Jump to content
FAS Goran
Dante Bg

Ford Mondeo / Ford Evos

Recommended Posts

Prva vožnja: Ford Mondeo

 

Iako je kao prototip prikazan još pre dve godine, početak proizvodnje najnovijeg Mondea je odlagan zbog preseljenja pogona iz fabrike u Belgiji u novu fabriku u Španiji. Izazov pred konstruktorima je bio veliki, s obzirom na pritisak nemačkih brendova na srednju klasu automobila u kojoj su standardi u pogledu kvaliteta i završne obrade sve veći i veći. Koliko je taj pritisak veliki, svedoči i povlačenje čuvenih japanskih brendova Honde i Toyote iz D segmenta u Evropi. Tu se otvara više prostora za Ford Mondeo ali su povećani i zahtevi koje mora da ispuni.

 

Na parkingu aerodroma u Malagi dočekale su nas dve grupe Mondea. Bordo metalik automobili u hečbek varijanti su bili dizelaši sa najjačom verzijom motora od 180 “konja” a plavi metalik su bili karavani sa najjačim turbo-benzincem od 240 konjskih snaga. Sudeći po ukusu našeg tržišta, odabrali smo dizelaša. Iako na fotografijama auto deluje zaista atraktivno, uživo je još lepši. Dizajn potiče od koncepta Evos koji je 2011. godine prikazan na Salonu automobila u Frankfurtu. U međuvremenu, od njega su nastali Ford Mustang i Mondeo, koji se na američkom tržištu u praktično neizmenjenom obliku od 2013. prodaje pod nazivom Ford Fusion. I zaista, prednji deo sa dugom haubom i tankim farovima u LED tehnologiji veoma podseća na Mustanga. Zadnji deo je već prepoznatljiviji i asocira na prethodnu generaciju ali sa ulepšanim svetlosnim grupama. Kod limuzine i hečbeka su postavljene LED trake a kod karavana su to tačkasti LED elementi. Naravno, na raspolaganju su nam bile verzije sa maksimalnom opremom.

 

Vrata prtljažnika se otvaraju preko daljinskog upravljača, ili klasično, a sve uz pomoć elektromotora. Na struju se i zatvaraju. Ford je napravio pravu malu izložbu različitih varijanti materijala u enterijeru. Bež, sivo, crno, a koža može da bude glatka, perforisana ili Alcantara. Još u avionu kojim smo od Beča putovali čarter letom do Malage, ljubazni domaćini su nam podelili “ajpede” na kojima smo mogli da se upoznamo sa glavnim novitetima i sistemima na Mondeu. Tako pripremljeni sedamo u auto i odmah aktiviramo detalj koji nam se najviše dopao - masažu u sedištima koja funkcioniše u naslonu ali i u delu na kom se sedi. Prvi put u klasi uvedena je i mogućnost podešavanja volana električnim putem. Unutrašnjost je, kao i do sada, elegantna i luksuzna sa obiljem kvalitetnih materijala prijatnih na oko i dodir. Nema previše detalja pa je na centralnoj konzoli svega nekoliko osnovnih tastera preko kojih se podešava ozvučenje i “klima”. Sa leve strane ručice menjača je taster električne ručne kočnice a sa desne strane su prekidač za aktivaciju sistema za automatsko parkiranje i deaktivaciju start-stop sistema.

 

Definitivno se nećete zbuniti prilikom prvog kontakta sa Mondeom jer se svi prekidači intuitivno pronalaze i postavljeni su baš tamo gde ih očekujete. Navigacija je podešena do mesta Loha, u srcu Andaluzije, gde se nalazi hotel. Ruta je namerno podešena tako da nas vodi kroz krivudave lokalne puteve sa ograničenjem brzine do 100 km/h. To možda na prvi pogled ne deluje mnogo ali su pravci kratki a krivine oštre. Taman da se isproba novo ogibljenje za koje se ispostavilo da zaista smanjuje naginjanje karoserije a prilikom nagle promene pravca trenutno umiruje automobil. Snažni turbo-dizel motor je prava mera za Mondeo i ne ostavlja ga bez snage čak ni na veoma strmim uzbrdicama. Doduše, turbo-rupa je nešto izraženija na niskim obrtajima nego što smo očekivali ali je opšta uglađenost rada motora i usaglašenost sa kvačilom takva da vas mami na čestu promenu brzina. Sve komande su meke a ručica menjača očekivano precizna.

 

Nakon kratke pauze za kafu stižemo do hotela gde su nam domaćini iz Forda organizovali kratku prezentaciju o ključnim novinama na Mondeu. Ugrađeni su svi mogući sistemi za pasivnu i aktivnu bezbednost koji polako postaju sastavni deo svakodnevnog života. Za početak, tu su brojni radarski i ultrazvučni senzori koji uz pomoć kamera predviđaju sudar i automatski aktiviraju kočnice ukoliko vozač to sam ne učini. Tu je i poseban sistem koji prepoznaje pešake i takođe automatski aktivira kočnice ukoliko vozač ne odreaguje nakon upozorenja. Adaptivni tempomat nismo imali prilike da isprobamo s obzirom da nismo vozili u koloni ali je svakako veoma koristan deo opreme sa funkcijom da održava odstojanje od vozila ispred i po potrebi koči ili ubrzava do zadate brzine. Posebne kamere se brinu za automatsko aktiviranje dugih svetala na farovima kad god je to moguće, sa istovremenom funkcijom prepoznavanja saobraćajnih znakova.

 

Ovo je posebno zgodno kada ste u nepoznatom okruženju i niste baš najbolje skoncentrisani na ograničenja brzine. Ovaj sistem prepoznaje znakove o ograničenju brzine i zabrani preticanja. Ako znakova nema, koristi podatke iz navigacije o opštem ograničenju na datoj deonici puta. Naravno, tu su i nezaobilazna glavna svetla u farovima sa LED tehnologijom koja podešavaju snop u zavisnosti od zaokrenutosti volana tako da prate krivine. U Mondeo je ugrađen i sistem za automatsko parkiranje koji uz pomoć prednjih, zadnjih i bočnih parking senzora sam uparkirava auto, odnosno upravlja njime, dok vozač reguliše samo gas, kvačilo i kočnicu. Uređaj istovremeno olakšava izlazak sa tesnih paralelnih parking mesta. Ford Mondeo ima težak zadatak da se izbori sa, ne baš naivnom, konkurencijom pre svega nemačkih proizvođača. Nezvanično smo saznali da je početak proizvodnje kasnio upravo zbog doterivanja kvaliteta i završne obrade kako bi sve bilo na najvišem mogućem nivou. U dostizanje najviših standarda smo se i lično uverili. Novi Ford Mondeo će do kraja godine stići i u Srbiju, tako da ćemo uskoro biti u prilici da vam iz prve ruke prenesemo utiske sa dužeg testa čim prvi primerak stigne pod lupu članova naše redakcije.

 

Najšira gama motora do sada

Ford Mondeo je prvi auto u segmentu koji se nudi sa trocilindričnim motorom zapremine hiljadu kubika sa 125 KS. Ovaj motor je već treći put zaredom osvojio međunarodnu titulu Motora godine. Atmosferskih motora nema, tako da su tu još 1.5 i 2.0 turbo-benzinci sa 160, 203 i 240 "konja", kao i dizelaši zapremine 1.6 i 2.0 litra sa 115, 150 i 180 KS. Po prvi put, kupcima je na raspolaganju i hibrid koji u kombinaciji 2.0 litarskog benzinca i elektromotora postiže ukupno 187 "konja". Deklarisana potrošnja po gradu mu je svega 2,8 l/100 km, dok na otvorenom ide i do pet litara. Do "stotke" ubrzava za 9,2 sekunde i postiže maksimalnih 187 km/h.

 

Vaspitne mere za mlade

Ford je prvi put u Mondeu uveo mogućnost programiranja ključa koji sada može da ima i vaspitnu funkciju. MyKey tehnologija omogućava da blokira dolazne pozive na mobilnom telefonu, kao i da ograniči maksimalnu brzinu. Isto tako, onemogućava deaktivaciju bezbednosnih sistema, ali i redukuje maksimalnu jačinu ozvučenja i ne dozvoljava uključivanje audio sistema ako putnici nisu vezani sigurnosnim pojasevima.

 

Vazdušni jastuk tamo gde ga ne očekujete

Spisak inovacija je toliko dug da smo neke morali da preskočimo. Ipak, jedna od najvažnijih je uvođenje vazdušnog jastuka u sigurnosnim pojasevima na zadnjem sedištu. Njihova uloga je smanjenje broja povreda, posebno kod dece u slučaju sudara kada može doći do nagnječenja grudnog koša. Kako bi se to izbeglo, konstruisani su specijalni sigurnosni pojasevi koji se pretvaraju u vazdušni jastuk velike površine čime se smanjuje sila koja deluje na grudni koš. Tokom večernje prezentacije, inženjeri Forda su nam demonstrirali aktivaciju ovih specijalnih pojaseva koji se za sada ugrađuju samo u novi Mondeo.

 

izvor - b92.net

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje / update

Share this post


Link to post
Share on other sites

Isti aston martin!

Po meni skroz uspeo dizajn,i namerna slicnost sa astonom!

Kvalitet materijala u enterijeru,bar ovako po slikama izgleda kao da je na visem nivou nego ranije.

Videcemo sta kazu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svaki put kad sam kupovao auto, hteo sam da kupim mondea za te pare, i svaki put mi je nesto drugo izletelo i ja uzeo...
Nista, sledeci put ovaj model :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Ford Mondeo je prvi auto u segmentu koji se nudi sa trocilindričnim motorom zapremine hiljadu kubika sa 125 KS."

 

Još jedna raga u najavi kao i ova Octavia sa onim 1.2 TSI-em

 

 

 

Ovo je napucan, top model na prezentaciji

Videcemo kakva ponuda ce biti za nas sa jeftinijim ulaznicama...

Edited by srdjos

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ostala onolika rupa za CD. Isti kiks sa Focusom.

Od kad je izbačen microLink ne vidim potrebu za CD.

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.vrelegume.rs/vesti1/ford-lazirao-podatke-nosivosti-mondea-afera/

 

Ford lažirao podatke nosivosti Mondea

 

Specijalisti za istraživačko novinarstvo i otkrivanje prevara automobilskih proizvođača iz švedskog magazina Teknikens Värld objavili su juče uzmemirujuće podatke o netačnim tehničkim kakarkeristikama Ford Mondeo. Ako ste pomislili da se radi o potrošnji goriva, ovog puta ste se prevarili, jer radi se o mnogo ozbiljnijem problemu.

Prema njihovim merenjima, sa punim rezervoarom goriva i vozačem mase 70 kilograma, Mondeo je daleko teži od podatka koji navodi Ford. 
Preciznije rečeno, za novi Mondeo, proizvođač propisuje masu praznog vozila od 1.601 kg (pun rezervoar goriva, vozač mase 75 kilograma i pune rezervoare ostalih tečnosti u automobilu). Švedski novinari su međutim Mondeo sa vozačem i punim rezervoarom parkirali na vagu i utvrdili prilično odstupanje od fabričkog podatka. Umesto 1.601 kilograma vaga je pokazala masu od 1.880 kilograma. Kada se Mondeo optereti putnicima i prtljagom ukupna masa vozila takođe premašuje specificirane vrednosti. Švedski novinari su utvrdili i da, pod punim opterećenjem, rubovi zadnjih blatobrana stružu po točkovima. Ispitani model je Mondeo 2.0 TD 150 karavan u Titanium.

Sve u svemu, nije šala! Biće zanimljiva "odbrana" Forda koji sa novim Mondeom baš nema sreće! Prvo evropsko kašnjenje proizvodnje dve godine a sada i ova afera...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jadni oni slabiji motori u ponudi kada budu trebali da malo oštrije poteraju auto od 1.700 ili 1.800 ili koliko već kilograma... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za tržišnu utakmicu spreman je i Ford Mondeo četvrte generacije, koji uz moderan izgled u odnosu na prethodnika donosi i brojna tehnička unapređenja.
Poput prethodne generacije impresionira dimenzijama, a dizajneri su uspeli da mu udahnu i značajnu dozu sportskog stila, i to tako što su profil stilizovali u diskretnoj formi kupea. Opremom cilja i na rivale iz višeg segmenta, pa je pred njime nimalo lak zadatak da ubedi premijum kupce da pogledaju i na njegovu stranu.
 

Edited by neshaoct
upotpunio vest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...