Jump to content
FAS Goran
Ivan

Fiat Stilo - povezivanje video ulaza/rikverc kamere na fabricku ConnectNav+ navigaciju

Recommended Posts

Ideja mi je da u ovoj temi iznesemo savete i iskustva u vezi pravljenja video ulaza kao i povezivanju rikverc kamere na fabrickoj ConnectNav+ navigaciji.

Vec ranije sam napravio temu o naknadnoj ugradnji navigacije, gde su saveti o samom izboru, kupovini, potrebnim komponentama, ugradnji, flesovanju firmware-a, resavanju blinkanja kilometraze, naknadnim dodacima i izmenama, itd., itd. (http://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/65115-stilo-diy-naknadna-ugradnja-connectnav-uredjaja-navigacije/).

Posto su se u toj temi pojavila pitanja u vezi dorada na samoj navigaciji (video ulaz, rikverc kamera), a da ne bi pravili svastaru od stare teme - mislim da je zgodno i mnogo preglednije da stara tema ostane iskljucivo vezana za naknadnu ugradnju uredjaja, kako sam i zamislio, posto ima poprilicno koraka.

A da u ovu novu temu prebacimo postove vezane za video ulaz i rikverc kameru kako bi to sve bilo preglednije i lakse dostupno.

 

Za pocetak, iz svoje originalne teme prebacujem semu koje linije flat kabla monitora navigacije treba preseci i switch-ovati kako bi se obezbedio iskljucivo video-in:

 

stc_connectvideo001.jpg

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa to ti je sema povezivanja, tj. koje linije treba preseci/dovesti na flat kabl monitora.

Pinovi koji pocinju sa X1 su na strani flat kabla ka TFT ekranu, oni koji pocinju sa X2 su ka CN+, a X3 ulazni video signal i masa. Preseku se pinovi 16 i 26 i njihove linije odvedu na switch (prekidac) S1 koji vrsi selekciju izvora (CN+ ili video). Ako uzimas signal sa CN+, putanja je standardna. A ako uzimas video signal, switch-ujes pinove 16 i 26 ekrana na masu (vezanu za X1 pin 3) i na taj nacin video signal koji ide direktno sa X3-1 na X1-1 postaje aktivan na ekranu navigacije. Eto, prepricano ukratko.

Imas ovde detaljnije, vec je odavno i provaljeno: http://forum.stiloclub.it/viewtopic.php?f=15&t=5467 , probaj sa pretragom i na fiatforum.com, znam da je imalo i tamo.

 

Ako Branko bude video ovu temu, nadam se da ce biti ljubazan da napise koju rec i savet iz prve ruke, mozes da mu posaljes i PM (da ja ne prepricavam).

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo da se i ja javim. Video ulaz može da se uradi, ja sam ga napravio kod sebe, još cekam kameru za rikverc da sve lepo sklopim onako kako sam zamislio. Pravljenje video ulaza nije bas jednostavno koliko sama sema izgleda. Potrebno je potpuno rasklopiti čitav uredjaj i prednji panel da bi se došlo do maticne ploce u ekrana. Nakon toga se skine flet kabal na kojem se vrse prepravke po onoj semi koju je Ivan okacio. Ja sam imao i problem sa stabilizacijom slike pa sam sve morao još nekoliko puta rasklapati. Kada sam se već prihvatio tolikog posla onda sam hteo da objedinim i nekoliko funkcija. Možda nekom izgledaju beskorisno ali meni se cine interesantnim. Ideja mi je bila da uparim tj napravim dva ili cak vise video ulaza paralelno koji se medjusobno uskljucuju, tako da prvi prioritet ima kamera za rikverc. U praksi bi to znacilo da sa nakog video izvora, u mom slučaju telefon NOKIA, pustim npr muzicke spotove ili neki film, u trenutku kada ubacim u rikverc da se na ekranu umesto poštenog videa reprodukuje slika sa rikverc kamere. Takođe razmatrao sam i opciju da u toku voznje mogu ukljuciti rikverc kameru, tj bez ubacivanja u rikverc, ta opcija nije potpuno neophodna ali šta znam može da koristi. Da bi mogao da ostvarim sve zamisljeno napravio sam posebnu stampanu plocu koju sam sam razvio u skladu sa potrebama, sa nekoliko releja, prekidača i konektora. Obzirom da sam sve pravio od nule morao sam neke stvari da menjam u toku izrade jer nisam predvideo neke od problema. I sada imam neke sitne problemčiće koji mi smetaju jer znam da može bez njih ali još nisam nasao vremena da ih otklonim. E sada još jedna stvar ona sema je za video ulaz idalje postoji problem audio ulaza tj da se sa video koji pustate upari i zvuk koji veće biti reprodukovan na audio sistemu u kolima. To se u teoriji može resiti sa novom generacijom microlinka koji kolega sa foruma pravi i prodaje a koji na sebi ima audio ulaz . To još nisam probao u praksi tako da ne mogu da tvrdim da će raditi ali u planu mi je da uzmem jedan taj uredjaj svakako pa ako uspem da uparim sa mojom skalamerijom biće super. Inače ideja mi je da u pikslu uklopim prekidace i cinceve koje bi koristio za prebacivanje video signala i priključivanje video izvora tako da kada zatvorim pikslu se ne vidi ništa. Inače stalno se javljaju nove ideje, pronasao sam kameru za rikverc koja ima opcije iskljucivanja linija za obelezavanje daljine kao i izbor slike u ogledalu i normalne. Takvu kameru sam narucio pa sada razmišljam da i to ubacim kao opciju da kada u voznji ukljucim rikverc kameru ona bude bez linija daljine i tako svašta još nešto Tako stvari za sada stoje, mogu okaciti ovde probni video kako sve do sada izgleda. Možda sam malo preterao sa pisanjem i sve izgleda konfuzno ali pitajte pa ću probati da pojasnim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam nasao jednu kameru koja mi odgovara ali nije ona spojena sa svetlom za tablicu, posto takva ni jedna ne odgovara po dimenzijama pa cak ni od cruze-a, moze sa prepravkama, pa sam se odlucio za jednu malu koja ce stajati izmedju osvetljenja za tablicu i prekidaca za otvaranje gepeka. Ako mozes da mi posaljes adresu i ime firme gde si ti kupio flat, zaboravio sam a rekao si mi, i ako imas neku jos semu povezivanja na flat, posto nailazim na problem da rikverc prekidac nece moci sam da prebacuje video ulaz, nego ce to verovatno morati preko nekih prekidaca(releja), posto nije u pitanju samo jedna zica nego dve, i da li si izmerio sta prekida rikverc prekidac, minus ili plus, pretpostavljam da je minus?

Udavi sada ja tebe, ali sta cemo, moramo se pomogati.

P.s. sta bi sa onim sto smo se culi, moze i na pm.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije problem za prekidac sa rikverc svetla kamera se ukljucuje na plus sa svetla za rikverc tj kada se ukljuci svetlo ukljucuje se i kamera. Taj signal se iskoristi i za prebacivanje slike sa CN na sliku sa kamere. Za flet ću pogledati ne znam napamet. Moram da potražim, imao sam negde zapisanu oznaku i firmu. Imaš pp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da znam da kamera ide direktno na rikverc svetlo, ali mi sada nije bas najjasnije kako taj isti signal ide od kamere do fleta i on okida, kontao sam ovako, kamera je nezavisna dobika + sa sijalice i ona radi i av kablom se salje signal do fleta, a sa druge strane flet je presecen i ti prekidacem pustas tu sliku ili sliku sa navigacije, a taj prekidac je ili onaj sa menjaca i njegov signal (+ili-) uzimas direktno sa njega ili sa body, ili tipa neki treci prekidac koji ces da ubacis nezavisno od toga pa ga ti rucno aktiviras ili ne kad ubacis u rikverc. Ako mozes to malo pojasniti ako si uopste razumeo moje glasno razmisljanje, posto fizicki nisam jos nista uradio nego sam razmisljam sta kako.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aha ok, a sta ga okida, vuces plus sa zadnje sijalice ili uzimas sa body signal od rikverc prekidaca? Koji relej koristis?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, kada krenem sa realizacijom, javljam.ovde i cimam te. Koju si ti kameru porucio, sa svetlom za tablicu ili neku solo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Postavljena kamera za rikverc evo kako izgleda

http://youtu.be/3jFnvhPUP5w'> http://youtu.be/3jFnvhPUP5w

Posto sam sve radio na parkingu ispred zgrade i prilicno se smrzao nisam imao vremena da slikam pa cu probati da objasnim šta sam i kako uradio. Kamera je postavljena na mesto levog svetla za tablicu jer ima i led svetlo ali nije canbus pa izbacuje grešku. Da bi sve bilo kako treba da ne kažem fabrički skinuo sam plastike sa vrata gepeka i sve kablove provukao da se ne vide i ispod te plastike paralelno sa sijalicom na kameri vezao i led sa canbus da bi isključio grešku. Tu sijalicu sam pričvrstio ispod plastike da se ne vidi i da ne lupa. U auto sam ušao kroz rebrasto crevo izmedju zadnjih vrata i krova. Odatle ispod obloge levog c stuba do levog rikverc svetla i dalje ispod plastika praga do table sa osiguracima. U kaseti kod table sa osiguracima se nalazi štampana pločica za kontrolu rada kamere tj preklopnika za izbor video signala radio - rikverc kamera - spoljni video signal gde sam i doveo kabal od kamere. Meni je trebalo malo vremena da pohvatam gde da prodjem sa kablom kao i da provučem činč kroz rebrasto crevo i uzane prolaze izmedju plastika. Inace utisak u vožnji u rikverc je fenomenalan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svaka cast Branko, slike ne mogu da otvorim preko fona. Jesi uzimao mirror kameru? Od cega si uzeo, jel se gadja sa fabrickim rupama za srafove?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moze, bravo Branko.

Nadam se da cu i ja uskoro imati kamericu, samo ako.mozes da potvrdis da li je ovo mirror pogled u kameri, znaci zelim da ono sto je sa leve strane auta bude i sa leve strane ekrana?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepo, Brancula, sve pohvale !


Stampana ploca za switch signala bez problema staje u kasetu kod osiguraca?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala hvala.

Da da staje lagano sa svim kablovima. Meni je bilo bitno da napravim da radi ali tu ima prostora za poboljsanje. Ideja mi je da spakujem sve to u plastičnu kutijicu i lepo pričvrstim ispod table. Ali verovatno će to sačekati proleće. Treba još da povežem prekidače u piksli i to je onda sve što sam planirao.

Edited by Branko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...