Jump to content
FAS Goran
Milutinac

Skuplji i strožiji tehnički pregled vozila - stupio na snagu

Recommended Posts

1 hour ago, mitros said:

Pa na osnovu cega su ih onda obarali,ako je sad to isto odbaceno???

 

Ne znam ni sam, obarali su ih verovatno na osnovu prevelike doze sopstvenog straha da bilo šta sami protumače, ono po principu daj mi lepo da gulimo kožu za svaki slučaj jer je svaku nejasnoću naj lakše opravdati na ovaj način i ne rizikovati da nekome stanete na žulj, čime su napravili još veću zabunu, gužve i revolt. Imaš u emisiji SAT pojašnjenja sa gostima iz uprave saobraćajne policije. Npr. u nekom pravilniku o podeli, u opšte ne postoji termin zadnje vetrobransko staklo već isključivo prednje vetrobransko stalo i brisači vetrobranskog stakla. Zadnje se verovatno vodi kao obično staklo i u nije u obavezi da ima brisač niti prskalice a kao takve, ne mogu ni biti osnov za obaranje na tehničkom pregledu jer su kao dodatna oprema koja ne utiče bitno na bezbednost u saobraćaju. Naravno uz dalju preporuku da ipak bude ispravna zbog celokupne bezbednosti vozača ko i do sada.. Isto se odnosi čak i na naprsline na svetlosnoj signalizaciji, manjim oštećenjima na karoseriji i na druge stvari poput nedostajućih ukrasnih lajsni i još nekih sitnica što će reći, tehnički pregled će verovatno biti kao i do sada s tim što s obzirom na video-nadzor, više neće moći da se mulja oko neispravnih kočnica, guma, sistema upravljača, signalizacije itd itd.

Edited by Bojssa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obisao sve tehnicke danas u gradu niko nece da me primi sa neispravnom panoramom. Zvana  saobracajna policija da se proveri sa njima lice nadlezno za nadzor tehnickih preglada. Dobijen odgovor da mora da radi a na pitanje zbog cega kad neutice na bezbednost nije dobijen nikakav odgovor, osim ako je na autu mora da radi. Na moje pitanje da li se to odnosi i na parking senzore  ponovo dobio odgovor sve sto je na autu i u autu mora da radi. Tako da danas pocinjem sa rasturanjem   neba i panorame.

Edited by freemen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pisi SAT-u pa ce verovatno obraditi negde, ili u emisiji ili u FB. MIslim da su korektni i da hoce da pomognu. 

 

Po mom misljenju, da li su prozori u funkciji ili nisu, pa i panorama, ne bi trebalo da budu upitni na tehnickom pregledu. Sta god da se desi, npr neki udes, paljevina, sletanje van puta, sletanje u vodu, niko nece cekati niti imati struje da otvori prozor vec ce ga razbijati. Tako da... A sad, naterani su da rade van logike i da je bitnije kako prskaju prskalice na faru od ispravnih amortizera i trapa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kada sam to pogledao, ja sam bio u šoku. To je toliko nadrealno, da bi normalan čovek pomislio da je žrtva skrivene kamere, i da takva NEVIDJENA GLUPOST ne može biti ZAKONITA.

 

Ali, što reče jedan Nobelovac “Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati.”

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li je izmesten ODB prepravka na vozilu? Hoce li traziti atest i za to uskoro? Sta ako neko nece da te pusti da prodjes tehnicki jer ti je izmesten ODB? Sta jos moze da se izmisli? :)

Meni je inace prosao tehnicki auto sa neispravnim parking senzorom tj nije bio dobar kontakt na jednom. To sam sredio tek kasnije iz licnih potreba, ne zato sto sam morao za potrebe tehnickog. Do duse, ne prijavljuje gresku nigde na instrumentima, samo duze zapisti i treperi dugme pored menjaca. Mozda nisu ni skontali da ne radi... 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, alfini0507 said:

Vaistinu. :)

 

Problem su ove dve osobe sa značkom Policije, tj. onaj iznad njih koji ih je tu postavio, a bez da ih je prethodno obučio (naučio) kako se tumače pravne norme.

Naravno, kako da ih nauči, kako da uopšte bude svestan toga da treba nešto da nauči ovakve dve osobre sa značkom Policije kada ni on, ni svi oni zajedno nisu odmakli dalje od jezičkog tumačenja pravne norme. To je ono ''uzmeš tekst, pročitaš i primeniš kako piše''.

E, kad bi bilo tako lako onda svako ko je pismen automatski je i pravnik jer ''uzmeš tekst, pročitaš i primeniš kako piše.'' Ali, šipak...ne funkcioniše to tako. Ne moraju oni da nauče sve, treba im samo delić i to mogu da ih obuče za jedno popodne.

 

Pored jezičkog tumačenja prave norme, postoje i druga, jednako bitna/snažna/primenljiva. Naročito se primenjuju kada primenom jezičkog dolaziš u paradoks, kao što je u ovom konkretnom primeru slučaj.

 

Logičko tumačenje pravne norme je odmah sledeće, u okviru kojeg postoji ''argumentum a contrario'' - argument kojim se iz jedne izričite norme (npr. mora imati prskalice za fabričke xenon farove), zaključuje da postoji suprotna norma (ne mora imati prskalice za fabričke xenon farove) ako time pravni sistem ostvaruje veći stepen saglasnosti unutar sebe, tj. ako time postiže što manje kontradiktornosti unutar sebe. U konkretnom primeru pomenuti model Audija je već odobren za prodaju u SRB bez prskalica, ima homologaciju...dakle, već postoji papir izdat od ovog pravnog sistema da je sve ok sa tim modelom automobila i da može saobraćati putevima Srbije.

 

Takođe u okviru logičkog tumačenja postoji i argument analogije. U konkretnom primeru, auto je već bio registrovan za saobraćaj na putevima Srbije bez prskalica za fabričke xenone, i primenom logičkog tumačenja (argument analogije) on ne može naknadno izgubiti to pravo jer nema neki sistem koji nije imao ni kada je izašao iz fabrike, a takav ima homologaciju za SRB, i već je bio registrovan. Može pasti tehnički ako mu neki od sistema koje ima nije ispravan, ali ne može se naknadno tražiti da ima ugrađen neki tehnički uređaj koji ni u homologaciji nije imao naveden.

Onda tako isto mogu tražiti da svaki auto mora imati DPF/GPF ili ABS, ili ESP...ili prskalice za fabričke xenon farove. :)

 

Konkretan vlasnik Audija na kraju neće imati problem da auto registruje, i dobro je što se ovako javno opet otkrilo kakvi sve idioti vedre i oblače u Policiji Srbije (po pitanju saobraćaja).

Nisu odmakli dalje od ''uzmeš tekst, pročitaš i primeniš kako piše.''

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, totti said:

Po meni, u ovom slučaju je svako u pravu i niko nije u pravu emoji3.png

Inače i C4 Picasso 2 ima isti problem - fabrički xenoni, a nemaju prskalice.
 

Ako ta vozila nisu ispunjavala uslove za homologaciju (zašto što nemaju prskalice), a ipak su homologovana (uz nepoštovanje tehničkih propisa), a danas zbog tih prskalica ne mogu da prodju tehnički, to pravno zaista može dvojako da se gleda.

Teoretski, ako nisu prošli zakonski rokovi ( mislim da je u upravnom postupku rok 5 godina za "poništaj konačnog rešenja" kao vanredno pravno sredtsvo ), "neko" ( drugostepeni ili nadzorni organ) bi danas MOŽDA mogao da stavi i van snage ono inicijalno rešenje o homologaciji i da "oslobodi muke" tehničke preglede, a problem privremeno prebaci u dvorište uvoznika (koji bi se našao na udaru svih kupaca tih vozila koja su naknadno ostala bez homologacije ), a u nastavku dogadjaja problem bi došao u dvorište onog organa koji je izvršio "nezakonitu" homologaciju, a verovatno bi svi imovinski onda udarili i na državu ... i na kraju bi to bio "cirkus bez granica". I sve to u godini pred izbore ...

Ali, to je "slika i prilika Srbije". Ne bi to bilo prvi put da je nezakonito izdata dozvola za nešto (što možda nije smelo), pa da se posle svi "češu po glavi" ... Milion puta se to desilo. I dešava se svaki dan.

Mislim da će blizina izbora ipak da reši sve sadašnje probleme oko tehničkog.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minutes ago, Ivan said:

 

Jel mora uvek Opelo :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moj auto ima prskalice koje je majstor na TP konstatovao i rekao da mora da im proveri ispravnost
Moje pitanje je bilo kako kad auto nema prekidac za manuelno aktiviranje prskalica vec auto sam odluci kad ce da pere farove
Kad je to cuo majstor je odustao od provere ispravnosti i auto je normalno prosao tehnicki
Pre neki dan sa drugar doteruje auto na tehnicki sa neispravnom sirenom i pitamo majstora da li moze da prodje TP
Majstor kaze moze necu ni da proveravam da li radi dok je auto na liniji. Kaze majstor sve sto se vidi na kamerama mora da bude ispravno ostalo nema veze. Pre ulaska proverio svetla i brisace i tek onda uterao auto na liniju. Naravno auto prosao tehnicki.
Sve zavisi od coveka koji radi pregled mada i oni zbog pustanja neispravnih vozila prvo placaju kazne pa onda i gube licence za rad treba ih razumeti ipak se boje za svoj posao i porodicu

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, moron said:

Ako ta vozila nisu ispunjavala uslove zao homologaciju (zašto što nemaju prskalice), a ipak su homologovana (uz nepoštovanje tehničkih propisa), a danas zbog tih prskalica ne mogu da prodju tehnički, to pravno zaista može dvojako da se gleda.

Ne može dvojako da se gleda.

Ne može jer nije za pravilno tumačenje pravnih normi dovoljno biti pismen (samo pročitati normu jer jezičko tumačenje prava nije jedino koje postoji), kao što ona dva lica sa značkom Policije misle da jeste.

Plus, proguglaj i načelo pravne sigurnosti.

 

Sve što ima homologaciju, i na osnovu nje je prodavano i registrovano u SRB = može da se vozi i registruje u SRB dokle god je ispravno sve što ima na autu.

 

U suprotnom, može da se uvede da svi automobili u Srbiji koji se registruju od npr. 01.11.2021. (polovna vozila već registrovana u SRB) moraju da imaju ESP. I, onda svi koji nemaju padaju na tehničkom, iako su proizvedena bez ESP-a.

U čemu je razlika?

 

Ili, može da se uvede da od istog datuma sva vozila u Srbiji moraju da imaju 4x4 pogon...i onda popadaju svi koji ga nemaju.

U čemu je razlika?

 

Ne kontam kako je to različito od odredbe da sva vozila u SRB moraju imati prskalice uz fabrička xenon svetla, iako imaju homologaciju u SRB po kojoj su prodavana i registrovana prethodnih godina bez fabrički ugrađenih prskalica.

 

Ako je ta homologacija data kršeći neke propise (a, nije)...a, evo sve i da jeste tako bilo = zbog načela pravne sigurnosti opet ti automobili mogu da se registruju. Država samo može da kazni one koji su izdavali takve homologacije, i da kaže da ubuduće (za nove modele) to (bez prskalica) ne može.

 

Znaš...država je nekada oduzimala stanove/kuće/vile. Donela Zakon i oduzimala. Neki ljudi su živeli u njima, a kasnije ti isti (ili neki drugi ljudi) su i otkupili te stanove/kuće/vile.

Onda država rešila jednog dana da to nije smela da radi, da nije smela da oduzima stanove/kuće/vile. Donela i Zakon o tome da ih vrati nazad.

Ali, nikoga ko je u tim decenijama između otkupio te nekretnine drzava nije smela da izbaci napolje, niti da im oduzme imovinu - zbog načela pravne sigurnosti. Prosto, imaju ljudi papir da su otkupili i postali vlasnici.

Analogija...

 

 

Edited by neshaoct
dopuna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ali, kako ja sada pogledah na netu, odredba koja kaže "U slučaju da je vozilo vrste M ili N opremljeno kratkim svetlima sa gasnim izvorom svetlosti, koji ima fluks veći od 2.000 lumena, obavezan deo glavnih farova kratkog svetla je i uređaj za čišćenje farova.", na snazi je "godinama" ( deo je i izvornog teksta "Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima" iz 2012. godine ).

Ako je tako, onda i nije bilo uslova da se u periodu posle toga uvoznicima dozvoli homologacija za vozila koja ne ispunjavaju i taj uslov. Ta izvršena homologacija je "nezakonita" i to bi naknadno moglo "da padne" ( po meni ), sa svim posledicama koje iz toga slede (pri čemu su one različite za razne kategorije "oštećenih" koje su time pogodjene).

 

To ti je isto kao i kada planski akt za neku lokaciju "kaže" da tu sme da se napravi objekat maksimalne spratnosti do npr. P+5 i površine do 5.000 m2, a neko ipak za tu lokaciju (nezakonito) izda dozvolu za objekat P+10, površine 10.000 m2.

Ili, kada neko nezakonito izda gradj. dozvolu za objekat koji će nekim svojim delom "prići" kablu postojećeg dalekovoda na manju udaljenost od one koja je zakonom propisana kao bezbednosno minimalna.

 

Kao što te već izdate (nezakonite ) gradj. dozvole nisu baš sa 100% "sveto slovo", tako ni izvršena homologacija (ako je nezakonita) nije "Sveto pismo".

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, moron said:

Ako je tako, onda i nije bilo uslova da se u periodu posle toga uvoznicima dozvoli homologacija za vozila koja ne ispunjavaju i taj uslov. Ta izvršena homologacija je "nezakonita" i to bi naknadno moglo "da padne" ( po meni ), sa svim posledicama koje iz toga slede (pri čemu su one različite za razne kategorije "oštećenih" koje su time pogodjene).

Pogrešno.

 

Sve izdate homologacije su pravno ispravne. Pogledaj:

https://www.abs.gov.rs/ср/vozila/homologacija-i-uvoz-vozila/unece-pravilnici-koji-se-primenjuju-u-republici-srbiji

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bilo bi fer kad bi imali uredjaje za merenje lumena, na tehnickim pregledima. Pa ako zaista predju tih 2000 lm, nek vracaju :D 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@moron

 

Nisi, nego si lenj :D

Za 4-5 minuta (od kako sam postavio link, do kad si napisao post) nisi ni mogao ljudski da vidiš šta sve tamo piše.

 

Suština je da postoje Pravilnici osim onog jednog koji čitaju dva lica sa značkom. Neki su i međunarodni koje SRB priznaje, primenjuje i na osnovu njih su izdate sve homologacije.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 7/29/2021 at 11:35 AM, neshaoct said:

Ma ko izdaje homologacije? Pogleda na YT razgovor Alvirovića i dva saobraćajca. Da nije smešno, bilo bi tužno! Audi kupljen u Porscheu Ada 2017god, ima xenone, nema brizgaljke farova! Čovek piše SATu, Alvirko napada saobraćajce, oni kao začarani. Alo bre, čovek ima sertifikat od uvoznika i ne može da registruje auto 4 god star. Pa da li smo mi normalna zemlja?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa da, ali nije problem u homologaciji nego u tehnickom pregledu, odnosno pravilniku kojim je on (ne)uredjen. Mislim da je to Nesa hteo da kaze... 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, horvat said:

Bilo bi fer kad bi imali uredjaje za merenje lumena, na tehnickim pregledima. Pa ako zaista predju tih 2000 lm, nek vracaju :D 

Nisu ovlašćeni da to rade.

To radi Vinča (ili druga akreditovana laboratorija) kada novi model auta dođe u SRB, i na osnovu provere usaglašenosti izda homologaciju.

 

Npr. evo slika kad su Tipo sedan restajling i Fiat 500 Hibrid bili u Vinči na ispitivanju:

 

IMG-8797d29b87aea52c2e60f42df722be03-V.jpgIMG-5ba8a43eaa750b6ac11789b0c0f6df53-V.jpgIMG-5ab4bce469d5cc8ba1bf731327b164a9-V.jpgIMG-d74c7258ebbefed2ac9519b350954c1a-V.jpg

 

I Tipo i Fiat 500 su već imali homologaciju za SRB.

Ali, novi modeli su imali nov pogon (hibrid kod 500), nove motore, nova svetla...i opet su zato morali biti u Vinči na homologaciji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, neshaoct said:

@moron

 

Nisi, nego si lenj :D

Za 4-5 minuta (od kako sam postavio link, do kad si napisao post) nisi ni mogao ljudski da vidiš šta sve tamo piše.

 

Suština je da postoje Pravilnici osim onog jednog koji čitaju dva lica sa značkom. Neki su i međunarodni koje SRB priznaje, primenjuje i na osnovu njih su izdate sve homologacije.

Čim sam na onom sajtu video onoliki spisak linkova, uplašio sam se :)

Ali, zaista, ako probamo "da banalizujemo" - da li je 2017. godine ( ako je tada vršena homologacija) bio u Srbiji na snazi propis koji kaže da takvo vozilo mora da ima prskalice?

Ako ja razumem, bio je na snazi takav propis (bar od 2012, a verovatno i od ranije, pojma nemam, nisam istraživao).

Da li je onda takvo vozilo ispunjavalo uslov za homologaciju?

Ja mislim da nije.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, moron said:

Ako ja razumem, bio je na snazi takav propis (bar od 2012, a verovatno i od ranije, pojma nemam, nisam istraživao).

Da li je onda takvo vozilo ispunjavalo uslov za homologaciju?

Ja mislim da nije.

E, kad bi čitav pravni sistem bio jedan propis. :) 

Imaš na onom linku od ABS-a koji se Pravilnici gledaju kada se izdaje potvrda o usaglašenosti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znaci onda tehnicki pregled bi trebao samo da se bavi time da li je rasveta na autu fabricka ili modifikovana? Ako je fabricka - nema sta da palamude oko prskalica, lumena, gasnih izvora, itd? A ako je modifikovano, onda moze da obara?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...