Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Fiat 500X / Fiat 600

Recommended Posts

25 minutes ago, N.N. said:

Može li 1.0 turbak odvući kupce 1.3 i 1.6 dizela.

Verujem da kupce manjeg 1.3 opusteno moze, gledajuci ovu sveopstu histeriju oko dizelasa. Pogotovo ako se veci deo voznje planira po gradu, sa kratkim deonicama. Obrtni im je tu negde (cca 200Nm), snaga veca za 25 KS, a ne verujem da je potrosnja nesto drasticno u plusu.

1.6 je vec ozbiljnija masina, pogotovo za otvoren put i vece kilometraze, poredeci sa malim benzincem koji je trocilindras, a treba imati u vidu i da na sve tek treba da se pokaze u eksploataciji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minutes ago, N.N. said:

No isto je tako činjenica da proizvođači najveće popuste daje kada se auto kupi preko njihovog financiranja.

Tako oni što su izgubili na mostu vrate na ćupriji.

To tek treba da masovnije zaživi kod nas. Sada imamo opciju uzimanja ''povoljnijeg'' kredita kod one Banke sa kojom je diler novih automobila već ispregovarao, ali dok je on pregovarao sa tom Bankom sigurno je u prvom planu imao svoje interese, a ne moje kao potencijalnog kupca...to je ono što kažeš ''što izgube na mostu vrate na ćupriji''. Isto je tako i kod placeva polovnjaka koji nude lak i brz ''kredit kod njihove Banke''...

Bolja stvar bi bila ako ikada dođe ''FCA Banka'', baš kao u Italiji i mnogim drugim državama po Evropi:

Quote

FCA Bank, the digital bank of the FCA Group, is one of the main sources of credit, financing services and insurance products (distributed through external providers) for vehicle purchases in Italy.

https://www.fcabankgroup.com/en/news/fca-bank-teams-up-with-miacar-to-finance-new-car-online-purchases

U Italiji ''FCA Bank'', u Francuskoj ''FCA Capital'', u Nemačkoj ''FCA Bank''...plus opcije za lizing.

 

Skoro sam kačio na Forum koliko košta Giulia QV koju je lik ''kupio'' na 8 meseci u Engleskoj:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/37973-alfa-romeo-giulia/&do=findComment&comment=1455151

Fiskna rata, uključeni servisi, kažeš samo na koliko km želiš auto i koliko vremenski. Dobiješ mesečnu fiksnu ratu, imaš povrat 50% PDV-a, a ako ne koristiš auto za privatne svrhe onda imaš svih 100% povrat PDV-a. Nije lizing, auto ni u jednom trenutku nije tvoj, ali faktički na svakih npr. pola godine ili godinu dana menjaš auto (stari samo vratiš), uvek plaćaš fiksnih npr. 500 evra i biraš li biraš nov auto barem jednom godišnje. 

Konkretno za Giuliu QV lik je davao mesečno 950 evra i vozi. :D To bi čak i u ovim našim krajevima jedan broj ljudi uzimao...al' treba doći do tih opcija finansiranja kod nas.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trkački 2019. Fiat MR 500X R4 Milano Racing

 

fiat rally 1.jpg

 

Tim Milano Racing je obajvio prve slike trkačkog Fiata 500X koji je razvijen u saradnji sa Orecom. Automobil će učestvovati u francuskom i evropskom reli šampionatu, a biće ponuđen i drugim timovima. Isporuke će startovati između kraja 2018. i početka 2019. godine, dok se cena u vesti ne navodi.

 

fiat rally 111.jpg

 

Treba napomenuti da sam Fiat ni na koji način nije bio uključen u razvoj ovog vozila. Sem toga, pod haubom je PSA Sport 1.6 litarski turbo benzinski motor sa oko 270KS, uz sekvencijalni menjač i pogon na sva četiri točka.

 

fiat rally 11.jpg

 

Elektronika je Magneti Marelli, a tu su i modifikovano oslanjanje, kočnice i upravljački sistem, kao i aero body kit, otvor za vazduh na krovu, manji retrovizori, zaštitni kavez...

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo jednog zanimljivog videa, ne znam da li je bio - 

 

 

 

Al znate šta mi je interesantno - da su pogrešno izračunali preostalu kilometražu - oko 1:29 kazaljka rezervoara sa leve strane multifunkcionalnog displeja prikazuje da je skoro pun rezervoar, a sa prikazanom potrošnjom od 5,8 l/100 km prikazuje razdaljinu od samo 695 km. Po tome bi trebalo da mu je rezervoar oko 40 litara, ili da mu je potrošnja oko 6,9 litara. ;)

 

image.thumb.png.3bb7fbd0ff1e069208df5d9485370f19.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spektakularan debi novog modela FIAT 500X i zvanično predstavljanje naziva nove FireFly Turbo porodice motora

 

180904_Fiat_New_500X_Media_drive_slider.jpg

 

Novi 500X se trenutno predstavlja internacionalnim predstavnicima medija na fascinantnoj lokaciji National Museum of Cinema (Nacionalni Muzej filma), koji se nalazi u Mole Antonelliana u Torinu od 2000.g. To je veoma poseban događaj koji je naglašen novim 500X logotipom koji se projektuje noću na spomeniku koji dominira gradskim pejzažem preko jednog veka: uverljiv znak prave povezanosti između Torina, brenda Fiat i veličanstvenog filma. Tokom događaja, Luka Napolitano, Direktor brendova Fiat i Abarth za područje EMEA, saopštio je zvanični naziv novih FireFly porodice motora i dva nova motora - FireFly Turbo 1.0 i FireFly Turbo 1.3.  

Nova dva efikasna i inovativna motora su predstavljena po prvi put na Fiat modelima, što je još jedna potvrda dominacije inžinjerstva Fiat Grupacije. Za razliku od njihovog imenjaka FireFly Turbo motori su najkompaktniji i najčistiji izvori energije koji se trenutno nalaze u modelima marke Fiat.

Upravo za ovu priliku brend Fiat kreirao je poseban veb sajt posvećen novom Fiat 500X koji sadrži video i foto materijal visoke rezolucije, kao dodatak pres saopštenju i tehničkim podacima.

 

potpis.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nacionalna klasa test: Fiat 500X City Look 1.6 E-torQ

 

oop018.jpg

 

Kada je retro dizajn u određenim kategorijama automobila postao popularan, Fiat je počeo da koristi renesansu ovog stila kroz novi model 500. Recept se pokazao kao veoma uspešan, pa je pet godina kasnije Fiat odlučio da proširi ponudu modela koji će koristiti slične sastojke. Na sajmu u Ženevi 2012. godine je predstavljen 500L koncept, koji je kombinovao postojeći stil sa ''crossover'' tendencijama koje su već tada bile veoma snažne. Za nas, ovaj projekat je bio važan jer je 500L planiran za proizvodnju u Kragujevcu. Nakon toga, usledile su i varijacije u vidu 500L Living, 500L Trekking i 500L MPW modela, kako bi se pokrili sve veći prohtevi kupaca. U ovoj želji, Fiat je napravio možda i previše 500L varijanti, među kojima je i 500X, model koji smo ovoga puta testirali.

 

500X ima dosta toga zajedničkog sa 500L kada se baci prvi pogled, ali ispod retro površine i nemaju baš mnogo istih stvari. 500X koristi nešto drugačiju platformu, koja je osnova za veliki broj GM i Fiat modela. U određenom periodu je ''GM Fiat Small'' platforma, koju su kreirali Ulrich Schmalohr (sa tada Opel GM strane i Giorgio Cornacchia sa Fiat strane), bila dosta korišćena: Corsa, Meriva, Combo, 500L, Tipo, MiTo…, da bi nešto kasnije ova platforma dobila i ''4×4'' varijantu, što je upravo ono što koristi 500X. Zapravo, glavna karakteristika 500X modela je mogućnost da ovaj automobil bude opremljen 4×4 pogonom, što je neophodni element svakog modernog gradskog crossover automobila. Ovako se najprostije rešava konfuzija koja se jasno stvara kod potencijalnih kupaca kada se nađu ispred kataloga sa ogromnom količinom 500 modela - 500X može imati 4×4 pogon, a 500L ne. Zbog upotrebe druge platforme, 500X se ne sklapa u Kragujevcu, već se proizvodi u Italiji.

 

oop017.jpg

 

Kako je 500X već dobre tri godine na tržištu, kroz rezultate prodaje možemo videti da 500X ideja nikako nije bila pogrešna. Tokom zadnjih šest godina, 500L je u Evropi imao rezultat u proseku od 80 hiljada primeraka godišnje, sa najboljim prodajnim rezultatom od 95 hiljada tokom 2014. godine. U zadnjih nekoliko kvartala je prodaja opala na oko 60 hiljada, ali se to moglo i očekivati kada je već spremna 500L restilizacija. Sa druge strane, 500X je u svojoj prvoj godini proizvodnje skoro dostigao 500L, da bi ga svake naredne godine dobrano premašio sa skoro 100 hiljada prodatih primeraka. Jasno je, 4×4 crossover zov prirode je neizdrživ. Kao što je Patrick Stewart rekao u jednom od Star Trek filmova: ''otpor je uzaludan, bićete asimilirani…. u crossover ljubitelje''. U redu, jasno je kakav prodajni efekat do sada ima 500X. Da vidimo kako se to nama čini, kada smo tokom nekoliko dana testirali 500X.

Dizajn je uvek bitna komponenta, a posebno je kritična za modele iz takozvanog ''Mini'' segmenta. BMW je sa Mini modelima postavio standarde kada je u pitanju ''moderni retro'' izgled, pa svi nakon toga pokušavaju da to na neki način imitiraju. Kao i svoji prethodnici, 500X ima isti pristup, ali uz korekcije detalja koji nisu baš najbolje izgledali.

 

oop016.jpg

 

Stvar koja se najlakše primećuje je izbacivanje kockastih rubova u odnosu na 500L i njihovu zamenu klasičnim oblikom. Plastični elementi naglašavaju 4×4 sposobnosti (u daljini), a slične elemente smo imali i na 500L Trekking modelu, samo što je na 500X to malo bolje izvedeno. Ono što se iz ove perskpekitve takođe lako primećuje je drugačija linija krova i oblika kabine. 500X je ovde kraći i ima vetrobran koji je pod dosta manjim uglom, što doprinosi ukupno boljem izgledu. 500X takođe ima manje međuosovnisko rastojanje (2570 mm naspram 2612 mm), pa ceo automobil izgleda na oko kraće iako je ukupna dužina čak i veća, 4140 mm kod 500L i 4248 mm kod 500X. Shodno ovim promenama, oblik vrata je razumljivo malo drugačiji.

 

oop015.jpg

 

Osnovna fizionomija prednjeg dela 500L je ostala ista i kod 500X modela, uz par sitnijih promena. Oblici farova i su isti, ali je unutrašnjost modernizovana i bolje se uklapa u ''moderni retro'' imidž. Gornji deo maske i prednjeg branika je nepromenjen, dok se donji deo branika razlikuje u odnosu na 500X verziju. Fiat nudi dve stilske verzije za model 500X: City Look i Cross Look. City Look je varijanta koju smo imali na testu, i ona se odlikuje detaljima u normalnom pravcu, dakle bez nekih naglašenih elemenata. Tako je donji deo branika klasičnog izgleda, sa prostom gril rešetkom i maglenkama. Cross Look model ima drugačiji oblik ovog donjega dela, u stilu onog koji smo videli na 500L Trakking, sa tim da ima mnogo više hrom farbe na plastičnim elementima.

 

oop014.jpg

 

Mnogo veća razlika je na zadnjeg kraju, koji uopšte ne liči na 500L. Prvo, gepek vrata su totalno drugačija i stoje pod oštrijim uglom u odnosu na ''karavanski'' oblik kod 500L. Zadnje svetlosne grupe su potpuno nove i sad podsećaju na izgled koji ima konkurent iz Mini ponude. Branik je svedeniji i manje upadljiv, bez dodatnih i nepotrebnih detalja. Sa krovnim spojlerom, 500X izgleda dramatično bolje u odnosu na 500L iz ovog ugla, ali i iz ostalih. Kako na ulicama ima pristojna količina 500L modela, u više navrata smo se slučajno parkirali 500X pored starijeg brata. Kratki razgovori sa 500L vlasnicima su potvrdili i naše opservacije. I njima 500X izgleda značajno lepše i da u tom momentu biraju automobil, 500X bi lako pobedio u odnosu na 500L. Naravno, sve ovo važi za spoljašnji izgled. A unutra?

 

rtz001.jpgrtz002.jpgrtz003.jpg

rtz004.jpgrtz005.jpgrtz006.jpgrtz007.jpg

rtz008.jpgrtz009.jpgrtz010.jpgrtz011.jpg

rtz012.jpgrtz013.jpgrtz014.jpgrtz015.jpg

rtz016.jpgrtz017.jpgrtz018.jpgrtz019.jpg

 

Pokušaj da se moderni retro stil prenese i na enterijer kod 500L modela na kraju i nije izgledalo baš najbolje. Kao da je fokus išao ka elementima koji nisu baš pogodni za takve egzibicije, pa je kabina izgleda kao loša kopija Mini enterijera (koji je opet diskutabilnog izgleda). Kada je 500X došao na red, dizajneri su malo ''smirili strasti'' i pokušali da sa velikim brojem promena naprave malo klasičniji enterijer. Klasičniji u automobilskom smislu, gde će kritične stvari biti postavljenje u skladu sa očekivanjima većine vozača.

 

oop013.jpg

 

Stvar koja se prva primećuje je volan i promene na njemu. Sam centar sa velikim Fiat znakom je ostao isti, ali se oblik obruča promenio. Sada je mnogo moderniji, sa sportskim detaljima i popularnim ravnim delom na dnu. Kao bonus, ostavljeno je mnogo više prostora za razne tastere preko kojih se kontroliše infotaiment sistem, putni računar i bluetooth veza sa mobilnim telefonom.

 

oop012.jpg

 

Položaj infotaiment sistema je takođe promenjen, zajedno sa kompletnom centralnom konzolom, pa ona ima veoma malo sličnosti sa onom koja se nalazi u 500L modelu. Celom konzolom se proteže bonus plastični deo koji je ''u boji auta'', što doprinosi kontrastu i razbijanjem klasične crno/sive kombinacije ostalih elemenata. Naravno, koliko će ovo efektno izgledati zavisi od izbora boje automobila. Dodatna fioka je tu, što je opet korisno jer dve kasete prosto povećavaju prostor za držanje raznih sitnica.

 

oop011.jpg

 

Infotaiment sistem je očekivano dosta unapređen u odnosu na stari 500X, a u stvari se radi o istom sistemu koji smo videli na testu Fiat Tipo modela (ekran osetljiv na dodir, dijagonale 3.5 inča). Funkcionalnost je sasvim pristojna, sve je jasno postavljeno pa ovaj infotaiment ne zahteva nikakav period prilagođavanja i učenja. Prisustvo par fizičkih tastera je pohvalno, jer se za osnovne stvari ne mora uvek ''bockati'' ekran.

 

oop010.jpg

 

Ispod ekrana se prvo nalaze dva otvora za ventilaciju, što je opet korekcija mesta u odnosu na visoko bočne pozicije iz 500L modela. Nakon toga dolazimo do kontrola za automatski klima uređaj, koje su standardne i sve podešavanja je lako postići. Pozicija ovih kontrola je povoljna, posebno u odnosu na ručicu menjača. Ukoliko je potrebna korekcija podešavanja, ruka veoma brzo iste i napravi. Kada pominjemo ručicu menjača, ovo je samo jedan od elemenata na kojem se može videti odustajanje od preteranog retro dizajna.

 

oop009.jpg

 

Slična stvar se dogodila i sa instrument tablom, koja sada izgleda više moderno nego retro. Po nama, promena je i ovde na bolje, jer se informacije na instrumentima lakše prate. U centralom delu se nalazi veći ekran koji pokazuje informacije sa putnog računara, dok se sa strane može pratiti temperatura rashladne tečnosti i stanje goriva. Mogućnost da se na ovom ekranu velikim brojevima prikaže brzina kretanja se pokazala kao veoma korisnom. Sa brzinomerom sa skroz leve strane, malo je teže pratiti niže brzine kretanja u gradu, pa smo često uključivali pomenutu opciju prikaza brzine na centralnom ekranu.

 

oop008.jpg

 

Utisak o ostatku enterijera se najviše odnosi na sedišta i veoma koristan naslon za ruku. Naslon ne samo što je adekvatno postavljen, već nudi i dodatni prostor u kome se mogu ostaviti razne stvari. Iako držači za čaše postoje, nekako je sigurnije držati veće limenke u na ovom mestu. Što se sedišta tiče, iako na prvi pogled deluju veoma slična sa onim u 500L, kod 500X je ovde napravljeno unapređenje. Sedišta na osećaj (donjeg dela leđa) deluju udobnije, što uz nešto drugačiju poziciju sedenja daje mogućnost vozaču da mnogo lakše podnese duža putovanja. Boogatiji paket opreme, Lounge, dodaje mogućnost podešavanja lumbalnog dela, dok sedišta imaju presvlake u kombinaciji sa (eko)kožom, što uz ostale elemente enterijera i na oko lepo izgleda. Kvalitet izrade je bolji nego što smo očekivali, mnogo bolji od onog u 500L, ima tu dosta mekane plastike i finih detalja. Ovakva interpretacija ''modernog retro'' dizajna će sigurno naići na odobravanje kod većeg broja potencijalnih kupaca.

 

oop007.jpg

 

Sa kraćim međuosovnskim rastojanjem i drugačijom oblikom kabine, logično je očekivati i nešto manje prostora. Vozač i suvozač neće imati problema, jer 500X ovde ima prostora koji je među vodećim u klasi. Na zadnjoj klupi je nešto drugačija situacija, jer se tu primećuje manje prostora. Malo veće odrasle osobe mučiti, posebno na dužim putovanjima, ali u ovoj klasi dimenzija se i ne može očekivati nešto više. Prtljažnik nudi solidnu zapreminu od 365 litara, a uz spuštanje oba dela (60/40) zadnjih sedišta dobija se 1000 litara.

 

rtzz001.jpgrtzz002.jpgrtzz003.jpgrtzz004.jpg

rtzz005.jpgrtzz006.jpgrtzz007.jpgrtzz008.jpg

rtzz009.jpgrtzz010.jpgrtzz011.jpgrtzz012.jpg

rtzz013.jpgrtzz014.jpgrtzz015.jpgrtzz016.jpg

rtzz017.jpgrtzz018.jpgrtzz019.jpgrtzz020.jpg

rtzz021.jpgrtzz022.jpgrtzz023.jpgrtzz024.jpg

rtzz025.jpgrtzz026.jpgrtzz027.jpgrtzz028.jpg

rtzz029.jpgrtzz030.jpgrtzz031.jpgrtzz032.jpg

rtzz033.jpgrtzz034.jpgrtzz035.jpgrtzz036.jpg

rtzz037.jpgrtzz038.jpgrtzz039.jpgrtzz040.jpg

 

Fiat kod 500X ima veoma sličnu ponudi motora kao i kod ostalih modela koje koriste srodne platforme. Bazna opcija je 1.6 atmosferac sa 110 KS i kriptičnim E-torQ dodatkom u nazivu, dok je 1.4 Turbo MultiAir2 sa 140 KS tu kao jača opcija sa benzinom kao pogonskim gorivom. Dizel varijanti ima čak tri: 1.3 mJTD sa 95 KS, 1.6 mJTD sa 120 KS i na kraju tu je 2.0 mJTD sa 140 KS. Najjači dizel motor je tu samo kao pogon za AWD varijantu, pa se ujedno i AWD pogon može dobiti samo u paketu sa ovim motorom. U stvari, na našem tržištu je tako. Na nekim drugim, u ponudi je i 1.4 MultiAir2 sa čak 170 KS i to je benzinska opcija za AWD pogon i 9-brzinski automatik. 500X iako se nudi kao ''crossover 4×4'' opcija, u realnosti se ovaj model prodaje kao model sa isključivo prednjom vučom. Procenat kupaca koji se do sada odlučio za AWD je veoma mali.

 

oop006.jpg

 

500X koji smo imali na testu, bio je opremljen 1.6 motorom koji nasleđuje 1.4 atmosferca kao bazna ponuda. Ovaj motor predstavlja pravog naslednika 1.4 motora nudeći isti nezgodan odnos između dosta visoke potrošnje i skromnih performansi. Deklarisana snaga od 110 KS se ostvaruje tek na 5500 obrtaja, a i 152 Nm obrtnog momenta je takođe na pristojno visokih 4500 obrtaja. Ovo prosto znači da se ovaj motor mora konstantno i maksimalno ''gasirati'' ukoliko se želi iz njega izvući to što nudi. Ručni menjač sa pet stepena prenosa takođe ne pomaže situaciji, jer su brzine podešena tako da se nekako pomogne ostvarivanju iole manje potrošnje, bez ikakvog razmišljanja o nečemu drugom.

 

oop005.jpg

 

Na primer, ubrzanje od 60 do 90 km/h (što spada u okvir realnosti obilaženja na magistrali) traje preko šest sekundi, a prenosni odnos je najbolje što 5-brzinski menjač može da ponudi 1.6 E-torQ motoru. Sve ovo važi kada je popunjeno samo vozačko mesto i kada ne radi automatski klima uređaj. Kada se upali klima, na ovo treba dodati još skoro dve sekunde, čime se vreme povećava na preko osam sekundi. Ovo je baš dosta, pa se za preticanje nekog sporijeg vozila na magistrali treba dobro pripremiti, napraviti akcioni plan i biti siguran da će taj plan imati vremena za realizaciju manevra. Čak i onim potencijalnim kupcima kojima su performanse na dnu lestvice prioriteta, teško će biti zadovoljno onim što ovaj bazični motor može da ponudi - pre svega zbog potrošnje.

Rezultati potrošnje takođe nisu nešto mnogo bolje, posebno u gradu. Naša prva gradska vožnja od desetak kilometara, sa prosečnom Beogradskom (letnjom) gužvom i upaljenim klima uređajem rezultovala je prosečnom potrošnjom od gotovo 11 litara. Dalja gradska vožnja bez klime je spustila potrošnju za litar, da bi se kasnije u proseku još malo smanjila. Tako se na potrošnju od preko 9 litara u gradu može komotno računati, a da se pri tome klima uređaj ne koristi. Čak i zvanični podatak potrošnje za grad iznosi 8.7 litara, tako da je tu sve jasno. Na sreću, rezultati potrošnju su mnogo bolji na otvorenom putu. Na magistrali se maksimalno disciplinovanom vožnjom (bez akcija preticanja koje nemaju nešto svrhe) i brzini od 80 km/h može računati na potrošnju od 5 litara. Motor tada radi na nešto malo preko 2.000 obrtaja u petom stepenu prenosa i to je optimalna brzina za što nižu moguću potrošnju.

 

oop004.jpg

 

Autoput brzine znače potrošnju nešto malo preko 6 litara, što je opet sasvim korektan rezultat. Zanimljivo da su sve vrednosti koje smo dobili veoma blizu fabričkim deklaracijama, pa je ovo još jedan primer da su proizvođači automobila usled ''emisione hajke'' počeli da prikazuju mnogo relevatnije podatke u svojim specifikacijama. Naravno, sve ovo smo ostvarili bez aktiviranog klima uređaja. Pri autoput brzinama, motor radi na 3.500 obrtaja, čime dolazimo do možda najbolje karakteristike ovog agregata. 1.6 E-torQ radi veoma tiho i prefinjeno pa čak i na višim obrtajima pravi veoma malo buke u kabini. Zajedno sa dobrom zvučnom izolacijom, pri 130 km/h je u kabini 500X veoma tihi i prijatno. Izmerili smo samo 63 dB buke, što je veoma dobar rezultat.

 

oop003.jpg

 

Još jedan razlog zbog kojeg smatramo da je šteta za 500X da bude opremljen ovim motorom se odnosi na zanimljivost u vožnji i karakteristike pri tome. Platforma koju koristi 500X bi trebalo da omogući pristojnu količinu zabave za ovaj tip automobila, jer se 500X ima potpuno nezavisno oslanjanja na svim točkovima. Čak je i pozadi upotrebljen dizajn sličan prednjem MacPherson sistemu, što je prava retkost kod automobila u ovoj crossover klasi koji pozadi uglavnom imaju neku od varijanti klasične ''grede''. Sa 17'' točkovima koje su bile na test automobilu, nivo udobnosti je veoma dobar i za gradske uslove nemamo nikakvu zamerku. Na magistralnim putevima je sve isto, a jedino se pri malo većim brzinama može osetiti da oslanjanje nekada ne reaguje baš dovoljno brzo. Ali kako je udobnost primarni parametar kod oslanjanja za ovaj tip automobila, 500X tu nema problema.

 

Fiat 500X na našem tržištu kreće sa cenom od 14.000 evra, što podrazumeva osnovni Pop paket opreme i 1.6 benzinski motor. Ovaj bazični paket opreme nudi dosta toga, pa i nije baš tako osnovni. Tu je manuelni klima uređaj, električni podizači prozora, asistencija pri startu na uzbrdici, električna automatska ručna kočnica, tempomat, instrument tabla u boji automobila i tako dalje.

 

oop002.jpg

 

Model koji smo imali na testu počinje od 14.990 evra, a dolazi u mnogo višem Lounge paketu opreme, pa je tu lep naslon za ruku koji smo pohvalili, parking senzori, dodatno podešavanje vozačevog sedišta u lumbalnom predelu i 17'' točkovi. Da bi se poklopio model koji smo vozili, ovde treba dodati još 1.200 evra za ''kožni paket'', koji podrazumeva i treći naslon za glavu na zadnjoj klupi. Za one koji su raspoloženi da potroše još nešto novca za personalizaciju, 500X nudi dosta mogućnosti. Na raspolaganju je baš veliki izbor boja i kombinacija se enterijerom, pa uz još neke zanimljive detalje svako može napraviti da njegov 500X izgleda drugačije od većine ostalih. Kako je u ovom segmentu celo pitanje personalizacije veoma bitno, Fiat je sa 500X adekvatno odgovorio na ovo.

Što se tiče bezbednosti, odnosno EuroNCAP rejtinga, 500X na ovom testu ima veoma dobre 4 zvezdice. U momentu kada se pojavio 500L, tada su svi tadašnji modeli bazirani na njemu imali 5 zvezdica. Međutim, od tada je EuroNCAP značajno povećao oštrinu ocenjivanja (kako ne bi svi tako lako dobijali 5 zvezdica), pa 500X sada ima pomenutu ocenu. Direktni konkurenti po ceni su u sličnoj situaciji, dok konkurenti po imidžu imaju beskprekornih 5 zvezdica i na najnovijim testovima.

 

Cene su slične onima koje je imao 500L Trekking model u vreme kada smo ga testirali, a dobija se nešto više. Tako da se može reći da 500X nije nešto poskupeo celu priču. Istina, 500L je bio jeftiniji ali je opet imao manje opreme i razne pogodnosti koje su to vreme bile aktuelne. U odnosu na konkurenciju iz klase, 500X se dosta dobro drži. U ovom kalkulacijama moramo dodati 2000 evra za bolji motor, jer toliko košta doplata za 1.4 Turbo MultiAir2 sa 140 KS ili dizel 1.3 mJTD sa 95 KS (po izboru, više snage i zabavnija vožnja ili manje potrošnja).

 

oop001.jpg

 

Na primer, veoma popularni Renault Captur ima sličnu cenu, ali 500X ima prednost u udobnosti i nešto nižem nivou buke pri većim brzinama. Opel Crossland je dosta skuplji, a isto važi i za Mini Countryman koji ima još veću cenu. Tako Fiat 500X predstavlja veoma zanimljivu opciju za one koji žele da prate modu sa ''Mini izgledom'', ali nisu baš raspoloženi da to toliko plate.

 

preuzeto sa - nacionalnaklasa.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fiat 500X sa 1.3 turbo motorom od 177KS

 

186544-fiat 500x 1.jpg

 

Fiat je pre nekoliko meseci u Evropi već predstavio blago obnovljenu verziju crossovera 500X, dok će kasnije ove nedelje premijeru na sajmu automobila u Los Anđelesu imati i njegova doterana severnoamerička varijanta. Automobil je dakle prošao kroz manje vizuelne izmene na prednjem i zadnjem delu, a dobio je i modernizovanu unutrašnjost (kvalitetniji materijali, revidirani infotainment sistem, uz Apple CarPlay i Android Auto).

 

fiat 500x 123.jpg

 

Treba pomenuti da će kupcima na raspolaganju stajati i nekoliko novih boja, kao i brojni bezbednosni i sistemi asistencije vozaču, od adaptivnog tempomata, sistema za nadzor mrtvog ugla, sistema za prepoznavanje saobraćajnih znakova, preko sistema autonomnog kočenja, automatskog paljenja svetala i brisača, zadnje kamere pa do sistema za održavanje bezbednog odstojanja i sistema za upozorenje o napuštanju i održanju vozila u kolovoznoj traci.

 

fiat 500x 12333.jpg

 

Amerikanci su dobili 1.3 Turbo benzinski MultiAir III motor sa 177KS i 285 Nm, u paru sa 9-stepenim automatskim menjačem, stop/strat sistemom i pogonom na sva četiri točka. Ovakav 500X u SAD-u startuje sa cenom od 25.785 dolara (22.770 evra) za baznu verziju sa Pop opremom.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/8/2018 at 10:22 PM, italiano said:

Novi 500X - novi cenovnik, plus novi GSE motori:

http://www.stojanov.rs/wp-content/uploads/2016/03/500X_SRB_NOVEMBAR-1.pdf

 

Pozdrav forumasima! ;)

Evo ga i ovde:

https://www.fiatakcija.com/novi-500x/novi-500x.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obnovljeni Fiat 500X u Srbiji od 15.000 evra

 

fiat 500x 01.jpg

 

Obnovljeni Fiat 500X je dostupan i na našem tržištu, i to u verzijama Urban, City Cross i Cross, sa nekoliko benzinskih i dizel motora, sa izborom između manuelnog, automatskog i DDCT menjača sa dvostrukim kvačilom kao i sa prednjim ili pogonom na sva četiri točka.

 

fiat 500x 111111.jpg

 

Cene startuju od 15.000 evra, koliko sa popustom košta Fiat 500X Urban sa 1.6 E-Torq benzincem od 110KS, manuelnim menjačem i prednjim pogonom. Mesečna rata za kupovinu ove verzije iznosi 146 evra (NKS 3.99%, učešće 30%, period otplate 84 meseca). Kompletan cenovnik, kao i spisak standardne i dodatne opreme možete pogledati na fiatakcija.com.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fiat 500X S-Design

 

fiat_500x 11.jpg

 

Sva Fiatova S-Design vozila imaju drugačije odlike i posvećena su onim kupcima koji vole da pokažu avanturističku stranu svoje ličnosti tako što biraju automobil sa upečatljivim identitetom.

 

fiat_500x 111.jpg

 

S-Design zaista jeste odgovor kompanije Fiat za sve one koji traže stil i sadržajnost uz savremeni, dinamični, prepoznatljivi karakter. U ovom paketu opreme, vozilo predstavlja jedinstvo sportskog duha, stila i zavodljivosti, sposobno da opčini svakog vozača na prvi pogled. Model ima jedinstveni karakter koji odražava ličnost mladog, avanturističkog kupca. Po prvi put, specijalna serija ostavlja svoj trage u gami modela kompanije Fiat i savršen je spoj oba sveta otelotvorena u brendu - funkcionalnu i emotivnu stranju proizvođača Fiat.

 

fiat_500x 1111.jpg

 

Fiat 500X, sa paketom opreme S-Design, predstavlja dobitnu kombinaciju urbanog sportskog duha, stila i zavodljivosti, sposobnoj da opčini svakog na prvi pogled - jedinstveni karakter osmišljen da odražava ličnost mladih ljudi iz metropole.

 

fiat_500x 1.jpg

 

Njegova ekskluzivna Alpi Green mat boja ulepšana je ekskluzivnim detaljima sa Myron finišom za bočne štitnike, ručke za vrata, prednji spojler, ram zadnjih svetala, ručku za prtljažnik i kućišta za retrovizore. Model takođe nudi i zatamljeno staklo prtljažnjika i dolazi sa felnama od 17 inča. Naposletku, tu su LED dnevna svetla, koji daju modelu 500X brzo prepoznatljiv dinamičan i prodoran pogled. Tamni detalji su ponovljeni i u dizajnu unutrašnjosti, na primer na kontrolnoj tabli i obliku kućišta centralnog tunela i na panelima za vrata. Unutar vozila su i posebno dizajnirana sportska sedišta S-Design sa ugraviranim žigom boje bakra. U verziji S-Design, prepoznatljiva elegancija modela 500X naglašena je uz malo modernog stila i sportskog identiteta.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...