Jump to content
FAS Goran
Dante Bg

Kamioni, autobusi, mini - busevi...

Recommended Posts

I ovde treba pomenuti da su ograničenja težine i dužine (a samim tim i prostora) u Evropi rigidnija nego u SAD. To znači da će ovde još više važiti ono što je navedeno u komentaru iznad. Električari dakle imaju budućnost u lokalu i na manjim relacijama, a na većim će proći još dosta vremena.

Share this post


Link to post
Share on other sites

TAM opstaje na novim tržištima

 

Od tržišnog lidera, preko bankrota do pionira, fabrika TAM iz Maribora opstala je zahvaljujući partneru iz Kine. U pogonima, kamione su zamenili autobusi, a vizija novog vlasnika je da sa potpuno električnim autobusom osiguraju perspektivnu budućnost kompanije koja ove godine slavi 70. rođendan:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teslin električni kamion će koštati 150.000 i 180.000 dolara

 

tesla semi

 

Kompanija Tesla je prošle nedelje predstavila električni kamion pod nazivom Tesla Semi, a sada je poznato koliko će koštati. Verzija Teslinog Semija s dometom od 300 milja (483 km) će koštati 150.000 dolara, dok će za verziju kamiona s dometom od 500 milja (805 km) morati da se izdvoji 180.000 dolara.

 

tesla%20semi%201111111.jpg

 

Postoji i ''Founders Series'' verzija, čija cena iznosi 200.000 dolara. Većina kamiona sa dizelskim motorima košta oko 120.000 dolara, a za njihovo održavanje i rad se godišnje izdvoje desetine hiljada dolara. Iz kompanije Tesla tvrde da će se zahvaljujući električnom Semi kamionu uštedeti više od 200.000 dolara u periodu njegovog životnog veka. Kompanije već pokazuju interes za električni kamion. ''JB Hunt Transport Services'', ''NFI Industries'', ''Walmart'', ''Loblaw'' i ''Meijer'' su već naručili kamione. Proizvodnja prvih Teslinih kamiona će početi 2019. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Unutrašnjost novog Mercedes Sprintera

 

mercedes sprinter

 

Kompanija Mercedes je još u septembru privukla pažnju javnosti objavljivanjem prvog teasera nove generacije Sprintera, a sada i zvaničnim fotografijama njegove unutrašnjosti.

 

mercedes sprinter

 

Sprinter će inače biti ponuđen u nekoliko verzija kako bi zadovoljio što više potreba svojih kupaca. Kao što je slučaj sa svim Mercedesovim modelima, Sprinter će posedovati brojne pomoćne sisteme za vozača, kao i bezbednosne sisteme sa poboljšanom telematikom sa ciljem povećanja efikasnosti za menadžere flote. Kombi je kutijastog dizajna kako bi unutrašnjost bila prostrana i omogućila utovar različitog tereta. Nova generacija Sprintera je preuzela nakoliko karakteristika koncepta Vision Van, koje su ''ublažene'' za potrebe produkcijskog modela. Mercedes je obećao da će objaviti dosta detalja o kombiju pre nego se on pojavi na tržištu u prvoj polovini 2018. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Predstavljen šleper Ural T25.422

 

Ural T25.422

 

Na izložbi ''Comtrans-2017'' predstavljen je kamion sa prikolicom Ural predviđen za kretanje javnim putevima. Novo vozilo može da vuče prikolice teške do 44 tone, a konstrukcija je u slučaju potrebe u stanju da povuče i do 50 tona. Šleper pogone motori ЯMZ-653 sa 422 konjske snage. Po evropskoj klasifikaciji sadržaja štetnih čestica u izduvnim gasovima motor spada u standard Evro 5. Povezan je sa 16-prenosnim ZF menjačem. Za prevoz tereta na veće udaljenosti kabina kamiona opremljena je mestom za spavanje (proizvođač Čaйka-Servis).

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Tesli trljaju ruke: Naručeno već 200 kamiona

 

tesla semi

 

Kako piše B92, mesec dana nakon premijere električnog kamiona-šlepera Tesla Semi, američki proizvođač ima razloga za zadovoljstvo jer je već primio blizu 200 narudžbina od raznih kompanija, a novi kupci javljaju se iz dana u dan. Posle uspeha koji je postigla u segmentu luksuznih električnih putničkih vozila, kompanija Tesla ušla je nedavno u novu sferu poslovanja - proizvodnju kamiona na struju.

 

tesla semi

 

Svečana prezentacija prvog modela - Tesla Semi, održana 16. novembra u Los Anđelesu, privukla je veliku pažnju javnosti, ali i potencijalne klijente. Sudeći prema do sada pristiglim narudžbinama, neki od njih već su procenili da će im Teslin kamion na struju unaprediti poslovanje. Od oko 200 poručenih vozila, skoro 100 su kupile dve kompanije - američka firma Sysco koja se bavi distirbucijom hrane, kupiće čak 50 kamiona, dok je proizvođač piva Anheuser-Busch naručio 40 vozila. Još desetak kompanija kupilo je ukupno stotinak kamiona, na narudžbine iznose od 1 do 25 vozila.

Tesla je krajem novembra objavio cene svog električnog kamiona. Osnovna verzija, sa autonomijom u vožnji od 480 km, košta od 150.000 dolara. Za one kojima je potreban kamion za nešto duže relacije, na raspolaganju je Tesla Semi koji sa punim baterijama može da pređe 800 km. Ova verzija prodaje se po ceni od 180.000 dolara. Da bi rezervisali bazični model, potencijalni kupci moraju da uplate depozit od 20.000 dolara. Dostupna je i specijalna verzija, sa oznakom ''Founders Series'', koja će koštati 200.000 dolara. Rezervacija ovog modela podrazumeva uplatu celokupne sume unapred.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tesla primila preko 1.230 rezervacija za Semi?

 

tesla semi truck

 

Ako se brojevi rezervacija vode po sekvencijalnom redu, odnosno, jedna za drugom, onda postoje velike šanse da je, do danas, Tesla primila čak 1.230 istih za prvi električni kamion na svetu, Tesla Semi. Naime, na instagram profilu ''Elemental Landscapes LTD'' je objavljena fotografija na kojoj se vidi kako izgleda proces rezervacije modela Semi preko instagrama. U donjem desnom uglu fotografije, stoji polje ''Reservation Number'' na kome nakon nekoliko nula, stoji cifra 1230. Fotografiju možete videti u galeriji iznad teksta. Prema tome, ako Tesla svoje rezervacije stvarno vodi po sekvencijalnom redosledu, ova kompanija je do sada, samo zahvaljujući rezervacijama (ako su rezervacije za kamione koji nisu ''Founder Series'', za koji se celokupan iznos mora uplatiti prilikom rezervacije) dobila 24.6 miliona dolara, ili, ako je reč o rezervacijama za Founder Series, čak 246 miliona dolara. Ako je ovo zaista tačno, Elon Mask je nesumnjivo ponosan na svoju kompaniju. Deo dobijenog novca će biti investiran u povećanje kapaciteta proizvodnje Modela 3, ili za osveženje Modela S.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pepsi kupuje 100 Tesla kamiona

 

tesla semi

 

Tesla je objavio da je primio nove rezervacije za električni kamion-šleper koji je predstavljen sredinom novembra. Pepsi je postao prvi kupac koji je naručio trocifren broj vozila, pošto je uplatio depozit za nabavku 100 kamiona Tesla Semi. Do sada je najveća pojedinačna narudžbina iznosila 50 vozila, a kupac je bila korporacija Sysco koja se bavi distirbucijom hrane. Tesla nije saopštio koliko je ukupno kamiona do sada naručeno (manje od mesec dana nakon premijere), ali pretpostavlja se da se radi o nekoliko stotina, ako ne i hiljadu vozila, a broj rezervacija menja se iz dana u dan.

 

Što se tiče Pepsija, ova kompanija u SAD trenutno poseduje blizu 10.000 kamiona, pa će kupovinom Teslinih 100 vozila 1% flote biti na električni pogon. Inače, godišnje se u SAD proda oko 260.000 kamiona klase kojoj pripada Tesla Semi. Osnovna verzija Teslinog kamiona na struju ima autonomiju u vožnji od 480 km i košta 150.000 dolara. Za one kojima je potreban kamion za nešto duže relacije, na raspolaganju je Tesla Semi koji sa punim baterijama može da pređe 800 km. Ova verzija prodaje se po ceni od 180.000 dolara. Da bi rezervisali bazični model, potencijalni kupci moraju da uplate depozit od 20.000 dolara.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi Kamaz dogodine ulazi u serijsku proizvodnju

 

kamaz

 

Ruski proizvođač automobila najavio novi model kamiona sa 12-litarskim motorom vlastite proizvodnje i novom kabinom. Prvi probni primerak novog motora biće predstavljen do kraja ove godine, dok će serijska proizvodnja kamiona sa motorima zapremine 12 litara započeti krajem iduće. Novi model proizvodiće se u gradu Naberežni Čelni. Vozila će se sklapati u zajedničkom preduzeću ''Daйmler KAMAZ Rus'' koje godišnje može da proizvede 30 hiljada motora. U prvoj seriji na tržište će biti plasirano 5.000 primeraka novog Kamaza.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thor ET-One: još jedan američki električni kamion

 

Thor ET-One

 

Podsećanja radi, kompanija Tesla je prošlog meseca i zvanično predstavila svoj električni Semi kamion koji će, ako sve bude išlo po planu, u proizvodnju krenuti 2019. godine. Iste godine na tržište treba da stigne još jedan američki električni kamion, i to ET-One iz kompanije Thor Trucks iz Los Anđelesa.

 

Thor ET-Onež

 

ET-One je za sada predstavljen u formi prototipa, dok će serijski model po navodima proizvođača sa jednim punjenjem baterija imati autonomiju do 300 milja (483 km), i to pod punim opterećenjem (sa 40 tona tereta).

 

Thor ET-One

 

Thor Trucks najavljuje da će ET-One biti dostupan u verzijama sa do 700KS, dok će njegova cena iznositi oko 150.000 američkih dolara. Takođe, Thor Trucks obećava da će ET-One imati za 60 odsto manje troškove održavanja po milji u odnosu na konvencionalne dizel kamione, kao i 70 odsto manje troškova za gorivo po milji.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super, ali i tu je isto pitanje kao i za Teslu - gde će siroma vozač spavati?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa kuci, vidis koliki domet ima. Ovo samo za razvoz neki pa na punjac :D

Послато са SM-J320FN уз помоћ Тапатока

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo je standardan tegljač, a njihove ture se mere hiljadama milja, a ne stotinama.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa nista onda ce da vuce i neki agregat naftaricu :D

Послато са SM-J320FN уз помоћ Тапатока

Share this post


Link to post
Share on other sites

Geely kupuje i udeo u švedskom proizvođaču kamiona AB Volvo

 

volvo trucks

 

Kineska kompanija ''Zhejiang Geely Holding Group'' je objavila da je s međunarodnom investicionom kompanijom Cevian Capital postigla dogovor o kupovini njenog 8.2-procentnog učešća u švedskom proizvođaču kamiona AB Volvo. Geely i Cevian Capital nisu objavili vrednost transakcije koja će kineskoj kompaniji osigurati status navećeg vlasnika po kapitalu i drugog po glasačkim pravima, nakon kompanije Industrivarden. Geely je takođe vlasnik Volvo Car Groupe. ''Presrećni smo što smo postigli dogovor sa Cevianom o kupovini njihovog vlasničkog učešća u AB Volvou, čime smo postali najveći deoničar po kapitalu u kompaniji koja je vodeća u svetu po mnogim aspektima razvoja, proizvodnje i prodaje komercijalnih vozila'', izjavio je predsednik uprave kineske kompanije Li Shufu. Dogovoreno je da će Nomura International Plc i Barclays Capital Securiteis Limited kupiti deonice Volvoa od Cevian Capitala i zatim ih prodati Geelyju nakon što budu obezbeđene odgovarajuće regulatorne dozvole, saopštile su dve kompanije.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teslin električni kamion dostupan i u Evropi

 

tesla semi 11111.jpg

 

Teslin električni kamion sada je dostupan i na pojedinim evropskim tržištima, a već su naručeni i prvi primerci. Tesla je izgleda odlično startovao i u prilično konzervativnom sektoru komercijalnog prevoza, gde dizelaši vladaju već decenijama. Nakon što su u Americi primili nekoliko stotina rezervacija Tesla je i u Evropi ponudila mogućnost prednarudžbina za električni Semi. Tesla ga trenutno nudi u Norveškoj, Holandiji i Velikoj Britaniji, a već sada je 10 kamiona naručio norveški Asko, servis za distribuciju hrane. Tore Bekken, šef Asko Norway, izjavio je: ''Poslednje dve godine koristimo električni kamion proizveden u Holandiji, a mislimo da je Tesla tehnološki otišla najdalje. Zato smo naručili 10 kamiona''. Ipak nije sve tako jednostavno. Tako Bekken jasno daje do znanja da žele bolje da se upoznaju sa kamionom pre nego što zaključe narudžbinu. Takođe, potrebno je sačaketi prilagođavanje modela evropskim standardima, a to bi moglo da potraje. U Asku se nadaju da bi prvi primerci kamiona mogli da stignu u njihov vozni park već dogodine. Osnovna verzija kamiona sa autonomijom od 300 milja u Velikoj Britaniji košta 110.000 funti (124.000 evra).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mercedes Unimog – ide tamo gde nije drugo vozilo ne može

 

unimog

 

Kada razmišljamo o nekom vozilu koje može savladati sve prepreke, verovatno niko od nas nikad i ne pomisli na Unimog, jer jednostavno, nije toliko poznat. To je zapravo šteta, jer ovo vozilo ostavlja utisak da sa njim možete krenuti bilo gde, po bilo kakvom terenu, i da ćete sasvim sigurno stići na svoju destinaciju. Unimog je veoma pouzdan i lak za održavanje, naravno, ako ljudi znaju šta rade. Mercedes je ovo vozilo dizajnirao sa ciljem da bude alternativa traktorima, i da pritom nudi mogućnost brzog kretanja po putevima, što poljoprivredne mašine, kao što svi znamo, ne mogu. Ogroman klirens u kombinaciji sa pogonom na svim točkovima i ramom koji se savija kao deo vešanja, omogućavaju ovom vozilu da može da preveze ljude i opremu skoro svuda, po bilo kakvom vremenu i putevima, pa čak i van njih. Upravo iz tog razloga je Unimog veoma popularan kod poljoprivrednika i u vojskama širom sveta. Vozilo na video snimku se koristi kao dostavno vozilo za vojsku, njime upravljaju momci iz emisije „Dirt Every Day“, a njihov cilj je da stignu od Indijane do Memfisa. Maksimalna brzina Unimog-a iznosi 80 km/h, te on nije idealno vozilo za puteve, ali ionako prava zabava kreće kada puteve napusti i krene na off-road avanturu, jer blato i nepristupačni tereni su upravo ono čemu je on i namenjen.

 


preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teslin električni kamion prvi put na ulicama Kalifornije

 

 

Kompanija Tesla je najavila da proizvodnju svog Semi električnog kamiona planira od 2019. godine, a prototip ovog vozila je uočen prvi put na ulicama Kalifornije. U videu od sedam sekudni je prikazan crni Teslin Semi kamion kako prolazi ulicama u Sunnyvaleu. Video je prilično kratak, ali ne i putanja koju je prošao budući Teslin ljubimac. Kamionom se nepoznati vozač provozao od centrale Tesline fabrike u Fremontu do centrale kompanije u Palo Altu. Velike kompanije poput Pepsija, Walmarta i Anheuser-Buscha su već naručile Teslin električni kamion. Stotine kompanija iz Amerike rezervisale su svoj primerak, a s obzirom na to da se od početka januara može naručiti i u Evropi, Semi kamion bi uskoro mogao da pronađe svoj put i do velikih evropskih kompanija.

Verzija Semi kamiona sa dometom od 483 kilometra, bez potrebe dopunjavanja baterije, košta 150.000 dolara, dok verzija s dometom od 805 kilometara košta 180.000 dolara. Takođe, postoji i ''Founders Series'' verzija čija cena iznosi 200.000 dolara.

Vlasnici Semi kamiona imaće pogodnost da vozilo dopunjavaju takozvanim'' megapunjačem'' koji će u roku od 30 minuta kamion osposobiti za prelazak dodatnih 640 kilometara. Direktor Tesle Elon Musk tvrdi kako Semi kamion predstavlja budućnost teretnog saobraćaja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Električni Volvo kamioni stižu 2019.

 

volvo tc 1.jpg

 

Kompanija Volvo kamioni počeće da prodaje električna teretna vozila u Evropi već sledeće godine, a u 2020. kamioni na struju ovog proizvođača pojaviće se i na severnoameričkom tržištu. Švedski proizvođač kamiona smatra da će uvođenje teretnih vozila sa pogonom na struju značajno podići kvalitet života u urbanim sredinama, jer će se smanjiti buka i zagađenje vazduha koje uzrokuju današnji kamioni sa pogonom na fosilna goriva. Kompanija Volvo kamioni takođe tvrdi da je prevoz tereta ''na struju'' jedan od poželjnih održivih transportnih rešenja za budućnost. Iako najava uvođenja Volvo električnih kamiona u saobraćaj stiže posle premijere Teslinog kamiona na struju, Šveđani će verovatno preduhitriti američkog proizvođača i prvi započeti proizvodnju ovog tipa teretnjaka. Predsednik kompanije Volvo kamioni, Claes Nilsson, kaže da će kamioni na struju doneti brojne prednosti u odnosu na sadašnje koji za pogon koriste dizel motore.

''Upotreba električnog pogona omogućiće da kamioni budu tiši i da ne zagađuju vazduh, što će doprineti da mogu da se koriste i u centrima gradova, gde je konvencionalnim kamionima-šleperima pristup uglavnom zabranjen'', objašnjava Nilsson. ''Takođe, ova transportna sredstva biće moguće koristiti i u periodima dana kada nema saobraćajnih gužvi - na primer, kasno uveče ili tokom noći - što će rasteretiti puteve i ulice u gradovima u vreme saobraćajnih špiceva.'' On navodi da će se na taj način saobraćajna infrastuktura u urbanim sredinama koristiti ravnomernije i efikasnije. Inače, Volvo je već načinio prvi korak ka elektrifikaciji kamiona kada je predstavio teretnjak sa hibridnim pogonom.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na prodaju autobus koji je koristio Ferrarijev F1 tim

 

ferrari bus 1.jpg

 

Autobus koji je u periodu 2001-2005. koristio Ferrarijev F1 tim, a u kome se u to vreme nalazio i Mihael Šumaher, biće ponuđen na prodajnoj aukciji u Parizu, u februaru. Scuderia Ferrari je početkom 2000-tih imala sjajan tandem vozača, u kome se pored Šumahera nalazio i Brazilac Rubens Barikelo.

 

ferrari bus 11.jpg

 

F1 tim koji je uživao planetarnu slavu zahvaljujući velikom broju fanova širom sveta, koristio je tokom pet takmičarskih sezona crveni službeni autobus marke Iveco. Vozilo je preuređeno u luksuzni kuću na točkovima, sa dizel motorom snage 380 ks, povezanim sa osmostepenim automatskim ZF menjačem.

 

ferrari bus 111.jpg

 

Originalno, autobus je imao dva zasebna apartmana sa TV-om, satelitskim telefonom, Internet vezom i stolom za fizioterapeutske tretmane vozača posle napornih trka.

 

ferrari bus 1111.jpg

 

Kada je Ferrari prodao vozilo, novi vlasnik ga je preuredio prema svojim potrebama. Zamenjene su elektične instalacije, a autobus je dobio potpuno opremljeno kupatilo, nezavisne sisteme grejanja i klimatizacije, dizel generator za proizvodnju struje od 220V, kućni bioskop marke Bose i luksuzni bračni krevet. Ipak, spolja je zadržan originalni izgled sa oznakama Scuderia Ferrari, a autobus ima i Ferrarijev sertifikat o autentičnosti. Vozilo koje je prešlo 90.000 km naći će se na prodajnoj aukciji koju 8. februara u Parizu organizuje kuća Bonhams. Procenjuje se da će dostići cenu između 125.000 i 150.000 evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teslin električni kamion počeo da vrši prve isporuke

 

177396-tesla semi.jpg

 

Kompanija Tesla je počela da vrši prve isporuke električnim Semi kamionima, iako je ranije najavila da proizvodnja kamiona počinje tek 2019. godine. Direktor tehno giganta Elon Musk je na FB-u podelio fotografije dva Semi kamiona uoči njihove vožnje. U svojoj prvoj proizvodnoj teretnoj vožnji, kako kaže Musk, kamioni su prevozili baterije od Tesline fabrike u Nevadi do fabrike za sklapanje automobila u Frimontu. Prototip vozila koji predstavlja budućnost teretnog saobraćaja uočen je prvi put početkom godine na ulicama Kalifornije kada se nepoznati vozač provozao od Teslinog sedišta u Frimontu do sedišta kompanije u Palo Altu. Brojne kompanije poput Pepsija, Walmarta i Anheuser-Buschasu su naručile Semi kamione od novembra prošle godine. S obzirom na to da se od početka godine električni kamion može naručiti i u Evropi, velike evropske kompanije takođe su rezervisale svoj primerak Semi kamiona.

Podsećamo, verzija Semi kamiona s dometom od 483 kilometra, bez potrebe dopunjavanja baterije, košta 150.000 dolara, dok verzija s dometom od 805 kilometara košta 180.000 dolara. Takođe, postoji i ''Founders Series'' verzija čija cena iznosi 200.000 dolara. Kompanija Tesla je udružila snage sa nekoliko kompanija koje su naručile kamione kako bi napravile stanice za punjenje ovih vozila pre nego se pojave na ulicama sledeće godine. Ove stanice ili takozvani megapunjači će u roku od 30 minuta kamion osposobiti za prelazak dodatnih 640 kilometara.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

FedEx rezervisao 20 Teslinih električnih Semi kamiona

 

178118-tesla semi.jpg

 

FedEx je postao jedna od kompanija koja je investirala u Tesline električne Semi kamione i nedavno je naručila ukupno 20 primeraka. Iako je narudžbina mala u odnosu na kompaniju UPS koja je rezervisala čak 125 kamiona, ipak je pokazatelj da električni kamioni sve više privlače pažnju. Neke druge kompanije su takođe naručile Tesline kamione, PepsiCo želi 100 kamiona, Anheuser-Busch je naručio 40, Walmart i Loblaws po 15, a DHL 10. Ove brojke predstavljaju samo mali procenat od ukupne flote kamiona ovih kompanija, ali su barem pokazatelj spremnosti da se električnim kamionima da šansa.

Iz kompanije Tesla tvrde da će kamion biti bezbedniji i da će biti značajno prihvatljiviji za okolinu. Opremljen je senzorima i kamerama koji će pomoći u sprečavanju nesreća, a opciono će biti dostupan i Enhanced Autopilot koji se sastoji od sistema za automatsko kočenje u hitnim situacijama, automatsko držanje kamiona u traci i sistem upozorenja na napuštanje trake. Zahvaljujući Teslinim Megacharger punjačima, Teslin kamion se za 30 minuta napuni dovoljno da može da pređe gotovo 650 kilometara. Sa potpuno napunjenom baterijom će kamion moći da pređe više od 800 kilometara. Isporuke kamiona se očekuju naredne godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sve je to lepo, ali ...

 

 

Quote

 

"Tesla je na ivici stečaja, bankrot za 4 meseca"

Američka kompanija za električne automobile Tesla bankrotiraće u roku od četiri meseca, ako njegov glavni izvršni direktor Elon Musk "ne izvuče zeca iz šešira". To je upozorenje hedž fond menadžer Vilas Kapital Džon Tompson za Market voč. 

"Kompanije jednom moraju da profitiraju a ja ne vidim da se to ovde dešava. Ovo je jedna od najgorih izjava o prihodima koju sam ikada video i između priče i finansija, finansije će pobediti u ovom slučaju", naveo je Tompson. 

Tompson upravlja sa 25 miliona dolara, a krataka pozicija koju ima u Tesli je najveća investicija fonda. Već godinama se kladi protiv proizvođača električnih automobila. 

Prošlog aprila, akcija Tesla je porasla na rekordan nivo od oko 300 dolara i nastavila da raste na 389,61 dolara. Uprkos tome, Tompsonov fond je i dalje uspeo da ostvari dobitak od 65 odsto za godinu dana. 

Od tada, Tesla je naglo pao i Tompson je siguran da će njegova opklada pobediti. 

Akcije Tesla su u sredu pale su više od osam procenata i završile na 279,18 dolara. 

Menadžer hedž fondova kaže da bi ako se njegovo predviđanje ostvari, njegov fond mogao da se poveća za još 50 odsto. Napomenuo je da ulaže 500.000 dolara sopstvenog novca. 

"Tesla je, bez sumnje, na ivici stečaja", rekao je Tompson klijentima u elektronskoj pošti. Objasnio je da će teško doći do finansijskih sredstava ako se uzmu u obzir problemi u pogledu isporuka modela 3, smanjenja potražnje za modelom S i X i verovatno smanjenjem kreditnog rejtinga od strane agencije Mudis, od B- do CCC.

 

https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2018&mm=03&dd=29&nav_id=1374843

 

Ako stvarno bude pukao biće interesantno. Kako održavati ta vozila?

Quote

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ko mobilni, bacis kad se pokvari :D

Послато са SM-J320FN уз помоћ Тапатока

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...