Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Porsche potvrdio novi, misteriozni model

Recommended Posts

91674-porsche%20pajun.jpg

 
Porsche će dodati sedmi model u svoju ponudu, a konačnu odluku će doneti upravni odbor.
''U ne tako dalekoj budućnosti, predstavićemo sedmu liniju modela. Već postoje planovi, ali se čeka zeleno svetlo upravnog odbora'', rekao je Matthias Mueller, CEO Porschea, na godišnjoj konferenciji za novinare.
Porsche nije ulazio u detalje o kakvom modelu je reč. Tokom proteklih nekoliko meseci, više glasina se pojavilo o superautomobilu sa središnje postavljenim motorom, koji bi trebao da se pozicionira između 911 i 918, a da bude konkurencija modelima iz Ferrarija i McLarena. Bilo je priča da će biti manja Panamera, ili Shooting Brake varijanta istog modela. Sa druge strane, bilo je priča i o električnom modelu. Možemo samo da spekulišemo kakav će biti novi model, ali ako se pogledaju poslednji potezi VW grupe, može da se pretpostavi da je u pitanju električni model. Posle otkrivanja R8 e-tron i posle vesti da Audi sprema električni crossover, električni model iz Porschea koji bi se borio sa Teslom, ne zvuči kao loša ideja.
 
Porsche uživa u jednom od najvećih profita u industriji trenutno, iako je smanjen sa 18 na 15.8% u odnosu na prošlu godinu, uglavnom zbog Macana i troškova koje je donelo njegovo dodavanje u ponudu. Porscheov fokus ostaje na motorima i upravljanju, što jasno pokazuje da nemaju nameru da se takmiče sa ostalima u tehnologiji unutar automobila i automatizovanoj vožnji. Prema Muelleru, Porscheovi klijenti ''ne žele smartphone na četiri točka, ili najveći mogući ekran na centralnoj konzoli. U Porscheu nema mesta za ukrašavanje''.
I u pravu je.
 
preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Električni Porsche Cajun protiv BMW-a i4

 

214811-porsche ev.jpg

 

U Porscheu razmatraju mogućnost da svoju gamu prošire još jednim električnim modelom. Takvim električnim modelom, manjim od Taycana, Porsche bi konkurisao Teslinom Modelu 3 i novom BMW-u i4. Kako pišu pojedini mediji, takav manji električni Porsche (ako se zaista pojavi) biće blisko povezan sa Audijem A4 E-tron. U predlogu se navodi da bi novi električni Porsche trebalo da koristi PPE platformu koju su zajedno razvili Porsche i Audi. Što se cene tiče, pominje se suma od oko 55.000 evra. Glasine kažu i da bi novi Porsche mogao da ponese naziv Cajun, kao i da će se praviti u Porscheovoj fabrici u Lajpcigu, zajedno sa budućim električnim Macanom. Osim toga, očekuju se verzije sa jednim elektromotorom i zadnjim pogonom kao i sa dva elektromotora i pogonom na sva četiei točka.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Električni Porsche Concept za sajam u Minhenu

 

porsche concept.jpg

 

Iz Posrchea je stigla najava da će početkom sledećeg meseca na sajmu automobila u Minhenu izložiti i novi koncept automobil. Kako se očekuje, to če biti električna studija, ali nije poznato o čemu se tačno radi. Još uvek je naime rano za električni 911, pa se špekuliše da bi to magao da bude električni 718 kao najava za budući Boxster/Cayman EV. U međuvremenu je Porsche nagovestio da je novi koncept automobil povezan sa motorsportom, ali to opet ne isključuje električni 718. Kako bilo, premijera je najavljena za 6. septembar pa više detalja sledi...

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porsche bi mogao da ponudi više off-road verzija 911-ice

 

porsche dakar.jpg

 

Porsche je prošle godine privukao pažnju specijalnom verzijom 911 Dakar, sportskim automobilom koji je inspirisan relijem, ali izgleda da je to samo početak.

 

Predsednik Porschea Oliver Blume je naime u razgovoru sa novinarima sugerisao da bi moglo da usledi više verzija 911-ica spremnih za terensku vožnju. On je prvo govorio o dugom putu koji je doveo do stvaranja 911-ice Dakar. Pored uobičajenog asortimana 911 i sportskih GT modela, Porsche je takođe proširio svoju ponudu inspirisanu istorijom, a inspiracija za ove modele je došla iz neočekivanog izvora. ;;Videli smo sportske patika iz 1970-ih i 80-ih i pomislili da bi to moglo da funkcioniše i za Porsche, pa smo pripremili izdanja sa Sport Classicom'', rekao je Blume. ''Razmišljamo da dovedemo i modele inspirisane 1970-im i 80-im godinama.'' Modeli specijalnog izdanja kao što je 911 Sport Classic su bili hit kod Porscheovih kupaca, zahvaljujući dugoj istoriji ovog brenda u motosportu i njegovoj bazi fanova. Zato su odlučili da vide da li postoji još jedna oblast na koju bi raspon modela mogao da se proširi. ''Vrlo mali broj globalnih brendova je u stanju da donese ove uspešne predmete iz prošlosti i poveže ih sa modernom tehnologijom. Ali Porsche može'', ističe Blume. ''Onda smo pomislili: Zašto ne treći stub, pored sportskih GT i modela nasleđa? Zašto ne i off-road? Sada ćemo videti kako će se pokazati tržišni uspeh Dakara. A onda će možda biti još toga. Vrata su sada otvorena.''

 

Iako će entuzijazam sa kojim Porsche premešta 911 u terenski prostor zavisiti od reakcije kupaca, Blume je rekao da brend menja svoj poslovni fokus da bi ponudio ''kupcima ono što očekuju u različitim regionima sveta''. On navodi da se razmišljanje klijenata, posebno mlađih, menja. Blume podseća da Porsche tokom 2023. slavi 60. godišnjicu modela 911, 75. godišnjicu brenda i 80. rođendan Wolfganga Porchea, što znači da kupci očekivati posebne proizvode za proslavu ovih godišnjica.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porsche najavljuje novi koncept povodom svoje 75. godišnjice

 

porsche 75 01.jpg

 

Porsche tokom 2023. slavi 60. godišnjicu modela 911, 75. godišnjicu brenda i 80. rođendan Wolfganga Porschea, što znači da kupci mogu očekivati posebne proizvode za proslavu ovih godišnjica.

Kao deo proslave 75. godišnjice brenda (model 356 Roadster je prikazan 8. juna 1948.) Porsche priprema i novi koncept automobil...

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...