Jump to content
FAS Goran
mjezdic

Fiat Grande Punto 1.4 8v - povećana potrošnja ulja

Recommended Posts

Imam grande punto 1.4 8v da ugradjenim plinom. Izmedju servisnog intervala mi je potrosio 1,5 l ulja.auto je 2006 god. Presao je 173000 km.IMA li neko iskustva da ovim modelom I da li je to optimalna ili zabrinjavajuca potrosnja?

Koliki je servisni interval kod tebe ?

Sve dok nema čudnog dima i fleka ispod vozila nije razlog za uzbunu.

To ti dodje oko 150gr na 1000km sto je za vozilo koje koristi gasni uredjaj ocekivana potrosnja ulja. Zasto nisi sipao Seleniu za vozila sa gasnim uredjajem?

Pomenuta potrošnja ulja je ok.

POTROŠNJA MOTORNOG ULJA

Maksimalna potrošnja motornog ulja obično iznosi 400 grama na svakih 1.000 km. Tokom prvog perioda korišćenja vozila, motor se prilagođava, stoga se potrošnja ulja ustaljuje tek nakon pređenih prvih 5.000-6.000 km
VAŽNO
Potrošnja ulja zavisi od stila vožnje kao i od uslova u kojim se vozi.
VAŽNO
Nakon što dodate ili zamenite ulje, pustite motor da radi nekoliko sekundi i sačekajte nekoliko minuta nakon što ga isključite i proverite nivo ulja.

Ako nemaš, skini vlasničko uputstvo za Grande Punto:

:thumbup:

Posted (edited)

Poštovani forumaši. Ova tema mi se čini najpribližnije mom problemu, pa da pitam. Grande Punto 1.4 77ks. Prešao 280000. Kod mene 5 godina, oduvek troši ulje. Okvirno, do pre par meseci, potrošnja se držala na 500ml na 1000km. Na otvorenom i manje. Sada, malo se podiglo, ide ka 700. Na otvorenom i dalje manje. Oko 400ml/1000km. Auto radi potpuno normalno. Mirno, tiho, ne trokira. Ne gubi snagu. Pali odlično. Ne dimi iz auspuha uopšte. Ulje ne curi. Moje pitanje je, mora li se raditi motor, tipa, generalno ili je moguće da je neki manji, jeftiniji problem? U razgovoru sa majstorom, rekao je da mora motor da se radi i da se to ne isplati. Sad, ja bih da čujem još neko mišljenje, znam da ovde ima dosta majstora i poznavalaca, koji uvek daju dobronamerne savete, pa eto. Značilo bi mi da čujem još neko mišljenje pre nego što rešim šta ću. Da ga prodajem, ne mogu da prećutim da troši ulje, a ako kažem, ljudi izgube interesovanje. Ja vozim auto ovako od kad sam ga uzeo, menjao sam nekoliko proizvođača ulja, sipam polusintetiku, i ništa se nije promenilo. U suštini, koga ne smara da proverava ulje češće i doliva, nema nikakvih problema. Malo sam odužio, hvala u napred na odgovorima i savetima.

Edited by Ivan
Prebaceno

Moguce je svasta preko tastature, i da postoji curenje i da je ulje loseg kvaliteta i da su lose gumice ventila , i da su lose karike...svasta. Po meni i tih 0.5l na 1000km je bilo mnogo, ovo sada je da kazem alarmantno.

Послато са SM-A307FN помоћу Тапатока

Posted (edited)

@wlad

Proveri sud za vodu, odnosno da li eventualno podiže nivo i da li se promenila boja tečnosti. Ako ne - ja tu za sada ne bih ništa dirao s obzirom da još nema dimljenja iz auspuha. Mareu sam vozio nekoliko desetina hiljada kilometara i kad je dimila.

Edited by Ivan
Skinut nepotreban citat, dodat tag

A u kom trenutku da diže nivo? Boja je crvena

Na iberlauf? Stvarno ne dimi. Radi ko sat. Zato mi i žao da ga prodam 

Semerinzi , konektori na crevima za ulje, dihtung poklopca motora ? Ako ne mesa ulje i vodu, nema dima na auspuhu vrlo verovatno su drugi tipovi gubitaka.

On 5/13/2023 at 11:30 AM, wlad said:

A u kom trenutku da diže nivo? Boja je crvena

Između dva merenja, recimo pogledaš, pa pređeš jedno 500 km pa opet. 

Prodat je auto. Hvala svima.

Nisam, mislim da će služiti čoveka lepo, uz redovnu kontrolu i dolivanje, bez ikakvih problema.