Jump to content
FAS Goran
Dimitrijus

Lada Niva sa Fiatovim motorom? / Lada Niva guseničar

Recommended Posts

Chevrolet Niva se od sada proizvodi kao Lada Niva

 

204862-lada niva 04.jpg

 

Kompanija GM-AvtoVAZ koja je proizvodila terenska vozila Chevrolet Niva je još u aprilu preimenovana u AD ''Lada Zapad Tolьяtti''. Novi naziv nekada zajedničkog preduzeća ruske i američke kompanije govori da je ono u stopostotnom vlasništvu AvtoVAZ-a, odnosno da je i formalno postalo njegova firma ćerka.

 

lada niva 03.jpg

 

Početkom decembra prošle godine je naime saopšteno da je AvtoVAZ kupio 50% akcija kompanije GM-AvtoVAZ od američke korporacije General Motors. Na taj način preduzeće GM-AvtoVAZ postalo je filijala grupe AvtoVAZ.

 

204863-lada niva 02.jpg

 

Terensko vozilo Chevrolet Niva se zato od sada proizvodi sa logotipom Lada, a dostupno je sa 1.7 motorom sa 80KS i 127 Nm.

 

204864-lada niva 01.jpg

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoće li se Lada 4x4 sklapati u Nemačkoj?

 

199204-lada 4x4 04.jpg

 

Grupa entuzijasta je smislila kako da vrati model Lada 4x4 na evropsko tržište posle obustavljenih isporuka tokom ovog leta. Kako saopštava časopis ''Avtobroker'', Evropljani nameravaju da u Nemačkoj organizuju sklapanje manje serije ruskih terenaca. Ideju da se u inostranstvu pripremi sklapanje ruskog modela novinarima je saopštio Jurij Postnjikov, poznat po projektu Partisan motors. Po njegovim rečima, grupa dizajnera i inženjera ''već je obavila sva potrebna istraživanja i postigla dogovor sa partnerima na tržištu i vlastima u vezi sa organizovanjem proizvodnje malih serija u Magdeburgu''. Tamo će se sklapati terensko vozilo sa troja vrata.

 

U pogonima magdeburškog preduzeća moći će da se organizuje i sklapanje terenaca na bazi modela Lada 4x4 ali sa drugačijom karoserijom, kao i vozila za auto-reli i za amaterske turnire terenskih vozila.

U projektu će pored Postnjikova učestvovati i glavni dizajner projekta VAZ-2110 Vladimir Jarcev, koji sada vodi sopstveni dizajnerski biro u Evropi, Vladimir Petrov, inženjer i autor nekolicine projekata u sferi električnog, automobilskog i vodenog saobraćaja, Aleksandar Romanov, inženjer i rukovodilac za proizvodnju dizel varijante Lada 4x4 u podmoskovskom gradu Čehovu i drugi. Početkom leta je zvanično objavljeno da AvtoVAZ napušta evropsko tržište i obustavlja isporuku vozila Lada 4x4 i drugih modela. Na to su reagovali poklonici ruskih terenaca u inostranstvu. Najpre je žitelj Malte Osvald Galea organizovao peticiju sa zahtevom da se 4x4 vrati u Evropu. Zatim je rukovodilac nemačke kompanije Lada Deutschland Diter Trzaska organizovao skupljanje potpisa sa istim zahtevom. Dokument je poslat Avtovazu, a takođe alijansi Renault-Nissan-Mitsubishi u kojoj je i ruski proizvođač, i još Ministarstvu za ekonomski razvoj i ambasadi Ruske Federacije.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kako su ''Niva'' i ''Riva'' postali dinosaurusi auto-industrije?

 

206300-lada 4x4 urban.jpg

 

Jedan od najstarijih britanskih časopisa o automobilima Autocar uneo je ''Nivu'' i ''VAZ 2105'' na spisak vozila koja su dokazala svoj kvalitet u vremenu koje je iza nas.

 

Terensko vozilo Niva, koje je prvi put proizvedeno 1977. godine, proizvodi se već 43 godine i ujedno je i model koji se najviše izvozio. ''Niva je napravljena kako bi zadovoljila potražnju za terenskim vozilom, koje se može koristiti i u nepovoljnim vremenskim uslovima u Sibiru'', navodi izdanje. Niva je bila dovoljno jaka da može da se koristi deset godina u ruskoj bazi na Antarktiku. Ipak, staroj Nivi se bliži kraj jer je Lada 2018. godine predstavila koncept novog modela, čija se proizvodnja planira 2022. godine.

VAZ 2105 - popularan pod nazivom ''petica'' bila je modernizovana verzija ''kopejke'', koja je napravljena na bazi Fiata 124. Četvorocilindrični motor je na novom modelu bez znatnih promena, ali je automobil dobio nov dizajn sa kvadratnim farovima i plastičnu masku hladnjaka. Lada je izvozila ''peticu'' u Kanadu i Veliku Britaniju, gde su je prodavali pod nazivom Riva. Kompanija je proizvela 14 miliona automobila Riva, a ako se računa i proizvodnja automobila Fiat 124 onda se dobija da je proizvedeno 20 miliona vozila. Ovaj model je drugi prema broju proizvedenih automobila u istoriji.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Partisan Motors'' najavio specijalno izdanje Lade Nive

 

partisan lada.jpg

 

Zvuči kao prvoaprilska šala, ali Partisan Motors postoji, dolazi iz Nemačke i najavljuje luksuznu Nivu koja se neće nuditi na ruskom tržištu. Tačnije, najavili su specijalno 50th Anniversary izdanje Nive. Niste ništa pomešali, Niva je nešto mlađa i nedavno je slavila 40. rođendan. Međutim, 50. rođendan ima fabrika u kojoj se proizvodi.

Nemački ''partizani'' iz Magdeburga su za pohod u šume izabrali puno luksuznije izdanje. Nivu će opremiti novim branicima, BF Goodrich terenskim gumama, a na krovu će biti postavljen veliki nosač. Unutra su kožna sedišta, pločica sa rednim brojem u seriji i još neki dodaci. Podaci o motoru su nepoznati, ali se pretpostavlja da je ispod poklopca isti 1.7 atmosferac sa 84 KS. Kompanija je najavila 50 primeraka, a svi će biti ponuđeni na nemačkom tržištu. Poznata je i cena - od 19.900 evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Specijalna Lada 4x4 Black

 

lada_4x4 04.jpg

 

Pandemija koronavirusa je dovela do smanjenja privrednih aktivnosti pri čemu ni prodaja novih automobila nije izuzetak. Širom sveta se izveštava o padu prodaje, najavama otpuštanja radnika u automobilskoj industriji, ali postoje i izuzeci. Jedan od njih je ruski AvtoVAZ koji je u matičnoj zemlji u trećem kvartalu povećao prodaju automobila Lada za 4.5% uz rast ukupnog tržišta od 3.7%. Iako su dva najprodavanija modela na tržištu Ladini modeli Granta i Vesta, iznenađuje i dalje veliki interes za Ladom 4x4, kultnim terencem koji je na našim prostorima poznat po originalnom imenu Niva. Zasluge za dobru prodaju pripadaju i marketinškim stručnjacima AvtoVAZ-a koji čestim lansiranjem specijalnih serija uspevaju da udahnu malo svežine modelu predstavljenom pre nepune 44 godine.

 

lada_4x4 03.jpg

 

Tako je ovih dana AvtoVAZ najavio specijalni model Lada 4x4 Black koji je dobio crne 16-inčne aluminijumske točkove i pločicu sa natpisom ''Black'' na prednjem blatobranu. U unutrašnjosti dominiraju crni akcenti plafona i sedišta, sve sa natpisima ''Back''.

 

lada_4x4 02.jpg

 

Iako Lada nije saopštila specifikacije opreme, čini se da se Black serija naslanja na najluksuzniju Ladu 4x4 Urban Luxe koja serijski dolazi sa klima uređajem, ABS/EBD/BAS dodacima kočnicama, servo upravljačem, električnim podizačima stakala, grejanim prednjim sedištima, električno podesivim i grejanim spoljašnjim retrovizorima, prednjim maglenkama…

 

lada_4x4 01.jpg

 

Podsetimo, pre 10 meseci je Lada 4x4 dobila izmenjenu unutrašnjost, odnosno novu armaturnu ploču na kojoj se nalazi takođe nova centralna konzola s okruglim komandama klime, grejanja i ventilacije - umesto dotadašnjih klizača. Cene i datum početka prodaje posebne verzije Lada 4x4 Black nisu saopšteni. Poređenja radi, pomenuta bogato opremljena 3-vratna Lada 4x4 Urban Luxe u Rusiji košta 592 hiljade rubalja, odnosno 6.545 evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

2021. Lada Niva

 

lada niva 2021.jpg

 

U Rusiji je snimljena odnovljena verzija Lade Nive (ranije poznata kao Chevrolet Niva), čija premijera će po nekim izvorima biti već u januaru sledeće godine (prodaja se očekuje na proleće). Slika pokazuje da je Niva modelske godine 2021. dobila kompletno izmenjeni prednji deo (velika maska, nova svetla i branik, drugačija hauba), a ostaje da se vidi kakve su izmene na zadnjem delu i u unutrašnjosti. Što se motora tiče, u ponudi bi trebalo da ostane 1.7 benzinac sa 80KS i 125 Nm obrtnog momenta, uz 5-stepeni manuelni menjač i pogon na sva četiri točka.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

vrelegume.jpg VreleGume video: Test Lada Niva

 

Aleksandar Popara, prestolnički advokat, kupio u inat savetima prijatelja poslednju produženu Ladu Nivu koja se našla na lageru u Srbiji.

Koji su njegovi razlozi? Da li se pokajao? :) 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lada Niva Travel

 

lada travel 05.jpg

 

U Toljatiju u Rusiji je počela proizvodnja obnovljene verzije Lade Nive (ranije poznata kao Chevrolet Niva), i to sada pod nazivom Niva Travel.

 

lada travel 04.jpg

 

Zvanično predstavljenje Nive Travel će po nekim izvorima biti sledećeg meseca (prodaja se očekuje na proleće), a u paleti će se naći standardna i Off-road verzija (ova druga sa dodatnim zaštitnim elementima, off-road gumama...).

 

lada niva 2021.jpg

 

Slike pokazuju da je Niva modelske godine 2021. dobila kompletno izmenjeni prednji deo (velika maska, nova svetla i branik, drugačija hauba), kao i oiterana zadnja LED svetla i modernizovani enterijer.

 

lada travel 02.jpg

 

Što se motora tiče, u ponudi će po sadašnjim najavama ostati 1.7 benzinac sa 80KS i 125 Nm obrtnog momenta, uz 5-stepeni manuelni menjač i pogon na sva četiri točka.

 

lada travel 01.jpg

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lada Niva u najluksuznijem izdanju ''oduzima dah'' izgledom i cenom

 

210171-lada 4x4.jpg

 

Lada Niva (zvanično Lada 4x4) uprkos surovosti i staroj tehnologiji vešto odoleva godinama kao idealno radno vozilo. Neki upravo Nivu vide i kao pravog šminkera s velikim mogućnostima. Kako u proverene stvari ne treba dirati tjuneri se najčešće bave stajlingom i uređenjem enterijera. Jedna od najradikalnijih prerada nalazi se u Moskvi i trenutno se nalazi u prodaji.

 

niva s02.jpg niva s01.jpg niva s03.jpg niva s04.jpg

niva s05.jpg niva s06.jpg niva s07.jpg niva s08.jpg

 

Ovo je verovatno jedina Lada na svetu koja ima delove novog Mercedesa, i to modela AMG verzije G klase, modela G 63. Jednako luksuzan Mercedes GL je donirao multimediju, dok su sedišta stigla iz BMW-a Serije 3 (E92). Automobil je dobio dodatnu zvučnu izolaciju, spolja je dorađen karoserijskim dodacima i LED svetlima i postavljen je na 20-inčne naplatke. Radi se o primerku proizvedenom 2019. godine sa tek 9.500 km.

 

210172-lada 4x4.jpg

 

Konačno dolazimo i do cene. Prodavac traži nešto manje od 1.5 miliona rubalja, što je oko 16.600 evra. Puno je ako se uzme u obzir cena novog modela, ali ipak malo s obzirom na brojne modifikacije. Ne sumnjamo u to da će pronaći kupca.

 

niva s09.jpg niva s10.jpg niva s11.jpg

niva s12.jpg niva s13.jpg niva s14.jpg 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prestaje proizvodnja Lade 4x4 sa 5 vrata

 

lada 4x4 5t.jpg

 

Neki ruski mediji prenose nezvaničnu informaciju da će Lada ove godine prestati da proizvodi 424 cm dugački model 4x4 sa 5 vrata. Tačnije, proizvodnja treba da prestane krajem godine, dok će trovratna varijanta ovog klasičnog terenca nastaviti da se pravi i dalje. Lada 4x4 sa 5 vrata (VAZ 2131) se inače u proizvodnji pojavila 1995. godine, a ukida se zbog male potražnje kupaca za takvom verzijom ali i ekonomske neisplativnosti proizvodnje. Ovakva verzija se trenutno kod Ladinih dilera u Rusiji može kupiti za 630.900 rubalja (6.930 evra), a ima 1.7 benzinski motor sa 83KS i 5-stepeni manuelni menjač. Sa druge strane, kupcima će uskoro biti ponuđena nedavno predstavljena Lada Niva Travel (nekadašnji Chevrolet Niva u redizajniranom izdanju). 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lada Niva Legend

 

lada legend 03.jpg

 

Nakon što je nedavno Chevrolet Niva promenila ime u Lada Niva Travel (tom prilikom je izvršena i njena restilizacija), sada je i klasična Lada 4x4 dobila novi naziv - Lada Niva Legend. Osim novih pločica sa nazivom Niva Legend, automobil se vizuelno ne razlikuje od dosadašnje verzije, što važi i za unutrašnjost koja je inače obnovljena početkom prošle godine.

 

lada legend 02.jpg

 

U vesti se još navodi i da je za modelsku godinu 2021. poboljašana zvučna izolacija.

 

lada legend 01.jpg

 

Lada Niva Legend porodica će obuhvatati modele sa 3 i 5 vrata, kao i komecijalne varijante (u gami takođe ostaju i Urban i Black verzije sa bogatijom opremom). Kao i do sada, i 2021 Niva Legend će moći da se dobije sa 1.7 litarskim atmosferskim benzinskim motorom sa 83KS, uz petostepeni manuelni menjač. Nedavno su su se inače u nekim ruskim medijima pojavile informacije da će tokom ove godine prestati proizvodnja verzije sa 5 vrata, ali to još uvek nije zvanično potvrđeno.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nova Lada Niva najavljena za 2024.

 

lada niva vision.jpg

 

Nova generacija Lada Niva pojaviće se 2024. godine i biće napravljena na bazi Renault-Nissan, saopštila je kompanija AvtoVAZ.

''U okviru nedavno objavljene strategije grupa Renault - Renaulution - AvtoVAZ donosi svoj efikasan poslovni model i konkurentsku prednost u nedavno otvorenoj poslovnoj jedinici Dacia-Lada. Lansiranje potpuno nove Lade u 2024. godini predstavljaće prekretnicu za Ladu u Rusiji i otvoriće nove horizonte za brend'', navodi kompanija reči generalnog direktora Iva Karakatzanisa.

Kako se navodi, automobil će dobiti dve verzije - sa kompaktnim i produženim međuosovinskim rastojanjem i biće zasnovan na platformi CMF-B. Nova Lada Niva će biti pravljena i za inostrana tržišta. Lada za 2025. godinu priprema i novo SUV vozilo iz C segmenta.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Počela proizvodnja nove verzije legendarne Lade Nive

 

lada legend niva.jpg

 

AvtoVaz je započeo proizvodnju nove verzije terenca Lada Niva Legend sa petoro vrata pod nazivom ''Blek''. Kako je saopšteno na sajtu kompanije, nova verzija Lade imaće karakteristične kontrastne elemente dizajna - crne felne, crne retrovizore, tamni tapacirung plafona i presvlake za sedišta. ''Klasični dizajn sa crnim detaljima jednako dobro izgleda i u gradu i u prirodi'', saopštila je kompanija.

Početna cena nove verzije automobila biće 729.000 rubalja (skoro 8.000 evra). Za tu cenu u kompletu se dobija klima uređaj, grejači za prednja sedišta i stakla, kao i aluminijumske felne od 16 inča. Serija ''Blek'' uključuje Cross verziju porodice Vesta, XRay, kao i Ladu Nivu Legend sa troja vrata. Ovi automobili su pušteni u prodaju u oktobru prošle godine. Kako je ranije saopšteno, ''legendarna'' verzija Nive nije dobila samo novo ime, već i otvore ventilacije u zadnjem delu kabine, a značajno je smanjena i buka u kabini.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nova Lada Niva bi trebalo da dobije i turbo motor

 

lada niva n2.jpg

 

Već smo pisali o (istinski) novoj generaciji Nive, koja treba da stigne na tržište 2024. Treba to dočekati, verovatno je misao koja je u glavama mnogih zainteresovanih za ovaj model. Ipak, evo nečega čime možemo malo da vam ublažimo apetit. Ono što možemo da vidimo su dva sjajna (nezvanična) rendera u izvođenju mađioničara iz Kolesa.ru. Cilj je jednostavan, pretvoriti oficijelni ''tizer'' u serijski model sa nešto ublaženim stajlingom i boljom povezanošću sa originalnim automobilom. Posao je odrađen (kao i obično) sjajno, a nova Niva je, pa, da je ne hvalimo previše…

 

lada niva n1.jpg

 

Ako ste zbunjeni činjenicom da u prodaji postoje dva automobila sa Niva oznakom, hajde da pojasnimo stvari. Novi SUV koji će biti lansiran 2024. zamena je za nedavno osveženi Niva Travel, ''civilizovaniju'' verziju ikone. Više terenski orijentisan primerak, prvobitno poznat kao Niva, trenutno se prodaje pod ''Niva Legend'' oznakom.

Rane glasine sugerišu da će nova Niva biti bazirana na CMF-B platformi, koja čini osnovu za izvestan broj modela Renault-Nissan-Mitsubishi alijanse. Dublja konekcija između Lade i Dacije podrazumeva da će  brojne tehnologije biti podeljene između ruske i rumunske marke, a između ostalog i Renaultov 1.3 turbo motor. Šta još kažu glasine? Niva (2024.) će biti u ponudi sa osnovnim 1.8 atmosferskim agregatom, uparenim sa šestostepenim manuelnim menjačem. Kao opcija trebalo bi da bude dostupan i 1.3 turbo u sinergiji sa Jatco CVT menjačem, koji snagu šalje na sve točkove.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lada Niva sa BMW motorom

 

Pod haubom je BMW 2.0 turbo-dizel motor sa oko 250KS, u paru sa automatskim menjačem iz BMW-a Serije 3. Ubrzanje 0-100 km/h traje oko 6 sekundi.

U unutrašnjosti su i BMW-ov infotainment sistem i dvozonski automatski klima uređaj:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rusi povećali proizvodnju Lade Niva Legend

 

lada legend 3.jpg

 

AvtoVAZ je povećao proizvodnju modela Lada Niva Legend sa 172 na 245 automobila dnevno, prenosi Autostat.ru. Kako je saopšteno iz te fabrike, do povećanja proizvodnih kapaciteta došlo je zbog rasta tražnje za legendarnim terencem u januaru. Naime, u proteklom mesecu prodaja Lade Nive skočila je za 27% u odnosu na januar 2020.

 

lada legend 2.jpg

 

Jedan od razloga za rast popularnosti vremešnog terenca krije se u tome što je AvtoVAZ ponovo stekao pravo da koristi originalno ime ''Niva'', koje je na ruskom tržištu dugo godina nosio SUV marke Chevrolet. U tom periodu, automobil koji je kod nas poznat kao Lada Niva, prodavao se pod komercijalno neatraktivnom oznakom ''4x4''.

 

lada legend 1.jpg

 

Sad, kada AvtoVAZ ponovo ima pravo da koristi originalni naziv modela s kraja sedamdesetih godina, odlučilu su da mu dodaju oznaku ''Legend''. Tako je Ladi Nivi produžen život za još neko vreme.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lada Niva Legend sa kamuflažnim eksterijerom

 

lada legend d.jpg

 

Mnogo se priča o novoj Ladi Nivi koja će se na tržištu pojaviti krajem 2024. godine. Kalkuliše se da će biti na bazi Dacie Duster, ali sa nešto više terenskih mogućnosti. Moderan dizajn ne bi trebalo da je spreči da i dalje ima iste terenske kvalitete. Do tada, zbog strogih emisijskih mera Lada Niva Legend ostaje u prodaji u Rusiji, a mi smo pronašli jednu zanimljivost - maskirnu verziju koja se nudi u salonima. Za Ladu Nivu koja vam omogućava maksimalnu kamuflažu je potrebno izdvojiti oko 330 evra, odnosno toliko košta maskirni uzorak. Sve ostale boje koštaju 100 evra. Kad pogledate cene posebnih boja ostalih automobila ovo i nije preskupo.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

autoshopmagazin.jpg AutoShopMagazin: Lada Niva Travel

 

Sa Nivom praktično nema ništa zajedničko...jer ovo nije nova Niva, već novi model koji ima nezavistan put od legendarne Lade Niva:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obnovljena Lada Niva Bronto

 

216534-lada bronto 02.jpg

 

Nakon doterane Lade Nive Legend, ruskim kupcima će uskoro biti dostupna i obnovljena Niva Bronto (na bazi trovratne Nive Legend). Razlike između Nive Bronto i Nive Legend podrazumevaju povišeni klirens (sa 205 na 240 mm), nove amortizere, 15-inčne točkove sa MT gumama 235/75 R15, krovne nosače, proširenja blatobrana, drugačije branike, novu masku, svetla za maglu... Takođe, tu su i nova instrument tabla i prednji panel, komfornija sedišta, kao i bolja izolacija od buke i vibracija.

 

216535-lada bronto 01.jpg

 

Deo opreme čine i ABS, klima uređaj, el. podizači stakala, kao i sedišta i retrovizori sa grejanjem. Motor je 1.7 benzinac sa 83KS i 129 Nm obrtnog momenta, uz 5-stepeni manuelni menjač i 4x4 pogon. Prve isporuke su najavljene za kraj avgusta, a cena za sada nije poznata.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Električna Lada Niva

 

217439-lada ev03.jpg

 

Ovo je električna verzija legendarne Lade Nive, a za konverziju se pobrinula nemačka kompanija Elantrie. U odnosu na standardnu Nivu (sa benzincem od 83KS), ova električna nema izduvnu cev, a ima i nešto više snage jer je pod haubom elektromotor sa 88KS.

 

lada ev02.jpg

 

Pogon je i dalje na sva četiri točka, dok sa jednim punjenjem baterija od 30 kWh (smeštene na mestu gde je nekada bio rezervoar goriva) domet iznosi od 130 do 300 km.

 

217441-lada ev01.jpg

 

Cene konverzije je samo 2.800 evra, a ako niste vlasnik Lade Nive kompanija Elantrie nudi novu Nivu Electric za 19.900 evra. Elantrie navodi da standardna benzinska Niva ima potrošnju goriva od 15 litara na 100 km, što znači da se godišnje na gorivo potroši 3.175 evra za 14.600 km. Ekvivalentni trošak za električnu Nivu sa punjenjem kod kuće iznosi 1.174 evra (sve cene važe za Nemačku).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obnovljena Lada Niva Bronto u prodaji

 

217856-lada bronto 04.jpg

 

Nakon doterane Lade Nive Legend, ruskim kupcima je sada dostupna i obnovljena Niva Bronto (na bazi trovratne Nive Legend), najavljena inače još pre nekoliko meseci. Razlike između Nive Bronto i Nive Legend podrazumevaju povišeni klirens (sa 205 na 240 mm kod Bronta), nove opruge i amortizere, 15-inčne točkove sa MT gumama 235/75 R15, krovne nosače i proširenja blatobrana, a kod Bronto Prestige verzije i drugačije branike, novu masku i svetla za maglu.

 

lada bronto 03.jpg

 

Tu su i nova instrument tabla i prednji panel, komfornija sedišta, kao i bolja izolacija od buke i vibracija.

 

lada niva bronto 02.jpg

 

Deo opreme čine i ABS, klima uređaj, el. podizači stakala, kao i sedišta i retrovizori sa grejanjem.

 

lada bronto 01.jpg

 

Motor je 1.7 benzinac sa 83KS i 129 Nm obrtnog momenta, uz 5-stepeni manuelni menjač i 4x4 pogon. Bazna Niva Bronto u Rusiji košta 917.900 rubalja (10.615 evra), a Niva Bronto Prestige 972.900 rubalja (11.255 evra).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lada Niva dobila novi motor

 

218261-lada m02.jpg

 

Pre svega, epitet ''novi'' uzmite sa rezervom. Ovo je ipak klasik kome su pouzdanost i robusnost važni. Međutim, ovo je drastičan odmak u odnosu na sve do sada. A to nije bilo puno, pa je tako Niva krenula sa 1.6 benzincem sa karburatorom, zatim dobila 1.7 sa nekoliko modernizacija, a sada dobija i 1.8 jedincu. Radi se o 1.8 motoru poznatom iz Lade Veste. Klasični atmosferac daje 122 KS i 170 Nm obrtnog momenta, osetno više od 1.7 motora, a u Nive će ga ugrađivati firma Super-Auto, takođe iz Toljatija. Motor je uzdužno smešten, a na listi izmena su bili kvačilo, rashladni sistem i izduv. Očekuje se da će Lada sada biti osetno startnija, pa bi 100 km/h mogla da postiže za 12 do 13 sekundi.

 

218262-lada m01.jpg

 

Poznato je i da će se godišnje proizvesti 300 primeraka Nive Legend sa 1.8 motorom, a početna cena je i dalje prihvatljivih 14.000 evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lada Niva Legend 50th Anniversary Limited Edition

 

lada niva 4.jpg

 

Nemačka kompanija Partizan Motors (koju je inače osnovao Yuri Postnikow) je još prošle godine najavila specijalnu Nivu Legend 50th Anniversary Limited Edition, i to povodom 50-godišnjice fabrike na Volgi.

 

lada niva 3.jpg

 

Projekat je u međuvremenu realizovan, budući da je tim specijalista u nemačkom Magdeburgu montirao prve od 50 planiranih primeraka ovakve Nive.

 

lada niva 2.jpg

 

Jedan primerak Nive Legend 50th Anniversary Limited Edition u Nemačkoj košta 19.990 evra, pri čemu se ističu povišeni klirens, novi alu točkovi od 16 inča, BF Goodrich gume 215/65 R16, zaštita krila, novi pragovi i zaštitne lajsne, drugačiji branici, snorkel, krovni nosači, prednja svetla nemačke kompanije Nolden, bedževi specijalne edicije, kao i sedišta sa crnom sintetičkom kožom i crvenim šavovima.

 

lada niva 1.jpg

 

Motor je 1.7 benzinac sa 83KS, u paru sa 5-stepenim manuelnim menjačem i 4x4 pogonom.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...