Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Dalje nećeš moći... :) / StopXam

Recommended Posts

Svi se sećamo domaćeg projekta bahatoparkiram.com, koji je u međuvremenu umro.

Suština je bila da se na automobile koji su bahato parkirani zalepi mala nalepnica kao svedok lošim navikama tog vozača.

E, sad zamislite tu istu ideju, ali x100, pa sve na kvadrat...i još u Rusiji. :)

 

Projekat se zove СтопХам. Pokrenut polovinom 2010. godine, i posle prvih par godina se znatno omasovio. Osnivač je ruski pokret ''Naši'' (original tog pokreta i jeste nastao u Rusiji, ovde kod nas je kopija toga, odnosno naša verzija tog pokreta). Ruski ''Naši'' koriste svoju hrabrost na društveno koristan način.

 

Meta su im:

- vozači koji voze trotoarima zaobilazeći tako gužve po bulevarima.

- bahato parkirani automobili, ali dok su vlasnici unutra, a ne kada odu.

 

Način rada:

- Sve se snima. Osnovna stvar je da se sve snima sa više kamera. Stane se ispred auta i nema vožnje dalje. ''Dobar dan, da li znate šta je trotoar i čemu služi?''

To je ono što upitaju vozače, i traže od njih da krenu nazad, da se vrati na ulicu. Ako pokušava da prođe, popnu se na haubu, legnu na nju, šta god treba, ali auto ne može dalje. Imaju okruglu nalepnicu koja pokrije pola šoferke, lepe je. Barem jednu. :) Na starijim snimcima se vidi da se lako skidala, onda su izgleda promenili dobavljača, :) pa sadašnje verzije ne mogu lako da se skinu, odnosno samo se skine malo parče. Ta nalepnica faktički sprečava vozača da vidi bilo šta, plus ako krene da vozi dalje pre nego je Policija stigla, lako ih prva patrola prepozna 100 ili 200 metara dalje jer imaju tragove nalepnice po kolima.

 

Ima svega. Od toga da im se verbalno suprostave, do potezanja na njih raznih vrsta palica (teleskopskih, bejzbol), potezanja pištolja, a guranje i pokušaji tuče su još i najmanje što može da im se dogodi. Ali, ne ulaze u tuče. Samo se brane i to sklanjanjem, ponekada ''radi'' biber sprej u oči onog što izađe sa motkom, i naravno zovu Policiju. A, kad dođe Policija, onda ide kazna za ovoga što vozi auto tamo gde se ne sme, plus pretres auta gde pronađu još po neku palicu, pištolj...onda ide gonjenje i za to. Nema uništavanja automobila, sve što rade je stavljanje nalepnice.

 

Ako neko pomisli da tako ''izađu na crtu'' samo npr. ženama vozačima jer su lak ''plen'' (kao što se kod nas izgleda jedino žene švercuju u busevima jer ''junaci'' iz Komunalne nekim čudom samo žene nahvataju da nemaju kartu), grdno se varate. Videćete i na snimcima. Skupi džipovi, Mercedesi, Audiji, obezbeđenja lokalnih biznismena dok ih čekaju nepropisno parkirani ispred nekog restorana ili sl...kako danju, tako i noću.

 

 

 

 

Njihov YouTube kanal:

https://www.youtube.com/user/stopxamlive/videos

---------------------------------------------------------

 

U našim uslovima, kopija ovog projekta bi bilo da pokret ''Naši'' kod nas (koji postoji godinama već, ali nikako da preuzmu i ovu ideju iz Rusije), razni viteški pokreti, pojedine navijačke grupe, i svi ostali koji kažu da su hrabri (ili barem vole da ostave takav utisak), pokrenu ovo isto. Isti princip rada. Nema uništavanja imovine (automobila), nema tuče sa bahatim vozačima. Ako dođe dotle, samo odbrana i poziv Policiji.

 

Oni su u Rusiji ozbiljne zvezde zbog ovoga, gostuju po TV emisjijama, snimaju rep pesme o njima, to je veliki marketinški potencijal da te organizacije kod nas (koje ionako imaju loš imidž jer ih malo-malo neko ''potkački'' da su kriminalci, neofašisti ili šta već), okrenu ''vodu na svoju vodenicu''. Naravno, preduslov je da naša Policija dođe po pozivu, da Policija sme da preterese svaki auto koji je npr. parkiran na Terazijama :whistle:, da sme da im napiše kaznu, privede kad im prilikom pretresa vozila nađu nelegalni arsenal...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Extra je ideja, jer i kod nas ima mnogo takvih, bahatih. A najjace je na prvom snimku, kad lik izadje iz onog dzipa i napadne ovog, kako ga samo zbaci sa sebe i prizemlji :unworthy:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisu, nego vidim da nije direktor naveo izvor, pa racunam da se bacio u nezavisno novinarstvo :D

Zamisli kad bi se udruzili Totti, Woodoo, Zaki i ja ... svasta bi bilo :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da bilo bi " ej nemoj ovog prodao sam mu auto" i "nemoj ovu imali smo neku pricu ranije" , " nemoj ovog to mi drug iz detinjstva"..kakav Totti :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suv ko grana ali barem imao m**a da krene, doduse kako je krenuo ovaj ga je tako lagano spustio na zemlju da je morao da hramlje do auta. :D  Inače plavuša iz Volvoa mi je najjača, šta li zamišlja s onom cigaretom i bezbol palicom. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...