Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

F1: Belgija 2014.

Recommended Posts

VN Belgije (kvalifikacije): Četvrta pol pozicija u nizu za Rozberga

 

rosberg%20vnn.jpg

 
Kiša, magla, oblaci i hladnoća pratili su najbolje vozače Formule 1 tokom kvalifikacija za Veliku nagradu Belgije. Ipak nije to smetalo Niku Rozbergu da stigne do 11. pol pozicije u karijeri. Drugi je bio Luis Hamilton, a treći Sebastijan Fetel isped Fernada Alonsa, koji je tako potvrdio dobar vikend u Belgiji. Do sedme pol pozicije ove sezone, četvrte u nizu, Rozberg je došao s vremenom 2:05,591.
Vozači Mercedesa, kao i obično tokom cele sezone, dominirali su i tokom kvalifikacija za Veliku nagradu Belgije. Tako će Hamilton startovati sa drugog startnog mesta. I pored jake kiše koja je obeležila kvalifikacije, razvedrilo se tek na kraju, Rozberg je uspeo da pobedi timskog kolegu, a bio je brži 0.228 stotinki, 2:05.819. Trećeplasirani Fetel bio je sporiji 2,126 (2:07.717), dok će iz drugog reda konačno startovati Alonso (2:07.786). Danijel Rikardo iz Red Bula je peti (2:07.911), sa šestog mesta trku će početi Valteri Botas (2:08.049), vozač Vilijamsa, a Kevin Magnusen iz Meklarena sa sedme pozicije (2:08.679). Kimi Raikonen (2:08.780) bio je osmi tokom kvalifikacija, a potom slede Felipe Masa (2:09.178) i Dženson Baton (2:09.776) iz Meklarena. Rozberg je vodeći u generalnom plasmanu sa 202 boda, dok drugoplasirani Hamilton ima 191.
 
preuzeto sa - Auto Blog
 

--------------------------------------------------------------


''Bitka'' u šumama Ardena pripala Rikardu

 

belgija.jpg

 
Danijel Rikardo je stavio tačku na prvi deo sezone u šampionatu Formule 1, ali i obeležio početak drugog dela takmičenja. Posle pobede na Velikoj nagradi Mađarske Rikardo je trijumfovao i na legendarnoj stazi Spa Frankošamp u šumama Ardena. Iza njega kroz cilj su prošli Niko Rozberg i Valteri Botas iz Vilijamsa. Ovo je Rikardova treća pobeda ove godine, pored već pomenute Mađarske, Australijanac je bio najbrži i na gran priju Kanade. Rikardo je 44 kruga, koliko je duga staza, odvezao za vreme 1:224, 36. Kimi Raikonen trku je završio na četvrtoj poziciji
 

rikardo%20bel.jpg

 
Alonso je imao problem pre samog starta. Mehaničari Ferarija nisu se sklonili na vreme, pa je njegov bolid bio podignut kada su ostali krenuli u krug zagrevanja. Ipak, nije odmah kažnjen, pa je startovao sa četvrte pozicije. Najbolje je startovao Luis Hamilton, koji je bio ispred Sebastijana Fetela, Nika Rozberga, Alonsa, Rikarda.... Fetel je još tokom prvog kruga mogao da zaobiđe i Britanca, ali je pogrešio i izleteo sa staze, pa je završio iz Rozberga.
 
Do novog uzbuđenja došlo je početkom drugog kruga, došlo je do kontakta dva Mercedesa, a deblji kraj izvukao je Hamilton kome je nastradao levi pneumatik pa je pao na poslednje mesto, dok je vodeći u generalnom plasmanu preuzeo vođstvo. Prilikom zamene pneumatika Alonso je zbog greške na startu morao da odradi kaznu od pet sekundi, što se desilo u 13. krugu i nakon toga je pao na 10 poziciju. Sjajan na stazi bio je Kimi Raikonen, koji je četiri puta pobedio u Belgiji, pa je pokazao da mu je staza Spa Frankošamp jedna od omiljenijih. Finac je vrlo brzo završio sa zamenom pneumatika, pa je nakon što su svi odradili stajanje stigao do druge pozicije.
 
Rozberg je morao na zamenu ''nosa'', pa je izgubio dosta vremena u boksu, potom je imao i problem sa antenom za koju su se zakačili delovi pneumatika. Prilikom zamene pneumatika Fetel se na stazu vratio iza Kimija, ispred koga je na prvom mestu bio Rikardo, koji je iskoristio celu situaciju. Prilikom odlaska u boks vratio se iza Botasa, Alonsa i Batona, a nakon što su oni odradili zamene pneumatika Australijanac je zauzeo prvu poziciju. Rikardo, Raikonen, Fetel, Rozberg, Botas, bio je poredak prve petorice nakon zamene pneumatika.
Pokušao je Rozberg da napadne vozača Red Bula u nastavku trke, ali je napravio grešku koju je iskoristio Botas i pretakao ga. Rikardo je nastavio da povećava prednost nad Raikonenom koji je u 21. krugu otišao po drugi put do boksa i vratio se na osmo mesto. Fetel je o boksa produžio u 23. krugu, a izašao je iza Raikonena, dok je Alonso sa četvrte pao na deveto mesto. Po drugi put je u boks Rikardo otišao u 28. krugu, na kratko je prvi bio Botas, ali nakon što je on otišao na promenu pneumatika poredak je bio Rikardo, Rozberg, Raikonen, Fetel, Botas, Fetel, Magnusen. Rikardo je šest krugova pre kraja imao 15 sekundi prednosti nad vodećim u generalnom plasmanu.
 
Rozberg i Fetel su na srednje tvrde gube prešli u 35. krugu. Vozač Mercedesa se vratio na četvrto mesto. Ali, u poteri za prvoplasiranim Rikardom prvo je vrlo brzo obišao Botasa, a onda i Raikonena, pa je usledila bitka sa Australijancem. S druge strane, vodila se borba i za treću poziciju između Kimija i Botasa. Iako je tokom većeg dela trke bio viđen na pobedničkom postolju, Kimi je na kraju ostao bez njega. Samo nekoliko krugovao pre kraja obišao ga je Botas za volanom Vilijamsa. Trku na kraju nije završio Luis Hamilton, koji je morao do boksa poslednji put u 39. krugu. U samom finišu trke došlo je do žestoke borbe između Batona, Alonsa i Magnusena. Španski vozač je na kraju ostao bez bodova, pošto je u jednom momentu izletao sa staze.
 
Plasman prvih 10 vozača na VN Belgije:
 
1. Danijel Rikardo (Red Bul/Australija) 1:22:36,55
2. Niko Rozberg (Mercedes/Nemačka) +33.0
3. Valteri Botas (Vilijams/Finska) +28,0
4. Kimi Raikonen (Ferari/Finska) +36,8
5. Sebastijan Fetel (Red Bull/Nemačka) + 52,1
6. Kevin Magnusen (Meklaren/Danska) +54,2
7. Valteri Botas (Vilijams/Finska) + 54,5
8. Fernando Alonso (Ferari/Španija) + 61,1
9. Serhio Peres (Fors India/Meksiko) + 64,2
10. Danil Kvjat (Toro Roso/Rusija) + 65,3
 
Generalni plaman prvih 10 vozača:
 
1. Niko Rozberg 220
2. Luis Hamilton 191
3. Danijel Rikardo 159
4. Fernando Alonso 119
5. Valteri Botas 110
6. Sebastijan Fetel 89
7. Niko Hilkenberg 69
8. Dženson Baton 66
9. Kevin Magnusen 45
10. Felipe Masa 40
 
Generalni plasman konstruktora:
 
1. Mercedes 411
2. Red Bul 254
3. Ferari 158
4. Vilijams 150
5. Meklaren 111
6. Fors Indija 100
7. Toro Roso 18
8. Lotus 8
9. Marusija 2
10. Zauber 0
11. Katerhem 0
 
preuzeto sa - Auto Blog

 

 

--------------------------------------------------------------
 
Hamilton ogorčen: Rozberg me namerno udario!
 
hamilton%2021.jpg
 
Luis Hamilton rekao je nakon trke za Veliku nagradu Belgije da ga je timski kolega iz Mercedesa Niko Rozberg namerno udario na stazi. Do incidenta je došlo već u drugom krugu trke i nakon toga je Hamilton praktično izbačen iz trke, pa je Nemac, koji je završio na drugom mestu, povećao prednost u generalnom plasmanu na 29 bodova sedam trka pre kraja. ''Upravo smo imali sastanak i on je praktično rekao da me je namerno udario. Rekao je da nije mogao da me izbegne, ali nije želeo. Praktično je rekao: ''Uradio sam to kako bih dokazao nešto'', prenosi Hamilton.''
 
 
--------------------------------------------------------------
 
Rozberg: Nisam kriv, niko nije kriv
 
hamilton%20ros.jpg
 
Niko Rozberg je odgovorio Luisu Hamiltonu, koji tvrdi da ga je Nemac namerno udario na trci u Belgiji. ''Popričali smo kao normalni ljudi nakon svega što se desilo. Neću vam reći šta je ko rekao, ali ću vam svakako reći da mi je žao što je tim izgubio važne bodove i da ja nisam kriv.'' Rozberg je završio trku kao drugi, Hamilton nije završio trku, a on je rekao i to da se ne slaže sa Totom Volfom, koji je rekao da su ovakvi incidenti ''neprihvatljivi.''
''Nisu neprihvatljivi već su nešto što se jednostavno dešava u trkama. Uglavnom se trudimo da ih sprečimo ali ne možemo uvek. Mislim da bi bilo glupo da uperimo prst u bilo koga i da kažemo da je on kriv'', zaključio je Rozberg.
 
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

dobra trka,steta sto se ovo desilo izmedju kolega,ne verujem da ga je namerno zakacio i rizikovao i svoju trku,videli smo da pred kraj Alonso isto tako zakacio zadnju gumu vetelu ali na srecu nije bilo pucanja.. Steta za magnusena sto je kaznjen +20sec zbg kao nekog blokiranja bla bla....

Share this post


Link to post
Share on other sites

ma naravno da ga je trebalo kazniti,pa stalno je menjao strane,da ga alonso nebi mogao obici,ajd 2 puta da menja strane da vozi defanzivno,al on je koliko puta menjao strane

a sto se trke tice,odlicna je bila,rikardo je pobedio cistom i zasluzenom voznjom,eto to je narodna poslovica dok se dvojica svadjaju,treci koristi

ferari je bio odlican,al su imali malo losiju strategiju,nisu na vreme isli na zamene,al valjda ce da i to poprave

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ona mala sisa Rozberg već  počinje da nervira. Hamilton je daleko bolji, definitivno brži vozač i ono zabadanje prednjeg krila u gumu je namerno odradio. 

Lako može da se desi da kao kad su Piquet i Mansel se krvili Prost osvoji titulu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To mi i najteze pada. Hamilton je imao bas lepe sanse za titulu, odličan bolid, on odličan vozač. Ali nece ga nešto. Mada nemački tim, nemački vozač u timu, a Luis nije bas neki arijevac ... Zrtvovace ga na kraju zarad Rosberga.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamiltona zezaju od prve trke. Te drugačije taktike, te problemi u boxu, gomila problema kod brzog Hamiltona.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nerviram se na skoro svakoj trci. Toliko favorizovanje Rozberga,ovo na zadnjoj trci nije bilo ni pod istragom sudija. Da je obratna situacija,Hamilton bi dobio min. 10 sek boksa. Svako zaustavljanje mu traje bar 0,5 sek duže, ma na svakoj trci neke gluposti. Pa setite se zadnjeg kvalifikacionog kruga u Monte Karlu,kad je ova mala pizda "kao" izleteo sa staze (naravno bez oštećenja), i tu se kvalifikacije završavaju,bez računanja tog kruga. Čak i mala deca vide o čemu se tu radi, Merkelova je svoje rekla.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Baton: Ne pobeđuje bolji vozač

 

baton%2021.jpg

 

Dženson Baton je prvi od ostalih vozača F1 koji se oglasio povodom sukoba Nika Rozberga i Luisa Hamiltona. ''Mercedes će osvojiti svoju titulu, ali ne mogu da se otmem osećaju da bolji vozač ne dobija trke. Mislim da ovo što se dešava pokazuje da FIA jednostavno mora da reaguje u nekim situacijama a oni konstantno zatvaraju oči.''

Baton se onda okrenuo narednoj trci u Monci. ''Ne znam ko ne voli da ide u Italiju i da vozi u Monci. To je uvek fantastična trka i nadam se da ćemo videti pravu borbu, a ne šaradu kao u Belgiji'', oštro je zaključio Baton, šampion iz 2009.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites
Rozberg se izvinio

 

Rozberg.jpg

 

Niko Rozberg je okrenuo ploču i priznao svoju krivicu u incidentu sa klupskim drugom Luisom Hamiltonom u Belgiji.

''U danima nakon trke u Belgiji, mnogo sam razmišljao i mnogo toga je prošlo kroz moju glavu. Rekao sam već da mi je žao zbog incidenta, ali sada moram da idem korak dalje i da kažem da sam ja kriv, da je bila moja loša procena.'' Nemački vozač i lider u generalnom plasmanu rekao je da će i on i Hamilton više paziti u budućnosti.

''Mislim da nam je Mercedes ukazao veliku čast što nisu nikoga proglasili liderom i što su pustili mene i Luisa da svaki radimo svoju stvar. Moramo da se promenimo i da shvatimo stvari ozbiljnije'', izjavio je Rosberg.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedna od retkih trka koju sam slatko odgledao dva puta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...