prilike i imaću mogućnost da radim ono što volim i moram da se zahvalim Geneu Haasu i Guentheru Steineru na poverenju. Moramo zajedno da radimo kako bi bili u mogućnosti da se borimo sa ostalim timovima za sredinu grida i jedva čeka da se priključim ovoj brobi.” kazao je Nico Hulkenberg.

 

 

Ovom prilikom Guenther Steiner se zahvalio i mladom Nemcu na dosadašnjem radu.

“Želim da se zahvalim Micku Schumacheru na doprinosu timu u poslednjih nekoliko godina.” kazao je šef tima. “Mickov pedigre u juniorskim kategorijama je bila dobro poznata stvari on je nastavio da raste i da se razvija kao vozač sa Haasom. Doneta je odluka da idemo u drugačijim smerovima i ceo tim želi Micku sve najbolje u narednim koracima u budućoj karijeri.”

 

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mik je dobio šansu i nije je iskoristio,previše štete a slab tempo. Lako je bilo sa Mazepinom da se takmiči čim je došao Magnusen videla se razlika. Što se tiče ove sezone na trkačkim stazama imao je solidan tempo ali gracke staze i sa zidovima koju su uz stazu očajan i dosta lupanja.

Lepo za Hulka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tuga, gubimo Fetela, Rikarda i Šumahera u jednoj sezoni, ali nam zato ostaju velemajstori poput Strola, Okona, Cunode. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Vule

Je li to namerno ili slucajno izostavljas da ostajemo bez nenadmasnog virtuoza Latifija?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hulkenberg bio na fizičkom limitu tokom testa u Abu Dabiju

 

Nico_Hulkenberg_Haas_VF-22_Abu_Dabi_Test_Staza.jpg.webp

 

Ovaj Nemac imao je prilike da se po prvi put oproba sa novim timom.


Haas je pre manje od nedelju dana potvrdio da će Nico Hulkenberg zameniti Micka Schumachera, pa je tim omogućio ovom iskusnom Nemcu da se nađe za bolidom na zvaničnom testu. Tako je on dobio mogućnost da se upozna sa radom i procedurama, kao i da testira svoje fizičko stanje.

“Dan pun mogućnosti da sakupimo dosta podataka, pa sve to možemo da analiziramo u zimskoj pauzi.” kazao je Huleknberg posle testa. “Mi smo planirali da odradimo veliki broj kilometara i umalo smo u tome uspeli. Zadovoljan sam danom, nije bilo iznenađenja. Fizički, moram da priznam, bilo je teško, dostigao sam limit.”

Inače, Nemac je imao pauzu od sat i po na jučerašnjem testu zbog kvara na Ferrarijevoj pogonskoj jedinici.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...