Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

Fiat X1/9 - gliser na točkovima

 

Fiat_x_1 9 005.jpg

 

Fiat X1/9 predstavljao je sportski dvosed sa središnje postavljenim motorom koji je odmenio pređašnju Fiat-Bertone kreaciju, model 850 Spider. Na osnovu Bertoneovog dizajna, Fiat ga je proizvodio od 1972. do 1982. godine, ali se manufaktura odvijala i u samom studiju Bertone od 1982. pa sve do 1989. godine. Ime je za razliku od tada trocifrene Fiatove nomenklature dobio zahvaljujući internim fabričkim oznakama gde je X1 bila oznaka za putnička vozila, a 9 redni broj modela koji je proizveden od kada se ta nomenklatura koristila.

 

Fiat_x_19 004.jpg

 

Umesto predstavljanja na sajmu u Torinu, ovaj automobil je odložen do nakon sajma da ne bi zasenio prezentaciju tada novog Fiata 126 ''citycar''. Tako su prve press vožnje održane tek krajem novembra 1972. godine na sicilijanskim putevima koji su predstavljali zaostavštinu čuvene Targa Florio trke. Njegov poprečno i središnje postavljen motor sa zadnjim pogonom bio je hvaljen za odlično i zabavno upravljanje, dok je ujedno od starta bio dizajniran da poštuje i američke bezbednosne norme iz šezdesetih, pa se samim tim kvalifikovao i dobro prodavao u SAD.

 

Što se ovog modela tiče, sve je zapravo počelo od Marsela Gandinija i studija Bertone koji su 1969. godine predstavili koncept Autobianchi A112 Bertone Runabaout. Iako je bio pogonjen motorom iz serijski proizvođenog A112, ovaj koncept je dobio klinasti oblik i dosta detalja koji su sveukupno podsećali na tadašnje moderne trkačke glisere. Mnogi detalji sa ovog koncepta završili su na Fiatu X1/9 iako u mnogo manje izraženoj formi kako to obično biva od koncepta do serijskog modela.

 

Fiat_x_19 003.jpg

 

Pored neobičnog dizajna, detalji kao što su pop-up svetla, integrisani prednji spojler, uklonivi targa krov koji je mogao da se smesti pod haubu, kao i mali prtljažni prostor iza motora na samom kraju vozila, takođe su predstavljali ekstravagantna dizajnerska rešenja. Svakako, estetika i dizajn modela X1/9 bila je veoma unikatna u to doba, iako su se mehanika i motor zasnivali na proverenim Fiatovim rešenjima. Auerilo Lampredi koji je bio poznati inženjer Ferrarijevih motora zaslužan je za novi Fiat SOHC motor koji je zajedno sa menjačem preuzet sa modela 128, te su prepravljeni koliko je bilo potrebno za konfiguraciju ovog modela. Ovakav raspored postavio je rezervoar i mesto za rezervni točak odmah ispred motora, a iza putničke kabine, te je sva težina vozila podešena da bude između osovina što je doprinelo dobrom oslanjanju i upravljanju.

 

Fiat_x_19 002.jpg

 

Što se samih motora tiče, oni su nakon monokok karoserija sklapanih u Bertoneu, ugrađivani u Fiatovom Lingotto pogonu u Torinu, a kao što smo pomenuli originalno je ugrađivan Fiatov SOHC 1.290 kubika četvorocilindraš sa jednom bregastom koji je stigao sa modela 128, tačnije 128 Coupe 1300. Uz Weber 32 DMTR karburator i 8.9:1 kompresiju, motor je proizvodio snagu od 74 konja na 6.000 obrtaja. Uparen sa četvorobrzinskim menjačem, X1/9 dostizao se konačnu brzinu od nešto preko 170 km/h što je bilo za oko 10 km/h više od 128 Coupe 1300 modela koji je bio 65 kilograma lakši. Model sa inicijalnim 1.3 motorom se lako razlikovao od onog koji je dobio 1.5 agregat uparen sa petostepenim menjačem isključivo po drugačijim branicima i gumenim elementima, kao i po plićem motornom prostoru. Nakon uvođenja ovog agregata veće zapremine kompletna proizvodnja se preselila u pogone Bertonea gde je do kraja nosio oznaku Bertone X1/9.

 

Fiat_x_19 001.jpg

 

Na našim oglasima se već duže vreme prodaje jedan fenomenalni primerak ovog modela. Njegov prodavac iz Niša kaže da je registrovan na bugarskim tablicama što je pored nepoznate cene, možda i najveća kočnica za prodaju ovog primerka. Zaista, tvrdnje prodavca da je auto kao nov i da je svaki deo fabrički originalan zaista su tačne kada pogledate priložene fotografije. Kaže da je automobil redovno garažiran i u perfektnom stanju, a da je vožen samo tokom leta. Tu je i tvrdi krov, kožna sedišta, dva prtljažna prostora i sve ono što smo naveli prethodno, a motor je onaj snažniji 1.5 sa petostepenim manulenim menjačem.

 

Tekst: Miloš Nikodijević - Autoslavia

 

preuzeto sa - polovniautomobili.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...