Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Nova Mercedesova / Hyundai / Jaguar Land Rover nomenklatura

Recommended Posts

mercedes%20oznake%201.jpg

 

Kako prenosi B92, posle nezvaničnih najava, Mercedes je predstavio novi, delimično izmenjeni sistem obeležavanja svojih modela. Skup modela koji čine jezgro Mercedesove game (A, B, C, E i S klasa) zadržaće postojeće oznake. Pored osnovnih verzija, u ovu grupu vozila spadaju i karavan, kupe ili kabriolet varijante. Dve kupe limuzine, ili kako nemački proizvođač naziva takve modele – kupe sa 4 vrata, i dalje će imati dosadašnje nazive, CLA i CLS (uz dodatak za Shooting Brake verzije), a aktuelni naziv zadržaće i sportski Mercedes SL. Za razliku od njih, Mercedes SLK promeniće jedno slovo u oznaci i postaće SLC.

Najviše izmena pretrpeće grupa krosover i SUV vozila. Najstariji (G klasa) i najmlađi (GLA) modeli iz ove grupe zadržaće akteulne nazive, dok će GLK ubuduće imati oznaku GLC, ML postaje GLE, a najveći Mercedesov SUV više neće biti GL, već GLS. Postojećim SUV modelima uskoro će se pridružiti i najavljeni rival BMW-a X6. Ovaj automobil biće zasnovan na Mercedesu Concept Coupe SUV, koji je predstavljen u aprilu 2014, a po novoj nomenklaturi imaće oznaku GLE Coupe. Mercedes je pokušao da oznake SUV modela učini logičnijim tako što im je dodelio nazive u kojima zadnje slovo označava veličinu vozila i mesto u gami – GLA, kao najmanji, simbolično odgovara A klasi, nešto veći GLC – C klasi, i tako dalje. Izuzetak je Mercedes G klase, koji je kao jedini istinski terenac nemačkog proizvođača zadržao jedinstvenu oznaku. Osim izmena u nazivima modela, Mercedes je predstavio i novu nomenklaturu pogonskih sistema.

 

mercedes%20oznake%2011.jpg

 

Modeli sa benzinskim motorima zadržaće dosadašnje oznake, ali će dizelaši od sada na kraju naziva umesto oznake CDI i BlueTEC imati malo slovo “d”. Slovo “c” na kraju imena označavaće da je reč o modelu koji za pogon koristi komprimovani prirodni gas (CNG), dok će Plug-in hibridi i električni modeli kao dodatak imenu dobiti slovo “e”. Da se u automobilu krije hibridni pogonski sistem, biće vam jasno kada na zadnjem delu Mercedesa ugledate malo slovo “h”, dok je slovo “f” rezervisano za vozila sa pogonom na vodonične gorive ćelije. 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hyundai menja nomenklaturu svojih modela?

 

Hyundai-i30_Turbo%20111.jpg

 

Kako piše B92, dosadašnji sistem označavanja modela korejskog proizvođača, prema kome je većina automobila imala naziv koji se sastoji od slova ''i'' (ili ''ix'') i dvocifrenog broja, najverovatnije će biti promenjen, tvrdi direktor Hyundaija za Australiju, Skot Grent. U razgovoru za australijski magazin Go Auto, Grent je izjavio da će, prema njegovim informacijama, kompanija preimenovati većinu modela. Promena nomenklature se, kako kaže, najverovatnije neće odnositi na sledeću generaciju Hyundaija i30 koji bi, kako se navodi, trebalo da ima premijeru na auto-salonu u Parizu u oktobru. Hyundai, poput nekih drugih globalnih proizvođača automobila, određene modele na različitim tržištima komercijalizuje pod različitim oznakama (na primer, pomenuti i30 hečbek u SAD se prodaje kao Elantra GT). Da Korejci nameravaju da promene dosadašnje oznake moglo se naslutiti kada je aktuelnom nasledniku modela ix35 vraćena nekadašnja oznaka Tucson.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li i Jaguar Land Rover uvodi nove oznake?

 

jaguar%20f-pace%20p380d.jpg

 

Jaguar Land Rover navodno razmišlja da promeni način označavanja svojih modela, koji bi trebali da se nađu u prodaji tokom sledeće godine. „AutoExpress“ je objavio fotografiju navodnih novih oznaka koju im je poslao jedan od čitalaca, i ono što se može videti je da oznaka zapravo ima smisla, za razliku od onih malo razumljivih Audijevih. Oznaka „P380 AWD“ primećena na F -Typeu oznčava benzinski agregat sa 380 konjskih snaga i pogon na svim točkovima. To znači da bi u budućim oznakama prvo slovo značilo vrstu agregata (benzinski, dizel, elektro), a broj koliko konjskih snaga ima. Tom logikom bi novi dvolitarski agregat trebalo da nosi oznaku „P300“,  električni I – Pace „E400“, a dizel sa 180 KS „D180“. Pošto vest ne dolazi od strana oficijalnog izvora, ipak ćemo morati da sačekamo zvaničnu potvrdu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mercedes ponovo menja imena automobilima

 

175151-mercedes cls 1.jpg

 

Mercedes se ponovo sprema za promenu imena svojih vozila. Ovo se može zaključiti iz zahteva za zaštitu intelektualnog vlasništva koje je nemačka kompanija podjela za alfanumeričke oznake A 40, CLA 40, SLC 40, SLC 50 i GLE 50. Mada još uvek nemamo zvaničnu potvrdu, pojedini mediji spekulišu da je došao kraj trocifrenoj numeričkoj oznaci koju su do sada nosili svi standardni modeli. Dvocifrene oznake bile su rezervisane samo za AMG-ove modele. Tako bi primera radi Mercedes CLA250 mogao da postane CLA 40. I AMG je dobio par zaštićenih naziva. Tu su sada još CLA 53, G 73 i S 73. Ova poslednja oznaka bi trebalo da sugeriše da se pod poklopcem nalazi Mercedesov novi sportski hibridni sistem - četvorolitarski V8 uparen s elektromotorom - za koji se nagađa da će imati više od 800KS. Mercedes nam je pokazao elektrifikovani CLS 53 i E53 sa 430KS u Detroitu, ali pomalo je iznenađenje da Nemci ovaj pogonski sklop planiraju da smeste pod poklopac CLA.

Mercedes je zaštitio i oznaku ''Turbo 48'', a ovaj logo bi trebalo da se nađe na automobilima koji koriste turbopunjene motore uparene sa blagim hibridnim 48-voltnim sistemima. S obzirom na to da će praktično svi budući modeli iz Štutgarta raspolagati ovom karakteristikom, za očekivati je da ćemo se nagledati znački ''Turbo 48'', baš kao što je nekada to bio slučaj sa oznakom ''Kompressor''.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mercedes zaštitio nove nazive uključujući oznaku O

 

mercedes logo.jpg

 

Mercedes je zaštitio jpravo na oznake modela koji će verovatno pripadati Maybach brendu, ali i neočekivano oznaku O. Dok je skoro izvesno da će zaštićene oznake GLS 600, GLS 680 i S 680 biti Mercedes-Maybach modeli, dilema je šta će predstavljati O-klasa.  Opcija je mnogo - automobili, kamioni, SUV, kamioneti, kombiji, autobusi...

Mercedes je 4. februara u Kancelariji za intelektualnu svojinu Evrope zaštitio pravo na oznake O 120, O 140, O 180 i O 200 klasifikovane u grupi ''motorna vozila i motori automobila''. Daimler, pod čijim okriljem funkcioniše Mercedes, oznaku O trenutno koristi za gradske autobuse, poslednji u nizu je O530, ali spekulacije izazivaju niže brojčane oznake i razmak između slova O i brojeva 120, 140, 180 i 200 koji su karakteristični za Mercedesove putničke automobile gde predstavljaju veličinu ili snagu modela. Spekuliše se da bi Mercedes mogao da upotrebi oznaku O-klasa za grupu malih komercijalnih vozila ili možda neki novi koncept brend.

 

preuzato sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mercedes ukida svoju EQ oznaku za električne automobile

 

mercedes eqe 4.jpg

 

Mercedes je spreman da ukine oznaku EQ koju koristi za električne automobile, objavile su nemačke poslovne novine Handelsblatt

Odluka se bazira na fokusiranosti glavnog izvršnog direktora Ole Kalleniusa na isključivo električne automobile, čime oznaka EQ postaje suvišna jer Mercedes odustaje od motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Naziv EQ je predstavljen prvi put na električnom SUV-u EQC 2019. godine, a sada uključuje električne modele kao što su EQE i EQS. Mercedes će odbaciti EQ 2024. godine, kade lansira novu generaciju električnih vozila.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...