Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Fiat Novi Tipo / Novi Fiat C segmenta

Recommended Posts

On 8/9/2018 at 10:35 AM, horvat said:

Ekstra vest :) Steta sto nema i LPG verzija, ali mozda ce i to uskoro :) 

Ne znam koliko je verodostojna informacija koju sam dobio, ali navodno se nece nuditi Tipo sa 1.4 tjet LPG motorom u Srbiji, problem je kvalitet gasa, i kvarovi koji idu uz to, te je bilo i nekih pravnih problema sa odredjenim flotnim kupcima, itd, itd. Ista informacija kaze da i ostale modele koji imaju LPG varijante u cenovnicima, zapravo nije moguce poruciti...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne znam da li sam propustio da pročitam ako je već pisano, ali malopre sam video Tipo sa rotacijama u masci i Doblo od saobraćajne policije.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Viđali su ljudi sivi Tipo sedan, bez rotacija na krovu, ništa...ali sa blinkerima iza maske.

Da se MUP ponovio sa Fiat vozilima, jeste...ima i ovih:

 

IMG-381f74fa5dd00512691f25a6c4936f7c-V.jpg

 

AutoGarant iz Čačka im je prodao. Koliko su uzeli Tipa - ne znam. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Deluje da ce uspeti da odrzi broj prodatih jedinica okvirno na nivou proslogodisnjeg.

Sigurno da udela ima i izbacivanje karavanske verzije, za prvih 7 meseci oko 74 500 primeraka:

 

tipo.thumb.jpg.4f47c8c772a30f2fc95226c2386d436e.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 21. 09. 2018. at 11:54 AM, Ivan said:

Deluje da ce uspeti da odrzi broj prodatih jedinica okvirno na nivou proslogodisnjeg.

Sigurno da udela ima i izbacivanje karavanske verzije, za prvih 7 meseci oko 74 500 primeraka:

 

tipo.thumb.jpg.4f47c8c772a30f2fc95226c2386d436e.jpg

To je isto nezamjetan pad u odnosu na lani. Možda je 8. mjesec povukao no kasnije bi opet mogao biti pad.

 

No čini mi se da cijeli taj segment pada negdje u rangu Tipa.

 

Danas svi žele crossover, SUV...

Možda i nije loše što se priča oko Kragujevca. Mali crossover. To je danas popularno.

Edited by N.N.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fiat Tipo HB 1.3 MultiJet II Lounge na testu Auto magazina

 

185193-fiat tipo hb.jpg

 

Fiat Tipo hečbek je zamišljen kao auto koji nudi više prostora u odnosu na konkurenciju. Uz proverenu i dokazanu mehaniku stiže i atraktivan dizajn ali i posebno odabrana oprema koja je omogućila i povoljnu cenu.

Moramo da priznamo da nas je Fiat Tipo zbunio u samom početku. Prvobitno zamišljen kao niskobudžetni sedan namenjen zemljama u razvoju, ubrzo je dobio i dve, daleko evropskije verzije - hečbek i karavan. Osim po spoljašnjem izgledu, karakter im se razlikuje i u unutrašnjosti. Za sve njih, zajednička karakteristika je više prostora za manje novca u odnosu na konkurenciju. Uveliko je u toku akcija po kojoj se Fiat Tipo može nabaviti po promo cenama. Konkretno, sedan može da se nabavi već od 10.240 evra, dok su karavan i hečbek dostupni po ceni od 12.690 evra i to u najboljem paketu opreme Lounge, baš kao i na automobilu koji smo testirali.

 

IMG_0161-700x467.jpg

 

Doduše, test auto pod haubom ima provereni 1.3 dizel motor koji je osetno skuplji, ali na duže staze omogućava velike uštede zahvaljujući niskoj potrošnji. Tipo je zamišljen kao auto C segmenta, odnosno niže srednje klase. Strategija Fiata je da ponudi više od svojih konkurenata u pogledu dimenzija i ponude prostora ali i da se uštedi na nekim detaljima koji kupcima nisu previše važni. Tako je Tipo duži od Golfa i Focusa a kraći od Astre za dva milimetra. U odnosu na sve njih ima ubedljivo najveći prtljažnik i to za najmanje 60 litara.

 

IMG_0251-e1539601285836-700x499.jpg

 

Za pomenutih 12.690 evra dobija se atmosferski benzinac zapremine 1.4 litre sa 95 KS koji je namenjen manje zahtevnim vozačima u pogledu snage i performansi. Sa druge strane, standard je automatska klima, doduše sa jednom zonom. Zatim, tu su aluminijumske sedamnaestice, blutut konekcija, vrlo kvalitetno ozvučenje, multimedijalni displej osetljiv na dodir, zadnji parking senzori, koža na volanu i ručici menjača, LED dnevna svetla, prednji naslon za ruke... Sve u svemu, auto izgleda vrlo ozbiljno sa ovom opremom, tako da se i probirljivi vozači ne bi postideli.

 

IMG_9428-700x467.jpg

 

Kvalitet završne obrade je na visokom nivou. Auto dolazi iz fabrike u Turskoj, baš kao i sve druge verzije Tipa, a Turci su generalno poznati po tome da na njih generalno nema pritužbi u pogledu kvaliteta. Prisutni su i brojni luksuzni detalji, počevši od hromiranih kvaka na vratima, atraktivne hromirane prednje maske, lepo dizajniranih projektorskih farova (doduše halogenih) i LED dnevnih svetala…

 

IMG_9449-700x467.jpg

 

Vrata su dosta masivna sa zvukom zatvaranja koji takođe ostavlja utisak kvaliteta. Unutrašnjost već počinje da otkriva uštede. U tapacirungu vrata je tkanina koja imitira alkantaru. Zahteva nešto više pažnje prilikom održavanja, s obzirom da se od ruku prilikom zatvaranja vrata vrlo brzo pojave tragovi.

 

IMG_9389-700x467.jpg

 

Plastika neposredno ispod prozora je tvrda, za razliku od meke koja je primenjena kod konkurenata. Sa druge strane, na komandnoj tabli je plastika meka na dodir, ali ne preterano atraktivne teksture. Podseća na neke Krajslerove modele koji su sigurno ostavili trag na novim Fiatima. Još jedan od primera je i volan, gotovo identičan kao u Jeep-ovima.

 

IMG_9402-700x467.jpg

 

Prepoznatljiv je po tome što su komande za pojačavanje i menjanje stanica sa zadnje strane volana, a svoju primenu je našao i u redizajniranom 500L. Dobro leži u rukama i obložen je finom kožom. ''Prazni'' dugmići su kod Jeep modela namenjeni funkcijama adaptivnog tempomata. Generalno, za volanom se vrlo dobro sedi. U poređenju sa 500L, položaj vozača je niži i zavaljen.

 

IMG_9399-700x467.jpg

 

Nožne komande su dalje postavljene, tako da je leva noga potpuno opružena kada se pritisne kvačilo. Udobno će moći da se smeste i vozači krupnije građe. Oni će morati čak da vrate volan ka instrumentima, dok će oni manje korpulentni imati priliku da dosta izvuku upravljač kako bi našli idealnu poziciju. Inače, Lounge paket opreme standardno ima i električnu lumbalnu podršku u vozačevom sedištu.

 

IMG_9397-700x467.jpg

 

Prostor na zadnjim sedištima je donekle specifičan. Dopalo nam se što i ovde putnici imaju svoje osvetljenje. Mesta za kolena ima sasvim dovoljno, ali za glavu može da bude tesno svakome ko ima više od 180 cm visine.

 

IMG_9439-700x467.jpg

 

Sa druge strane, prtljažnik je ubedljivo najveći među hečbek modelima niže srednje klase, ne računajući Škodu Octaviu koja je priča za sebe. Ima kukice za kačenje kesa, osvetljenje i utičnicu od 12 volti. Ostavljen je prostor za rezervni točak pune veličine ali se u njemu nalazi samo kit za reparaciju pneumatika.

 

IMG_9463-700x467.jpg

 

Za razliku od sedana sa 1.6 dizelašem koji smo vozili prošle godine, ovde nema automatike prilikom startovanja motora. Nije dovoljno da samo kratko okrenete ključ kako bi motor sam zaverglao (po ugledu na modele koji imaju taster za ''paljenje''), već morate konvencionalno da ga držite.

 

IMG_9471-700x467.jpg

 

Stari dobri 1.3 dizelaš nije previše tih ali je zvučna izolacija kabine dobro odrađena, tako da se ne narušava komfor. Vibracije su takođe vrlo dobro izolovane pa se može reći da u tom pogledu Tipo ne zaostaje za konkurentima. Za ovaj motor je planiran petostepeni menjač. Kod njega nema prstena, odnosno osigurača koji omogućava ubacivanje u rikverc. Ručica je kratkih hodova i vrlo je precizna.

 

IMG_9408-700x467.jpg

 

Prenosni odnosu su duži od očekivanih i ako niste skoro vozili slabijeg dizelaša sa petostepenim menjačem, trebaće vam neko vreme da se priviknete da po gradu praktično i nema korišćenja pete brzine. Četvrtom se vozi sve do 70 km/h, na šta vas upozorava i indikator za promenu brzina. Ovo je najjača verzija čuvenog dizelaša sa 95 konja. Po svojim performansama konkuriše većim motorima zapremine 1.4 i 1.5 litara.

 

IMG_9361-700x467.jpg

 

U pogledu snage predstavlja minimum za ovakav auto. Ako se vozi sam vozač i isključena je klima, omogućava čak žustra ubrzanja i međuubrzanja. Doduše, treba biti spreman na solidnu turbo-rupu, pa je potrebno i malo planiranja s obzirom da motor okleva sekund-dva pre nego što snažno povuče. Za takvu situaciju su, kao što rekosmo, donekle krivi i dugi prenosni odnosi. U tom smislu za svaku preporuku je 1.6 MJet dizelaš sa 120 konja, koji predstavlja optimalnu meru za ovaj auto.

 

IMG_9358-700x467.jpg

 

Ponašanje u vožnji Fiata Tipo je zaista za primer. Ovde nema nikakvih ušteda i može se reći da je vrlo ozbiljno konstruisan auto.

 

IMG_9461-700x467.jpg

 

Na pravcu je vrlo stabilan, bez potrebe za sitnim korekcijama upravljača, čak i prvi vrlo visokim putnim brzinama. Nema povećanja buke u kabini pri 130 km/h, niti od strujanja vazduha niti od točkova ili motora.

 

IMG_0012-700x467.jpg

 

Prijalo nam je kad ''zapliva'' preko većih udubljenja na autoputu, ali i to što je granica proklizavanja veoma visoka u brzim prolascima kroz oštre krivine. Potrošnja pri 130 km/h se kretala između 5.5 i 6.0 l/100 km, a po gradu smo test završili sa 5.3 l/100 km sa aktivnim start-stop sistemom i delimično uključivanom klimom. Fiat Tipo je auto konstruisan tako da zadovolji povećane potrebe u pogledu ponude prostora ali da zadrži evropejski duh u smislu estetike i voznih karakteristika.

 

IMG_0129-700x467.jpg

 

Upravljiviji je i udobniji od modernih krosovera, sa ogibljenjem koje vožnju čini udobnom i po lošijem putu. Lounge paket opreme podrazumeva najvažnije elemente koje boravak u automobilu čine komfornim i bezbednim.

 

IMG_9377-700x467.jpg

 

Po želji, kupci mogu da doplate i za neke važne sisteme kao što je automatsko kočenje. Cena ovog uređaja je svega 350 evra, dok u kombinaciji sa adaptivnim tempomatom košta 600 evra. U poređenju sa konkurentima je jeftiniji, prostraniji ali i slabije opremljen, sa svedenom gamom motora na dva benzinca i dva dizelaša.

 

IMG_9445-700x467.jpg

 

Standardna oprema:

- automatski klima-uređaj sa jednom zonom

- sedmoinčni multimedijalni displej osetljiv na dodir

- prednji naslon za ruke

- kožni volan i ručica menjača

- tempomat

- LED dnevna svetla

- vozačevo sedište podesivo u lumbalnom delu

- alu felne 17 inča

- prednji i zadnji el. podizači prozora

- blutut konekcija

- AUX i USB priključci

- zadnji parking senzori

- el. podesivi retrovizori sa grejačima

- maglenke

- šest vazd. jastuka

- multifunkcionalni volan

 

IMG_0288-700x467.jpgIMG_0287-700x467.jpgIMG_0289-700x467.jpg

IMG_9478-700x467.jpgIMG_9482-700x467.jpg

 

preuzeto sa - magazinauto.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fiat Tipo već od 99 evra mesečno

 

fiat tipo 99.jpg

 

Za svako vaše putovanje, biće vam potreban samo jedan automobil.  Život se menja. Sa njim i Tipo. Aktuelna ponuda za Fiat Tipo Sedan obuhvata POP paket opreme - mesečna rata već od 99 evra.

Kompletan cenovnik za Fiat Tipo porodicu: klik OVDE

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fiat Tipo Mirror i Tipo Street

 

185884-fiat tipo 2.jpg

 

U gami Fiat Tipa se sada nalaze i nove verzije nazvane ''Mirror'' i ''Street'', a dostupne su u sve tri karoserijske varijantre u kojima se nudi ovaj Fiatov model (hečbek, limuzina i karavan).

Tipo Mirror je po navodima italijanske kompanije namenjen klijentima koji su u potrazi za najnovijim trendovima u infotejmentu, pa automobil između ostalog ima i standardni Uconnect sistem, 7-inčni ekran osetljiv na dodir, kao i Apple CarPlay i Android Auto smartfon integraciju.

 

185885-fiat tipo 22.jpg

 

Za ovaj model su pripremljeni i specijalna plava boja Venezia Blue, hromirani detalji (okviri svetala za maglu, donji deo prednjeg grila, retrovizori, ručice na vratima, lajsna na donjem delu bočnih stakala), ''Mirror'' logo na B stubovioma, kao i 16-inčni alu točkovi.

 

fiat tipo 222.jpg

 

Tipo Street cilja na mlađe kupce, a između ostalog nudi i LED dnevna svetla, 16-inčne ''gloss black'' alu točkove, zatamjena zadnja stakla, crne detalje (ručice na vratima, retrovizori, B stubovi, prednja maska), kao i kožni volan i dvobojna sedišta.

 

fiat tipo 2222.jpg

 

Što se tiče motora, i Tipo Mirror i Tipo Street su na raspolaganju sa dva benzinca i dva dizelaša, sa rasponom snage od 70 kW/95KS do 88 kW/120KS.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nakon 3 kvartala 2018., broj prodatih jedinica je na malo preko 87 000.

Iako nije delovalo tako do polovine godine, ocigledno je da ce mu prethodna 2017. biti pik prodaje sa 123 000 komada u Evropi, a da ce ove godine verovatno prebaciti nesto preko 100 000:

 

t.thumb.jpg.8163203bfdbd62849bcfa9eb6f091680.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koliko ja znam - ne. Tipo ide sa starim motorima do kraja, po cenu da bude povucen sa nekih trzista (ako ekoloske norme to budu zahtevale), ali nek me neko ispravi ako gresim... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislio sam da je brojka od 3350 prodatih komada u septembru u Evropi verovatno neka debela greska u statistici...

Ali evo stize potvrda i za taj mesec, zajedno sa svezim podacima za oktobar, kada je prodato 4500 komada. Sto mu ukupno za ovu godinu dodje oko 92 000 - rezultati zadnja 3 meseca deluju u najmanju ruku zabrinjavajuce, za aktuelnog predstavnika u tako brojnoj C klasi:

 

t.thumb.jpg.43c0c615a5a0bc57d1638914c4ef74db.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ili akcija ili neki redizajn, pogotovo u unutrasnjosti jer ima konkurenata koji nude bolji kvalitet za malo vise para, bez obzira na velicinu koji je adut Tipa

A i nastupaju sa matorim benzinskim agregatima u eri kada naglasak ide na downsize i ekologiju...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poslije će neki idiot iz menadžmenta da kaže, gasimo Tipa nije rentabilan. Pa naravno da će se slabije prodavati kad nema nove motore, nema radizajna i sl kako bi se uhvatila konkurencija. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kad bi gurnuli nove motore i blago redizajnirani unutrašnjost, u smislu izgleda materijala (da promene onu teksturu), kod sedana da ubace veći tablet... Mislim da bi fino osvežila ponudu!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...