Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

WTCC: Kina 2014. / Šangaj

Recommended Posts

Citroen overio titulu četvorostrukom pobedom, Borković osvojio 1 bod

 

wtcc%20citroen%201.jpg

 

Prva trka

Od početka desetog vikenda ovogodišnjeg Šampionata turing automobila, koji se vozio u Šangaju, videlo se da je Citroen spreman da overi titulu. Tome u prilog govore i pripremljene crvene beretke na kojima piše ''šampioni 2014'' koje su članovi francuske ekipe stavili na glavu pošto su Lopes, Ma, Miler i Leb prošli kroz cilj u formaciji 1-2-3-4. Hose Marija Lopes je Mileru pobegao još 10 poena, pa je njegova prednost sada nedostižnih 78 bodova. Ma Ćinghua pratio je Pečitov tempo, dok je Ivan Miler pomalo uspavano ostao na trećem mestu, bez ideje ili motivacije da pokuša da stigne kolegu iz Kine. Sebastijan Leb je ponovo loše startovao, izgubivši dva mesta na početku, ali ih je do polovine trke vratio i dopunio Citroenov uspeh četvrtim mestom.

Honda je održala tempo tek koliko da ostane iza Citroena, privatnik Norber Mihelis ponovo je pokazao da izvlači najbolje iz Civica, trku je završio kao peti, ispred Tarkvinija i Monteira. Koronelov i Valenteov Chevrolet stigli su do 8. i 9. mesta, Mehdi Benani je osvojio poslednji raspoloživi bod. Drugi vozač ROAL Motorsporta Tom Čilton nije završio trku, jer mu je u trećem krugu otpao točak. Loš vikend Minih motorsporta ogleda se i u 11. mestu Đanija Morbidelija i odustajanju Rene Miniha, a iza Italijana se našao Dušan Borković. Srbin je deo trke bio i u bodovima, ali je kamera sa nečijeg automobila oštetila njegov spliter, upala u motor, pa je pred kraj trke izgubio tempo i završio na 12. mestu. Ni jedna Lada nije završila trku u Šangaju, što je katastrofalni rezultat u odnosu na početak kineske turneje, kad je Haf trijumfovao u trci 2 na stazi Goldenport park. Franc Engstler ponovo je bio najbolji u svojoj TC2T klasi, a ovom pobedom je i zvanično osvojio ''Yokohama trofej''.

 

Druga trka

Dvadeseta ovosezonska WTCC trka završena je na autodromu u Šangaju neočekivanim rezultatom. Honda je uspela da osvoji prvu pobedu u 2014, ali je to pošlo za rukom privatniku za volanom Civic-a Protim rejsinga, Marokancu Mehdiju Benaniju.

 

120353-wtcc%20honda.jpg

 

''Ne budite me ako sanjam'', bilo je sve što je rekao posle pobede, koju je izvojevao posle starta sa pol-pozicije. Tijago Monteiro osvetlao je obraz fabričkog tima, stigavši do drugog mesta, dok Gabrijele Tarkvini trku nije završio. Hose Marija Lopes je bez mnogo muke sa desetog stigao do trećeg mesta, donekle zahvaljujući i tome što je Leb veoma nesmotrenim manevrom udario Milera i izbacio ga iz trke, pa je devetostruki reli šampion stigao na kraju do 4. mesta. Norbert Mihelis je čitavu trku vodio bitku sa Ma Ćinghuom i taj duel je na kraju dobio, zadržavši na 6. mestu ljubimca domaće publike.

Vozače RML Chevrolet Cruza poveo je Tom Koronel, a sledio ga je Tom Čilton, koji je trku počeo iz boksa, jer njegovi mehaničari nisu uspeli u zadatom vremenu da poprave točak koji mu je otpao u trci 1. Deveti je trku završio Igo Valente, a jedan bod je uzeo Dušan Borković, kome je to prvi poen posle trke u Belgiji. Borković se poslednjih nekoliko krugova borio sa raspoloženim Džejmsom Tompsonom, koji je nadoknadio devet mesta od starta do cilja. Kad je Lada u pitanju, Rob Haf i Mihail Kozlovski nisu završili ni trku 2 u Šangaju. Đani Morbideli je ponovo bio veoma loš, pa je, zajedno sa kaznom prolaska kroz boks zbog izazivanja sudara, trku završio kao 13.

Predposlednji trkački vikend Svetskog šampionata turing automobila vozi se u Japanu, na stazi Suzuka, 25. i 26. oktobra.

 


 

------------------------------------------------------

 

Borković zbog Loebove kazne osvojio bod više

 

118654-borkovic.jpg

 

Dušan Borković uvećao je bodovni saldo u tekućoj sezoni Svetskog šampionata turing automobila (FIA WTCC). Drugu trku u Šangaju završio je na desetom mestu, što mu je donelo jedan bod, ali je kasnije saopšteno da je Sebastijen Loeb kažnjen. Zbog toga je Borković napredovao za jedno mesto i osvojio dva boda.

- Posle niza neverovatnih okolnosti na stazi koje ne znam više ni kako da nazovem i moje ogromne želje da ipak izvezem obe trke, ovi bodovi su veliki kao kuća. Ono što mogu da obećam je da ću se do kraja šampionata lavovski boriti kao i uvek. To sam i danas učinio, nisam želeo da odustanem, iako je auto bio neispravan. Sve je ovo jedno ogromno iskustvo za mene i jedva čekam trku u Japanu - rekao je Borković posle trke.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites
Citroen odneo pobedu na svetskom šampionatu WTCC

 

120459-citroen%20wtcc.jpg

 

Vozila Citroën C-Elysée WTCC su ostvarila sjajnu četvorostruku pobedu u Šangaju, sa Hoze Marija Lopezom, ispred Ma Ćing Hua, Ivana Milera i Sebastijan Leba. Ovo je omogućilo Citroën-u da postane svetski šampion proizvođača. Ovo je prvi svetski šampionat Citroën-a na kružnoj stazi, posle četiri titule na Rallye-Raid-u i osam na WRC-u.

 

Nakon što je postavio svoja četiri vozila među prvih pet u klasifikacijama, Citroën Total je već ostavio snažan utisak na stazi Shanghai International. Početak prve trke se odigrao pred tribinama koje su bile prepune fanova koji navijaju za Ma Ćing Hua, koji je bio na prvoj liniji. Kada su se svetla ugasila, Hoze Marija Lopez je prešao u vođstvo ispred svog kineskog klupskog kolege i Ivana Milera. Sebastijan Leb, peti na startnoj poziciji, krenuo je kasnije i završio prvi krug na sedmom mestu. Ushićen, jer je u svojoj zemlji, Ma Ćing Hua je mučio Pečita Lopeza. Uprkos nekoliko blokada kočnica, lider je uspeo da sačuva prednost, iako nije uspeo da napravi veći razmak. Za to vreme, Sebastijan Leb je započeo spektakularan povratak. Iz kruga u krug, Tiago Monteiro, Gabrijel Tarkvini i Norbert Mihelic su se sklanjali pred napadima bivšeg reli vozača. Neposredno pre polovine trke, Citroën je na putu da zabeleži poziciju jedan – dva – tri – četiri! Posle svega Citroën-i C-Elysée su se grupisali pred zastavama na ciljnoj liniji, kako bi se ovekovečio istorijski trenutak za brend. Hoze Marija Lopez, Ma Ćing Hua, Ivan Miler i Sebastijan Leb su, na taj način, obezbedili titulu svetskog šampiona u klasi proizvođača njihovoj ekipi.

 

Međutim, vreme za proslavu je bilo kratko, jer je druga trka započela nekoliko minuta kasnije. Zahvaljujući obrnutoj startnoj poziciji, Sebastijan Leb je bio bolje pozicioniran, u trećoj liniji. Leb je pokušao da pređe Hugo Valenta, ali je Miler to iskoristio kako bi ga prestigao! Pokušavajući da vrati svoje mesto, Sebastijan Leb je slučajno udario Ivana koji je morao da se povuče sa slomljenim zadnjim točkom. Kao i obično, Hoze Marija Lopez  je glatko prvozao i popeo se na treću poziciju! Na taj način je zabeležio značajne poene u svetskom šampionatu vozača. Sebastijan Leb, koji je stigao četvrti, je kažnjen sa 30’’ zbog sudara sa Milerom, i zbog toga nije plasiran među prvih 10. Nakon dobre borbe sa Norbertom Mihelicem i Tom Koronelom, Ma Ćing Hua je završio na petom mestu.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...