Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

F1: Mađarska 2014.

Recommended Posts

Rikardo maestralan u završnici, podvig Hamiltona

 

f1%20hun.jpg

 

Trka za Veliku nagradu Mađarske, 11. u sezoni u šampionatu Formule 1 bila je veoma zanimljiva, a pobedio je vozač Red Bula Danijel Rikardo. Australijanac je krenuo sa četvrtog mesta, ali se na kraju ipak izborio za drugu pobedu u sezoni. Ove godine, pobeđivali su samo još Luis Hamilton i Niko Rozberg iz Mercedesa. Osim Rikarda na podijumu su se našli i Alonso i Hamilton, a treba naglasiti da je Britanac napravio pravi podvig. Zbog problema sa bolidom u kvalifikacijama krenuo je Hamilton iz pit lejna i na kraju došao do druge pozicije. Na delu je viđena kombinacija vozačkog znanja i moćnog Mercedesovog bolida.

Pol poziciju je imao Niko Rozberg, dok je uz Hamiltona i Kevin Magnusen krenuo iz pit lejna zbog problema tokom kvalifikacija. Sa istog mesta krenuo je i Danil Kvjat, koji je imao problema sa agregatom uoči same trke.

 

f1%20hun%2011.jpg

 

Na startu staza "Hungaroring" bila je vlažna zbog kiše koja je padala uoči početka trke. Rozberg je zadržao prvo mesto, pratio ga je Valteri Botas, dok je Sebastijana Fetela samo na kratko pretekao Fernando Alonso. Nemac se brzo vratio na treće mesto. Bez obzira na startnu poziciju, Hamilton je postepeno napredovao, pa je u osmom krugu prestigao Kimija Raikonena u Ferariju. U devetom krugu, na stazu je ušlo vozilo bezbednosti zbog izletanja Markusa Eriksona iz Katerhema. Tada je većina vozača otišla u boks na promenu guma pošto se staza postepeno sušila. Došlo je i do promene u vrhu, pa je prvi bio Danijel Rikardo, Dženson Baton i Felipe Masa. Rozberg je bio četvrti. U tim trenucima Roman Grožan iz Lotusa je odustao zbog problema sa bolidom.

Timovi su tada taktizirali sa gumama, pošto je kiša sve vreme "pretila". Meklarenovi vozači Baton i Magnusen su bili sa gumama za promenjlivo vreme, a otali piloti za suvo. "Sejfti kar" se sa staze sklonio u 14. krugu. Tada je i Baton preuzeo vođstvo. U 15. krugu, Rozberg je bio sedmi, dok je Hamilton stigao do devete pozicije. Vodio je Rikardo, a ponovo je na "snazi" bila žuta zastava. U 17. krugu Rozberg je bio peti, a Hamilton sedmi. Prvi je tada bio Rikardo, a Baton je pao na 17. mesto posle odlaska u boks. U 23. krugu Serhio Perez je izgubio kontrolu i "zakucao" se u zid, srećom bez posledica, na stazi je ponovo bio "sejfti kar", a poredak Alonso, Vernje, Rozberg, Fetel, Hamilton, Rikardo, Masa, Gutieres, Raikonen...

 

fetel%20f1.jpg

 

U 26. krugu viđen je "novi start" pošto se vozilo bezbednosti sklonilo. Alonso, Vernje i Rozberg su u tim trenucima bili najbolje plasirani. U 33. krugu, Rozberg je posle odlaska u boks pao na 13. poziciju, a 15 krugova kasnije poredak je bio Rikardo, Alonso, Hamilton, Rozberg, Botas, Masa, Raikonen... U 55. krugu Rikardo je otišao u boks na zamenu guma i vratio se iza Alonsa, Hamiltona i Rozberga. Samo dva kruga kasnije na zamenu pneumatika otišao je Rozberg i nakon povratka na stazu pao na sedmo mesto. Ipak, nedugo zatim izborio se i za petu poziciju. Ubrzo je prestigao i Masu i došao do četvrtog mesta. U 62. krugu, poredak je bio Alonso, Hamilton, Rikardo, Rozberg... U 65. krugu, Rikardo je napao Hamiltona, ali se Britanac ipak odbranio. Alonso je ostao na čelu "karavana", dok je Rozberg i dalje bio četvrti. U 67. krugu, novi napad Rikarda se isplatio i Australijanac je iz Red Bula bio drugi. Hamilton je bio treći, a Rozberg četvrti. U 68. krugu Rikardo je uspeo da prestigne i Alonsa. Ispostavilo se da su "bikovi" napravili dobar potez i zamenili gume u 55. krugu.

Posle trke u Mađarskoj, vozači u "najbržem cirkusu" će pauzirati, sve do 24. avgusta i trke u Belgiji. Trka na "Spa Frankošampu" biće 12. u sezoni.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Red Bul uz Hamiltona

 

hamilton%2023014.jpg

 

Jedan od glavnih ljudi Red Bula Kristijan Horner podržao je Luisa Hamiltona u tome što nije ispoštovao timske naredbe i pustio Nika Rozberga u Mađarskoj. Horner je istakao da je činjenica da je Mercedes dao svojim vozačima dozvolu da se slobodno trkaju od početka sezone odgovor zašto Hamilton nije propustio Rozberga.

''Jasno je da je teška situacija, jer imate ciljeve jednog tima i ciljeve dvojice vozača. Zanimljiva stvar u Mercedesu ove sezone je da oni imaju toliku prednost u odnosu na ostale da su pustili vozače da se sami izbore na stazi i zbog toga nisu u opasnosti u borbi za titulu najboljeg konstruktora. Zato možete da razumete Luisa, on se bori sa Nikom, i ako ga pusti da odradi svoju najbržu strategiju, stavlja veći pritisak na sebe. Zato je potpuno razumljivo s njegovog stanovišta reći: ne, hvala'', istakao je Horner.

Horner je takođe dodao da je potpuno nerazumljivo što je Mercedes odjednom odlučio da nametne timske naredbe. ''Tokom cele godine puštaju vozače da se bore, tako da je zaista čudno da kada dođu u takvu situaciju sada, da forsiraju jednog'', naglasio je Horner.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites

Niko ko riba kuka na sve strane. Čudi me da tata Keke nije intervenisao kod tata Hamiltona. Očigledno je da nemačka štala favorizuje naturalizovanog nemca. Vidi se po odlukama iz boksova, po malerima koji saleću Hamiltona itd itd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...