Jump to content
FAS Goran
Milutinac

Uticaj droga na vozačke sposobnosti

Recommended Posts

Pronašli marihuanu u prtljažniku tek isporučenih Fordova

 

ford%20fus%20111111.jpg

 

Vlasnici modela Ford Fusion, koji su ovih dana u SAD-u preuzeli svoj novi automobil, mogli bi da dožive iznenađenje pogledom u prtljažniku. Naime, nekoliko vlasnika je  prtljažniku na mestu za rezervi točak našlo pakete pune marihuane. Obzirom da su sporni modeli proizvedeni u Meksiku, koji je na nekoliko sati vožnje od dilera kod koga su automobili isporučeni, očigledno je da je otkrivan novi kanal krijumčarenja droge.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa ko bi ciste pameti kupio Ford :D

Послато са SM-J320FN уз помоћ Тапатока

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sve više ''naduvanih'' vozi automobile

 

marihuana 1.jpg

 

Najnovije nacionalne procene o vozačima u SAD-u koji voze pod uticajem marihuane pokazale su da se njihov broj meri u milionima, saopštio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Podaci pokazuju da je čak 12 miliona odraslih Amerikanaca izjavilo da su tokom prethodnih 12 meseci vozili pod uticajem marihuane, prenosi B92. Oko 2.3 miliona vozača izjavilo je da su vozili pod uticajem ostalih droga, poput kokaina ili metamfetamina. Izraženo u procentim, čak 4.7% Amerikanaca seda u automobil pod uticajem trave, a 0.9% vozi nakon što je konzumiralo druge droge.

 

Mlađi češće voze pod uticajem marihuane

Ispitanici koji pod uticajem marihuane sedaju za volan najčešće pripadaju starosnoj grupi od 21 do 25 godina. Druga najveća grupa koja je prijavila upotrebu marihuane bili su mladi između 16 i 20 godina, odnosno, najmlađa kategorija vozača koja je u Americi kvalifikovana za dobijanje dozvole. Autori istraživanja kažu da ih to posebno brine, budući da mladi vozači već imaju povećan rizik izazivanja nesreće zbog neiskustva na putu. Marihuana je legalna u sve većem broju država, ali vožnja pod njenim dejstvom nije. Ranije studije su pokazale da upotreba marihuane može ozbiljno uticati na vozačevo rasuđivanje, percepciju, sposobnost razmišljanja i vreme reakcije.

 

Poziv na reakciju nadležnih

Izveštaj o ovolikom broju naduvanih vozača trebalo bi da alarmira službenike zadužene za javno zdravlje da razviju alate za brzu identifikaciju da li je vozač pod uticajem marihuane ili neke druge droge. Istraživači se takođe nadaju da će se usvojiti standardi za toksikološke testove i da će se podstaći saradnja između službenika za sprovođenje zakona i službenika javnog zdravlja kako bi razvili bolji način testiranja i sprečavanja vožnje pod uticajem droga.

 

U Sjedinjenim Državama za sada ne postoje nacionalni standardi ili standardizirani testovi za vozače pod dejstvom marihuane, kao što postoje za pijane vozače. Službenici Nacionalnog odbora za bezbednost saobraćaja saopštili su da je povećan broj vozača pod uticajem droge širom zemlje i uputili poziv na akciju, kako bi se učinilo više da se ovaj problem zaustavi. Studija iz 2017. godine utvrdila je da legalizacija marihuane nije povećala broj nesreća sa smrtnim ishodima, ali navodi da je legalizacijom njene upotrebe ukupno zabeleženo više sudara. Istovremeno, procenat naduvanih vozača znatno je manji od broja vozača koji su rekli da su vozili pod dejstvom alkohola. U 2018. godini čak 8% vozača reklo je da je popilo piće pre vožnje u nekom trenutku tokom prethodne godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Evropi raste broj vozača pod uticajem droga i alkohola

 

marihuana 1.jpg

 

Operacija evropskih saobraćajnih policija (Roadpol) odvijala se od 16. do 22. juna 2021. godine sa posebnim naglaskom na kontrolu upotrebe droga i alkohola te vožnju. Izdvojen je i poseban segment, od subote do nedelje, od 19. do 20. juna, kada je sproveden 24-satni nadzor saobraćaja.

 

Tokom tog maratona u 14 zemalja učesnica provereno je 160.009 vozača: 3.304 vozača bilo je pod uticajem alkohola, a 2.107 pod uticajem droga. Od 16. do 22.6. tokom nedeljne kontrole provereno je ukupno 462.459 vozača: 12.250 vozača bilo je pod uticajem alkohola, a 2.150 pod uticajem droga. Vozači drugih prevoznih sredstava su takođe bili na meti, a u zajedničkom saopštenju evropskih policija posebno se pominje 39-godišnji biciklista kojeg je hrvatska policija uhvatila sa koncentracijom alkohola od 4.11 grama u kilogramu krvi.

 

Različita istraživanja otkrivaju da se tokom pandemijskih blokada potrošnja droga i alkohola značajno povećala. ''Zbog pandemije koronavirusa više ljudi vozi pod uticajem droga i u alkoholisanom stanju, a raste i rizik teških nesreća'', komentariše Wilfried Sooth, direktor Secureteca, kompanije sa sedištem u Bavarskoj, koja proizvodi DrugWipe brze testove na droge, koji se trenutno koriste u više od 30 zemalja na svim kontinentima. Otkrivanje vozača koji voze pod uticajem droga je minimalno. U Francuskoj je to u proseku manje od 200 dnevno, a u procenjuje se da na dnevnom nivou ima oko 900.000 korisnika marihuane, da se o težim drogama i ne priča.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...