Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

F1: Na pomolu zabrana sponzorisanja i alkohola?

Recommended Posts

f1%20reklama.jpg

 

Pre osam godina FIA je uvela zabranu sponzorisanja duvanskih proizvoda u Formuli 1.  Taj potez je izazvao masovnu potražnju za novim sponzorima, kao i promenu boja bolida mnogih poznatih i tada veoma jakih imena. Tako su saradnju morali da prekinu BAR Honda i Lucky Strike, McLaren-Mercedes i West, kao i Ferrari i Marlboro. Ferrari se sve do jula 2011. zvao ''Scuderia Ferrari Marlboro'', kada je zbog pritiska regulatora sponzorstva Ferrari bio prisiljen da izbaci ime proizvođača cigareta iz imena. Prisetimo se, McLaren je sa prelaska na 2006. sezonu promenio boju svog bolida sa crne na srebrnu, a Ferrari je od 2007. sezone i prednje i zadnje krilo ofarbao u crveno, a umesto natpisa Marlboro, koristio je beli bar-kod. Jedino je u Monaku mogao da koristi natpis Marlboro.

 

Sada je na pomolu zabrana korišćenja i imena proizvođača alkoholnih pića. Evropski savez protiv alkohola (European Alcohol Policy Alliance; EUROCARE), ima 57 organizacija u 25 zemalja, a podstiče smanjenje zdravstvenih problema koje izaziva alkohol. U otvorenom pismu koje je poslano predsedniku FIA-e, Jeanu Todtu, Mariann Skar, sekretar Saveza, traži od FIA-e ''brzu reakciju'' po pitanju rešavanja ovog problema. Ove godine su u Formuli 1 tri tima koji su sponzorisani od strane proizvođača alkoholnih pića: McLaren, čiji je sponzor Johnnie Walker, Force India, koji sponzoriše Smirnoff, kao i Williams, čiji sponzor je Martini. Da ova sponzorstva nisu mala stvar govori činjenica da su ove godine gore tri navedena sponzora u Formulu 1 ubrizgala gotovo 30 miliona evra, kao i da su te saradnje veoma često dugoročne.

Ove godine u Formuli 1, finansijski raskoraci između timova su enormni: Mercedes je navodno potrošio skoro 300 miliona evra da osvoji obe titule šampiona, dok je Caterham, koji ove godine nije učestvovao na VN SAD-a, bio primoran da lansira ''crowdsourcing'' kampanju da nabavi sredstva koja bi mu omogućila nastup na poslednjoj trci sezone, VN Abu-Dabija. F1 stručnjaci i analitičari tvrde da, ukoliko dođe do ukidanja alkohola, broj ekipa koje će nastupati u narednim sezonama mogao bi da se značajno smanji.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...