Jump to content
FAS Goran
Milutinac

Skuplji i strožiji tehnički pregled vozila - stupio na snagu

Recommended Posts

Kome se žaliti ako smatrate da su vas neopravdano oborili na tehničkom pregledu?

 

183841-tehnicki.jpg

 

Došli ste na tehnički. Platili ste, ali su vas oborili, odnosno vaš auto nije prošao tehnički pregled zbog nekog razloga koji je po vama banalan i smatrate da ste oštećeni. Šta uraditi u takvoj situaciji? U svakom slučaju, nemojte da zapalite auto. Ako ništa drugo, prodajte ga na otpad, rastavite i prodajte deo po deo... Dakle -  taj deo smo razjasnili, nadamo se.

 

Na prvom mestu, ukoliko vam je auto neophodan, vi u svakom slučaju morate da ga registrujete, što znači da morate da nađete način da prođete tehnički pregled. To možete da postignete na dva načina:

- Sredite ''problem'' zbog kojeg su vas oborili na tehničkom (npr. skinete spojler, zamenite ''aftermarket'' retrovizor, montirate točkove prihvatljivih dimenzija, popravite neko oštećenje...)

- Nađete drugi tehnički na kojem taj ''problem'' neće biti  razlog za padanje na pregledu

 

Kome se žaliti?

Možete da se žalite policijskoj upravi na čijoj se teritoriji nalazi tehnički pregled za koji smatrate da vas je neopravdano oborio. Treba da podnesete žalbu - možete pisanim putem (lično ili poštom) ili e-mailom. U žalbi treba jasno i konkretno objasniti problem, odnosno tačno navesti stvari zbog kojih smatrate da ste oštećeni prilikom obavljanja tehničkog pregleda. Obavezno uz žalbu treba dostaviti dokumentaciju koju dobijete na tehničkom - izveštaje o utvrđenom stanju vozila, odnosno izveštaj i potvrdu o tehničkoj ispravnosti vozila. Sve originale dokumenata koje šaljete ili dostavljate obavezno fotokopirajte kako biste imali rezervu u slučaju da originali nekim slučajem nestanu, npr. zagubi se poštanska pošiljka.

Nakon toga će ovlašćena lica iz Policije obaviti proveru tehničkog pregleda koji ste prijavili i utvrditi da li je u vašem slučaju bilo nekih nepravilnosti. Ukoliko se utvrdi da je bilo, biće podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka ili postupka oduzimanja ovlašćenja za obavljnje tehničkog pregleda. Ukoliko u skorije vreme ne dobijete nikakvo obaveštenje u vezi vaše žalbe, raspitajte se u Policiji u kakvom je statusu. Bude li vam žalba odbijena, priča je praktično završena, ali ako bude usvojena onda imate pravni osnov da tražite povraćaj svog novca.

 

Na koji način ćete tražiti povraćaj novca, posebna je priča. Na prvom mestu, idite na tehnički pregled o kojem je reč. Ponesite sve dokaze o tome da je vaša žalba prihvaćena, i tražite da vam se vrati novac. Ukoliko bude bilo problema, možete da se obratite NATEP-u (Nacionalna asocijacija tehničkih pregleda - www.natep.rs) ili nekom od udruženja za zaštitu potrošača. Ukoliko ni to ne pomogne, prvo zapretite tužbom, a onda i podnesite tužbu. Znamo da kod nas sudske parnice znaju da budu duge i neizvesne, ali u ovom slučaju sa jasnom dokumentacijom iz Policije ne bi trebalo da bude komplikacija na sudu.

 

Ovo je izvod iz zvaničnog odgovora koji smo dobili od policije:

''U slučaju da stranka nije zadovoljna načinom na koji je izvršen tehnički pregled vozila, može izvršiti tehnički pregled kod drugog privrednog društva ovlašćenog za vršenje tehničkog pregleda vozila. Nakon toga, može policijskoj upravi na čijoj se teritoriji nalazi ovlašćeno privredno društvo, dostaviti podnesak pisanim putem ili elektronskom poštom, u kome će tačno navesti u čemu se sastoji nesavesnost ili nepropisnost prilikom vršenja tehničkog pregleda vozila, uz koji će dostaviti izveštaje o utvrđenom stanju vozila, odnosno izveštaj i potvrdu o tehničkoj ispravnosti vozila. Ovlašćena službena lica MUP-a će izvršiti nadzor nad radom privrednog društva i utvrditi da li u konkretnom slučaju ima elemenata nepropisnog ili nesavesnog rada i preduzeti zakonom propisane mere - podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka ili postupak oduzimanja ovlašćenja za vršenje tehničkog pregleda vozila.''

 

Autor teksta: Dragan Romčević

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 7/21/2018 at 6:57 PM, lomisa said:

Ma pola od ovog su gluposti. Imam tehnicki pored zgrade, komsija drzi. Slikaju auto, proveravaju vin plocicu, broj motora....gume -twi mora da odgovara, a zakonom su zimske gume dozvoljene i leti, auto mora da je cist, da rade brisaci, retrovizore da ima, svetlosnu signalizaciju...Uvezu auto, slikaju,valjci, malo kanal i posle cekaju da prodje pola sata. Sutra u emisiji Sat bice deo emisije i o ovim novim tehnickim pregledima.Naravno oni truleksi, krsevi bez branika, itd nece proci.Problem su i neatestirane folije, xenoni, opruge, jos ima rupa i nedefinisanih stvari oko fabrickih spojlera i sl.

Koji ti je taj komsija:)?posalji na private

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 9/1/2018 at 9:14 PM, bucke1 said:

Preporuka za tečnički-Sunce,Ledine. Korektni,profesionalni i naravno,nema bespotrebnog cepidlačenja

Taman sam hteo da napisem sad jel neko isao tamo,hvala za info:)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Isao pre neki dan,upravo je sve kako je napisano

On 9/11/2018 at 1:51 PM, Goksi1980 said:

Taman sam hteo da napisem sad jel neko isao tamo,hvala za info:)

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Koji ti je taj komsija:)?posalji na private
Tp G-force, autokomanda, kod petlje frans.

Послато са Lenovo A1000m уз помоћ Тапатока

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sve ovo u tri lepe materine da ide!
Početkom oktobra mi ističe registracija i da ne bih došao u situaciju da me vrate sa tehničkog probam da uradim blic proveru ispravnosti kočionog uređaja, na valjcima ako je moguće.
NE MOŽE!
Kako, zašto ako sam već duži niz godina klijent ove kuće?!
Imaju određen raspored na valjcima a nije ni predviđeno tako nešto po novom zakonu.
Inače, uvek sam to radio između registracija zbog eventualnog puta ili neke intervencije na sistemu oslanjanja i zaustavljanja.
Odem do TOČAK AUTO servisa i jedino što mi mogu pružiti, iako vrlo priatni i gostoljubivi, je vizuelna provera stanja pomenutih elemenata.
To su i uradili u sklopu akcije besplatne provere i sve pohvale za ekspeditivnost i stručnu konsultaciju!
Sada sam u situaciji da nemam predstavu o silama kočenja moga auta iako se u njemu prevoze moji bližnji a ne ovi iz agencije, što potvrđuje činjenicu da ih ne dotiče bezbednost na drumovima veća samo i jedino kinta!
Šljam!

sa TT

Share this post


Link to post
Share on other sites

Edit...
Zamislite sada apsurd , kako mi rekoše u TOČAK AUTU.
Imaju svoj servis, bilo kakvu intervenciju da imaju na uređajima za zaustavljanje, nakon toga ne mogu da provere sile kočenja na valjcima jer to zakon ovakav nakaradan ne dozvoljava.
Se#em im se u sistem!

sa TT

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kol'ko sam isfrustriran ne mogu u celosti da ispišem ...
Dakle, sada je problem i Vanredni tehnički, kako čujem od navedenih.
Ako vas Policija pošalje na Vanredni tehnički pregled, ne postoji opcija da vas prihvati bilo koji ...
Jednostavno nema predviđenih opcija za tako nešto.
Haha...

sa TT

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cene tehničkih pregleda širom Srbije - ima li besplatnih ili popusta?

 

cena_tehnickog_pregleda.jpg

 

Ne samo što su sad tehnički pregledi ekstremno strogi kada su u pitanju modifikacije vozila, kuke i druge stvari bez atesta, kao i da nema više tehničkog ''na papire'' (bar koliko nam je poznato), već je došlo i do ozbiljnih promena po pitanju cene.

 

- Koliko su poskupeli tehnički pregledi i da li se negde daju popusti?

Svi znamo da je ranije bila ustaljena praksa da ako na istom mestu obavite i tehnički pregled i registraciju vozila, da onda dobijete besplatan tehnički. Tajna je bila u tome što su osiguravajuće kuće davale solidne provizije agencijama za registraciju ukoliko prodaju upravo njihove polise obaveznog osiguranja, pa je gratis tehnički mogao da se koristi kao način za privlačenje mušterija bez finansijskih gubitaka, pa i uz određenu zaradu. Provizija po Zakonu o obaveznom osiguranju u saobraćaju je 5%, ali pronalaženi su načini kako da se to ograničenje ''zaobiđe''. 

 

- Da li je sada dozvoljeno davanje popusta na tehnički ukoliko obavite registraciju na istom mestu?

Dozvoljeno je. Ali na većini tehničkih pregleda ipak ne daju popust.

 

- Koliko sad košta tehnički pregled i kakvi se popusti daju?

Pogledajmo kakve su cene tehničkih pregleda po gradovima i opštinama širom Srbije:

  • Beograd: 3.000 dinara. Skoro nigde ne daju popust. Na jednom tehničkom spuštaju cenu na 2.200 ako obavite registraciju kod njih, a na drugom ne plaćate nalepnicu.
  • Čačak: 2.000 - 3.000 dinara. Nismo našli nikoga ko daje popust.
  • Mladenovac: 3.500 dinara. Nismo našli nikoga ko daje popust.
  • Kraljevo: 3.000 dinara. Nismo našli nikoga ko daje popust.
  • Bor: 3.500 dinara. Nismo našli nikoga ko daje popust.
  • Jagodina: 3.000 dinara. Na jednom tehničkom spuštaju na 2.500 ako obavite registraciju kod njih.
  • Gornji Milanovac: 3.600 dinara. Nismo našli nikoga ko daje popust.
  • Kikinda: 3.600 dinara. Nismo našli nikoga ko daje popust.
  • Kruševac: 2.700 dinara. Nismo našli nikoga ko daje popust.
  • Ljig: 3.000 dinara. Nismo našli nikoga ko daje popust.
  • Lučani: 2.000 - 3.000 dinara. Što se tiče popusta, pozovite i raspitajte se, pošto smo dobijali šarolike i kontrodiktorne informacije.
  • Niš: Uglavnom 2.500, ali ima i za 2.000 dinara. Jedan tehnički daje popust čija visina zavisi od snage automobila, a jedan daje besplatan tehnički ako registrujete kod njih.
  • Novi Pazar: 3.000 dinara. Nismo našli nikoga ko daje popust.
  • Novi Sad: Uglavnom 2.500 dinara, mada jedan tehnički naplaćuje 3.500, ali spušta na 2.500 ako obavite registraciju kod njih.
  • Pančevo: 2.500 - 3.500 dinara. Jedan spušta cenu sa 2.500 na 1.800 ako se na istom mestu obavi registracija, a kod jednog nam rekoše da cena zavisi od kubikaže.
  • Paraćin: 2.500 dinara. Nismo našli nikoga ko daje popust.
  • Pirot: 2.500 dinara. Nismo našli nikoga ko daje popust.
  • Požega: 3.000 dinara. Nismo našli nikoga ko daje popust.
  • Šabac: 2.000 dinara. Nismo našli nikoga ko daje popust.
  • Smederevo: 2.500 dinara. Nismo našli nikoga ko daje popust.
  • Šid: 3.000 dinara. Nismo našli nikoga ko daje popust.
  • Sombor: 3.000 dinara. Nismo našli nikoga ko daje popust.
  • Sremska Mitrovica: 3.000 dinara. Neki daju popust.
  • Subotica: 3.000 dinara. Nismo našli nikoga ko daje popust.
  • Trstenik: 2.700 dinara. Nismo našli nikoga ko daje popust.
  • Užice: 1.500 - 3.000 dinara. Nismo našli nikoga ko daje popust.
  • Valjevo: 3.000 dinara. Nismo našli nikoga ko daje popust.
  • Vrnjačka Banja: 3.000 dinara. Nismo našli nikoga ko daje popust.
  • Zaječar: 3.000 dinara. Nismo našli nikoga ko daje popust.
  • Zrenjanin: 2.800 dinara. Nismo našli nikoga ko daje popust.
  • Kragujevac: 3.000 dinara. Ima i nekih koji daju popust.
  • Požarevac: 3.000 dinara. Nismo našli nikoga ko daje popust.

Ako nismo pokrili vaš grad/mesto, ukoliko želite slobodno napišite kako se kreću cene ili koliko ste vi platili.

 

Autor: Dragan Romčević

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja idem u sledecu subotu,agencija Sunce,reg skuplja hiljadu din otprilike nego prosle god.U pitanju je Grande Punto 1.3 multijet.Mora se zakazati tri dana ranije barem,preko telefona me upozorili da ne prastaju vezano za folije,kuke,soferku,retrovizore,brisace,gume,prljav auto itd..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danas odradio tehnicki, Punto 1.2 2001.g, na krovu i haubi karbon folija, takodje galerija nije morala da se skida, ostalo stvarno sve na mestu, 3000 din.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prodaš ladu za 100-150 e i dodaš još 3000 i eto..:lol: Iz one liste gore niko više ne daje popust..Zakucano na 3 soma..

Edited by kreator

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...