Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

F1: Japan 2014.

Recommended Posts

Istorijski vikend za Formulu 1: U Suzuki vozi ovo ''čudo od deteta''!

 

verstappen.jpg

 

Vozač Toro Rossa Holanđanin Max Verstappen postaće sa 17 godina najmlađi učesnik u istoriji Formule 1 kada u petak nastupi na treningu za Veliku nagradu Japana u Suzuki. Mladi Holanđanin će danas napuniti 17 godina, a tri dana kasnije imaće debi u F1.

''Jedva čekam petak i ulazak u svet formule 1. Pripreme za ovaj trenutak traju više od godinu dana i spreman sam. Već sam nastup na treningu za mene je ostvarenje snova'', izjavio je Max Verstappen, sin bivšeg vozača formule 1 Josa Verstappena. ''Tata je nekoliko puta nastupao u Suzuki i rekao mi je da to baš i nije laka staza za prvi nastup. Međutim nema lagane staze. Ne lovim nikakve rekorde, već skupljam iskustvo'', dodao je Verstappen koji će voziti bolid Francuza Jeana-Erica Vergnea. Dosadašnji rekord držao je četvorostruki svetski šampion Sebastian Vettel koji je 2006. u Turskoj vozio na treningu za BMW Sauber sa 19 godina i 53 dana.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites

U našem kvizu "želite li da postanete milioner" na pitanje koje je nacionalnosti Jos, kao tačan odgovor je prošao "Belgijanac"

Share this post


Link to post
Share on other sites

izgleda da ce da porani trka u Japanu zbog tajfuna..........sutra ce odluciti kada ce se voziti trka, 

7sati su Japanci ispred nas .

( a u godinama 120) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pitčka Nico pa Luis, Botas, Masa, Alonso, Ričardo, Magnusen, Baton, Fetel , Kimi redosled pitčke i ostalih devet vozača za VN Japana.

Fetel uzdrmao formulu izjavom da krajem 2014. napušta Red Bul. Smeta mu Ričardo ili slabašni Renault ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Smeta mu slab tim i monotonija + kad god neko postane sampion obicno je ispunio vecinu ciljeva pa ode u ferrari jer oni imaju kesh, a to znaci uzasno jaku platu + nema problema sa finansiranjem istrazivanja i inovacija sto bi trebalo da donosi i dobar rezultat. Kazem "trebalo" jer poslednjih par godina se bas trude da dokazu suprotno. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

nikako mi se nasvidja sto sebastian fetel od sledece godine vozi za ferarri,nikako nisam ljubitelj fetela,jeste super vozac,al ga ne mirisem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Celu trku upropastila nemoguća kiše, i na kraju rezutirala teškim udesom Bjankija.

Jedino što mi se dopalo što sisa Nico nije imao šanse protiv razmahanog Hamiltona.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stravično se podvukao.

Mada koliko se sećam istaknute su na tom delu žute zastave.

Share this post


Link to post
Share on other sites
The FIA’s post-race statement in full:

"On lap 42, Adrian Sutil lost control of his car, spun and hit the tyre barrier on the outside of Turn 7. The marshals displayed double waved yellow flags before the corner to warn drivers of the incident. A recovery vehicle was dispatched in order to lift the car and take it to a place of safety behind the guard rail. While this was being done the driver of car 17, Jules Bianchi, lost control of his car, travelled across the run-off area and hit the back of the tractor.

 

Mada se vidi na snimku da su u početku mahali sa žutim da bi u momentu kada je bager krenuo unazad onaj lik na platformi maše sa zelenom zastavicom. Moguće da su celom dužinom krenuli prerano da mašu zelenom zastavicom i time ugozili Bjankija.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ma najvise su ugrozili organizatori koji nisu da lida se pocne sa trkom u 10h-12h kada nije padala kisa, ali gde tako rano da se vozi kad evropa spava tada

Share this post


Link to post
Share on other sites
Japanci tvrde: Mi nismo krivi za nesreću, kiša nije bila toliko jaka

 

bianchi-suzuka.jpg

 

Jules Bianchi i dalje se bori za život, a FIA je pokrenula istragu o njegovoj nesreći na stazi u Suzuki. Portparol staze u Suzuki Masamichi Miyazaki dva dana nakon teške nesreće francuskog vozača Julesa Bianchija, koji je tokom nedeljne trke formule 1 za VN Japana zadobio povrede glave i nalazi se u životnoj opasnosti, izjavio je da se radilo o nesrećnom slučaju, a ne o pogrešnoj proceni sudija. Jules Bianchi je izleteo sa kišom natopljene staze u Suzuki i zabio se u traktor koji je odvozio bolid Adriana Sutila koji je ranije izleteo sa staze.

''Sudije su podigli dvostruke žute zastavice nakon Sutilovog izletanja, što znači da su vozači morali da uspore na brzinu pri kojoj se mogu automatski zaustaviti, ali Bianchijev bolid je izleteo baš na istom mestu, pa se radilo o nesrećnom slučaju. Istina, padala je kiša, ali ne toliko jaka da bi trka morala da se prekine. Verujem da su sudije donele pravu odluku'', izjavio je Miyazaki. Međunarodni automobiliski savez (FIA) otvorio je hitnu istragu vezanu za Bianchijevu nesreću, a zaključak bi trebalo da bude poznati pre nedeljne trke za Veliku nagradu Rusije u Sočiju.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites
Lauda: Organizatori nisu ništa pogrešili

 

120196-f1%202014.jpg

 

Legendarni Niki Lauda je jedan od retkih koji su stali u odbranu FIA i organizatora trke u Suzuki nakon teške nesreće Žila Bjankija. ''Sve je urađeno kako treba, SC je izlazio tačno u trenucima kada je trebalo da izađe. Sve je urađeno razumno i ja bih verovatno sve uradio isto.'' Lauda je, slično Kimiju Raikonenu, dodao i to da često svi zaboravljamo koliko je motosport opasan. ''20 godina se nije desila ozbiljna nesreća i svi se ušuškamo i odjednom se iznenadimo kada se desi ovakva nesreća. Svi su svesni opasnosti moto trka i na žalost, nesreće su sastavni deo toga.''

Ako vas interesuje Niki Lauda i motosport, obavezno pogledajte film Rush iz prošle godine o njemu i njegovoj borbi za ekscentričnim britanskim vozačem Džejmsom Hantom.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites

Malo i jesu

 

jer se vidi na snimku 59 sec redar počinje da maše zelenom zastavicom a traktor se nije sklonio iz zone izletanja

 

Screenshot_2014_10_08_22_45_32.png
 
posle 12 sekundi Bjanki se zabada ispod traktora , a ovaj i dalje maše zelenom zastavicom
 
Screenshot_2014_10_08_22_45_49.png
 
i dalje
 
Screenshot_2014_10_08_22_46_16.png
 
i dalje
 
Screenshot_2014_10_08_22_46_26.png
 
ovde već prestaje
 
Screenshot_2014_10_08_22_58_23.png
 
i ponovo mlatara žutom uz dopunsku tablu SC
 
Screenshot_2014_10_08_22_59_55.png
 
Ne vide se ostali redari naročito pre ovog mesta čime mašu i da li su mahali isto zelenim zastavama pa nesrećnog Bjankija unesrećili.
Ako je ono što tvrde da je od mesta No 12 gde je redar mahao zelenom zastavicom bilo navodno bezbedno, zašto je imao žutu prethodno i zašto je mahao ponovo žutom ali tek posle skoro 20 sec.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Prost ljut zbog Bjankijeve nesreće: Na stazi je bio jebeni traktor!

 

prost%202.jpg

 

Svetski četvorostruki šampion Formule 1, Alen Prost besan je zbog nesreće na trci za Veliku nagradu Japana koja je zadesila Žila Bjankija. Prost smatra da je Svetska automobilska federacija trebala bolje da reaguje prilikom iznošenja bolida Adrijana Zutila, koji se slupao malo pre Bjankija ali je na sreću prošao bez većih posledica. Prost smatra da iako je standardna procedura da se maše dvostrukom žutom zastavicom prilikom takvih incidenata, okolnosti su na toj trci trebale da dovedu do drugačije procedure upravo zbog rizika od novog incidenta. 

''Ne želim da ulazim u polemiku sa FIA, pošto poštujem sve što je urađeno po pitanju bezbednosti u poslednjih 20 godina. Bolidi i staze su napredovale i samo jedna stvar je ostala – na stazi je bio jebeni traktor'', rekao je Prost i dodao da je bio izuzetno besan ali i šokiran nesrećom. Mladi Francuz Žil Bjanki se i dalje nalazi u bolniciu Jokaičiju i njegovo stanje je kritično, ali stabilno.

 


 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Konačno dobre vesti: Bjanki više nije u komi, premešten u Francusku

 

Bjanki.jpg

 

Konačno dobre vesti! Stanje Žila Bjankija je i dalje veoma kritično, ali u sredu su ga lekari probudili iz indukovane kome! Svi se sećamo stravične nesreće koju je Bjanki doživeo u oktobru na trci za Veliku nagradu Japana. Pretrpeo je ozbiljne povrede glave koje su dovele i do povreda na mozgu. Lekari su dugo ćutali i jedino što smo s vremena na vreme mogli čuti bilo je ''Bjankijevo stanje je kritično''.

 

Bjankijevi roditelji, Filipe i Kristin, objavili su zvanično saopštenje u kome se kaže:

''Skoro sedam nedelja od nesreće na Suzuki možemo da objavimo da je Žil napravio važan korak u oporavku. Više nije u indukovanoj komi, ali ipak je i dalje u kritičnom stanju. Ravnomerno diše i svi vitalni znaci su dobri, ali njegovo stanje se i dalje opisuje kao ''ozbiljno''. Lečenje sada ulazi u novu fazu do koje smo stigli zbog poboljšanja funkcija mozga. Neurološko stanje je stabilno. I pored toga što je Žilovo stanje i dalje ozbiljno i verovatno će tako ostati još neko vreme, zadovoljni smo što je dovoljno stabilan da bude prebačen u Francusku, bliže kući, gde će lečenje biti nastavljeno.

 

Laknulo nam je kada je Žil u utorak uveče prebačen na lečenje u Univerzitetskoj bolnici u Nici. Nalazi se na intenzivnoj nezi, a o njemu će i dalje brinuti profesor Pakvis, šef neurohirurgije. Zahvalni smo na tome što se Žilovo stanje popravilo i što lečenje nastavlja bliže kući gde će imati podršku šire porodice i prijatelja. Doktorima u Japanu dugujemo neizmernu zahvalnost za sve što su uradili od nesreće do sada. Posebno bismo želeli da se zahvalimo doktorima Kameiju i Jamamičijui, kao i gospodinu Oguri koji su činili tim koji se brinuo o Žilu.''

Nakon dobrih vesti, nisu izostale ni reakcije Bjankijevih kolega. Dženson Baton na Tviteru je ostavio poruku u kojoj kaže da mu je veoma drago da konačno čuje dobre vesti o Bjankiju.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites
Bjanki prolazi mukotrpan program rehabilitacije

 

Zil-Bjanki.jpg

 

Kako piše Beta, vozač Formule jedan Žil Bjanki prolazi kroz ''mukotrpan program rehabilitacije.'' To je danas saopštila njegova porodica. Kako se navodi, lekari u Francuskoj počeli su planirani tretman vozaču Marusije, koji je teško povredio glavu tokom Gran prija u Japanu 5. oktobra. Bjanki je 25. novembra prebačen iz Japana u Nicu, gde je samostalno počeo da diše posle izlaska iz kome.

''Žilov neurološki status ostaje nepromenjen. On je bez svesti, ali može da diše bez pomoći. Žul nastavlja da se bori'', naveli su Bjankijevi roditelji Filip i Kristina. Francuski automobilista ostaće na intenzivnoj nezi u Nici, a njegovo stanje je i dalje kritično.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.f1-serbia.com/najnovije/preminuo-jules-bianchi

kad mi je drugar javio danas nisam mogao da verujem,toliko mi je zao,kao da mi je rod rodjeni,bio je veliki borac i sjajan vozac,borio se do kraja,al ipak na zalost nije izdrzao

slava mu i svi koji prate formulu 1  i znaju za  Bjankija i da je za Marusio osvojio jedina 2 poena :clap:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jules Bianchi  3 August 1989 – 17 July 2015


 


CCqn36tWIAATC43.jpg


Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...