Jump to content
FAS Goran
neshaoct

F1: Renault / Alpin

Recommended Posts

BBC: Alonso se vraća u Formulu 1

 

alonso 2017.jpg

 

Dvostruki svetski šampion Fernando Alonso naredne sezone će se vratiti u Formulu 1 kao vozač Renoa, prenosi BBC. Španski automobilista je navodno već potpisao ugovor, a potvrda bi trebalo da stigne uskoro. Alonso će se tako vratiti u šampionat posle dvogodišnje pauze, i to u tim u kojem je osvojio svoje dve titule - 2005. i 2006. godine. Španac je tokom svoje karijere, inače, u dva navrata vozio za francuski tim, a takođe je branio boje Minardija, Meklarena i Ferarija.

 

Iskusni Španac krajem meseca puni 39 godina, a ove sezone mu je glavna aktivnost učešće na legendarnoj trci Indijanapolis 500 u avgustu sa Meklarenom. Alonso će na toj trci pokušati da postane tek drugi vozač koji će trijumfovati na tri najveće trke u auto-moto sportu, među koje još spadaju i Velika nagrada Monaka i 24 časa Le Mana. Jedini vozač kojem je to pošlo za rukom je legendarni Britanac Grejem Hil. Tokom karijere u Formuli 1, Alonso je na 314 trka ostvario 32 pobede, a još 65 se našao na pobedničkom postolju. Ukupno 22 puta se našao na pol poziciji, a osvojio je 1.899 bodova. Od odlaska iz Formule 1 vozio je u Svetskom šampionatu izdržljivosti, u kojem je sa Tojotom osvojio titulu. Za volanom Tojote, zajedno sa Sebastijanom Buemijem i Kazukijem Nakađimom trijumfovao je dva puta na 24 časa Le Mana u prethodne dve godine, prvi put dok je paralelno vozio u Formuli 1. Početkom ove godine je takođe debitovao na Dakar reliju na kojem je zauzeo 13. poziciju u generalnom plasmanu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepo. Ovo znači da Botas neće u Reno a verovatno ni Fetel u Mercedes. Mada nikad se ne zna. I Reno je demantovao da neće potpisati sa Alonsom pa potpisao ako je informacija tačna 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako Mercedes bude menjao Botasa, najverovatnije ce biti George Russel... Bar tako kazu tabloidi :D 

 

Drago mi je zbog Alonsa,  mada mislim da ce opet biti kao i dosadasnji pokusaji, dobar vozac u nerazvijenom bolidu :(  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alonso, Renault i želja i snaga da se vrati na podijum

 

204798-Alonso.jpg

 

Kako je najavljeno u utorak, Fernando Alonso vraća se u Formulu 1. U sredu je vest ozvaničio i Renault.

''Renault F1 tim sa zadovoljstvom može da potvrdi da će u sezoni 2021. uz Estebana Okona naš vozač biti Fernando Alonso'', piše u saopštenju Renoa. ''Renault je moja porodica, mesto na koje imam najlepše uspomene u Formuli 1 i mesto na kome sam osvojo dve šampionske titule, ali sada gledam u budućnost. Sa mnogo ponosa i snažnim emocijama se vraćam Formuli 1 u tim koji mi je dao šansu da počnem karijeru i koji mi sada daje šansu da se vratim na najveći nivo. Moje ambicije u skladu su sa projektom tima, a njihov napredak ove zime daje nadu i kredibilitet visokim očekivanjima. Deliću svoje iskustvo sa svima, od inženjera i mehaničara do mojih kolega. Ovaj tim ima i snage i želje da se vrati na podijum, kao i ja'', poručio je Alonso.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alonsov povratak ne predstavlja nikakvo iznenađenje za Raikkonena

 

kimi austrija 2020.jpg

 

Za Finca ova vest nije bila toliko šokirajuća. Od sledeće godine Fernando Alonso se vraća u Formulu 1 i to sa Renaultom sa kojim je osvojio dve titule šampiona. Na pitanje da li je iznenađen njegovim povratkom, vozač Alfa Romea je kazao: ''Mislim da su to dobre vesti za Formulu 1 i očigledno za njega. Videli smo kako je to funkcionisalo za njih dvoje, jer oni već imaju puno istorije iza sebe.''

Alonso i Raikkonen su iste godine započeli svoje karijere u Formuli 1 kada su debitovali na trci za VN Australije, Španac u Minardiju, a Finac u Sauberu, da bi 2014. zajedno delili garažu Ferrarija. Sada, Raikkonen još nema ugovor za narednu sezonu, ali izgleda da se još i ne žuri po tom pitanju.

 

Autor: Nikola Nedeljković

 

preuzeto sa - pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tim Renault će se od sledeće sezone u Formuli 1 zvati Alpine

 

186191-renault f1.jpg

 

Tim Renault će se od sledeće sezone u Formuli 1 zvati Alpine, saopštio je u nedelju izvršni direktor francuskog konstruktora Luca de Meo.

''Takmičićemo se pod imenom Alpine sa tri boje'', izjavio je De Meo na konferenciji za novinare uoči VN Italije u Monzi. Trenutno su boje Renaulta crna i žuta. Španski vozač Fernando Alonso, dvostruki svetski šampion sa Renaultom 2005. i 2006. vraća se sledeće sezone u F1 s timom Alpine. Drugi vozač je mladi Francuz Esteban Ocon. Tim Renault se nije popeo na podijum od svog povratka u Formulu 1 2016. Alpine je 1954. osnovao Jean Redele, a pod kontrolu Renaulta dolazi 1973. U istoriji francuskog automobilskog sporta marka Alpine je slavna zbog brojnih uspeha. Naime, u prvom svrtskom šampionatu u reliju, koje je organizovano 1973. Alpine je slavila sa modelom Berlinette.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alonso: Ne vraćam se da bih obilazio restorane

 

206598-renault f1.jpg

 

Fernando Alonso nada se da će dominacija Mercedesa biti prekinuta kada se promene pravila u Formuli 1. Kako podseća Sport Klub, Španac se naredne sezone vraća u ''najbrži karavan sveta'', pošto je potpisao dvogodišnji ugovor sa Renoom.

 

''Ne mogu reći da mi je nedostajalo ili da želim nekome da se revanširam. Za ove dve godine radio sam stvari koje sam želeo više nego da vozim bolid Formule 1'', objasnio je Alonso. Dvostruki šampion sveta nada se trećoj tituli. ''Voleo bih. Ne vraćam se kako bih obilazio restorane u svakom gradu. Pokušaću da pobedim. Peto mesto je bolje od šestog, ali to ne menja mnogo. Ili si pobednik ili nisi. Cilj je da probam da pobedim''. Španac je govorio i o najavljenoj promeni pravila. ''Znamo da će 2021. biti samo za Hamiltona i Mercedes. Ali za godinu i po svi ćemo biti u istoj situaciji. Nadam se da će sa promenom pravila prestati dominacija Mercedesa''. Tokom karijere u Formuli 1, Alonso je na 314 trka ostvario 32 pobede, a još 65 puta se našao na pobedničkom postolju. Ukupno 22 puta se našao na pol poziciji, a osvojio je 1.899 bodova.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alonso testira Renault na Katalunji: Novi početak

 

alonso f1 renault.jpg

 

Dvostruki svetski šampion Fernando Alonso dobio je priliku da testira ovogodišnji bolid Renoa pred povratak u Formulu 1 na stazi Katalunja tokom dana za promotivne aktivnosti svog tima. Španac je dobio dozvolu da odvoza 100 kilometara, a to testiranje je obavio tačno 20 godina posle svog prvog iskustva za volanom Renoa, takođe u Montmelu. Alonso je tada vozio bolid Benetona zajedno sa tadašnjim vozačem tima Đankarlom Fizikelom. Za španskog automobilistu to, ipak, nije bio prvi put da vozi neki bolid u Formuli 1, pošto je godinu dana ranije testirao bolid Minardija.

Alonso se poslednji put u bolidu Formule 1 našao u aprilu prošle godine kada je dva dana testirao za Meklaren. Španac je pre nekoliko nedelja potvrdio da se posle dvogodišnje pauze vraća u Formuli 1 i to kao vozač Renoa, sa kojim je osvojio svoje dve titule.

 

''Biće to fantastičan osećaj posle dve godine pauze. Zaista se radujem. Biće to kao novi početak, zbog iznenađenja oko brzine bolida, sile kočenja, brzine u krivinama. Mnogo toga će me ponovo iznenaditi. I biće posebno vratiti se u Barseloni, sećam se svog prvog testiranja u Benetonu 2000. godine, sada ću biti na istoj stazi 20 godina kasnije za prva testiranja. Biće to i među poslednjim prilikama da vozim bolid sa Renoovim imenom, pošto će se dogodine ono promeniti. Osećam se privilegovano i veoma uzbuđeno'', istakao je Alonso.

 

Iako je proveo neko vreme u fabrici tima u Enstonu, Alonso ističe da nije radio onoliko koliko je želeo. ''Priprema za ovaj test nije laka. Zbog koronavirusa situacija nije normalna, nisam imao mnogo dana u simulatoru, ali sam spreman. To je samo 100 kilometara, pokušaćemo da izvučemo maksimum iz tih krugova i da snimimo šta treba. Znam da ću naučiti i otkriti mnogo toga tokom tih krugova, imaću otvoren pristup'', naglasio je Alonso. Alonso će naredne godine biti timski kolega Estebanu Okonu, a ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Portugala 25. oktobra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alonso: U motosportu odlučuje štoperica, ne godine

 

alonso f1 renault.jpg

 

Španski vozač Fernando Alonso svestan je da bi mogao da se suoči sa određenim problemima po povratku u Formulu 1. Dvostruki svetski šampion će se vratiti Formuli 1 naredne sezone, posle dvogodišnje pauze, i to kao vozač Renoa.

 

''Razgovarao sam sa nekoliko timova, ali Renault je bio savršen izbor. Već znam sve u timu, poznato mi je sa koliko strasti rade svoj posao'', rekao je Alonso. Španac je u oktobru dobio je priliku da testira ovogodišnji bolid Renoa na stazi Katalunja. ''Kada napustite sport na dve godine i onda se ponovo vratite u bolid, osećaj je kao da ga vozite prvi put. Očekujem da budem spreman za sledeću sezonu, ali sam svestan izazova sa kojim bih mogao da se suočim tokom nekoliko trka na početku. Znam da bih mogao da imam problema, ali želim da mislim da do njih neće doći''.

Alonso ima 39 godina, ali ističe da ga to ne ograničava. ''Nije mi određeni rezultat cilj. U motosportu štoperica odlučuje kada je kraj, a ne starost'', istakao je Fernando.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Abitebul napustio Renault F1

 

Siril Abitebul podneo je ostavku na mesto šefa tima Renoa, saopšteno je u ponedeljak. Već je bilo najava da će u procesu ribrendinga i rekonstruisanja tima biti promena i u upravi. Očekivalo se da će 43-godišnji Francuz zauzeti neku drugu poziciju unutar Renoa, ali je on odlučio da u potpunosti napusti ekipu, prenosi Sport Klub.

''Želim da zahvalim svima na ukazanom poverenju u prethodnim godina, poseno u periodu kada je tim rekonstruisan 2016. godine. Čvrsti temelji izgrađeni tokom prethodnih godina, transformacija ka ekonomski održivom modelu i novi projekti ukazuju na vrlo dobru putanju'', rekao je Abitebul. Nije saopšteno ko će biti njegova zamena. Podsećamo, francuski tim će u narednoj sezoni učestvovati pod imenom Alpin.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Renault zvanično postao Alpin i predstavio nove boje

 

alpine f1 02.jpg

 

Renault je septembra 2020. godine objavio da će se proći kroz proces ''ribrendinga'' i da će se tim tog proizvođača koji se takmiči u šampionatu Formule 1 od naredne sezone zvati Alpin, a sada je došlo i do zvanične promene imena tima. Tim je predstavio svoj strateški pristup pod imenom ''Renolucija'', koji obuhvata ideju da će Alpin okupiti sve Renoove sportske timove. Alpin je gledaocima predstavio kako će izgledati privremeno farbanje bolida sa crnom osnovom i crvenom, belom i plavom bojom na zadnjem trapu i krilima. Crna boja je omaž prototipu A500 F1 iz 1975. godine, a dizajn je prozvan ''privremenim zimskim farbanjem''.

 

alpine f1 01.jpg

 

Privremeno farbanje će biti aktuelno do febraura kad će Alpin predstaviti novi bolid, na događaju tokom kojeg će biti prisutni vozači Fernando Alonso i Esteban Okon.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Davide Brivio zvanično stigao u F1

 

Davide Brivio zvanično je postao šef tima Alpina, zvanično je potvrđeno.

''Oduševljeni smo što možemo da potvrdimo da će Davide Brivio pojačati naš tim pred novu sezonu Formule 1'', navodi se u saopštenju i dodaje: ''Njegova specifična uloga biće definisana u narednim nedeljama''. Dodaje se da će Brivio biti odgovoran generalnom direktoru Loranu Rosiju. ''Davide se pridružuje našem timu sa bogatim iskustvom koje je stegao u Moto GP šampionatu. Radujemo se što će biti s nama kada započnemo narednu fazu našeg putovanja''. O prelasku italijanskog stručnjaka u Formulu 1 spekulisalo se već neko vreme, a da će se to i dogoditi postalo je izvesno kada je napustio Suzuki pre 10 dana.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fernando Alonso doživeo udes na biciklu

 

alonso f1 renault.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, Fernando Alonso učestvovao je u saobraćajnoj nesreći vozeći bicikl u blizini švajcarskog Lugana. Iz redova Alpina, Alonsovog novog tima, saopštili su da je 39-godišnji Španac pri svesti i da se dobro oseća, ali ga očekuju detaljniji lekarski pregledi. Prema informacijama do kojih je stigla Gazzeta dello Sport, dvostruki šampion F1 je bio u udesu sa automobilom, a kako tvrdi novinar BBC Endru Benson tom prilikom je Alonsu polomljena vilica i biće prebačen Bern kod specijaliste za takve povrede. Celokupna situacija, ipak, ne bi trebalo da utiče njegovu spremnost za start sezone koji je na programu 28. marta u Bahreinu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

Fernando Alonso uspešno operisan, biće spreman za povratak u F1

 

Fernando Alonso je doživeo incident kada je pao sa bicikla, a zbog toga je morao na operaciju. Iz njegovog tima Alpin za kojeg će voziti naredne sezone u Formuli 1 kažu da je sve prošlo kako treba.

Fernando je posle dvogodišnje pauze rešio da se vrati u najbrži cirkus na svetu i to u tim sa kojim je osvojio svoje dve titule šampiona doduše sa novim imenom. Novi vozač Alpina neće imati nikakvih problema u pripremi sezone zbog pada sa bicikla koji mu se desio u četvrtak.

 

''Lekari su otrkili prelom u gornjoj vilici i uradili su uspešnu korektivnu operaciju. Zadovoljni su napretkom i oporavkom. Fernando će ostati dva dana u bolnici na posmatranju. Posle nekoliko dana odmora, on će moći da se vrati treninzima. Očekujemo da bude potpuno oporavljen kada počnu pripreme za novu sezonu'', stoji u saopštenju Alpina.

Prva trka Formule 1 u 2021. godini će se voziti u Bahreinu 28. marta, a pre toga će biti i održana testiranja.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fernando Alonso počeo da trenira

 

alonso f1 renault.jpg

 

Fernando Alonso uspešno se oporavlja od teškog pada sa bicikla kada je slomio vilicu.

Španski as se vratio treninzima za narednu sezonu u Formuli 1 u kojoj će voziti za tim Alpin. Pre samo sedam dana dvostruki šampion sveta je napustio bolnicu i vratio se kući. Iako je morao na operaciju gornje vilice, to ga neće sprečiti da bude spreman za početak sezone krajem marta i prvu trku za Veliku nagradu Bahreina. Španac je bio deo najbržeg cirkusa od 2003 do 2018. godine. U tom periodu je osvojio dve titule i to 2005 i 2006. godine. Napravio je pauzu od dve godine, pa odlučio da se vrati u Formulu 1. Do sada je startovao na 311 trka. Ostvario je 32 pobede. Za pol poziciju se izborio 22 puta, dok je najbži krug odvezao u 23 navrata.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alonso pred povratak u F1: Bolji sam nego pre dve godine

 

alpine alonso 2021.jpg

 

Dvostruki prvak Formule 1 Fernando Alonso vraća se u šampionat u timu Alpin, a nedavno je zbog saobraćajne nesreće morao da bude podvrgnut operaciji. Ipak, iskusni Španac naglašava da je u sjajnoj formi.

 

''Osećam se sjajno i u najboljoj sam formi u svojoj karijeri - i fizički i mentalno. Pripremam se za ovaj povratak već dugo i sada imam svežu motivaciju. Spreman sam! Obično mislim da su svakom vozaču potrebne tri ili četiri trke da optimizuje sve na bolidu što je neophodno, možda i malo više ako ste novi vozač u F1. Da bi ste bili na 100% treba da prođe prvih nekoliko trka - to važi za sve. Srećom, sa svojim pripremama i fizičkim stanjem, biću spreman odmah da dam maksimum'', rekao je 39-godišnji Fernando Alonso. ''Učestvujući na drugim trkama postao sam kompletniji vozač. Tamo konstantno učite da gurate sebe do granica izdržljivosti i bez ikakve sumnje sam sada kompetentniji vozač nego što sam bio pre dve godine. Teško je predvideti rezultat na kraju sezone'', izjavio je iskusni vozač, koji se takmičio i na Dakar reliju, WEC i Indi 500.

 

Španac je bio deo najbržeg cirkusa od 2003 do 2018. godine. U tom periodu je osvojio dve titule i to 2005 i 2006. godine. Napravio je pauzu od dve godine, pa odlučio da se vrati u Formulu 1. Timski kolega u Alpinu će mu biti Francuz Esteban Okon, sa kojim je u prošlosti već imao odličnu saradnju. Do sada je startovao na 311 trka. Ostvario je 32 pobede. Za pol poziciju se izborio 22 puta, dok je najbži krug odvezao u 23 navrata. Sezona u Formuli 1 počinje 28. marta, a prva trka biće vožena u Bahreinu gde će pre toga biti održana i zvanična testiranja. Sve trke šampionata moći ćete da pratite u direktnim prenosima na kanalima Sport kluba.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alonso testira u Bahreinu

 

alonso f1 renault.jpg

 

Fernando Alonso voziće bolid Alpin tokom drugog dana testiranja Formule 1 u Bahreinu. Španac se oporavio od pada sa bicikla, posle koga je morao da operiše vilicu. Nekadašnji šampion sveta iz 2005. i 2006. godine prvi put će u formulu sesti u subotu. Prvi dan je rezervisan za njegovog klupskog kolegu Estebana Okona, dok će obojica biti na stazi tokom poslednjeg dana testiranja. Za sada je šest od deset timova objavilo koji vozači će učestvovati u testiranju i po kom rasporedu. 

 

Šampionat u sezoni 2021. počinje upravo trkom za Veliku nagradu Bahreina 28. marta. Sve treninge, kvalifikacije i trke možete ekskluzivno da pratite na kanalima Sport kluba.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

danas u Bahreinu rezultati

[ Saturday, March 13, 2021 

1. Valtteri Bottas, Mercedes, 1:30.289, 58 laps, C5 tyres
2. Pierre Gasly, AlphaTauri, +0.124, 87 laps, C5 tyres
3. Lance Stroll, Aston Martin, +0.171, 71 laps, C5 tyres
4. Lando Norris, McLaren, +0.297, 52 laps, C4 tyres
5. Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo, +0.471, 125 laps, C5 tyres
6. Charles Leclerc, Ferrari, +0.597, 73 laps, C5 tyres
7. Nicholas Latifi, Williams, +1.383, 132 laps, C4 tyres
8. Sergio Perez, Red Bull, +1.393, 117 laps, C2 tyres
9. Daniel Ricciardo, McLaren, +1.926, 52 laps, C3 tyres
10. Fernando Alonso, Alpine, +2.050, 128 laps, C2 tyres
11. Yuki Tsunoda, AlphaTauri, +2.395, 57 laps, C4 tyres
12. Mick Schumacher, Haas, +2.594, 88 laps, C4 tyres
13. Carlos Sainz, Ferrari, +2.783, 56 laps, C3 tyres
14. Nikita Mazepin, Haas, +2.812, 76 laps, C4 tyres
15. Lewis Hamilton, Mercedes, +3.110, 58 laps, C2 tyres
16. Sebastian Vettel, Aston Martin, +8.560, 10 laps, Test tyres

Fernando-Alonso-Alpine-Formel-1-Test-Bahrain-13-Maerz-2021-169Gallery-b8e48989-1775088.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...