Jump to content
FAS Goran
neshaoct

F1: Kalendar trka

Recommended Posts

Keri: Obaveza nam je da navijačima omogućimo uživanje

 

keri i tod.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, generalni direktor Formule 1 Čejs Keri analizirao je kompletnu novonastalu situaciju u kojoj je zbog pandemije virusa korona otkazan početak šampionata, kao i nekoliko trka.

''Protekle nedelje Formula 1, timovi i FIA su se okupili i preduzeli brze i odlučne akcije, koje su deo našeg početnog odgovora na pandemiju COVID-19. Iako trenutno niko ne može da bude siguran kada će se tačno situacija u svetu poboljšati, kada se to i dogodi, mi ćemo biti spremni da ponovo izađemo na stazu i trkamo se. U obavezi smo da našim vernim navijačima omogućimo da uživaju u ovoj sezoni'', navodi se u obraćanju čelnika Formule 1 i dodaje:

 

''Jasno nam je i da postoji mogućnost za dodatna odlaganja trka u šampionatu, ali i mi i naši partneri očekujemo da sezona krene ovog leta uz redukovani kalendar koji će podrazumevati od 15 do 18 trka. Kao što je već ranije i najavljeno iskoristićemo letnju pauzu za vožnju nekih trka, a predviđamo i da će se sezona završiti kasnije nego što je to uobičajeno između 27. i 29. novembra''. Takođe, Keri navodi da u Formuli 1 trenutno ne mogu da sagledaju detalje i jasniji plan organizacije trka kojima će početi sezona. ''Sada nije moguće pružiti precizniji kalendar zbog fluidnosti trenutno situacije, ali očekujemo da steknemo jasniji uvid u situaciju u svakoj od zemalja domaćina, kao i uvid u pitanje putovanja u te zemlje narednog meseca'', objasnio je Keri.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eklston bi, da se on pita, do sada odustao od sezone

 

berni eklston.jpg

 

Berni Eklston kaže da bi, da se on pita, u potpunosti otkazao sezonu 2020 u Formuli 1.

Ljubitelji Formule 1 veoma dobro znaju šta se dešavalo uoči trke koja je trabalo da otvori sezonu. Znamo i da je trka za Veliku nagradu Australije zatim otkazana. Odložene su trke u Kini, Bahreinu i Vijentnamu. Zatim je stigla vest o odlaganju trka u Holandiji, Španiji i Monaku samo da bi se ispostavilo da nam Formula 1 nije dala pravu informaciju i da Velika nagrada Monaka nije odložena nego otkazana. Usledilo je zatim i odlaganje trke u Azerbejdžanu. Sada se čeka vest da li će sezona početi 14. juna u Kanadi.

 

U ekskluzivnom intervjuu za Rojters, Berni Eklston rekao je da u ovom trenutku ne bi ni pokušavao da uradi bilo šta:

''Šta bih radio? Mislim da bih do ovog trenutka završio bilo kakve priče o tome da će biti bilo kakvih trka ove sezone. To je jedina stvar koju bih mogao da uradim za sigurnost svih i ne bih dao nikome nikakve argumente za smešne priče'', rekao je Eklston.

 

Upitan da prokomentariše Kerijevu ideju o kalendaru sa 15 do 18 trka, Eklston je rekao: ''Bio bih veoma, veoma iznenađen ako bi uspeli to da izvedu. Nadam se da će moći, zaista. Mogli bi nekoliko trka sledeće godine da voze kao deo ove sezone. Problem je gde voziti te trke, gde timovi mogu da idu i gde promotori žele da imaju trke. Lako je smišljati kalendar kada nemaš ništa drugo da radiš, druga je stvar navesti promotore da žele te trke.''

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Binoto: Možda trke u januaru, možda se ne vozi petkom

 

Matia-Binoto-Sarl-Lekler.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, prvi čovek Ferarijeve ekipe u Formuli 1 kaže da su sve opcije oko završetka aktuelne seozne u igri. Matija Binoto kaže da su sve ekipe u konstantnoj komunikaciji. Akutelna sezona Formule 1 je počela otkazivanjem trke u Australiji. Odložene su zatim trke u Vijetnamu, Kini, Bahreinu, Holandiji, Španiji, Azerbejdžanu dok trke u Monte Karlu sigurno neće biti. Prva trka koja bi mogla da se vozi, pod uslovom da pandemija virusa COVID-19 bude pod kontrolom, je 14. juna u Kanadi.

 

''U konstantnom smo dijalogu. Osećamo da su ovo ključni trenuci. Dali smo FIA slobodu da definiše kalendar kako želi u ovim uslovima. TAkođe je mogućemo da ćemo imati Velike nagrade od samo dva dana, da se neće voziti petkom pa bi tako bilo lakše logistički organizovati trke. Trenutno obustavljanje trka otvara mogućnost da se vozi u avgustu ako uslovi to dozvole'', rekao je Matija Binoto. ''Moramo da omogućimo sve. Ako bismo imali trke u januaru i ako bi nam to omogućilo da završimo šampionat 2020. onda postoji velika mogućnost da se takva odluka donese'', rekao je Italijan. On je rekao da ekipa Ferarija konstanto razgovara sa Sebastijanom Fetelom i Šarlom Leklerom i da su obojica u odličnoj kondiciji.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

F1 sezona 2020. možda do februara 2021. godine

 

vn kina f1.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, zbog pandemije virusa Covid-19 otkazano je nekoliko trka u aktuelnom šampionatu Formule 1 pa je moguće da će aktuelna sezona biti produžena i u 2021. godini. Nedavno je šef Ferarija Matija Binoto otkrio da se razmatra da sezona Formule 1 bude završena u januaru, kao i da je moguće da će biti nekih Velikih nagrada koje će imati samo dva dana. Sada dolaze informacije da bi aktuelna sezona Formule 1 mogla da se vozi sve do februara 2021. godine. To bi značilo da neće biti testiranja pred novu sezonu, a timovi će tako morati da se dogovore da istu šasiju koriste i naredne godine. To će najveći problem biti Meredesu koju svoju novu pogonsku jedinicu u svoj bolid.

 

''Kraj sezone će biti iza originalnog kraja 29. novembra i trenutni kalendar će biti bitno durgačiji u odnosu na originalni'', rekao je prvi čovek Formule 1 Čejs Keri. Sezona bi po trenutnom planu mogla da počne 14. juna u Kanadi jer su sve ostale trke pre te ili otkazane ili odložene. Još je veći problem što većina fabrika trenutno ne radi zbog koronavirusa pa se očekuje da se najpre inženjeri i radnici vrate na posao i da dve nedelje posle toga može sezona konačno da počne. Ako se sezona zaista produži to bi bitno ograničilo vreme za fabrike i timove da razvijaju bolide i agregate pred sezonu 2021. koja je trebalo da bude ključna u Formuli 1. Bila bi to sezona sa novim pravilima koja bi ujednačila takmičenje što je i cilj Liberti medije od kada je kupila najbrži cirkus na svetu. Trebalo je i da bolidi drugačije izgledaju što će izgleda morati da bude odloženo za 2022. godinu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odluka o trci na Silverstonu do kraja aprila

 

183445-silverston.jpg

 

Predstavnici Formule 1 i staze Silverston objavili su da imaju rok do kraja aprila da odluče da li će Velika nagrada Britanije biti održana po planu od 17. do 19. jula. Globalna pandemija koronavirusa je već dovela do odlaganja osam trka, a runda na Silverstonu je u grupi sledećih koje bi mogle da budu na udaru. U zajedničkom saopštenju navodi se da su dve strane uključene u dijalog oko toga da li je moguće održati sve po planu. Ono je stiglo pošto se danima priča o tome da je izvesno da će Vimbldon, koji je zakazan za prve dve nedelje jula, biti otkazan.

 

''Cenimo to da su organizatori drugih sportskih dešavanja koja su zakazana za jul doneli odluke, ali je važno naglasiti da se njihova logistika i organizacija razlikuju od onih na Silverstonu. Zbog toga imamo rok do kraja aprila da donesemo konačnu odluku. Bezbednost naših navijača, kolega i svih zaposlenih u Formuli 1 će biti naš prioritet i nastavićemo da budemo u kontaktu sa zvaničnicima'', stoji u saopštenju. Otvaranje sezone u Australiji je otkazano u petak, pred početak trkačkog vikenda, pošto je jedan član Meklarena bio pozitivan na koronavirus. Prvobitno se britanski tim povukao sa trke, ali je uprkos tome bilo planirano da ona bude održana, ali je na kraju odluka doneta u poslednji čas. Odmah potom odložene si u trke u Bahreinu i Vijetnamu, pošto je Velika nagrada Kine pomerena još u februaru, a od tada je isti slučaj bio i sa rundama u Holandiji, Španiji, Monaku i Azerbejdžanu. Samo Velika nagrada Monaka je za sada otkazana, a organizatori ostalih trka se nadaju da će moći da se dogovore oko novog datuma kada se situacija u svetu poboljša.

 

Trenutno je prva trka u planu Velika nagrada Kanade, zakazana za 14. jun, a njeni organizatori su najavili da će sačekati do Uskrsa koji je 12. aprila pre nego što donesu odluku. Velika je mogućnost da će se i ta trka pridružiti onima koje su otkazane, a sledeće u kalendaru su one u Francuskoj 28. juna, Austriji 5. jula i Britaniji dve nedelje kasnije. Izvršni direktor Formule 1 Čejs Keri nedavno je izjavio da se nada da će sezona početi na leto i da će biti moguće održati između 15 i 18 trka. Ovogodišnji šampionat je trebalo da broji 22 runde. Timovi su se, inače, odrekli prava da se konsultuju oko kalendara i saglasni su da sezona bude produžena do januara sledeće godine ako bude potrebno. U svakom slučaju, da bi se šampionat važio mora da broji barem 8 trka.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Užasno ako bude samo 8 trka i na svim pobedi Luis''

 

berni eklston.jpg

 

Nekadašnji prvi čovek Formule 1 Berni Ekslston ponovio je da sezonu 2020. treba otkazati. Start sezone odložen je zbog pandemije koronavirusa, a prema planu prva trka bi trebalo da se održi 14. juna u Kanadi. Prethodno su otkazane VN Australije, Azerbejdžana, Bahreina, Kine, Holandije, Španije i Vijetnama, dok je trka u Monte Karlu odložena.

''Moramo da otkažemo sezonu i nadam se da će sledeće godine sve ići po planu. Ne mogu da zamislim da rukovodstvo Formule 1 može da obezbedi dovoljno trka da se prvenstvo održi. Ako se ne varam, za to je potrebno održati barem osam Velikih nagrada'', rekao je Eklston i dodao: ''Međutim, bez obzira koliko trka, Luis Hamilton će ponovo da bude prvak. Biće užasno ako u sezoni 2020. bude samo osam trka i na svim pobedi Hamilton.''

 

Zek Braun: Formula 1 je krhkom stanju

 

Šef Meklarena Zek Braun je rekao da je situacija u Formuli 1 veoma problematična i da aktuelna pauza može da bude užasna po neke ekipe. Koronavirus je obustavio Formulu 1 i otkazao ili odložio sve trke do polovine juna, a pitanje je da li će najbrži cirkus na svetu početi i tada kada je planirana trka u Kanadi. Šef Meklarena Zek Braun kaže da su potrebne velike promene.

 

''Ovo je potencijalno užasno stanje za timove, i za neke je veoma preteće'', kaže Zek Braun. Formula 1 će danas raspravljati o tome kako će štedeti novac u narednom peridou. Braun veruje da je neophodno da takozvani ''selekri kep'' koji Formula 1 uvodi sledeće godine mora da bude mnogo niži u odnosu na predviđenih 175 miliona dolara.''Da li vidim da dva tima nestaju? Da. Zapravo mogu da vidim i da će četiri tima nestati ako se ovo ne sprovede kako treba. S obzirom na to koliko je potrebno da se napravi tim Formule 1, uzevši u obzir ekonomsku i zdravstvenu krizu, mislim da neće biti ljudi koji će hteti da preuzmu te timove. Mislim da je zato Formula 1 u veoma krhkom stanju'', kazao je Braun za BBC.

Formula 1 mora da smanji troškove za narednu 2021. godinu koja treba da bude istorijska i koja treba da donese bitne promene u svrhu ujednačavanja konkurencije. Otkazivanje ovogodišnjih trka donosi manji profit i zato je bilo neophodno spuštanje budžeta na 150 miliona dolara, a Braun smatra da ta granica mora da bude i manja. ''Svi su na 150 miliona dolara, a velika većina, uključujuči jedan od velikih timova je voljno da ide bitno ispod 150 miliona'', dodaje šef Meklarena koji bi voleo da limit bude 100 miliona, a predlaže i kompromisno rešenje od 125 miliona.
 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Racing Point-u i Williams-u smanjene plate vozačima

 

Lens-Strol Racing Point.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, Racing Point i Williams poslali su određeni broj radnika na prinudni odmor i smanjili su vozačima plate. Odlučili su se na potez sličan onome koj je prošle nedelje napravio McLaren. U saopštenju Vilijamsa navodi se da je ''određeni broj zaposlenih'' poslat na odmor do kraja maja ''kao deo mera smanjenja troškova''. Vozačima Džordžu Raselu i Nikolasu Latifiju, kao i svima u upravi, plate su od 1. aprila smanjene za 20%. Vilijams je naveo da je ova odluka bila teška, ali neophodna kako bi se posle krize svi vratili na svoje poslove. Iz Rejsing Pointa su poručili da su neki od njihovih zaposlenih na privremenom odmoru i da su vozači Serhio Perez i Lens Strol dobrovoljno pristali na smanjenje plata. Nije bilo objavljivanja bilo kakvih procenata ili bilo čega sličnog na šta se odlučio Vilijams.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozberg: Maks ima veće šanse za titulu u kraćoj sezoni

 

179154-rosberg.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, nekadašnji svetski šampion u Formuli 1 Niko Rozberg veruje da će potencijalno smanjenje broja trka pogodovati Holanđaninu Maksu Ferstapenu u borbi sa Luisom Hamiltonom oko šampionske titule. Formula 1 bi nekako mogla da odložene trke ugura u raspored, ali bi verovatno kalendar morala da proširi i na 2021. godinu. Ukoliko čelnici Formule 1 to ne žele, onda će 2020. biti znatno kraća seozna, a Niko Rozberg smatra da bi to bile odlične vesti po mladog Maksa Ferstapena.

 

''To uvećava šanse da neko bude iznenađujući šampion jer ako ima manje trka onda sreća igra veću ulogu. Verovao sam da Red Bul i Maks mogu da idu po titulu ove godine i da mogu da iznerviraju Mercedes. Ako bi sezona bila kraća onda bi šanse bile još veće'', kazao je Niko Rozberg. Niko je inače poslednji koji je pobedio Luisa Hamiltona u trci za šampionsku titulu, a bilo je to 2016. godine kada je za samo pet poena bio bolji od timskog kolege. Rozberg se odmah posle tog trijumfa povukao iz Formule 1.

 

Odložena i trka za Veliku nagradu Kanade

Trka za Veliku nagradu Kanade koja je bila na rasporedu 14. juna odložena je, potvrđeno je zvanično. To je deveta trka ove sezone koja neće biti vožena po planiranom rasporedu, napravljenom pre padnemije koronavirusa. Iz Formule 1 najavili su da će uraditi sve što je u njihovoj moći da pronađu novi termin za održavanje trke. U razmatranju pravljenja novog kalendara u Formuli 1 svakako u obzir uzimaju i klimatske uslove. Kada je prvi put bila u kalendaru Velika nagrada Kanade održana je u oktobru u Montrealu (1978. godine), da vozilo se i poslednje nedelje septembra tri vezane godine, da bi od 1982. godine termin za trku u Kanadi bio pomeren na sredinu juna. Odlaganje trke u Kanadi znači da je sada prva sledeća trka koja bi mogla da se održi ove sezone Velika nagrada Austrije koja je zakazana za 5. jul. Iza nje sledi Velika nagrada Britanije zakazana za 19. jul. Iz Silverstona su već najavili da će o održavanju trke odlučivati krajem aprila.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iz Ferarija jasni: Isključiti emocije u odlukama

 

binoto_monako.jpg

 

Prvi čovek F1 Ferarija Matija Binoto kaže da su neophodne detaljne analize pre donošenja konačne odluke oko nastavka sezone u Formuli 1. Pandemija koronavirusa i stopiranje sezone doneli su gubitke svim timovima u F1. Uspostavljen je dogovor da se godišnji budžeti smanje sa 175 na 150 miliona, ali do odluke oko nastavka trka jo šnije došlo.

 

''Jasno nam je da se mnoge ekipe muče. Sa druge strane imamo timove poput nas koji sami dizajniraju i izrađuju svaki delić svog bolida. Poslednji sastanak koji je održan u ponedeljak je bio vrlo konstruktivan i biće nam potrebne još neke analize pre nego što donesemo konačnu odluku. Da se razumemo, ona ne sme da bude doneta sa emocjiama, već mora da bude racionalna'', rekao je Matija Binoto u razgovoru za Sky Sports. Podsetimo, u utorak je zvanično otkazana i trka za Veliku nagradu Kanade, koja je bila na rasporedu 14. juna. 

 

Oktobar krajnji rok za početak sezone u Formuli 1?

Svetski šampionat u Formuli 1 mogao bi da se održi čak i ako sezona počne u oktobru, smatra izvršni direktor Ros Bron. U utorak je zvanično odložena trka za Veliku nagradu Kanade, koja je bila na rasporedu 14. juna. To je deveta trka ove sezone koja je pomerena zbog pandemije koronavirusa.

 

''Ako hoćete da vam kažem šta je krajnji rok, to bi bio oktobar'', rekao je Bron. ''Uvek postoji mogućnost da pređemo i u narednu godinu i to je ono što sada razmatramo. Sezona bi mogla da se završi u januaru''. Ozbiljno se razmatra mogućnost da se trke voze bez prisustva navijača. ''Obezbedili bismo sigurno okruženje u koje bi ekipe dolazile čarter letovima, preusmeravali bismo ih na stazu, svi bi bili testirani. To nije idealno, ali je bolje nego da nema trka. Moramo da zapamtimo da milioni prate trke iz svojih kuća''. Sledeća trka koja bi mogla da se održi je Velika nagrada Austrije, koja je zakazana za 5. jul.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oktobar krajnji rok za početak sezone u Formuli 1?

 

181070-formula 1.jpg

 

Svetski šampionat u Formuli 1 mogao bi da se održi čak i ako sezona počne u oktobru, smatra izvršni direktor Ros Bron. U utorak je zvanično odložena trka za Veliku nagradu Kanade, koja je bila na rasporedu 14. juna. To je deveta trka ove sezone koja je pomerena zbog pandemije koronavirusa.

''Ako hoćete da vam kažem šta je krajnji rok, to bi bio oktobar'', rekao je Bron. ''Uvek postoji mogućnost da pređemo i u narednu godinu i to je ono što sada razmatramo. Sezona bi mogla da se završi u januaru''. Ozbiljno se razmatra mogućnost da se trke voze bez prisustva navijača. ''Obezbedili bismo sigurno okruženje u koje bi ekipe dolazile čarter letovima, preusmeravali bismo ih na stazu, svi bi bili testirani... To nije idealno, ali je bolje nego da nema trka. Moramo da zapamtimo da milioni prate trke iz svojih kuća''. Sledeća trka koja bi mogla da se održi je Velika nagrada Austrije, koja je zakazana za 5. jul.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li mere države odlažu Veliku nagradu Francuske?

 

f1 logo.jpg

 

Trka za Veliku nagradu Francuske mogla bi da bude sledeća odložena trka u Formuli 1.

Predsednik Francuske Emanuel Makron u ponedeljak je u obraćanju svom narodu objavio da se mere karantina i izolacije produžavaju do 11. maja i da nikakva masovna okupljanja neće biti dozvoljena do sredine jula.

 

''Javna okupljanja, odlasci u restorane, kafiće, hotele, bioskope, pozorošta, muzeje neće biti dozvoljeni još neko vreme. Veliki festivali i događaji koji bi pretpostavljali veliku publiku neće biti dozvoljeni do sredine jula. Situacija će ponovo biti procenjena sredinom maja kada će mere po potrebi biti prilagođene'', rekao je Makron. To bi moglo da znači da će Formula 1 morati da traži novi termin i za trku za Veliku nagradu Francuske koja je sada zakazana za 28. jun. Iz Formule 1 se još uvek nisu oglasili po ovom pitanju, ali je teško zamisliti scenario u kome će se trka održati po planu. Iako do odlaganja ne dođe, to će značiti da će se voziti bez navijača.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mozli: Treba otkazati celu sezonu Formule 1

 

190444-Valteri-Botas.jpg

 

Nekadašnji predsednik Svetske automobilske federacije Maks Mozli rekao je da nema smisla da se ovogodišnji šampionat Formule 1 uopšte održi zbog pandemije koronavirusa. Prvih devet trka sezone je ili odloženo ili otkazano zbog tog virusa, a Velika nagrada Francuske je sledeća koja je pod znakom pitanja. Ta trka je zakazana za poslednji vikend juna, ali je predsednik Francuske Emanuel Makron produžio zabranu masovnih okupljanja sve do sredine jula. Pošto je trenutna situacija takva da se ne zna kada će pandemija stati, Mozli veruje da je bolje otkazati kompletnu sezonu da timovi, promoteri i sponzori ne bi trpeli neizvesnost.

 

''Ako bi sezona bila otkazana timovi i organizatori trka bi znali šta mogu da planiraju i preduzeli bi potrebne mere. U ovom trenutku ne znaju ništa, a mnogi gube novac. Time što se čeka rizikuje se da se situacija pogorša bez ikakve sigurnosti da će neko moći nešto da osvoji. Nema garancija da bi trke ponovo mogle da se voze od jula, a zapravo se čini da je šansa gotovo nepostojeća'', istakao je Mozli. Mozli je naglasio da ne veruje da bi trke trebalo da se voze bez prisustva gledalaca, što je kao prihvatljivo rešenje naveo izvršni direktor Formule 1 Ros Bron. ''To bi predstavljalo finansijsku katastrofu za većinu organizatora trka. Dok god ne budemo znali šta će se globalno desiti sa pandemijom nije moguće praviti racionalne planove za Formulu 1'', rekao je Mozli.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Realno je da sezona F1 počne trkom u Austriji''

 

F1 Spilberg.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, u podkastu Sky TV čelnik Red Bula Kristijan Horner je rekao da je apsolutno realno i dostižno da sezona Formule 1 počne trkom na stazi u Špilbergu u Austriji, ali bez prisustva navijača. Trke Formule 1 su do sada ili otkazane ili odložene, a prva trka koja je sada na programu je Velika nagrada Francuske. Ipak u toj zemlji je kronavirus sve veći problem pa je teško verovati da će se trka održati 28. juna. Takođe su Francuzi zabranili i javna okupljanja do jula. Realnije je da sezona počne trkom u Austriji.

 

Još prošle sedmice je Ros Bron otrkio da je moguće da će se trka održati bez prisustva publike, a to bi mogla da bude otežavajuća okolnost za Red Bul kome je to maltene domaća staza. ''Red Bul Ring je spreman i može da bude spreman za kratko vreme kako bi ispunio kriterijume FIA. Takođe je apsolutno moguće i dostižno da se trka održi pred praznim tribinama'', rekao je šef Red Bula Kristijan Horner. ''Neke trke će se voziti pred praznim tribinama i gledaće se samo na televiziji i imaće ograničen broj prisutnih. Fudbal i ostali sportovi razmatraju identičan način nastavka takmičenja. Naravno u Formuli 1 postoji veća distanca među takmičarima jer imaju kacige'', dodaje Horner.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fetel se protivi ''trkama duhova'': Strpljenje je najbolji lek, čak iako boli

 

184964-fetel ferari.jpg

 

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel protivi se ideji trka Formule 1 bez prisustva gledalaca. Fetel kaže da bi F1 trebalo da sačeka pre nego da organizuje ono što je on nazvao ''trke duhova''. Pošto je pandemija koronavirusa odložila početak sezone, čelnii F1 planiraju da se dve ili čak tri trke održe bez prisustva publike u Austriji i Silverstonu u julu.

 

''Mogli bi se reći da smo u prošlosti imali nekoliko takvih trka. Nisam pristalica toga. Trke duhova bi bile čudne, ne samo za nas na stazi već i za ljude koji to gledaju na televiziji. Sigurno će mnogo ljudi to da gleda, ali neće biti isto'', kaže četvorostruki F1 šampion. Međutim, ekonomska strana priče kaže da brojni F1 timovi neće preživeti krizu ako se sport ubrzo ne vrati u nekoj formi. Direktor Red Bula doktor Helmut Marko procenjuje da bi šest manjih ekipa ostalo bez ikakvih prihoda i da bi to za njih značio finansijski krah. ''Naravno da je potrebno sve izvagati. Sa jedne strane je finansijska strana - da ekipe prežive i opstanu, a sa druge moramo da vodimo računa o kvalitetu i izgledu našeg sporta. Ja bih radije sačekao nego vozio trku duhova. Mislim da je najbolji lek strpnjenje, čak iako boli'', rekao je Fetel. ''Teška su vremena, ali i sjajna prilika. Ovo je neka vrsta restarta. Možemo da shvatimo šta je zaista važno nama i svetu. Da cenimo male stvari opet i nadam se da to nastavimo i kada se sve vrati'', dodao je Nemac.

 

preuzeto sa - b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za spas sezone: Dve trke na Silverstonu?

 

183445-silverston.jpg

 

Na čuvenoj stazi Silverston mogle bi da se održe dve uzastopne trke u Formuli 1, potvrdili su organizatori Velike nagrade Britanije. Šampionat Formule 1 još nije počeo zbog pandemije koronavirusa. Sve trke su do sada ili otkazane i odložene, a kako sada stvari stoje sezona bi mogla da startuje Velikom nargadom Francuske. Ipak, kako je situacija u toj zemlji sve teža, realnije je da prva trka bude održana u Austriji. Potom je u rasporedu Velika nagrada Britanije. Direktor Stjuart Pringl je u razgovoru sa tamošnjim medijima otkrio da se razmatra mogućnost da se održe dve trke na čuvenom Silverstonu.

''Verujem da smo sposobni da organizujemo tako nešto. Imamo mnogo iskustva, znanja i siguran sam da možemo da budemo na visini zadatka'', rekao je Pringl. Kako se navodi, trke bi bile održane bez prisustva gledalaca. Velika nagrada Britanije zakazana je za 19. jul. U kalendaru je potom trka za Veliku nagradu Mađarske, koja bi trebalo da se održi 2. avgusta.

 

Horner: Vlasnici F1 moraju da odluče o sudbini timova

 

Šef ekipe Red Bula Kristijan Horner rekao je da bi vlasnici Formule 1 trebalo da zaštite i podrže timove koji su finansijski izloženi velikom riziku usled pandemije virusa korona. Devet trka šampionata Formule 1 otkazano je zbog pandemije COVID-19. Sve češće se raspravlja o finansijskoj stabilnosti timova Formule 1 i posledicama otkazivanja trka. Horner podseća vlasnike F1 da i dalje postoji 10 timova koji bi trebalo da opstanu. ''To bi mogao da bude ogroman udarac za sve i u ovakvoj situaciji vlasnici Formule 1 moraju da odluče. To je njihov posao, oni moraju da odluče kako će održati te timove u životu, timovi su im potrebni za učešće na trkama. Mislim da će učiniti sve što mogu kako bi doneli sigurnost ekipama, da mogu da se takmiče'', rekao je Horner.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fetel: Titule neće manje vredeti ako bude 10 trka

 

vettel 2020.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, Sebastijan Fetel rekao je da će koliko god sezona bude trajala, ukoliko je bude bilo, u borbi za titulu najvažnija biti konstantnost. Ovogodišnji šampionat Formule 1 je trebalo da broji rekordne 22 trke, međutim, pandemija koronavirusa je i te kako uticala na te planove. Trenutno se ne zna koliko će trka uopšte biti moguće održati ove godine, a veliki broj trka je već ili odloženo ili otkazano. Jedna od ideja je da sezona počne u julu Velikom nagradom Austrije pred praznim tribinama, ali će to zavisiti od ograničenja putovanja. Iako su čelnici šampionata u nekoliko navrata pomenuli da idealan scenario bio da se održi između 15 i 18 trka, male su šanse da se to zapravo dogodi. Realnija je opcija da bude desetak trka, ali i to je u ovom trenutku pod znakom pitanja.

 

Fetel je sa nekolicinom novinara razgovarao preko video konferencije iz svoje kuće u Švajcarskoj, a na pitanje da li bi šampion zaslužio titulu ukoliko bi bilo samo 10 trka rekao je:

''Ne znam kakav osećaj bi bio jer nikada nismo imali ovakve okolnosti. U prošlosti smo imali znatno manje trka nego što je slučaj danas, ali smatram da to ne predstavlja veliku razliku. Sezona je sezona, bilo da ima 10, 15 ili 20, 25 trka. Svakako morate da budete najkonstantniji. Uz manji broj trka svaka je važna, ali bi to svakako bio šampionat. Dug put je pred nama, svaki trkački vikend je još daleko. A to znači da ima još stvari koje treba da se odrade kako treba''.

Četvorostruki svetski šampion je, međutim, istakao da je prerano razmišljati previše o tome šta bi moglo da se desi. ''U ovom trenutku niko ne zna šta može da se očekuje od ove godine, od ove sezone. Možda će se ova sezona produžiti do dela naredne godine, ne znam stvarno. Mnogo je ideja, mnogo mišljenja, ali smatram da moramo da budemo strpljivi i da čekamo'', istakao je Fetel.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dve trke Formule 1 u Austriji - 5. i 12. jula?

 

181070-formula 1.jpg

 

Helmut Marko (gazda Red Bull-a) rekao je da timovi i rukovodstvo Formule 1 razgovaraju sa organizatorima Velike nagrade Austrije o eventualnoj organizaciji dve trke 2020. u toj zemlji. Prema navodima medija, trkama bi moglo da prisustvuje najviše dve hiljade ljudi, a na stazi bi bili samo vozači, članovi tima i predstavnici FIA.

''Planiramo da dve trke održimo u dve nedelje. Prva bi bila 5. jula, a druga nedelju dana kasnije. Timovi će organizirati sve, po dolasku u Austriju svaki zaposlen će morati da ima negativan test na koronavirus. U toku su pregovori sa drugim evropskim organizatorima'', rekao je Marko za OFR. Sezona je trebalo da počne 15. marta u Australiji, a zbog pandemije koronavirusa već je otkazano devet trka. Sledeća trka u kalendaru je VN Francuske 28. juna, ali je pitanje da li će biti održana.

 

Nije nemoguće - u 2020. bez trka Formule 1?

 

Šef kompanije ''Liberti Medija'' koji poseduje prava na Formulu 1, Greg Marfi rekao je da postoji mogućnost da se 2020. godine ne održi nijedna trka.

''Sadašnja situacija je za nas izazov'', rekao je Marfi za GrandPX. ''Razmatramo razne mogućnosti. Možda bude održano 15 do 18 trka, a možda uopšte ne budemo mogli da izađemo na stazu. Takođe, postoji mogućnost održavanja Velikih nagrada bez gledalaca, samo u prisustvu predstavnika timova.'' Sezona je trebalo da počne 15. marta u Australiji, a zbog pandemije koronavirusa već je otkazano devet trka.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sains: Bilo bi teško prihvatiti otkazivanje sezone

 

192227-sainz.jpg

 

Vozač McLaren-a Karlos Sains junior rekao je da bi razumeo ukoliko bi kompletan ovogodišnji šampionat Formule 1 bio otkazan, ali da se nada da do toga neće doći. Prvih devet trka sezone je već otkazano i odloženo zbog pandemije koronavirusa, a pod znakom pitanja su i one u Francuskoj i Belgiji jer su produžene mere zabrane javnih okupljanja u tim zemljama. Sains je priznao da bi bilo teško prihvatiti da godinu dana nema nikakvog trkanja, kao i da bi to generalno imalo negativan posledice ukoliko se desi.

 

''Više mi se sviđa da razmišljam o tome da ćemo imati manje trka, nego da će sve biti otkazano. Otkazivanje cele sezone bi bio težak udarac koji bi bilo teško prihvatiti. Ukoliko situacija ne bude uskoro pod kontrolom to će biti razumljivo, ali bi imalo negativne posledice na sport i sve oko njega. Veliki broj radnih mesta bi bio ugrožen i to nije nikada dobro. Formula 1 će pretrpeti posledice ove pandemije, isto kao i ostali sportovi'', naglasio je Sains. Španski automobilista je istakao da ukoliko sezona počne više je verovatno da će imati desetak trka, a ne između 15 i 18, kako su nagovestili čelnici šampionata. ''U ovom trenutku se mnoge opcije razmatraju. Već su objavili otkazivanje pojedinih trka kao što je Monako. Uličnim stazama je teže jer je organizacija komplikovanija. Lično mislim da ćemo imati oko 10 trka - između 8 i 14, a ne 20. Ako dobro izračunate shvatate da i nema prostora za više. Svakako će sezona biti znatno kraća nego što je bilo planirano, možda ćemo imati i više trka na istoj stazi, možda bez gledalaca, a kompletna akcija će biti u dva dana. Biće to biti drugačiji šampionat u odnosu šta smo videli tokom istorije do sada'', istakao je Sains.

 

Formula 1 kreće 5. jula

 

Konačno je poznato kada ćemo ponovo gledati Formulu 1. Šef Red Bull-a otkrio je kako se Formula 1 vraća ove sezone, a poznat je i datum početka! Kako tvrdi Kristijan Horner - F1 kreće 5. jula.

Prva trka održaće se u Austriji u Red Bul Ringu. Šefovi ovog sporta se već dugo muče sa pronalaskom idealne opcije otkako je otkazana prva trka u Australiji. Hteli su nastaviti sezonu u Francuskoj, ali je to odbijeno zbog karantina, a slična je situacija i Velikoj Britaniji.

Međutim, trka u Austriji bila bi izvodiva zbog toga što F1 ima i lokalnu podršku, objašnjava Horner: ććNadamo se da će to uspeti, to bi bio odličan početak sezone. Znam da se Red Bull trudi kako bi došlo do trke, a samo čekamo zdravstvo i Vladu. Očigledno, moraćemo da imamo posebne procedure kako bi broj navijača bio minimalan, a i ekipe će biti smanjene. Kako sad stvari stoje, vraćamo se 5. jula, osim ako se stvari ne pogoršaju. Objasnio je i kako je Red Bull Ring najbolja opcija zbog toga što se nalazi tek pet minuta od aerodroma Zeltveg.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Francuska otkazana, sezona kreće u Austriji?

 

190444-Valteri-Botas.jpg

 

Organizatori Velike nagrade Francuske potvrdili su da je ovogodišnja trka Formule 1 u toj zemlji zvanično otkazana. Francuski Gran Pri trebalo je da se vozi krajem juna, ali u skladu sa odlukom vlade da se svi veći događaju suspenduju bar do sredine jula kao i da se ograniči program putovanja, nije bilo drugog rešenja osim da se trka otkaže. Ovo je ukupno deseta trka iz ovogodišnjeg kalendara Formule 1 koja je morala biti otkazana ili odložena. Erik Bulije, direktor trke, kaže da se fokus organizatora sada usmerava na 2021. godinu u nadi da će se trkačka uzbuđenja vratiti na stazu Pol Rikar. Čejsi Keri, prvi čovek Formule 1, istakao je da ovakav rasplet predstavlja veliko razočaranje za sve fanove sporta, ali da ova organizacija u potpunosti podržava mere vlasti u Francucskoj u cilju sprečavanja širenja virusa Korona.

 

Sledeća trka koja se nalazi u programu šampionata je Velika Nagrada Austrije, koja je zakazana za 5. jul. Nadležni organi u ovoj zemlji ističu da su spremi da održe trku iza ''zatvorenih vrata''. Mere u Austriji povodom epidemije koronavirusa se postepeno ublažavaju, ali je socijalna distanca i dalje obavezna. Keri uverava da je optimista po pitanju starta sezone ovog leta. ''Očekujemo da prvih nekoliko trka budu bez prisustva navijača, ali će vremenom i oni moći da dolaze na trkališta'', kaže Keri.

 

F1 ima plan: Leto u Evropi, jesen u Aziji i Amerikama

 

Generalni direktor Formule 1 Čejs Keri uveren je da će sezona početi u julu, te da bi ukupno trebalo da se održi od 15 do 18 trka. U ponedeljak je zvanično objavljeno da je zbog pandemije koronavirusa otkazana Velika nagrada Francuske. To je ukupno deseta trka iz ovogodišnjeg kalendara Formule 1 koja je morala biti otkazana ili odložena. ''Iako je objavljeno da neće biti Velike nagrade Francuske, uveren sam da će sezona početi tokom leta. Trke u Evropi bi mogle da se održe tokom jula i avgusta i početkom septembra. Prva bi mogla da bude u Austriji od 3. do 5. jula'', rekao je Keri. ''U septembru, oktobru i novembru bi se vozilo u Aziji i Amerikama, dok bi sezona mogla da se završi u decembru, trkama u Bahreinu i Abu Dabiju. To znači da bismo imali od 15 do 18 trka'', Nedavno je šef kompanije ''Liberti Medija'', koji poseduje prava na Formulu 1, Greg Marfi rekao je da postoji mogućnost da se 2020. godine ne održi nijedna trka.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako bude trke u Mađarskoj, biće bez publike

 

800px-Formula_1_Hungarian_Grand_Prix_2011 001.jpg

 

U Mađarskoj su zabranjeni veliki skupovi i događaji do sredine avgusta, a to može da znači da neće biti Velike nagrade Mađarske u Formuli 1. Mađarska vlada je donela pravilo po kom će se svi događaji koji okupljaju preko 500 ljudi biti zabranjeni do 15. avgusta, a trka na Hungaroringu je ove godine zakazana za 2. avgust. Zbog toga je moguće da će Formula 1 morati da nađe novi termin za trku u Mađarskoj ili da ovu Veliku nagradu otkaže. Ove nedelje su čelnici Hungaroringa rekli da su ubeđeni da će trke Formule 1 na njihovoj stazi biti u nekom obliku. Potvrđeno je da ako trke bude, ona će sigurno biti bez publike. Problem je međutim što bi trka na stazi morala da okupi sigurno 500 ljudi koji čine ekipe.

Prvih 10 trka ove sezone je odloženo ili otkazano, a čelnici F1 pokušavaju da nađu nove termine za te trke. Formula 1 se nada da će prva trka ovogodišnjeg šampionata biti u Austriji 12. jula, a potom bi na redu trebalo da bude trka u Silverstonu.

 

Ovo je plan Formule 1 za početak sezone

 

Kao i svi drugi sportovi, i automoto je takođe u statusu mirovanja, ali uveliko se prave planovi oko početka sezone Formule 1. Deset trka je otkazano ili odloženo, sezona nije ni počela zbog pandemije koronavirusa, mada je malo nedostajalo da Luis Hamilton i ostali izađu na stazu u Australiji. U međuvremenu, čelnici organizacije pokušavaju da naprave plan za početak sezone i to u Austriji u prvoj nedelji jula.

 

''Austrija je idealno mesto za početak sezone, ali i mogućnost da se tamo održe dve trke unutar nedelju dana. Staza se nalazi daleko od većih gradova, a opet aerodrom je vrlo blizu. Lako se može kontrolisati ko se kreće unutar kruga staze i padoka, a svaki od takmičara kao i osoblja će biti testira'', rekao je tehnički direktor Formule 1 Ros Braun i dodao: ''Kako ne bismo ponavljali taj proces na drugoj lokaciji, predlog jeste da se u odabranim državama sa kvalitetnom infrastrukturom održi više trka.'' Velika nagrada Austrije na Red Bull Ringu trebala bi se održati petog jula.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...