Jump to content
Goran
Ivan

Fiat Stilo - popravka/zamena automata rikverca

Recommended Posts

Evo i meni ne radi rikverc svetlo, a uskoro treba da registrujem auto, pa reko' ajd' da to sredim. 
 *pitanje: da li dakle ako popalim brisace i ako rade i prednji i zadnji to eventualno ukazuje na prekid/dovod struje na sijalice? 
 Pitanje br.2: da li moze da se zameni odozgo - tipa da se izvuce akumulator i onaj njegov drzac, nesto mi ortak rece imao je alfu sa istim motorom, pa kaze da je on promenio odozgo. Mada, iz ovih Ivanovih slika mi se cini da ipak mora da se podigne auto. 

Posted (edited)
1 hour ago, Bouz said:

pitanje: da li dakle ako popalim brisace i ako rade i prednji i zadnji to eventualno ukazuje na prekid/dovod struje na sijalice? 

Ako upalis brisace (1., 2., 3. brzina nebitno), pa ubacis u rikverc - ako se zadnji brisac pali automatski, sam automat bi trebao da je ispravan. U pitanju je najgluplji 0-1 prekidac, na zvonu menjaca.

Tj. isti signal ide do Body Compa i okida signal za:

- motor zadnjeg brisaca

- rikverc svetlo

- parking senzore (mada ih je u to vreme retko koji Stilo imao)

Ako se pali samo zadnji brisac, a ne pale rikverc svetla, onda je problem samo do linije za rikverc svetla.

Proveri osigurac (F31 od 7.5A u kabini), da li imas napon u dzeku zadnjih stopaljki kada ubacis u rikverc i masu. Naravno i same P21W sijalice.

Dve slike, 1000 reci :) , I20 ti je najgluplji automat rikverca (0-1, samo 2 pina):

2062058.thumb.png.4a32286285cd745eed69ced101a7bf3e.png 2062059.thumb.png.8329051632c80fa27b1df3617028e014.png

PS: E, sa setom gledam ovu matoru temu i kad se samo setim - zlatna vremena, kada se imalo vremena za cackanje oko kola i druzenje sa tadasnjom sjajnom ekipom Stilista :) . Pa jos islikas i napravis DIY temu, prosto nezamislivo u vreme ove danasnje brze komunikacije i otudjenosti ljudi.

Edited by Ivan

Jasno. Fala.  *nece ni brisac da radi kad se bocne u rikverc a upale brisaci. Dakle bice da ipak senzor treba malo pretresti. 

Posted (edited)

@Bouz

Onda automat rikverca 101% . Preko te fore sa brisacima se vrlo lako, a efektno dijagnostikuje da li je u pitanju automat (koji dalje pusta signal ka Body Compu) ili nesto do instalacije rikverc sijalica.

Probaj prvo samo dobro da ocistis automat nekim Contact Cleanerom, obicno se vremenom samo kontakti unutra zamaste (kao sto rekoh, obican 0-1 taster je u pitanju).

I posle toga naravno dobro istestiras, bez srafljenja nazad u kuciste menjaca. Samo ukonektujes dzek iz motornog prostora i prstom pritiskas pin.

Zamenski automati rikverca su (bar tada) bili primetno losije uradjeni. Mislim da im je i danas cena neka bagatela, reda velicine max 10 EUR ako bas bude za menjanje.

Nema na cemu ;) .

Edited by Ivan

Posted (edited)

...nesto kasnije. Skoknuh do tazbine, a oni ljudi imaju dvoriste, pa reko' ajmo lagano... 
Osnovni problem: odvrni tocak :) :) (sa onim skrnavim kljucicem iz kompleta).  odvrnuo sam senzor okastim kljucem, imao je hod za jedan zubic na krugu, dugacka gedora ne moze da pridje otprilike od cevke za kocionu tecnost levih klesta. Ali kad je kreno - lako je istlo rukom. I pipavo je bilo otkopcati zicu, posto je osigurac utikacica bio ka motoru.  Uglavnom, posto sam kupio bio neki facet, nije skup - promenio sam, a ovaj koji sam skinuo cu da se prozezam kuci pa ako proradi ostavicu ga "za crne dane" :)
ukratko - ivan ima pivo kad se nekad vec sretnemo uzivo u zivotima, zarez, fala fala.

Edited by Bouz

Nema na cemu, super da si resio :thumbup: . Banalna stvar je u pitanju, jedino sto je za nas hobiste trunku nepristupacnije zbog oblika zvona menjaca.

PS: Je*es pivo, obecano mi ih je na hiljade, da ne pricam sta sve jos :D . Zao mi je jedino sto su prsla stara, dobra forumska druzenja. Bas dobra ekipa je bila, normalni i neiskompleksirani ljudi, ispricamo se i ismejemo, sredi se tako nesto sitnije sto moze na parkingu, dijagnostika, cuju pametne stvari i informacije, popije pice... Ali eto, nazalost zadnjih godina su nastupila neka druga vremena i otudjenost, pogotovo kod mladje populacije.

Posted (edited)

A dobro, znas kako je - svako vreme ima svoje... / a svako (valjda) radi najbolje sto ume/moze u zivotu svome. :)

*napisah vec na drugoj temi - evo i dan danas se druzim sa ljudima koje sam upoznao na tim nekim druzenjima vezanim za neka moja zanimanja-hobije.  A ne bi ih upoznao da sam bio samo kuca/pos'o :)  -ono, bas bas vrhunski ljudi. 

Edited by Bouz