knezevic76 8468 Posted July 5, 2023 Ja sam isto na Crossu ima gubitak rashladne tečnosti, pao nivo jedno dva prsta ispod minimuma. Kilometraža tu negde oko 15000km.Otišao u ovlašćeni, proverili dal negde gubi tečnost. Rekoše da nije vidljivo, dolili malo destilovane i rekoše da pratim. Posle sve bilo ok.Što se guma tiče, dobio sam letnje Bridgstone Potenza gume uz njega.Što se tiče potrošnje goriva , sličnu sam imao i ja u sličnim uslovima na nekih 500km uzorka. I dalje tvrdim da je taj trocilindraš jedan od štedljivijih benzinaca na tržištu ako se uzmu u obzir i gabariti auta. Sent from my 2203129G using Tapatalk 1 Sasa034 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
djole81ar 544 Posted July 5, 2023 Što se tiče potrošnje, ima u mojoj temi, običan 1.4 postiže sličnu potrošnju, prošle godine moj Tipo do CG i nazad 5.3 po bordu. Bez namere da omalovažvam 1.0t naprotiv, sigurno se lakše vozi, ali može i 1.4 da mu parira u dosta segmenata, eto npr u potrošnji do CG što bi značilo magistrala većinom. Po mojem mišljenju čak na 1.0t bi trebalo očekivati nižu potrošnju od datih 5.4 On 9/28/2022 at 3:13 PM, djole81ar said: Da kompletiram u mojoj temi povratak, do CG i nazad, preko Rudnika, obilaznicom oko Čačka, i novim AP u CG, sa veoma malo vožnje po lokalu, 5.3 po bordu, vreme i brzina vožnje standardna, ko po google, bez štednje koliko put zahteva i može, 16h10min tamo i nazad sa kraćim zadržavanjima na granici 1 Sasa034 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 21165 Posted July 5, 2023 (edited) 18 minutes ago, djole81ar said: Po mojem mišljenju čak na 1.0t bi trebalo očekivati nižu potrošnju od datih 5.4 Upravo je fora u magistrali, gde ce svaki auto najmanje trositi jer se vozi u idealnim uslovima. Plus odlasci na more, auto mozda jeste optereceniji ali se uglavnom lagano ili normalno vozi zbog porodice, ritam je konstantan, vrlo malo kocenja... Ne mogu se u tim rezimima ocekivati neke Bog zna kakve razlike u potrosnji kod motora slicne snage. Iako je razlika u "prehrani" vazduhom, jedan ima vise kubika i cilindar vise, drugi veci obrtni. Razlika bi bila veca kada bi u pitanju bila ostrija i zahtevnija voznja, vise uspona, vise preticanja... Tu bi atmosferca (zbog malog torque) morao da drzis mnogo duze u visokim obrtajima, a onda znate sta bude sa potrosnjom . Druga stvar, sto je vec receno, razlika u obrtnom momentu pogotovo na nizim obrtajima cini da se turbo motor daleko opustenije i lakse vozi, snaga dostupna kroz mnogo veci raspon obrtaja, manje saltanja, itd. Treca stvar je opet i do vozaca - nacin voznje i poznavanje motora koji ti je u rukama. I sta ti je cilj - uzivanje, manja potrosnja, kombinacija toga, puki prevoz od A do B ili vec nesto peto ... Edited July 5, 2023 by Ivan 1 Sasa034 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
djole81ar 544 Posted July 5, 2023 Svakako... Pokušao sam sad na spritmonitoru da odvojim 1.0 u Tipu, po ks sam odvojio, mada malo ih ima 10ak mali je uzorak, prosek izlazi 6,5 dok je kod 1.4 6,94 2 Sasa034 and Ivan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 21165 Posted July 5, 2023 Tu su negde sa kombinovanom u pola litra u praksi, sumnjas li da sam vec ranije poredio upravo to . Deluje mi da ljudi previse ocekuju od malog trocilindrasa sto se potrosnje tice, ipak je to cilindar manje i 999 ccm. I opet je to benzinac koji zna da srkne kada se optereti. Glavna prednost su mu malo veci obrtni i opustenija voznja. Takodje aluminijumski blok i glava, razmak izmedju cilindara samo 77mm - sto u prevodu znaci samo oko 90 kg tezine za T3. Sto opet doprinosi manjoj masi u nosu, malo boljoj dinamici voznje... Takodje je i ekologija na njegovoj strani, Euro 6d motor... Sto opet nosi i gomilu slozenijih sistema - MultiAir 3. generacije, direktno ubrizgavanje (klasicna problematika kod ovog tipa ubrizgavanja je koksiranje na ventilima), GPF filter (pandan DPF kod dizela), integrisani IC hladjen vodom (a ne izdvojen i hladjen vazduhom kao na T-Jet i MA), elektro Wastegate ventil (umesto ranijeg pneumatskog)... Sve je to lepo, ali ostaje da se pokaze i u praksi. A oko potrosnje i eko normi, oko cega i jeste najveca halabuka - koliko sam citao u vise testova, u drugim modelima koji nose T4 verziju tog motora (150-180 KS i do 285 Njutna), cesto su se zalili na neocekivano visoku potrosnju te verzije FireFly. 1 djole81ar reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 8468 Posted July 5, 2023 Vozio sam i 1.4 u 500l i 1.0t u Tipu.Da, potrošnja je vrlo slična, barem u mom slučaju na svakodnevnim destinacijama, ali..... Uživanje u vožnji i lakoća iste je daleko na strani trocilindričnog turba, pogotovo na malo zahtevnjim putevima, brda, preticanja i ostalo. A opet, poređenja radi, taj trocilindraš turbak mi je manje trošio od ovog sad 1.4 turbaka, minimum litar i to gledajući svakodnevne rute.Ovih dana moram do Zlatibora i nazad, identična ruta kojom sam pre pola godine ušao za Tipom. Baš ću da uporedim potrošnju sa Bravom. U najavi će bravo trošiti litar više, normalne vožnje, što u principu i nije neka velika razlika ako se uzme u obzir i pređena kilometraža, godište itd. Sent from my 2203129G using Tapatalk 1 Sasa034 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
djole81ar 544 Posted July 5, 2023 2 hours ago, knezevic76 said: Vozio sam i 1.4 u 500l i 1.0t u Tipu. Al nisi vozio 1.4 u Tipu 3 Ivan, italiano and Nikola031 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites