Jump to content
FAS Goran
Milutinac

Skuplji i strožiji tehnički pregled vozila - stupio na snagu

Recommended Posts

Da li auto sa ukrasnim nalepnicama prolazi tehnički?

 

Nalepnice_na_autu.jpg

 

Problemi sa tehničkim pregledima i dalje traju. Ovo je najnoviji primer sa kojim smo se susreli.

Vlasnik automobila koji vidite na slici obratio nam se pitanjem gde može da atestira nalepnice na svom vozilu. Nakon što smo mu odgovorili da takav tip nalepnica na karoseriji ne treba da se atestira i da sa njima bez problema može da prođe tehnički pregled, usledilo je njegovo neobično objašnjenje. Objasnio nam je da su mu na tehničkom pregledu u AMSS poslovnici u Kikindi rekli da te nalepnice mora da skine. Da stvar bude još čudnija, dodali su da bi mogao da prođe tehnički pregled da su ti dekorativni detalji (bikovi na bočnim stranama automobila i ''tribal''  oko farova) urađeni bojom, odnosno naslikani. Ovako, pošto je reč o nalepnicama, njih mora da skine. Naravno da ovo objašnjenje nema nikakve logike.

 

Da bismo proverili čitavu priču, pozvali smo poslovnicu AMSS u Kikindi i pitali da li automobil sa ukrasnim nalepnicama (pomenuli smo npr. zmaja na haubi) može da prođe tehnički pregled. Rečeno nam je da ne može i da te nalepnice moraju da se skinu da bi auto prošao tehnički. Ipak smo pomenuli da smo negde pročitali da su nalepnice dozvoljene, ali nismo dobili baš najjasniji odgovor, pa nećemo ni pokušavati da ga interpretiramo. Pre toga smo kontaktirali ''centralu'' Auto-moto saveza Srbije i dobili odgovor koji ne prenosimo u celosti, ali se u njemu između ostalog (ne baš konkretno ovim rečima) kaže da: ''...sve linije tehničkih pregleda se isključivo rukovode Pravilnikom o podeli motornih vozila u okviru ZOBS, u kojem samo piše da nalepnice ne smeju da odvlače pažnju, šljašte… Ipak, kod ovakvih primera ne bismo smeli da tumačimo pojedinačne slučajeve bez pregleda određenog vozila.''

 

Postavili smo pitanje i na drugoj strani. Saša Lakić iz CTPV (Centar za tehnički pregled vozila) dao nam je sledeći odgovor: ''Nijednim propisom u RS nije zabranjeno lepljenje takvih dekorativnih nalepnica na karoseriju vozila''.

Iz MUP-a još uvek nismo dobili zvaničan odgovor, ali na osnovu pregleda propisa koji uređuju ovu problematiku i odgovora koje smo do sada dobili, smatramo da je situacija prilično jasna. Dakle, ukoliko vam na nekom tehničkom pregledu budu pravili probleme zbog ukrasnih nalepnica na karoseriji vozila, znajte da su one dozvoljene i idite na drugih tehnički pregled. Ponavljamo - ukoliko imate auto sa bilo kakvim dodacima koji nisu fabrički ili koji jesu fabrički ali smatrate da bi na tehničkom mogli da posumnjaju da nisu, pre nego što uvezete auto na liniju tehničkog pregleda, konsultujte se sa kontrolorima (radnicima) na tehničkom pregledu i pitajte ih jasno i konkretno da li će nešto od tih stvari praviti problem.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kurtoni iz Blutek auto nisu hteli da me puste zbog bočnih vetrobrana, iako u pravilniku eksplicitno piše da to nije prepravka. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, marko.jovanovic said:

Kurtoni iz Blutek auto nisu hteli da me puste zbog bočnih vetrobrana, iako u pravilniku eksplicitno piše da to nije prepravka. 

Zamenili ih sa krilima, pa se plašili da ne poletiš! :devil:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dunav auto u Smederevu i dalje daje vaučer ako se osigurava kod njih..Cena tehničkog pregleda je 800 din. Sve traje pola sata..Nema posebnog zakazivanja.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 hours ago, Magnus said:

Zdravo. Imam fiat stilo sa alu felnama 17. Da li cu imati problem na tehnickom? Hvala

Ne, jer je fabrika propisala za Stila pneumatike i u 17".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo ne mora da bude 100% tačno, ako si stavio fabričke felne na stila, sa propisanim dimenzijama guma onda nećeš imati problema. A ukoliko si petljao nešto sa felnama koje na primer štrče napolje van karoserije ili stavio dimenziju guma koja ne bi trebalo da ide po nalepnici, možeš da naletiš na kontrolora koji će da te drnda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gotovo po pravilu na Stila stavljaju 225/45/17 jer su gume dosta jeftinije (standardna i samim tim dostupnija i jeftinija dimenzija na novijim vozilima).

Cisto da podsetim - fabrika za Stilo u 17'' specificira iskljucivo 215/45 (skuplja, redje se nalazi, niza, tvrdja,...). Dok sto se samih felni tice, 17'' fabrikanerke su siroke 7'', a offset im je 41 mm.

Da li ce neki Muta na tehnickom bilo sta i koliko tolerisati vise me uopste ne zanima, niti zelim da se tangiram i gubim zivce i vreme oko gluposti, papirologije, atesta i sl. Na ''novom'' auticu iskljucivo fabrikana i mirna glava vec mesecima (za razliku od ranije).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala vam na odgovoru. Imam 215/45/17 felne bas orginal fiatove. Ali gde god citam na netu, svuda pise da su fabricke za stila 165/65/R15 bukvalno za svaki stilo. Zato me buni. Zato pitam, nigde nisam nasoa informaciju o stilu sa fabrickim 17icama. Uskoro treba na tehnicki da idem, ostalo mi je sve u redu, i hocu da kupim zimske gume, pa da ne bacam pare bezveze ako ce da me vracaju, bolje da ulozim u celicne 15tice.

Edited by Magnus

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minutes ago, Magnus said:

Ali gde god citam na netu, svuda pise da su fabricke za stila 165/65/R15 bukvalno za svaki stilo. Zato me buni.

Nisi čitao gde treba :D 

Preuzmi besplatno sa FLCS servera vlasničko uputstvo za Fiat Stilo:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/38944-uputstvo-fiat-stilo/

 

U njemu imaš npr. ovo:

 

Screenshot_11.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Magnus

 

Za sveeee...vidiš i sam da su nabrojani i benzinci, isto je za JTD verzije...slobodno klikni na link. :D 

Videćeš da ima i verzija skeniranog vlasničkog uputstva na srpskom, a u njemu npr. ovo:

 

Screenshot_12.jpg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ne prave ni problema za 225 45 17 , sem ako ne naidjes na nekog baksuza koji ce te jbt. za sve .......... zato moras imati dobrog ortaka (rodjaka) negde na nekom tehnickom i nikakvih problema nema - pa da nemas ni pola patosa ........... ovako ici stalno kod nekog drugog a koga ne poznajes ni malo nije dobro -- jer da bi pustio svoje prijatelje i porodicu mora tebe da kazni da ne prodjes teh. za neku sitnicu i caos - nazalost zemlja srbija je ovo i SVE moze tj. NISTA ne moze  .......... ;).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa da....
Idem bar 10 godina kod istog,znam da je stog,znam šta prolazi,šta ne prolazi kod njega....
Ala mi idu na živce što ne daju da se pre tehničkog provere kočnice na valjcima....kao ne da MUP...

Послато са LG-M250 уз помоћ Тапатока

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za neverovati šta se sve sada zabranjuje.

Probao i ja da proverim sile kočenja, pisao sam već, ali jok more. Strašno.

Kao, ni servis u sklopu iste firme ne može proveriti kočnice nakon neke od intervencija na istim .

Pa kako zna šta je uradio?!

Praktično pušta u saobraćaj neprovereno vozilo.

Ludnica!

 

sa TT

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa jel su valjci vlasništvo tehnickog pregleda ili države? kad ne sme da ih koristi kad hoće i za čega mu je potrebno... ok ako država finansira valjke pa kaže može da se koristi samo za to i to... ali ja da platim iz svog džepa za alat za obavljanje posla i posle država odredjuje kad sme i zašto ne sme, pa to je ludost...


Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, Magnus said:

Ali gde god citam na netu, svuda pise da su fabricke za stila 165/65/R15 bukvalno za svaki stilo

Jeste, ali za najnize nivoe opreme.

Od 15'' ti je isla 195/65, od 16'' 205/55 i od 17'' 215/45. Znaci samo te 3 dimenzije (ako ne racunas 15'' copu :) ), tako da nemas nikakve brige ako si jos i sa fabrickim felnama.

A sta ce Muta na tehnickom da tolerise (ili nece), apsolutno vise ne zelim da znam. Smorise za medalju zadnjih godinu dana.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, neshtry said:

Ala mi idu na živce što ne daju da se pre tehničkog provere kočnice na valjcima....kao ne da MUP..

Pre 2 meseca sam samovoljno otišao da proverim kočnice jer sam sumnjao na prednja klešta da ne glave i slabije koče.Pitao zaposlenog na tehničkom jel mogu samo kočnice da proverim kad bude imao slobodnog vremena. Zakazao mi za sutradan, sve lepo proverio prednje/zadnje, nije ništa naplatio.

Ne znam da li je to slučaj samo sa ovim tehničkim ili kako se koji zalomi.

Ovaj se nalazi na Labudovom brdu kod okretnice 23,53,89.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...