Jump to content
FAS Goran
neshaoct

F1: Kalendar trka

Recommended Posts

Formula 1 u Monci po planu

 

monza dtm.jpg

 

Velika nagrada Italije će biti održana, kako je prvobitno predviđeno, od 4. do 6. septembra na autrodromu u Monci. Podsetimo, ranije se pojavila informacija da čelnici Formule 1 planiraju da dve trke organizuju na čuvenoj stazi. Takođe, očekuje se da sezona počne 5. juna u Austriji na Red Bul Ringu, koji bi u nedelju dana mogao da bude domaćin još jedne trke. Pored Italije i Austrije, dupli trkački program mogli bismo da gledamo u Velikoj Britaniji (Silverston) i Mađarskoj (Hungaroring).

Dakle, ukoliko budu organizovane po dve trke na četiri staze biće ispunjene minimalne obaveze ''Liberti Medije'' prema FIA kako bi se proglasio prvak sveta.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamilton: Bez navijača velika praznina

 

hamilton aus.jpg

 

Formule 1 još uvek nema ove sezone, i dalje se ne zna tačno kada će ona početi, a jedan od onih koji se malo oglašavao je Luis Hamilton. Svetski šampion ne učestvuje u virtuelnim trkama koje su sve popularnije i deluje kao da pokušava da se fokusira na početak sezone kada za to dođe vreme. Šestostruki svetski šampion je u jednom intervjuu preko videolinka pričao najviše o tome koliko mu nedostaje trkanje. Takođe kaže da će mu biti neobično kada se sezona nastavi i to pred praznim tribinama. 

 

''Dobio sam osećaj praznine jer su navijači ono što čini trku. Širom sveta, gde god da odemo što je više navijača bolja je atmosfera, tako dobijaš trke u Monci i Silverstonu i biće veoma prazno. Ali ono što je dobro, dobijam poruke navijača koji pate tokom ovog perioda jer ne mogu da gledaju sport. To pokazuje koliko je on bitan u našim životima. On je uzbudljiv, ne znam koliko će biti uzbudljivo da ga gledaju na televiziji. Za nas će to biti kao na testiranju, možda i gore nego kao na testiranju. Međutim trkanje je trkanje i veoma mi nedostaje.''

 

Hamilton smatra i da je aktuelna situacija sa neke strane skoro i blagoslov jer kako kaže omogućava da budeš zahvalan prema stvarima koje voliš. Poručuje da mu ovo daje više energije, inspiracije i odlučnosti da ostvarujem rezultate. Britanac se prisetio i Velike nagrade Australije koja se nije održala zbog pandemije koronavirusa. Ipak vozači su bili u Melburunu na stazi i do prvog treninga se nije znalo da li će biti u bolidima. ''Nije frustrirajuće, ovo je šok za sistem. U petak sam se probudio i postoji to uzbuđenje koje imaš kada treba da uđeš u bolid i rečeno nam je da toga neće biti. Bilo je nadrealno. Propustili smo treninge i kvalifikacije, ali sam ostao tamo tokom vikenda i bilo je teško. Dugo sam u ovom sportu i znam šta treba da bi se fokusirao i kako treba da se spremiš za prvu trku kako bismo počeli bolje nego ikad. I onda ne dobiješ priliku da se trkaš. Bili su to teški dani, a posle toga se jednostavno ne dešava ono što voliš da radiš.''

Hamilton je ponovio da ipak gleda na sve ovo sa pozitivne strane. Ljudi vole što su više vremena sa porodicama rade na svojim vezama i verujem da svi možemo da rastemo zbog ovog iskustva.

 

Nova organičenja u VB ugrožavaju početak Formule 1

 

Vlada Velike Britanije priprema se za uvođenje zakona kojim će pokušati da umanji rizik od širenja infekcije koronavirusom, koji bi mogao da pogodi i Formulu 1. Predlog Vlade je da svi koji uđu u zemlju budu upućeni u 14-dnevni karantin. Pravilo se odnosi na sve zemlje, osim Irske. Očekuje se da će uredba stupiti na snagu krajem maja, a svi koji budu ulazili u Veliku Britaniju će biti upućeni na adrese koje će dobiti na graničnom prelazu. Najavljena ograničenja mogla bi ponovo da ugroze početak sezone u Formuli 1 jer su baze sedam od deset ekipa smeštene u Velikoj Britaniji. Međutim, moguće je da će se takve mere primenjivati selektivno.

Sezona Formule 1 trebalo bi da počne 5. jula u Austriji, a nije isključeno da na Bed Bull Ringu budu održana dva takmičarska vikenda. Potvrđeno je i da će Velika nagrada Italije u Monci biti održana po planu, od 4. do 6. septembra, a čelnici takmičenja veruju da je moguće održati trke u Velikoj Britaniji i Mađarskoj.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

F1 pregovara sa vlastima UK oko trka na Silverstonu
 

183445-silverston.jpg

 

Čelnici Formule 1 su u pregovorima sa Vladom Ujedinjenog kraljevstva kako bi se razjasnilo da li nove mere koje je ova zemlja uvela utiču na planove za održavanje trke na Silverstonu. Premijer Boris Džonson objavio je u nedelju da će oni koji dolaze u Ujedinjeno kraljevstvo morati da provedu 14 dana u samoizolaciji. To bi moglo da poremeti planove Formule 1 da održi dve trke u Austriji, a zatim dve na Silverstonu.

Formula 1 ima detaljne planove kako da svi budu zaštićeni i bezbedni i kako je planirala rigorozna testiranja za sve koji će se naći na stazi i oko nje pre prvog putovanja i nakon toga nove testove svakog drugog dana. Predviđeno je i da će tokom putovanja, u hotelima i na stazi timovi biti razdvojeni jedni od drugih. Kako je preneo BBC, predstavnici Formule 1 u razgovorima su sa vlastima na svim nivoima na temu testiranja i izolacije. Pretpostavlja se da će pregovori trajati cele nedelje. U Formuli 1 prilično su uvereni da će od 3. do 12. jula održati dve trke u Austriji i da će nakon toga, 19. i 26. jula trke biti vožene na Silverstonu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Silverston i F1 postigli dogovor - čekaju odluku vlasti

 

183445-silverston.jpg

 

Formula 1 i Silverston postigli su dogovor o održavanju dve trke na ovoj stazi ove sezone. Sada se čeka dozvola države. Vlasnici Britanskog trkačkog kluba i čelnici Formule 1 najveći spor imali su oko cene koja će biti isplaćena na ime održavanja dve trke na Silverstonu. Ali, kompromis je postignut nakon dugih razgvora, preneo je BBC. Postojale su informacije da Silverston traži 15 miliona funti (16.8 miliona evra) za dve trke. Ipak, pretnja održavanju trka u Londonu je protokol Vlade Ujedinjenog kraljevstva koji predviđa dvonedeljni karantin za sve koji doputuju u zemlju.

 

''Sa velikim zadovoljstvom mogu da potvrdim da su Silverston i Formula 1 postigli dogovor o održavanju dve trke ovog leta, ali bez prisustva navijača. Ipak, moraćemo da sačekamo dozvolu vlasti jer je svima prioritet zdravlje i bezbednost, kao i poštovanje pravila uvedenih zbog virusa Kovid 19'', rekao je za BBC direktor Silverstona Stjuart Pringl. ''Želeo bih da se zahvalim navijačima koji su strpljivi i puni podrške tokom ovih kriznih dana i želeo bih da im prenesem moje uverenje da smo svi odlučni u nameri da uradimo sve što je u našoj moći da se Formula 1 vozi ovog leta. Nastavljamo sa razgovore sa svima kako bismo uspeli da napravimo kalendar za 2020. godinu'', rekao je portparol Formule 1.

 

Pravilo o dvonedeljnom karantinu za sve koji dolaze u zemlju još uvek u UK nije na snazi jer su granice zatvorene. Ne zna se ni kada će početi da se primenjuje, a iz Vlade je najavljeno samo da će to biti ''uskoro''. Ukoliko pravilo bude primenjivano bez mogućnosti da se za nekoga napravi izuzetak, to će biti ozbiljna prepreka za održavanje trka Formule 1. Prema trenutnim planovima koje Formula 1 ima, sezona će početi duplim vikendom u Austriji od 5. do 12. jula, nakon čega bi trebalo da se vozi na Silverstonu.

 

Održaće se VN Belgije, ali bez publike!

 

Trka Formule 1 za Veliku nagradu Belgije bi mogla da se održi 30. avgusta, ali bez navijača, saopštile su lokalne vlasti. Uprkos zabrani masovnog okupljanja u zemlji zbog pandemije korona virusa do 31. avgusta, predsednik pokrajine Valonije Elio di Rupo je rekao da bi trka Formule 1 ipak mogla da se održi iza zatvorenih vrata. ''Ovo važi samo pod uslovom da se strogo poštuju pravila o socijalnoj distanci, kao i higijensko-sanitarne mere'', rekao je on. Pandemija korona virusa potpuno je poremetila novu sezonu Formule 1 koja je trebalo da počne 15. marta. Prvih deset trka je otkazano ili odloženo.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Singapur neće trku bez gledalaca

 

154955-f1 singapur.jpg


Promoteri Velike nagrade Singapura naglasili su da neće organizovati trku ukoliko bi ona morala da bude održana bez prisustva gledalaca zbog pandemije koronavirusa. Čelnici Formule 1 planiraju početak sezone u julu, trkama u Austriji i Velikoj Britaniji pred praznim tribinama. Međutim, još nisu odustali od prisustva gledalaca kasnije tokom sezone.

 

''Naš prioritet ostaju dobrobit i bezbednost naših navijača, volontera i svih građana Singapura. Imamo otvoreni dijalog sa Formulom 1, ali nam nije isplativo da organizujemo trku bez gledalaca'', rekli su promoteri trke na stazi Marina Bej. Radovi na samoj stazi traju oko tri meseca, a to će svakako zavisiti od toga da li će te aktivnosti biti dozvoljene po propisima koje je naložila Vlada Singapura. Za sada je ta trka, koja se vozi pod reflektorima, zakazana za 20. septembar. Prošlogodišnju Veliku nagradu Singapura je tokom tri dana posmatralo 268.000 gledalaca, a 40% njih nije bilo iz te zemlje. Formula 1 još nije objavila tačan raspored trka, ali se zna da su do sada tri otkazane, a sedam ih je odloženo. Na pojedinim verzijama koje su se pojavile poslednjih dana nema trke u Singapura. U toj zemlji je zabeleženo 27.000 slučajeva koronavirusa, što je najveći broj po glavi stanovnika u Aziji, a do 1. juna je u celom Singapuru na snazi mera zabrane kretanja.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Britanci uvode karantin, ugrožena trka F1 u Silverstonu

 

rsz_silverstone.jpg

 

Britanska vlada namerava da narednog meseca uvede pravilo po kom će svako ko dođe u Ujedinjeno kraljevstvo morati da provede 14 dana u izolaciji. Od ovakvih ograničenja neće biti izuzet niko pa ni Formula 1. To znači da bi svi oni koji zbog trke moraju da dođu u Britaniju moraju da budu najpre 14 dana u karantinu, koliko traje inkubacija virusa korona, i da zatim mogu da se bave svojim poslovima koji su u vezi sa trkom. Formula 1 je u stalnom dijalogu sa Vladom Britanije i pokušaće da dobije dozvolu da svim vozačima i članovima ekipa bude dozvoljeno da se bave svojim poslovima u vezi sa trkom. Vlada će međutim takvu dozvolu teško dati, piše Motorsport. Velika nagrada Britanije treba se vozi 19. jula.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez izuzetka za karantin nema trke na Silverstonu

 

silverstone staza.jpg

 

Velika nagrada Britanije u Formuli 1 neće moći da bude održana ako svim učesnicima ne bude omogućeno da budu izuzeti iz planova za karantin svih koji dolaze iz inostranstva u Ujedinjeno kraljevstvo. Vlada Britanije namerava da uskoro uvede obaveznu dvonedeljnu samoizolaciju po dolasku na tlo te zemlje zbog pandemije koronavirusa.

 

''Karantin od 14 dana će onemogućiti održavanje Velike nagrade Britanije ove godine. Dodatno, to ima veliki uticaj na bukvalno desetine hiljada ljudi koji su zaposleni u Formuli 1 ili imaju veze sa njom'', rekao je portparol Formule 1. Iz Ministarstva za kulturu, medije i sport su rekli da još nije doneta odluka za izuzetke. Iz Formule 1 su već napravili planove da bi trke protekle bez ikakvih problema. Timovi će biti razdvojeni na stazama, odsedaće u različitim hotelima do kojih će biti voženi autobusima. Pored toga, kompletno osoblje će biti testirano pre samog puta, a potom i na svaka dva dana na stazi. ''Putovali bismo nazad u Britaniju u avionima u kojem bi bilo samo osoblje, koje bi bilo testirano, zbog čega bi karantin bio nepotrebno. Ako mislimo da se sav elitni sport vrati na televizijske ekrane, moraju da postoje izuzeci'', dodao je portparol Formule 1.

 

Ovogodišnji šampionat bi trebalo da počne dvema trkama u Austriji 5. i 12. jula, a potom je u planu Velika nagrada Britanija na Silverstonu. Do sada je 10 trka ili otkazano ili odloženo, ali je prvi čovek Formule 1 Čejs Keri istakao da je uveren da je moguće održati 16 trka počevši od jula.

 

Hokenhajm spreman da uskoči umesto Silverstona

 

Predsednik staze ''Hokenhajm'' Jorn Teske rekao je da je ona spremna da organizuje trku u slučaju da zbog obaveznog karantina ne bude moguće održavanje Velike nagrade Britanije. Teske je, međutim, istakao da odluka po tom pitanju mora da bude doneta što pre. ''Razgovaramo sa Formulom 1, to je tačno. Pričali smo o trci bez gledalaca na našoj stazi. Već smo proverili da li je to moguće, posebno što se tiče datuma i pravne strane i za nas je to opcija'', istakao je Teske.  Nemačka se ne nalazi u ovosezonskom kalendaru Formule 1, a ''Hokenhajm'' je prošle godine bio domaćin jedne od najluđih trka u istoriji. Ta staza nije još postigla dogovor oko novog ugovora, ali je očigledna alternativa.

 

Teske je istakao da na ''Hokenhajmu'' žele da pomognu, ali moraju da zarade novac, iako ne žele da odbiju poslovne prilike dok to čekaju. ''Ono što je važno za nas jeste da ne budemo na čekanju mesecima. Moramo da bukiramo stazu, a velika je potražnja za rezervisanje staze. Ali, u Formuli 1 su svesni toga i razumeju našu situaciju'', istakao je Teske. Stazi će svakako biti potrebno nekoliko nedelja da organizuje potrebno osoblje, ali će tehnička strana ići mnogo brže. I da Hokenhajm bude domaćin trke Formule 1 ove godine, to ne znači da će se vratiti u kalendar naredne. Prošlogodišnju Veliku nagradu Nemačke finansirao je Mercedes. ''Dokle god nemamo finansijsku podršku Vlade ili nekog drugog ne možemo da priuštimo to, rizik je prevelik. Našli smo rešenje za prošlu godinu, potpuno iznenađujuće, ali je to bila posebna situacija. Ako bismo mogli da nađemo neko drugo rešenje bilo bi odlično, ali se trenutno koncentrišemo na ovu sezonu, to je dovoljan izazov'', naglasio je Teske.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vurc: Vozači podržavaju ''trke pred duhovima''

 

lekler f1.jpg

 

Prvi čovek Asocijacije Gran Pri vozača Aleksander Vurc rekao je da bi vozači više voleli da sezonu započnu pred navijačima, ali da podržavaju plan da šampionat krene bez njihovog prisustva. Sezona u Formuli 1 je trenutno na čekanju zbog pandemije koronavirusa, a trebalo bi da bude otvorena dvema trkama pred praznim tribinama na stazi ''Red Bull ring'' u Austriji. Potom će uslediti nekoliko trka u identičnim uslovima, a zatim je u planu selidba u Aziju, na Bliski istok i američki kontinent.

 

''Smatram da niko u auto-moto sportu, nijedan vozač, nijedna osoba, a ja posebno, nije ljubitelj ’trke pred duhovima''. Međutim, nijedan vozač sa kojima sam razgovarao, a u stalnom kontaktu sam sa njima, nije rekao: 'Ne, ne želim to' ili 'Osećam da je to pogrešno'. 'Trke duhova' treba posmatrati kao način da se vratimo na stazu ranije nego da čekamo da mogu da se voze sa prisustvom navijača. Zato, tražimo takve trke i vozači to podržavaju'', istakao je Vurc.

 

Do sada su tri trke ovogodišnjeg šampionata otkazane, među kojima je i Velika nagrada Monaka koja je trebalo da bude na programu ovog vikenda, dok je sedam odloženo. Trenutni plan je da svi timovi otputuju u Austriju čaerter letovima i ne dolaze u kontakt sa lokalnim stanovništvom. Vurc kaže da je održavanje trka, čak i u takvim okolnostima, ispravno. ''Formula 1 je globalna industrija, a kao i svaka Vlada u svetu svi pokušavaju da pokrenu industriju, ekonomiju, pošto ljudi i njihove porodice zavise od toga. Isto tako je i u Formuli 1'', naglasio je Vurc.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

F1 rezervisala Silverston za dve trke u avgustu

 

168011-silverstone.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, čelnici Formule 1 odlučili su da rezervišu prva dva vikenda u avgustu za trke na stazi Silverston ukoliko Vlada Velike Britanije dozvoli izuzetak za karantin svim zaposlenima. Očekuje se da će u ponedeljak biti obavljen poslednji nacrt evropskog dela kalendara za sezonu koja zbog pandemije koronavirusa nije počela.

 

U Formuli 1 su razmatrali opcije da organizuju dve trke na Silverstonu ili 19. i 26. jula, ili 26. jula i 2. avgusta. Međutim, zbog uvođenja obaveznog dvonedeljnog karantina po dolasku u Britaniju od 8. juna čelnici šampionata su odlučili da te trke pomere za avgust, a Veliku nagradu Mađarske unapred. Zbog uveravanja iz Vlade, uključujući to da je premijer Boris Džonson rekao svojim ministrima da urade šta treba da bi do trka došlo, organizatorima je dalo uverenje da rezervišu 2. i 9. avgust. Ovonedeljno otkazivanje klasične trke na legendarnoj stazi je i zvanično oslobodilo drugi termin za Veliku nagradu Britaniju. Na Ostrvu svakako planiraju da za tri nedelje razmotre mere koje će biti uverene, ali se već radi na osiguravanju potrebnog izuzetka za sve koji rade u Formuli 1. Takođe će čelnici šampionata ove nedelje imati razgovore sa predstavnicima Vlade Britanije.

 

Očekuje se da će Velika nagrada Španije biti održana odmah posle trka na Silverstonu, dok su one u Belgiji i Italiji za sada zadržale svoje prvobitne datume. Nemački Hokenhajm ostaje rezerva u slučaju da neke od trka ne budu mogle da budu održane po sadašnjem planu. Ovogodišnji šampionat Formule 1 bi trebalo da startuje dvema trkama u Austriji 5. i 12. jula, a usledila bi Velika nagrada Mađarske 19. jula. Potom bi se tri vikenda zaredom u avgustu vozile trke u Britaniji i Španiji, pre trka u Spa 30. avgusta i Monci 6. septembra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otkazana VN Holandije

 

zandvoort.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, organizatori trke za Veliku nagradu Holandije potvrdili su da se ona neće voziti ove godine. Nakon mnnogo spekulacija o tome šta će odlučiti organizatori te trke, iz Formule 1 i Velike nagrade Holandije potvrđeno je da se na stazu Zandvort neće izlaziti do 2021.

Sportski direktor holandske F1 trke Jans Lamers najavljivao je da bi trka mogla da se vozi, uz posebne protokole i mere, kao i bez prisustva publike. Ipak, organizatori trke su u z podršku čelnika Formule 1 odlučili da se trka otkaže, a kao jedan od glavnih razloga je i odsustvo publike. ''Bili smo potpuno spremni za ovu trku, i dalje jesmo. Neverovatno je to što smo postigli zahvaljujući navijačima, Vladi Holandije, kompanijama koje su bile uključene'', rekao je Lamers i dodao: ''Mi i Formula 1 smo želeli da proslavimo povratak na ovu stazu sa navijačima. Radovao sam se 35 godina tom trenutku, ali strpljivo ću sačekati još godinu dana''.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Austrija dala zeleno svetlo za početak sezone u F1

 

red bull ring austria.jpg

 

Vlada Austrije dala je dozvolu Formuli 1 za održavanje trka 5. i 12. jula, kojima bi počeo ovogodišnji šampionat koji je odložen zbog pandemije koronavirusa, prenose mediji u toj zemlji. Prema tim izvorima, posle višenedeljnih pregovora između čelnika Formule 1, Red Bull ringa i lokalnih zvaničnika dobijeno je zeleno svetlo za plan koji su oni osmislili. Ranije tokom nedelje, ministar zdravlja Rudi Anšober je rekao da je Vlada završila sa analizom plana i da će zvanična odluka biti objavljena u dogledno vreme. Međutim, čini se da se situacija razvila mnogo brže nego što se mislilo i dobijena je dozvola samo nekoliko dana pre nego što će Formula 1 otkriti kako će izgledati evropski deo sezone, što je planirano za ponedeljak.

 

Po planu koji je odobren, trci će čak moći da prisustvuju gledaoci, ali će broj biti ograničen na 500. Za sada se ne zna kakav je tačan plan po tom pitanju, ali je izvršni direktor Formule 1 Ros Bron još ranije najavio da će svi zaposleni biti izolovani od spoljašnjeg sveta. To uključuje i to da će se u Austriju stizati čarter letovima do vojne baze koja je udaljena nekoliko kilometara od Špilberga, a timovi će odsedati u različitim smeštajima. Svakako će svi pre dolaska u Austriju morati da budu testirani na koronavirus, a testovi će se ponavljati na licu mesta na nekoliko dana. Timovi će odsedati u različitim smeštajima. Pre zvanične potvrde potrebno je još da se dobije dozvola zdravstvenog direktorata Štajerske, ali se očekuje da je to samo formalnost.

 

Posle Red Bull Ringa, šampionat će biti nastavljen Velikom nagradom Mađarske, a početkom avgusta su planirane dve trke u Britanije, ali će sve zavisiti od izuzetaka za karantin koji je trenutno obavezan za sve pri ulasku u tu zemlju.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Britanci popuštaju, dve F1 trke na Silverstonu

 

f1 logo.jpg

 

Dve trke Formule 1 trebalo bi da se će održe ovog leta u Engleskoj na stazi Silverston, preneo je BBC Sport pozivajući se na pojedine izmene najavljenih mera samoizolacije svih inostranih građana koji ulaze u Veliku Britaniju. Kako prenosi Sport Klub, izvori F1 kažu da će osobe koji su uključene u elitne sportske događaje biti oslobođene obaveze koja će važiti za sve inostrane putnika da se samoizoliraju na 14 dana. Sportovi/organizacije će morati da predaju detaljan plan i dobiju odobrenje svojih pokreta i aktivnosti. Očekuje se da će vlada potvrditi taj potez u prvoj polovini juna.

 

Izuzeće bi takođe trebalo da omogući i da se mečevi Lige šampiona igraju u Engleskoj. ''Pozdravljamo napore vlade da osigura da elitni sport može da nastavi svoje delovanje i njihovu podršku našem povratku na stazu'', izjavio je portparol Formule 1. ''Bićemo u bliskom kontaktu narednih nedelja dok se pripremamo za početak naše sezone u prvoj nedelji jula.'' U subotu je sekretar u vladi zadužen za kulturu, medije i sport Oliver Dauden najavio da se sport može nastaviti iza zatvorenih vrata pod strogim i kontrolisanim uslovima, a društveno distanciranje se podrazumeva tamo gde je to moguće.

 

Podsetimo, Vlada Austrije dala je dozvolu Formuli 1 za održavanje trka 5. i 12. jula, kojima bi počeo ovogodišnji šampionat koji je odložen zbog pandemije koronavirusa, prenose mediji u toj zemlji.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^^

 

Čelni ljudi Formule 1 objavili su kalendar za uvodnih 8 trka ovogodišnjeg šampionata

 

Kako se navodi, sezona Formule 1 počeće trkom na Red Bull Ringu u Austriji i prva trka voziće se 5. jula, dok će 7 dana kasnije na istoj stazi biti vožena i druga trka. Nakon Austrije karavan Formule 1 seli se u Mađarsku i gledaćemo trku na stazi Hungaroring, i onda se odlazi na tlo Velike Britanije gde će se na Silverstonu voziti još dve trke. Potom imamo Veliku nagradu Španije na stazi Katalunja u Barseloni, pa Veliku nagradu Belgije na stazi Spa i osma trka biće Velika nagrada Italije na čuvenoj stazi Monca.

 

Ovih 8 trka će se odvozati do 6. septembra, a zvaničnici će potvrditi proširenje kalendara u narednim nedeljama što su fantastične vesti za sve ljubitelje Formule 1.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koliko sam razumeo biće još trka ove sezone, ovih 8 je samo po Evropi...posle toga idu na ''turneju'' čiji kalendar treba kasnije da objave.

 

Sve su brze staze, osim Mađarske...i Katalunja koja je 'nako, ima svega pomalo.

Al' zato Spa, Monza, Silverston, Red Bull Ring... :thumbup: još nek' dodaju posle Suzuku, Interlagos...ih B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Garant će biti još trka, neće biti problem za staze koje su često u funkciji tokom godine, oni će brzo da izorganizuju šta je potrebno. Problem su staze koje se slabo koriste ili uopšte ne koriste sem za F1, njih eventualno možemo da otpišemo.

 

Kad ovo krene lako će da se uključe i drugi ad-hoc, biće ovo jako zanimljivo. 

 

Postoje uslovi i za publiku na većini F1 staza, to su ogromni prostori napolju gde može da se šeta, ne mora da se sedi na tribinama. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako je vozač pozitivan na virus, uskočiće zamena

 

201819-mclaren f1 2020.jpg

 

Prvi čovek Formule 1 Čejs Keri je rekao da ukoliko neki vozač Formule 1 bude pozitivan rezerva može da uskoči umesto njega. Poručio je da otkazivanja trka zbog pozitivnih slučajeva neće biti.

 

Kao što je i očekivano sezona Formule 1 će se nastaviti u Austriji 5. jula. Objavljen je kalendar za još nekoliko trka i poznato je gde će se tačno i kada voziti do sredine septembra. Početak sezone je trebalo da bude 15. marta u Australiji, ali je tada jedan član Meklarena bio pozitivan i zato je čitav vikend otkazan. Ukoliko bude pozitivnih na predstojećim trkama, vikend neće biti otkazan. ''Ako neko bude imao koronavirus to neće dovesti do otkazivanja trke. Ohrabrićemo timove da imaju procedure kako bi neko ko ima virus bio stavljen u karantin, i moći ćemo da ih stavimo u hotel i moći ćemo da imamo zamenu. Ako neki tim ne može da se trka to neće otkazati događaj. Imaćemo proceduru po kojoj ako nađemo infekciju kod nekog to neće voditi otkazivanju. Ako vozač bude inficiran, rezerva će uskočiti'', rekao je prvi čovek Formule 1 Čejs Keri.

 

Svi timovi u šampionatu imaju test vozače ili rezervne vozače. Poslednji put kada je jedna rezerva uskočila u bolid stalnog člana tima je bilo 2016. godine. Tada je Pol Di Resta vozio umesto Felipea Mase u Mađarskoj za ekipu Vilijamsa.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Velika nagrada Mađarske u F1 kalendaru barem do 2027. godine

 

800px-Formula_1_Hungarian_Grand_Prix_2011 001.jpg

 

Velika nagrada Mađarske ostaće u kalendaru Formule 1 barem do 2027. godine, pošto su promoteri postigli dogovor o produžetku ugovora za još jednu godinu. Staza Hungaroring biće domaćin treće runde ovogodišnjeg šampionata, koji prethodno počinje dvema trkama u Austriji. Prvobitno je bilo planirano da sezona počne još u martu u Australiji, ali je pandemija koronavirusa uslovila odlaganje akcije.

 

Upravo u okviru pregovora da se ovogodišnja trka održi pred praznim tribinama u Mađarskoj došlo je do dogovora o produžetku ugovora. Prethodni je potpisan još 2016. na deset godina, ali je sada ugovoreno da finansijska nadoknada bude smanjena kako za ovu sezonu, tako i za naredne. Ovogodišnja Velika nagrada Mađarske biće vožena 19. jula, a Hungaroring je bio opcija za više trka pre nego što je osigurano održavanje dve trke u Velikoj Britaniji u avgustu, 2. i 9. avgusta. Odmah potom sledi trka na ''Katalunji'', pre dvonedeljne pauze pre rundi u Belgiji i Italiji koje su zadržale svoje termine u prvobitnom nacrtu kalendara.

 

Kompletnu akciju u Formuli 1 moći ćete da pratite na kanalima Sport Kluba počevši od 3. jula.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otkazane F1 trke u Azerbejdžanu, Singapuru i Japanu

 

154955-f1 singapur.jpg

 

Formula 1 potvrdila je u petak da su trke u Singapuru, Azerbejdžanu i Japanu definitivno otkazane, tj. neće biti u kalendaru za 2020. godinu. I dalje se traži način da kalendar za ovu godinu bude napravljen i svi se nadaju da će biti moguće organizovati između 15 i 18 trka, ali sada je stigla vest da se sigurno neće voziti na još tri lokacije.

 

''Uz sve izazove sa kojima smo suočeni zbog pandemije koronavirusa, doneli smo odluku da otkažemo trke u Azerbejdžanu, Singapuru i Japanu. Razlog su mnoge prepreke sa kojima su naši promotori suočeni svako u svojoj zemlji. U Singapuru i Azerbejdžanu organizacija trka podrazumeva konstrukciju staza na ulicama, dok u Japanu postoje stiktna ograničenja za putovanja'', navodi se u saopštenju Formule 1. ''Istovremeno, imamo veliki napredak sa postojećim i novim promotorima kako bismo napravili kalendar za ovu sezonu i ohrabreni smo mogućnošću da nove staze budu domaćini trka ove godine. Svesni smo složenosti situacije u celom svetu i sa tim na umu nastavljamo sa pokušajima da sa oprezom i fleksibilnošću počnemo sezonu. Imamo detaljne planove na polju bezbednosti. Ti planovi treba da obezbede bezbedno održavanje prvih osam trka koje su planirane. Prva od njih trebalo bi da se održi 5. jula na Red Bull Ringu u Austriji, a za njom još jedna na istoj stazi sedam dana kasnije. Trka u Mađarskoj zakazana je za 19. jul, a nakon nje slede dve na Silverstonu, 2. i 9. avgusta. Nakon Britanije, zakazane su trke na stazama Katalunja, Spa Frankošam i Monci (16. i 30. avgust i 6. septembar)''.

 

Prethodno su otkazane trke u Australiji i Monaku.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

F1 trka u Portugaliji možda u 2020. godini

 

Autódromo-Internacional-do-Algarve F1.jpg

 

Čelnici staze u Portugaliji su potvrdili da su razgovarali sa Formulom 1 oko toga da se vozi u toj zemlji već u 2020. godini. Aktuelna sezona Formule 1 će početi 5. jula u Austriji na stazi Špilberg. Poznato je da će se voziti osam trka u deset sedmica, a izvesno je da će biti potrebno još trka kako bi sezona bila zanimljivija. Nedavno su otkazane trke u Azerbejdžanu Singapuru i Japanu i moguće je da će još neke biti otkazane pa zato Formula 1 razmatra da održi što više trka u Evropi.

 

Priča se da su Hokenhajm, legendarna Imola i Muđelo koji je poznatiji po MotoGP trkama veoma blizu da uđu u kalendar za 2020, a sada je moguće da će se voziti i u Portugaliji. Iz uprave Međunarodnog Autodroma ALgarvea poručuju da žele da stvore sve uslove kako bi stvorili mesto za trku Formule 1. Algarve je maltene zona bez virusa korona, ima odlično vreme dovoljno hotela i ima idealne uslove. Tamo bi se vozile čak dve trke i to krajem septembra i početkom oktobra i Portugalija bi tako bila zamena za trku u Sočiju gde treba da se vozi u poslednjem vikendu devetog meseca. U Portugaliji se vozilo na Eštorilu do 1996. godine, a staza u Algarveu je 2008. i 2009. godine bila poprište testova.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...