Jump to content
FAS Goran
Milutinac

Fudbal - jednostavno!

Recommended Posts

da li je neko od kolega isao na neku utakmicu u Italiji?  Planiram da gledam Milan - Fiorentina pa mi je potrebno par informacija oko kupovine karata.. :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Srbin koji je "okusio" diktatorsku Severnu Koreju

 

Mihailo Ivanović, srpski fudbalski trener, jedan je od onih koji su uspeh u fudbalu stekli tako što su bili odvažni i upustili se u avanturu u koju niko nije.

 

14426666725c06e9ed0328a734262213-w640.jp

 

vanović iza sebe ima izuzetno zanimljivu karijeru – vodio je Voždovac, Smederevo, OFK Beograd, Budućnost iz Podgorice, a onda je rešio da ode u Severnu Koreju.

Odlaskom u Severnu Koreju ispisao je nove stranice svog života, ali i srpske istorije, barem što se trenerskog posla u toj zemlji tiče. Za samo sedam meseci u Pjongjangu osvojio je nekoliko nacionalnih trofeja.

Ivanović je pričao za VICE o tome kako je raditi, ali i živeti u Severnoj Koreji, i kako sve to tačno izgleda u toj ne mnogo poznatoj zemlji za Srbe.

 

"Postoji jedan čovek, bivši bokser Fahrija Šekularac, koji već godinama intenzivno sarađuje sa sportskim klubovima Južne Koreje. On je došao u nekakav kontakt sa čovekom koji je zaposlen kao šef za odnose sa inostranstvo u sportskom društvu '25. April', izvesnim pukovnikom Kimom, i pukovnik Kim mu je tražio fudbalskog trenera. On je preporučio mene, a dodatna preporuka stigla je i od Branislava Mora, odbojkaškog trenera koji je takođe radio u Severnoj Koreji", kazao je Ivanović.

Ivanović ističe da se sve jako brzo odigralo, ali da je, pre svega, otišao tamo iz finansijskih razloga.

"Sve se brzo odigralo.U petak sam krenuo avionom za Peking, gde su me sačekala dva čoveka iz ambasade Severne Koreje, smestili me u hotel i rekli mi da se sutra ujutru leti za Pjongjang. Međutim, uveče su došli i rekli mi da se put odlaže za ponedeljak, jer taj pukovnik Kim, koga sam ja posle i upoznao i sa kojim sam blisko sarađivao, ima neka posla u Kini. Na kraju su mi javili da ipak idem sam, i tako sam u ponedeljak stigao u Severnu Koreju. Otišao sam jer eto, moja situacija je u tom momentu bila takva da je bilo dobro otići negde – zbog finansija, da ne lažem. A kad sam prihvatio, odmah sam se zapitao, šta sam ja to prihvatio, gde ja to idem, pa ne znam ništa o tim ljudima. Uostalom, znate već šta se priča o Severnoj Koreji ovde".

Srpski trener kaže da je za odlazak u Južnu Koreju imao podršku porodice, a zatim otkriva šta ga je prvo frapiralo po dolasku u tu zemlju.

"I pitam ti ja tako njega (prevodioca) odmah, je li, kaži mi, koji smo, gde smo, kakvi smo, kakvo je prvenstvo...a on će meni, pa ovde nema prvenstva. Ja u čudu. Kako bre nema prvenstva? Što su me zvali? A on mi objašnjava, ovde se igraju turniri – šest puta godišnje. Vi ćete se spremiti, mi smo višestruki šampioni tih turnira, i kaže mi – od tih šest, mi u proseku uzmemo pet. Iste večeri ja se vidim sa Morom, i za večerom ga pitam, 'Moco, ti si ovde već neko vreme, kako se igra ovde fudbal?'. On, iskreno, kaže – Miki, nemam pojma, ne gledam to uopšte.

Moja prva utakmica je za deset dana, i ja sednem prvo sa trenerima u stručnom štabu da vidim šta je i kako je. Inače, bivšeg šefa ostave u štabu, što se ispostavilo kao greška – ljubomora radi, znate, i videlo se da je on od prvog dana bio protiv mene. Ali, trudio se da bude korektan, jer je on ipak potpukovnik, pa ne valja da pokazuje nedisciplinu mimo čina".

 

a.jpg

 

Ivanović otkriva kako stvari funkcionišu u Severnoj Koreji, čak i u fudbalu.

"25. April je vojni klub, i svo osoblje kluba, od igrača do uprave, su – vojnici. Neki fudbaleri su vojnici, kapiten je potpukovnik, ima tu mnogo majora među igračima, moji pomoćnici su sve oficiri...lekar je vojni lekar, sve je vojska. I oni svi žive u sportskom centru 25. April, koji je...pa ’ajd da ne preteram, ali kao neki omanji grad. Tu ima dvesta terena, hala, sala, stambenih objekata...tu svi oni žive. Na prvom treningu, ja spazim na tribinama onog njihovog NBA igrača kako sedi", kaže Ivanović.

Naišao je na otpor i kod pokušaja da promeni taktiku, a tokom prvog meča u 25. Aprilu sačekalo ga je jedno veliko iznenađenje, koje se dobro završilo po njega i ekipu.

"Pitam ja njih, šta igrate vi? 4-4-2, kažu. Dobro, ja ću to da promenim u 4-3-3, jer sam video na prvih par treninga da ja imam igrače kojima će to pasovati. A oni – oni su bili protiv toga, čak je i taj pukovnik koji je glavni za fudbal bio protiv, ali ja sam im rekao, ja ću to da igram i tačka. Dođe i ta prva utakmica, i to na stadionu 'Prvi Maj' koji prima 114 hiljada ljudi. Neverovatan, ma, neverovatan stadion! I tu dođe desetak hiljada ljudi, što nama dole deluje kao da ih ima sto, ali nema veze. Ja promenio sistem, mi dobijemo 2-0, i još i penal promašimo za treći gol. Lagano. Završi se utakmica, tek ja vidim, neko silno radovanje, neki pehari se dodeljuju...cimnem ja ovog mog prevodioca, je li bre mali, šta je ovo? A on će meni, pa ovo je bilo finale. Ej, finale!

Pa što mi nisi rekao, pitam ga ja. Kaže, zabranili su mi da ti kažem da se ti ne bi nervirao, da ne upadneš u frku...znaš, kako to prva utakmica pa odmah – finale. Ali dobro, završilo se to kako je trebalo. Ja sam se brzo nametnuo jer sam odmah napravio rezultat, i jer je taj moj eksperiment, nazovi, uspeo. Osim trenera, koji su bili u gardu, svi su bili zadovoljni, pa sam ja posle i držao predavanja oficirima, oni su bili oduševljeni. Na kraju smo dobili skoro sve utakmice, samo smo igrali nerešeno protiv reprezentacije".

Kako to obično biva u režimskim zemljama, nacionalni sastav ima prioritet u svakom pogledu.

"Reprezentacija vam je tamo odvojeni entitet. Oni vam uzmu igrača i to je to, ne vrate ga do daljnjega. Oni svi žive zajedno godinu dana, treniraju zajedno, ne mrdaju. Meni su odmah uzeli dvojicu najboljih.Inače, selektor je u to vreme bio Jern Andersen, Norvežanin sa nemačkim pasošem, tako da ja nisam bio jedini stranac u severnokorejanskom fudbalu. On mi se stalno žalio kako ne može da izdrži tamo. Mislim da je na kraju i otišao odatle", jasan je Ivanović.

 

11951440215c06e7e652dc3973813012-w640.jp

 

Po rečima Ivanovića može se zaključiti da u Severnoj Koreji nije baš katastrofa kao što se prenosi u evropskim medijima, ali da je ipak većina priče o diktatorskom režimu tačna.

"Ja sam sedeo u jednom kafiću tamo svaki dan, kafić je radio 24 sata. Predivan kafić, u jednom tržnom centru, na spratu. I kad sam se malo zbližio sa tim osobljem, oni su se malo otvorili prema meni – inače su malo rezervisani svi oni, znaš. I pitam ja njih, jel’te, jel’ dođe neko recimo u tri ujutru? Oni kažu ma da, kako da ne. Mislim, ne bude puno al’ bude ljudi. Pitam, jel’ stranci? Pa ne samo stranci, dođu i naši – mahom studenti.Na ulicama, džipova koliko hoćeš. Novih vozila. Nije, nije sve to tako...mislim, jesu oni malo zatvoreni. I da, okupirani su Vođom, tj. Maršalom. Opsednuti. Tamo postoje dva TV kanala, dnevno emituju od pet do jedanaest uveče. Ali, u tih pet-šest sati programa, on je na ekranu četiri sata. U sve se razume. Kad se priča o sportu, on to dobro zna. O raketama, to najbolje zna. Poljoprivreda, i on to zna. On tu nešto objašnjava, ljudi zapisuju, tako to nekako izgleda", navodi 66-godišnji Srbin.

U Severnoj Koreji nije zabranjeno komunicirati preko interneta, ali jeste papreno skupo. Ivanović je uspeo i da se sprijatelji sa svojim prevodiocem, ujedno i obezbeđenjem.

"Moj prevodilac je u stvari bio bezbednjak. On bi uveče dojavljivao višima šta sam radio, s kime sam pričao...recimo, ja sam tamo imao mobilni internet, čega inače nema u Severnoj Koreji, ali su ga meni namestili. Sećam se, ja pitao prevodioca jel’ može nešto da se sredi, da ne budem baš mimo sveta. On kaže – videćemo. Za par dana, dovede mi nekog njihovog malog tehničara, on me povede u neki hotel, smesti me da pijem kafu i kaže, sad sačekaj, ja idem da rešim to.I pijem ja kafu dobra četiri sata, a ovaj se vraća, daje mi telefon i kaže, ok, sad radi. Samo, inače, tamo se sve to papreno plaća – čak se i Vajber i Votsap naplaćuju. Uzmeš prelistaš srpske novine, proćaskaš sa nekime preko mreža, i ode četrdeset dolara na dan.

E, tako ti ja jednom dođem u situaciju, šalju mi ovi moji iz Srbije drugari na Vajber neke bezobrazluke, kad eto ti ga za neki dan prevodilac kaže, znate, one slike što vam stižu iz Beograda, ne biste to trebali da gledate...ja se kao pravim lud, ma koje slike. A sve znaju. Posle, kad sam se zbližio sa ovim prevodiocem, uhvatim da ga zaj***vam malo. U deset uveče kad dođu kuvar i kelner, on ode da spava, a ja mu kažem – čekaj bre, pa jel’ moraš večeras ili ujutru da im šalješ izveštaj, sedi malo. A on se nasmeje pa kaže, pa mogu i ujutru. Pa šalji onda ujutru, ko ga je*e, odmori bre...", kroz šalu je rekao Ivanović.

 

py.png

 

Srbin u Južnoj Koreji – po pitanju jezika prošlo je onako kako je očekivano. Ipak, Ivanović je na originalan način uspeo da se izvuče iz bilo kakvih problema.

"Shvatio sam jako brzo da ne mogu da im popamtim imena, meni je sve to bilo slično. I onda se setim – naučim ja njihove brojeve, od jedan do dvadeset, i onda pred svaki trening ih postrojim i svakome dam dres sa brojem, i kažem im – ti si danas sedmica, ćilibon, devetka je kubon, petica obon, i tako dalje. I onda, kad je utakmica, ja viknem – ćilibon! I sedmica se odmah okrene. Naučio sam i par onih osnovnih termina, levo, desno, brže, napred, nazad. Snašli smo se već. Karantin je doživotan, i ne samo za nas. Ostale ekipe su civilne, ali i oni žive u odvojenim sportskim centrima", kazao je Ivanović.

Problemi u prevelikom broju mečeva postali su evidentni veoma brzo. Previše priprema, mečeva i ostalih zadataka za fudbalere negativno su uticali na njih, a srpski stručnjak nije mogao da samo sedi i gleda.

"Malo više neljudski! Ja sam posle objasnio njihovom predsedniku fudbalskog saveza, kod kojeg sam jednom prilikom bio na prijemu, da to ne može tako, upropastiće fudbalere. U stvari, oni su već upropašteni. Ne možete ništa da napravite u fudbalu ako vam igrači rade pripreme šest puta godišnje – njihova muskulatura je uništena, kosti su im slabe. Oni se nenormalno povređuju – šest puta pripreme, znate šta to uradi telu? Prvo kamp pa jake pripreme, pa spustite trening za utakmice, pa pustite par dana odmora, pa opet utakmice, pa tako do kraja, pa onda raspust i onda – op, opet jake pripreme.
Pritom, sportska medicina im je na nivou srednjeg veka. Oni nemaju najobičnije mašine za terapiju".


Što se tiče interesovanja gledalaca oko utakmica, ono je postojalo, ali ne uvek i ne konstantno.

"Ma da, ali samo za pojedine utakmice. Ne zanima njih kad igra 25. April sa nekim indijancima iz provincije kojima mi damo deset komada za poluvreme – pa još u deset ujutru. Ali, kad smo igrali na otvaranju renoviranog stadiona 'Kim Il Sung', gde su inače dočekali Tita svojevremeno, protiv Amrokanga, kluba ministarstva unutrašnjih poslova, bilo je krcato – više od šezdeset hiljada ljudi je došlo da gleda. Ukratko, mislim da je tu glavni problem bilo to turnirsko takmičenje, jer ko još lud dođe na stadion i onda ceo dan gleda utakmice. Glupost", istakao je "Miki".

 

Iako je 25. April igrao dobro, do razlaza sa srpskim trenerom je došlo. Iv

"Ja sam klub trenirao sedam meseci, i u tih sedam meseci, mi smo igrali sjajno – pobeđivali sve žive, osvajali sve. Samo sam jedno finale izgubio na penale. A onda, negde sredinom novembra, dođe meni pukovnik Kim i kaže – moramo sad da se dobro spremimo, u januaru idemo u Oman na svetsko prvenstvo vojnih ekipa. Ja kažem OK, međutim, posle petnaestak dana to otpadne, i ja dođem u situaciju da je ispred mene četiri meseca bez rada – novembar, decembar, januar, februar. Zime su tamo mnogo jake – naiđe sibirski vetar i to bude baš gadno, i naravno, nema treninga.

Kaže onda meni Kim, vidi, četiri meseca da budeš ovde i da primaš te pare...moramo da vidimo da malo smanjiš tu platu, barem dok je mrtva sezona. A ja, nametnuo se tamo, malo se osokolio, razmišljam – ma kakvi, moliće me da ostanem. I kažem, neću. On me moli, kaže, daj bar malo, da prenesem ovima da si spreman, ovo ono...ali ja ni da čujem. Mislio sam da će ih proći, međutim ubrzo smo se rastali. I kad me je Kim ispratio na aerodrom, rekao mi je – znaš, tvoja primanja su ipak bila enormno velika za naše uslove.

I tako se na kraju i ispostavi da je tu bilo dosta ljubomore – neki su bili ljubomorni na moje metode rada, a neki, bogami, eto i na primanja, koja su bila astronomska za njihove uslove. Posle sam čuo da je neki glavonja iz generalštaba, neki prilično jak oficir, išao da se žali kako je to moguće da jedan trener, civil, ima dvadeset puta veću platu od njega", jasan je Mihailo Ivanović.

Do rastanka nije došlo samo iz finansijskih razloga, već su tu bili neki drugi problemi. Kako Ivanović kaže, promena koju je on izdejstvovao je bila ravna revoluciji.

"Vidite, recimo, ja sam radio u vojnom klubu, pa su fudbaleri ustajali kad i vojska – u pet ujutru. Ja sam onda insistirao kod pukovnika Kima da to ne može tako, kako ja da ih spremim, oni ustanu u pet, pa doručkuju, pa trening, a utakmice popodne. Ne ide. I on izdejstvuje da spavaju do pola osam, što je bila gotovo revolucija. Kaže meni mali, bogami, ovo bi moglo da izazove probleme...vi menjate neka ustaljena pravila. To nije dobro.

Ali da, ja sam tamo bio prvi strani trener, i prvi sam promenio neke zakone, neke postulate po kojima su oni godinama radili. Meni je lepo pukovnik Kim i rekao –Miki, ako si ti spreman da radiš kako misliš da treba, ti radi, ali biće problema. Ti te probleme nećeš mnogo osetiti jer te mi štitimo, ali neće tu biti baš sve kako misliš da jeste. I eto, tako je i bilo. Mislio sam da će me zvati opet, ali do toga nije došlo".

Što se tiče preporuka Srbima da posete Severnu Koreju, on poručuje da mu je period u toj zemlji bio jedan od najlepših.

"Mene sad da zovu, sutra bih otišao. Neka vam to bude odgovor. Ja sam radio kao trener u Kini, na Kipru, u Crnoj Gori, bio savetnik u reprezentaciji Makedonije, radio u više domaćih klubova...ali ovo u Koreji je bio jedan od najlepših perioda mog života", zaključio je Mihailo "Miki" Ivanović za VICE.

 

Preuzeto sa b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

Diletta Leotta.

 

Nađi slike od pre svih operacija

 

Mada i ovako deluje 10 godina starija (ima 27)

 

 

Edit: evo slika

 

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

 

 

 

86608bb13044a57671f93a17bf0ec16f.jpg62d87d7ca31793a6f199408bd4d41d75.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mančester junajted otpustio Murinja!

 

murinjo.jpg

 

Mančester junajted otpustio je Žozea Murinja nakon debakla protiv Liverpula na Enfildu (3:1), saopštio je klub sa Old Traforda.

 

Junajted od početka sezone igra loše, zaostaje 11 bodova za četvrtoplasiranim Čelsijem na poziciji koja vodi u Ligu šampiona, a čak 19 za liderom Liverpulom. ''Crveni đavoli'' su dobili samo sedam od 17 utakmica u Premijer ligi, tek jednu u poslednjih šest kola, dok su u međuvremenu remizirali sa Sautemptonom i Kristal Palasom koji se bore za opstanak. Osim loših rezultata, Murinjo je od letos bio u lošim odnosima sa potpredsednikom Edom Vudavardom nezadovoljan što mu nije doveo štopera koga je tražio u finišu prelaznog roka.  ''Želimo da se zahvalimo Žozeu na njegovom radu u Mančester junajtedu i želimo mu uspeh u budućnosti. Klub će do kraja tekuće sezone preuzeti vršilac dužnosti menadžera, dok klub sprovede kompletan proces izbora novog menadžera'', saopštio je Junajted.  Dok Junajted ne imenuje privremenog menadžera, treninge tima će voditi Majkl Karik.

 

Što se tiče potencijalnog naslednika, još pre nekoliko nedelja brojni mediji su najavili dolazak Zinedina Zidana, koji je sa Realom osvojio tri Lige šampiona. Tokom sezone je Portugalac ušao i u sukob sa prvom zvezdom tima Polom Pogbom, zbog čega su krenule spekulacije o povratku Francuza u Juventus iz koga ga je Junajted doveo 2016. za tadašnji rekord od 105 miliona evra. Murinjo je na startu sezone bio nezadovoljan pripremama zbog dužeg odmora igrača koji su nastupali na Svetskom prvenstvu, dok je sve vreme vodio pravi ''rat'' sa medijima koji su ga iz nedelje u nedelju smenjivali, a on od njih zahtevao ''poštovanje'' zbog tri titule PL. Portugalac je tokom dve i po godina na klupi Junajteda ostvario učinak od 84 pobede, 32 remija i 28 poraza na 144 utakmice, što je 58.8% uspešnosti, a to mu je najgori učinak od Porta, preko dva mandata u Čelsiju, te Interu i Realu. Sa najvećim engleskim klubom je uspeo da osvoji samo Komjuniti šild 2016. godine, te Liga kup i Ligu Evrope 2017.

 

preuzeto sa - b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

Čista desetka!

 

Dušan Tadić odigrao je u utorak uveče u Madridu savršenu utakmicu.

 

Srbin je zabeležio najbolji meč sezone kada je bilo najvažniije, na gostovanju najvećem evropskom klubu, trostrukom uzastopnom osvajaču Lige šampiona. Tadić se poigravao sa odbranom Real Madrida te golom i uz dve asistencije režirao impresivnu pobedu Ajaksa 4:1 na Santjago Bernabeuu.

Prema statistici ''SofaScore'', Tadić je protiv najtrofejnijeg tima LŠ dobio čistu desetku. On je prvi Srbin koji je dobio ocenu 10 u Ligi šampiona. Tadić je za 90 minuta uspešno izveo sva četiri driblinga, poslao je 22 tačna dodavanj (74%), od kojih je pet bilo ključnih, a sa tri je stvorio velike šanse. Ali, i ne samo po SofaScore. Mnogi evropski časopisi davali su ocene fudbalerima nakon ovog susreta, pa je tako Tadiću pripala, kako kažu, retka desetka od renomiranog francuskog lista L'Ekip. Kako se navodi, Tadić je tek deveti fudbaler ikada koji je dobio desetku od kolega iz L'Ekipa. Na toj listi su još: Frank Soze (1988), Bruno Martini (1988), Oleg Salenko (1994), Lars Vindfeld (1997), Lionel Mesi (2010, 2012), Levandovski (2013), Karlos Eduardo (2014) i Nejmar (2018).

Fudbalski svet bruji o partiji Tadića, koji je u 30-toj godini života odigrao najbolju utakmicu u karijeri.

 

14982679405c7ef8a6799f7618327290_w640.thumb.png.140d9c95e0c0cbfea97202cecfcd98c1.png

 

 

 

Preuzeto sa b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...