Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Šta je bolja investicija - superauto ili luksuzna kuća?

Recommended Posts

101404-mclaren f1 001.jpg

 

Kako piše B92, danas svi znaju da pametno uložen novac u neki od superautomobila koji se proizvode u ograničenoj seriji može vlasniku da donese dobru zaradu. Međutim, pre samo par decenija, na luksuzne sportske automobile gledalo se kao na nesigurnu investiciju, a bogati su ulagali u skupocene nekretnine - luksuzne kuće i vile.

 

mclaren f1 002.jpg

 

 

Kada se 1994. na tržištu pojavio sada već legendarni McLaren F1, ljubitelji sportskih automobila bili su oduševljeni. Ipak, mali broj kupaca koji su imali mogućnost da izdvoje 650.000 funti za F1 odlučio se za kupovinu sa idejom da automobil jednog dana proda i zaradi veliki novac.

 

113271-mclaren f1 003.jpg

 

Imućni kupci radije su ulagali u skupe nekretnine za koje su znali da će u budućnosti vredeti znatno više. Dvadeset godina kasnije, čekalo ih je iznenađenje. Istina, oni koji su 1994. kupili luksuznu kuću sa imanjem u neposrednoj blizini Londona i platili je 650.000 funti, koliko je tada koštao i McLaren F1, zaradili su s obzirom da je vrednost nekretnine 2014. skočila na 2,5 miliona funti. Ipak, njihova zarada je znatno manja od vlasnika McLarena F1 koji su zadržali automobil u svom posedu tokom 2 decenije, jer se njegova vrednost danas procenjuje na 6,5 miliona funti. To je deset puta više u odnosu na uloženi novac. Čak i kada se uračuna i inflacija, svakako je u pitanju lepa zarada.

 

96680-mclaren f1 004.jpg

 

McLaren F1 prestao je da se izrađuje još 1998, a proizvedeno je samo 106 primeraka. Od svih napravljenih automobila, svega njih 64 bilo je namenjeno za vožnju po javnim putevima. Ovaj automobil pogonjen je 6.1 litarskim V12 motorom sa 636 ks, zahvaljujući kome do stotke ubrzava za 3.2 sekunde.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

 

Edited by neshaoct
prebacio slike na FLCS server

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ulaganje u automobile se isplati: Na ovom ste mogli da zaradite 1.7 miliona evra

 

bugatti gt 001.jpg

 

Poslednjih godina tržište klasičnih automobila beleži drastičan rast. Cene pojedinih modela automobila u rekordnom roku su skočile toliko da trenutno malo šta može da im konkuriše, prenosi Index.hr. Nema te banke i fonda koji će vam legalno doneti toliki prinos, a o ulaganjima u nekretnine da i ne govorimo. Ako ekstremne primere poput pronalaska Elvisovog BMW-a ili Ferrarijevih klasika od deset i više miliona (evra ili dolara, sasvim svejedno) ostavimo po strani, u sredini cele priče se smestio Bugatti. Naravno, njegovi automobili su neverovatno skupi i apsolutno nedostupni većini nas, ali oni sa debljim bankovnim računima bi mogli nešto da nauče.

 

Dva su primera. Jedan je stariji, Bugatti EB110, a koji je prema podacima Classic Analyticsa 2011. godine vredeo 280.000 evra, otprilike koliko i luksuzna nekretnina na dobroj lokaciji. Ove godine je jedan od 128 proizvedenih primeraka postigao cenu od čak 2,03 miliona evra, a pomenuta nekretnina nije ni približno toliko poskupela. Podsetimo, model se proizvodio od 1991. godine, a pokretao ga je 3.5 V12 quad-turbo motor sa 560 do 610 KS.

 

169096-bugatti eb.jpg

 

Drugi primer je Veyron. Prvi hipersportista novog doba je nov koštao oko 1,1 milion evra, a onda je kao polovan dostizao cenu od nekih 620.000 evra. Danas ne može da se nađe za manje od 1.3 miliona evra, a cena mu bukvalno raste iz meseca u mesec.

 

rambo terminator.jpg

 

I konačno pomenimo Type 57 SC Atlantic. Postoje samo tri primerka, ni jedan nije na prodaju, a ako koji bude ponuđen, cena bi lako mogla da pređe 100 miliona evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iznajmljuje se kuća sa privatnom trkačkom stazom

 

kuca staza.jpg

 

I dok mnogi u potrazi za novim prebivalištem beže od gradske buke izazvane saobraćajem, neki žele baš suprotno.

Nakon nekretnine izgrađene nasred trkačke staze, u oglasu se pojavila još jedna slična ponuda. Ovaj put se u najam nudi velika parcela površine gotovo 250.000 kvadratnih metara koja uz luksuznu vilu sa šest spavaćih soba površine 750 kvadrata nudi i dva trkališta. Upravo tako, na parceli smeštenoj u Pomoni u državi Misuri nalazi se Litl Taladega, topli dom za do 16 zaljubljenika u autosport. Oni će moći da bezbrižno voze stazama, asfaltnom i makadamskom. U sklopu imanja je i velika garaža sa bolidima za karting i ATV vozilima, a na raspolaganju je i servisna radionica. Tu su i igrališta za tenis, košarku i bazen, dok su u kući na raspolaganju plesna dvorana, biljar...

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...