Jump to content
FAS Goran
Milutinac

Fudbal - jednostavno!

Recommended Posts

Nema više Điđija, Ikera, Petra...

 

12031482325b0932800b2a9681265592_640.jpg

 

Na Svetskom prvenstvu većina reprezentacija neće biti značajno oslabljen nedostajanjem glavnih čuvara mreže. Za Špance će braniti De Hea, a tu je i Reina, Brazilcima su na raspolaganju i Ederson i Alison, Nojer je blizu kompletnog oporavka, a ako slučano ne bude mogao da brani zamena na golu Nemaca mu je niko drugi no prvi golman Barselone Mark-Andre ter Stegen. Između stativa Srbije naći će se, kao po običaju golman Partizana Vladimir Stojković, a ozbiljnu konkurenciju mu pravi Marko Dmitrović, nekadašnje dete Crvene zvezde, a sada prvi čovek odbrane španskog Eibara. Tu je i Predrag Rajković, još jedan bivši golman crveno-belih, koji sve bolje i bolje brani u izraelskom Makabiju, mada svakako je najnerealnije da njega gledamo na prvenstvu. Vrhunski golmani, u vrhunskim reprezentacijama, na vrhunskom prvenstvu.

Međutim, neće svi biti tu. Ko su neki od čuvara mreže koji neće imati prvilegiju da obeleže Svetsko prvenstv?

 

Đanluiđi Bufon

 

6737212735b093280762ed214860522_640.jpg

 

Verovatno najveća legenda na ovoj listi. Stub odbrane Juventusa, kao i reprezentacije Italije, nedavno je najavio da će napustiti ''Staru damu'', ali ne i da li će završiti karijeru, dok se iz reprezentacije već povukao, odmah posle poraza od Švedske u baražu za SP. Ukupno 176 nastupa, debitovao 1997 sa samo 19 godina, poslednji meč odigrao 21 godinu kasnije, jer se posle penzionisanja ipak vratio nacionalnom dresu za prijateljske mečeve protiv Argentine i Engleske. Italija ne može bez Điđija, niti on bez nje, ali Svetsko prvenstvo će ipak morati bez ''Azura''. Gotovo je sigurno da bi Bufon poslednji reprezentativni meč odigrao u Rusiji, da nije bilo tih Šveđana, i to još bez Ibre… Ne shvatite pogrešno, svaka njima čast, bili su bolji, ali kakav bi to oproštaj bio, još i da su Italijani uradili nešto pozitivno. Ako ne završi karijeru, videćemo gde će Điđi, ali i da je to bilo to, malo li je? Svetsko prvenstvo 2006. je bilo njegovo, Italijani su završili kao pobednici, pobedivši Franzuce na penale 5-3. Bufon dobija nagradu najboljeg golmana prvenstva, prvu a nažalost i poslednju. Mnogima Italijani neće faliti, zbog prepoznatljivo ''tmurnog'' i defanzivnog stila igre, ali retko kome neće nedostajati Đanluiđi Bufon.

 

Iker Kasiljas

 

8356436075b09328115f75304872748_640.jpg

 

Dobro, razumem, njegovo vreme je odavno prošlo kome će on faliti? Tri godine je mlađi od Bufona, i dalje aktivno brani, možda ne u klubu renomea Juventusa, ali se svakako može svrstati među legend španskog fudbala, i jednog od najboljih golmana te zemlje svih vremena. Malo toga je bilo što Kasiljas nije mogao da odbrani, a to je i pokazao sjajnim nastupima u reprezentaciji, možda ne svih, ali skoro svih 167 puta. Možda Španija nije baš zbog njega osvajala titulu svetskog prvaka 2010, kao i evropskog 2008. i 2012. godine, ali je on u sva tri navrata svrstavan u timove prvenstva kao najbolji golman. Kasiljas brani u Portu, novom-starom šampionu Portugala, a nedavno je objavio kako će se tamo zadržati još godinu dana - za manje para nego ranije, a svakako manje para da je otišao u neku Kinu ili MLS. ''Crvenoj furiji'' Kasiljas sigurno neće faliti, jer imaju jednog od najboljih golmana današnjice Davida de Heu između stative. De Hea iz godine u godinu pokazuje da je najbolji igrač Mančester junajteda, a ove sezone je za to i proglašen, što nije česta prilika za jednog golmana. Koliko god da je dobar De Hea, znaju svi šta je predstavljao Iker Kasiljas. Nekako se uvek šmekerski postavljao u svim situacijama, a dovoljno govori da su ga poštovali čak i oni najveći mrzitelji Reala.

 

Jan Oblak

 

15475196465b093281cb4b3574654898_640.jpg

 

Slovenac, karijeru počeo u ljubljanskoj Olimpiji, onda prešao u Benfiku, za koju je odigrao samo 16 mečeva, ali pritom uspo da bude najbolji golman sezone u Portugalu, a 2014. prešao u Atletiko Madrid, gde je pri golman i glavni stub svetski poznate odbrane Atletika. Njegovoj reprezentaciji put do Rusije nije bio lak, ali je bio izvodljiv. Našli su se u grupi sa Engleskom, Slovačkom, Škotskom, nebitnom Litvanijom i još nebitnijom Maltom, a tu fazi takmičenja su završili na razočaravajućem četvrtom mestu. Međutim, nije odbrana bila problem kod Slovenaca, jer je taj deo posla bio obavljen vrhunski, za šta najviše zasluga može da poprimi Jan. On je na svim mečevima bio među stativama i na deset duela u kvalifikacijama primio sedam golova, što je isto koliko i Slovačka, a jedino više od Engleske i Džoa Harta, koji takođe neće učestvovati na Svetskom prvenstvu, ali o njemu nešto kasnije. Za razliku od Bufona, njegova reprezentacija neće preterano faliti prvenstvu, ali kao i Bufon on hoće, a kako i ne bi nedostajao golman koji je ove sezone na 49 mečeva primio samo 28 golova, a od četiri penala sa kojima je bio suočen odbranio tri.

 

Petr Čeh

 

13884409405b09328250323233576732_640.jpg

 

Česima bi sigurno nedostajao golman Arsenala, a nekada Čelsija, da su se plasirali na prvenstvo. Nema Čeha, a nema ni Čeha, jer se on penzionisao još 2016. godine posle neuspele kampanje njegove zemlje na Evropskom prvenstvu. Rekorder po broju nastupa u nacionalnom dresu, sa 124, rekorder po broju utakmica sa neprimljenim golom u Čelsiju, sa 220, a rekordan broj puta je bio Fudbaler godine Češke. Jedini je golman koji je ikada osvojio ''Zlatnu rukavicu'' sa dva različita kluba, a malo ko zna da, dok je branio za Spartu iz Praga nije primio gol na 903 minuta zaredom. Bilo bi lepo da se Petr našao na ovom velikom takmičenju, uz Điđija i Ikera, ali bilo bi lepo kada bi nekako mogle da se vrate neke legende kao što su Kan, Kanjizares, Igita... tako da bolje da o tome i ne razmišljamo. Na, već pomenuta, 124 nastupa za svoju državu primio je 75 golova, a mreža mu je ostala ''netaknuta'' 37 puta. O klupskim uspesima ni ne mora da se priča. Za Čelsi branio jedanaest godina, tačnije 494 puta, a primio 393 gola, dok je u Arsenalu od 2015. godine gde mu je učinak malo slabiji. Da li je do njega, da li do večno slabe odbrane ''Tobdžija'' ne znamo, možda kombinacija oba, ali za njih je na 117 nastupa primio 132 gola, dakle, više od jednog po meču, nešto o čemu nije mogao ni da sanja u redovima ''Plavaca''.

 

Džo Hart

 

3928729105b093283522e6237828109_640.jpg

 

Dolazimo do prvog kontroverznog imena, tačnije kontroverznog izbora. Bufonove i Oblakove ekipe se nisu kvalifikovale na SP, dok su Čeh i Kasiljas već neko vreme u penziji, a šta je sa Hartom? Nikada neću zaboraviti meč protiv Totenhema 2010, kada je Hart postavio sebe na mapu. Tada je legendarni Šej Given bio prva opcija Sitija, ali je Roberto Mančini na otvaranju sezone ipak priliku dao mladom Englezu, koji mu se više nego revanširao. I to ne samo tad, nego i u narednim godinama, kao stub između stativa koji su retkli uspeli da probiju. Hart je komandant, pozitivno lud i vrhunski golman... barem je to bio. Od dolaska Pepa Gvardiole u ''Građane'', a budimo realni i pre toga, Hart nije više ono što je bio. Pozajmnica u Torino, onda u Vest Hem, ali dobrog starog Džoa i dalje nema. Forma je prolazna, klasa je večna, to je tačno, ali ono što je on prikazao tada protiv Totenhema, u onom meču Lige šampiona protiv Barselone, kao i u mnogim drugim, verovatno nikada više nećemo videti. Dolazimo do ključnog detalja njegovog pominjanja u ovom tekstu, a to je izostanak iz reprezentacije. Izostanak nakon što je na prvih devet mečeva, od ukupno deset, svoje reprezentacije u kvalifikacijama branio svaki minut, i to poprilično uspešno. Pa, zar nije zaslužio da bude pozvan na Svetsko prvenstvo, u najmanju ruku kao druga opcija? Barem treća? Ako pitate trenera Engleza Gereta Sautgejta - nije. Pozvani su Džordan Pikford, Džek Batlend i Nik Poup. Je l su njih trojica bolja od Harta? Možda jesu, verovatno nisu. U kvalifikacijama zajedno imaju provedenih 90 minuta na golu Engleske, tj. Batlend ima to vreme, jer je branio na poslednjem meču. kada su već obezbedili prolaz u Rusiju. Da je bilo mesta za Džoa, bilo je. Zašto nije pozvan, ne zna niko, a ni on. Kako sam kaže, oseća se slomljeno i veoma je razočaran, a kako ne bi bio. Čovek koji poslednjih par godina pokušava ponovo da se pronađe, ''vuče'' se po pozajmnicama, kritikovan je svaki treći dan, ali jedna jedina konstanta mu je reprezentacija... i onda ovo. Faliće Hart, ljubiteljima fudbala i golmana, a nadam se i engleskoj reprezentaciji.

 

Od ostalih, tu je rezevrni golman Mančester junajteda, Argentinac Serhio Romero. Još jedan kontroverzni primer, na jedan čudan način. Naime, Fudbalski savez Argentine objavio je da Romero, zbog povrede, neće moći da brani boje svoje ekipe na Svetskom prvenstvu. Plasirali su tu informaciju kao zvaničnu, verujem da većini Argentinaca nije bilo drago, s obzirom da im je on najbolji golman, ali onda u javnost stupa njegova žena. ''Oporavak od ove povrede je maksimalno dve nedelje. Mnogi ljudi su želeli da ga oteraju iz reprezentacije, ali on vredno radi na oporavku i biće spreman za prvi meč protiv Islanda. Ne znam zašto im toliko smeta, rekli su da je slomio nešto i umorni smo od njihovih laži'', rekla je Romerova supruga Elijana. Šta će biti sa Romerom ne zna se, da li je zavera istinita, da li će ga to sputati da nastupi na prvenstvu Sveta... svakako je da, iako se ne pojavi u Rusiji, mnogo više će nedostajati Argentincima nego ostalim fudbalskim fanaticima. 

 

Nema više Bufona, Kasiljasa, Čeha, pa i Valdesa, Cezara, Handanoviča... ali tu su De Hea, Ederson, Ljoris i drugi... nije tako strašno. 

 

Tekst: Luka Nikolić

 

preuzeto sa - b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zvezde Atletico Madrida dobili svoje nove automobile za 2018. godinu - Alfa Romeo Stelvio

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lekari otkrili da Karijusov košmar u finalu Lige šampiona nije slučajnost

 

1NTk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWlRFN01EQV8vYzM4YmVlNTllNWUxYmRhNzU0N2Y1ZWE1ZTFkZDE2N2IuanBlZ5GTAs0C5ACBoTAB.jpg

 

Prošao je kroz noćnu moru u 25. godini života, a teško da će ikada prestati da je sanja. Loris Karijus je nedeljama na meti besnih navijača Liverpula zbog ''prodatih'' golova u finalu Lige šampiona protiv Reala. Njegove greške su u najvećoj meri koštale ''Crvene'' u pohodu ka ''ušatom'' peharu, ali, izgleda da nisu bile nimalo slučajne.

 

Uprava Liverpula je shvatila da se nešto čudno desilo, jer, kako je moguće to da čuvar mreže koji nema naviku da kiksa, odjednom napravi dve greške u pola sata najbitnijeg meča u karijeri? Odgovor leži u, ni manje, ni više, već potresu mozga! Karijus je poslat na dodatna ispitivanja u jednu od najboljih klinika sveta, a neurološki lekari iz Bostona su potvrdili da je Nemac imao potres mozga neposredno pre golova koje je primio. Igrao se 51. minut kada je spustio loptu Karimu Benzemi za Realovih 1:0, a pri 2:1 za prvaka Evrope je maltene sam sebi zatresao mrežu posle šuta Gereta Bejla. Malo ko je obratio pažnju na momenat iz 49. minuta, kada se sudario sa Serhiom Ramosom, a upravo se na taj trenutak i misli kada se govori o povredi glave.

 

KHAk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWXpBN01EQV8vYmJhMTRlNDk1ZWNiYTZhOTYzZDk4MTRhNmYwMmMwNDkuanBlZ5GTAs0CQgCBoTAB.jpg

 

''Pažljivo smo pregledali utakmicu, uzeli u obzir njegovo ponašanje pre i posle kontakta, te smo medicisnkim procenama zaključili da je gospodin Karijus imao potres mozga tokom utakmice odigrane 26. maja 2018. godine'' - ističe se u saopštenju bostonske bolnice. Na osnovu rezultata, očekuje se da će uskoro oporaviti u potpunosti, ali to ne menja činjenicu da mu je karijera u totalnom haosu, a nije pozvan za Mundijal, jer su pre njega mesta dobili Manuel Nojer, Mark Andre Ter-Štegen i Kevin Trap.

 

preuzeto sa - sport.blic.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/12/2018 at 9:15 AM, totti said:

A nekadašnji fudbaler Švedske Kim Šelstrom kojem su naši izgovarali prezime Kalstrom. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trebalo je to prvo malo kombinovati po zadnjoj liniji, pa dati ''srednjaku'' da je pipne jedno 10 puta...pa onda nazad golmanu, pa ovaj ispuca ka napadaču koji glavom pokušava da primi loptu ili odigra.

Fudbal - SRB Edition. :D:D:D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bravo za Zvezdu,svaka im cast,odigrali neverovatno,Liga Sampiona je tu i dzaba su prodali Radonju nisu ga trebali prodavati

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako misliš da treba da ti čestitam - evo, čestitam ti
Samo što mene više ne mogu da raduju ovakve stvari. Zašto? Zato što mojoj kevi krajcuju penziju i ljudi štrajkuju zbog cena goriva, a nekim Kafuima se daje godišnja plata 700.000€, dovode se Sume za 2 miliona € itd. Zato što ljudima plene imovinu i ubijaju se zbog računa za struju, a klubovi duguju milione za tu istu struju i poreze. Zato što banke jedva čekaju da te isele iz stana koji si kupio na kredit zbog kašnjenja 2 rate, a klubovima se brišu milionska dugovanja. Zato što tvoj klub vodi lice sa interpolove poternice, a ni ovi moji nisu ništa bolji...

Eto, zato mislim da ne treba da ti čestitam Sve ovo ima istu svrhu kao i bilo koji rijaliti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Au brate sta isprica sada.

Pa tako je u svakoj zemlji gde se fudbal igra. Italija, Engleska, Francuska..Pa i u toj Nemackoj bajnoj su bile malverzacije.. Pa se raduju ljudi svemu. Nisu samo tvojoj kevi penziju krajcovali moja je nece ni imati druze.

Kuce su paljene mojima bezalo se pa se opet raduju ljudi. Najjace da trebas pognute glave ici ceo zivot, kome je toliko lose neka ide tamo gde mu je bolje.

A ono sto sam naucio do sada je da najvise kukaju i zale se oni sto najvise imaju.

 

Jebo ovaj forum vise i'm out. Prepucavanja trolovanja tuzna, neka prica, sta god da kazes uvek ima neko pametniji. Ovo gore sam vise iz sprdnje napisao.

 

Ako moze administracija neka me banuje ili ugasi account, forum je postao tezak kancer. Aj uzdravlje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo ja ne kukam da nemam, ali mrzim fudbal, i tu bagru kriminalaca. Da se ja pitam, vratio bi futbal kod nas na nivo iz Montevideo Bog te video, pohapsio bi sve te kriminalce, oduzeo im svu imovinu, zabranio gradnju stadiona za futbal....

 

Edited by marko.jovanovic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...