Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Najčudniji saobraćajni propisi :) / Zanimljivi saobraćajni propisi po svetu

Recommended Posts

Švajcarska: kazna od 192.825 evra za prebrzu vožnju

 

Range Rover zeleni.jpg

 

U Švajcarskoj je milionerka osuđena na kaznu od 192.825 evra, jer je preduzetnica sa svojim Range Roverom vozila 93 km/h kroz jedno švajcarsko selo.

Kako je izvestilo nekoliko švajcarskih medija, žena sa procenjenom neto vrednošću imovine od dvanaest miliona evra je snimljena dok je jurila kroz selo Wollerau. Brzinomer njenog Range Rovera je u to vreme pokazivao 43 km/h više od ograničenja. Budući da se kazne u Švajcarskoj obračunavaju na bazi vaših prihoda ili imovine, ovo kršenje ju je skupo koštalo.

Sud je na početku zatražio ukupnu kaznu veću od 370.000 evra. Žena se žalila nakon čega je kazna smanjena na nešto manje od 175.000 evra. Ova žena iz Ciriha je već dobila dve uslovne kazne za ranije prekršaje. Budući da je njen prekršaj u Wollerauu aktivirao prethodne prekršaje, žena je morala da plati ukupno 209.000 franaka, odnosno 192.825 evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

U BiH postavljen znak ''medved na putu-vozači, oprez''

 

znak medved.jpg

 

Na magistralnom putu Bihać - Bosanski Petrovac, na lokaltetu Lipa, zvanično je postavljen prvi saobraćajni znak ''medved na putu, vozači oprez'' sa siluetom mrkog medveda. Inicijativu za postavljanje ovog znaka pokrenula je Lovačka organizacija iz Bihaća.

 

Nakon sprovedene analize stručne službe JP ''Ceste FBiH'' i razmatranja zahteva za postavljanje odgovarajuće saobraćajne signalizacije, u vidu znaka upozorenja ''medved na putu'', donesena je odluka o dopuni postojeće saobraćajne signalizacije, koja se koristi na putevima u FBiH. Tako je sobraćajni znak ''medved na putu - vozači oprez!'' uvršćen na listu zvaničnih sobraćajnih znakova. ''Ovaj znak sa siluetom mrkog medveda je prvi ovakav znak u BiH i ujedno i novi saobraćajni znak koji je uvršćen u Zakon o vertikalnoj signalizaciji u BiH'', izjavio je Denis Huskić, inicijator i predsednik skupštine Lovačke organizacije, preneli su sarajevski mediji. Novi saobraćajni znak je postavljen nakon stradanja mečića na putu - jedan je stradao 2019., a drugi ove godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li znate šta znači novi saobraćajni znak u Štutgartu?

 

znak stutgart.jpg

 

Verovatno nije teško pogoditi, zabranu preticanja biciklista i motociklista. Zanimljivije je, međutim, da se saobraćajnice menjaju i da se sve više prostora posvećuje biciklistima. Znak je postavljen u nemačkom gradu Štutgartu na ulicama Böblinger Straße/Kaltentaler. Širina saobraćajne trake varira, zbog čega vozila ne mogu da drže minimalno bočno rastojanje od biciklista od 1.5 metara. Biciklističke i automobilske staze su na ovoj odvojene isprekidanom linijom, što ipak ne omogućava slobodan prolaz automobila jer je nemoguće ostvariti minimalno 1.5 metara bočnog rastojanja (pri preticanju), koliko je propisano zakonom. Kazna za nepridržavanje propisa je 70 evra.

To u praksi znači da će na ulici vozači motornih vozila morati da se voze iza biciklista.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li znate šta predstavlja ovaj znak?

 

222129-znak.jpg

 

Ovaj znak je ugrožena vrsta, polako nestaje s puteva, a njegovo značenje je vrlo jednostavno: upozorenje na crne tačke u saobraćaju, odnosno opasna mesta na putevima. Još 1955. godine britansko Ministarstvo saobraćaja je odobrilo novu vrstu saobraćajnog znaka za korišćenje na mestima gde su nesreće bile česte i s teškim posledicama. Imao je crveni trougao sa punim crnim krugom unutar njega, a ispod ploče sa objašnjenjem na kojoj je pisalo Accident Black Spot.

 

znak 02.jpg

 

Zatim se znak proširio u celm svetu, ali je njegova popularanost s vremenom pala na istorijsko niske nivoe. Saobraćajni stratezi ga smatraju nepotrebnim uz ostale znakove upozorenja i danas je, navodno, ostao na samo jednom mestu u Velikoj Britaniji. Prema svedočanstvima vozača, ove znakove danas ćete pronaći samo još u Hong Kongu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Britanci menjaju saobraćajni znak jer ga je pregazilo vreme

 

znak voza 02.jpg

 

Britanci vole svoju parnu lokomotivu u saobraćajnom znaku, trouglu upozorenja, koji vozača obaveštava da se približavaju pružnom prelazu na putu bez branika ili polubranika. Podseća ih na industrijsku revoluciju i pionirsku ulogu u razvoju železnice. Međutim, taj sentiment je vezan uz starije građane, a mladi vozači su navodno zbunjeni jer, čini se, ne znaju šta reprezentuje čudno prevozno sredstvo iz kojeg se dimi. U Velikoj Britaniji čak pominju i dve nesreće koje su se dogodile zbog toga što vozači nisu prepoznali znak, i posebno isitču veliki broj mladih vozača koji rade u dostavnim službama.

 

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji je pokazalo da su neki ispitanici znak povezivali sa parnim vozom, verovatno turističkom atrakcijom, dok su drugi pretpostavljali da će voz voziti sporo. Zbog toga parnu lokomotivu menja jureći moderni voz:

 

znak voza 01.jpg

 

Sada su se, međutim, javile neka udruženja i stručnjaci koji kažu da je parna lokomotiva nastala u skladu sa Bečkom konvencijom, i da je reč o univerzalnom znaku koji prepoznaju svi vozači, domaći i inostrani, i da je novi znak greška jer nije preterano jasan.

Čini se da je generacijski jaz preveliki i kada su u pitanju saobraćajni znakovi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vozač koji je u SUV vozilu prošao kroz crveno svetlo mora da plati veću kaznu

 

223931-bmw x7 2.jpg

 

Ranije prošlog meseca sud u Frankfurtu je vozaču povećao kaznu za prolazak kroz crveno svetlo. Vlasnik vozila je dobio kaznu uvećanu za 150 evra, a sud je odluku objasnio činjenicom da je vozio SUV vozilo, a ne neki manji auto.

 

Naime, sud je mišljenja da i ''manji SUV'' svojom veličinom, masom i pre svega oblikom prednjeg kraja predstavlja veći rizik za pešaka u slučaju naleta pa je zato sud sklon odluci da prekršilac treba da plati uvećanu kaznu. Osim toga, vlasniku SUV-a je izrečena kazna oduzimanja vozačke dozvole na mesec dana, navodi Index.hr. Sve u svemu može se zaključiti da je vozač SUV-a još i dobro prošao. Kako stoji u obrazloženju presude, sudija je odredio da kazna može da bude uvećana za do 75%. U prilog ovakvoj odluci ide i jedno istraživanje iz Mičigena prema kojem će naleti SUV-a na pešaka pri brzinama od minimalno 64 km/h u 100% slučajeva završiti smrtnim ishodom za pešaka. U svakom slučaju ovo ne znači da je bolje proći kroz crveno svetlo u Golfu, već samo da u tom slučaju pešak ima nešto više šansi za preživljavanje.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Policija vozaču zaplenila automobil jer su putnici bacili smeće uz put

 

smece kazne.jpg

 

Dve osobe koje su putovale u Volkswagen Golfu, negde u Rumuniji, odlučile su da se odmore uz put i očiste unutrašnjost svog vozila. Nažalost, njihovi planovi su uključivali i bacanje smeća uz put. Osim kamera postavljenih posebno za praćenje vozača koji bi mogli da se odluče na bacanje smeća na odmorištu, u tom trenutku je upravo prolazila policija pa su oboje ubrzo uhvaćeni na delu. Kamera je snimila da žena stavlja smeće u plastičnu kesu, a zatim ga baca u travu.

 

Policajci su videli šta se dogodilo i odmah su se zaustavili. Odlučili su da primene zakon. Uz 1.100 evra kazne policijci su zaplenili stari Volkswagen Golf. Povrh svega, i lokalna agencija za zaštitu okoline je takođe vozaču izrekla kaznu. Tela Evropske unije (EU) i nacionalni regulatorni subjekti iz država članica su usvojili oštre kazne za one koji ne poštuju pravila kada je u pitanju odlaganje smeća. Lokalni zvaničnici su objasnili da je ovaj VW Golf četvrti automobil oduzet vlasnicima koji su bacali smeće i koji su uhvaćeni na delu. Vozač za sada ne može da vrati svoj automobil, a moraće tužbom sa dokaže da nije prekršio zakon, ali tek nakon što se podmire kazne.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trudnica kažnjena zato što je bila sama u kolima, a ona tvrdi da ih je bilo dvoje

 

trudnica.jpg

 

Jedna trudnica je dovela u pitanje pravilo o ograničenju koje važi na pojedinim trasama auto-puta u Sjedinjenim Državama po kome se zahteva najmanje dva putnika u automobilu. Tvrdi da ih je u automobilu bilo dvoje, jer je trudna. Kada neka odluka na kraju proizvodi ishod, uglavnom negativan, koji se nije očekivao, u ekonomiji se naziva zakon neželjenih posledica. To se dogodilo Brendi Botone iz teksaškog grada Plejno, majci koja je trenutno u 34. nedelji trudnoće, a koja smatra da po novom američkom federalnom zakonu koji fetus tretira kao živo biće, ona nije bila sama u kolima.

 

Naime, Brenda je krenula po sina u školu, ali pošto je kasnila, odlučila je da se uključi na deonicu puta na kojoj važi propis da u vozilo moraju biti najmanje dva putnika. Kada se isključivala sa ove deonice, na kontrolnom punktu ju je zaustavila policija. Brenda je novinaru ispričala kako je tekao razgovor sa policajcima.

''Policajac je zavirio i pitao: Ima li još nekoga u kolima?''.

''Rekla sam, Pa, da''. ''Pitao je: 'Gde?''.

''Pokazala sam na stomak i rekla: Moja devojčica je ovde. Ona je osoba''.

''Rekao je: O, ne. Mora da su dve osobe van tela''.

''Jedan od policajaca mi je odbrusio kada sam spomenula da je ovo živo dete, jer je Vrhovni sud poništio presudu Roe protiv Vejda. Tako da ne znam zašto to ne vidite'', rekla sam.

''Samo je mahnuo kolegi policajcu koji mi je uručio kaznu i rekao: Ako se budete žalili, najverovatnije će žalba bila odbačena''.

 

Brenda je besna zašto je kažnjena sa 215 dolara (211 evra) jer smatra da nije prekršila zakon i da su u automobilu bile njih dve, ona i njena ćerka u stomaku. Smatra da kazna mora biti poništena jer je po novom zakonu plod živo biće. Nadležni iz šerifove kancelarije okruga Dalas odbili su da komentarišu ovaj slučaj i argumente Brende Botone o trudnoći. Ona pak, insistira na tome da država mora da uvaži njenu žalbu. Ako se fetus smatra živim bićem pre rođenja, zašto se onda ne računa kao drugi putnik?

 

Ejmi O'Donel, portparolka Teksaškog saveza za život, grupe koja se bori protiv abortusa, objašnjava da mada kriviči zakon Teksasa priznaje nerođeno dete kao osobu, zakon o saobraćaju Teksasa ne precizira isto. ''Dete koje živi u majčinoj utrobi ne zauzima dodatno mesto. A pošto je samo jedan putnik zauzeo sedište, automobil nije ispunjavao kriterijume potrebne za vožnju tom deonicom'', smatra O'Donelova. Brendi Boton je zakazano suđenje za 20. jul, na kome će, kako tvrdi, insistirati na tome da je neopravdano kažnjena i zahtevati da joj se kazna poništi.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Florida: Kazna ako se muzika iz automobila čuje na 7.5 metara udaljenosti

 

vw gti gepek.jpg

 

Bučna muzika ne oduševljava većinu ljudi, pogotovo kada zaigrani melos nije njihov izbor.

Puštanje bučne muzike je kažnjivo u nekim državama, a najnoviji zakon koji definiše jačinu je onaj sa Floride. Lokalni mediji izveštavaju da je novi državni zakon stupio na snagu 1. jula kao i da propisuje da je puštanje glasne muzike u automobilu nezakonito ako se muzika čuje sa udaljenosti od 7.5 metara od vozila. Mnoge je to alarmiralo jer tvrde da je zakon nedorečen. Ipak, za sada promene nema. Druge američke države takođe imaju zakone o buci. Kalifornija ima Zakon o buci iz 1973. a Masačusets kažnjivim propisuje zvuk u saobraćaju jači od 10 dB.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vozač Aventadora uhapšen zbog prebrze vožnje: Policija zaplenila auto

 

lambo zaplena.jpg

 

Regionalna policija Yorka je podelila ovaj incident na Twitter-u. York je regija smeštena u Kanadi severno od Toronta gde se policija očigledno ne šali kada je u pitanju prebrza vožnja. I ovde je zaista reč o prebrzoj vožnji - 170 km/h u zoni s dozvoljenom brzinom od 60 km/h. Vozač je uhapšen, i iako objava ne pominje zatvor ili novčanu kaznu, poznato je da je vozač dobio 30-dnevnu suspenziju vozačke dozvole, a Aventador je zaplenjen.

 

Međutim, on će biti vraćen vlasniku nakon 15 dana. U ovom slučaju, to nije trajna zaplena kao Corvette Z06 koju je nedavno zaplenio šerif na Floridi. Sudeći prema nedavnim komentarima, 30-dnevna suspenzija i 15-dnevna zaplena automobila se mnogim ljudima čini kao blaga kazna. Nekoliko komentatora je predložilo dužu suspenziju vozačke dozvole uz trajno oduzimanje Aventadora ili čak njegovo potpuno uništenje. Sa V12 motorom koji razvija oko 700KS, automobil je sigurno sposoban da razvije brzinu od 170 km/h za samo nekoliko sekundi, ali i mnogo više od toga. Barem je vozač stao policiji bez potere.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Žena dobila kaznu za parkiranje u iznosu od oko 6.6 miliona evra

 

Kazna

 

Žena iz Grčke je dobila verovatno najskuplju kaznu za parkiranje u istoriji. O neobičnom događaju na ostrvu Rodosu su pre nekoliko dana pisale grčke lokalne novine Rodiaki. Žena je kaznu dobila tokom juna, a kada je otvorila kovertu skoro je pala u nesvest. Na njoj je naime pisalo da je dužna da plati više od 6 miliona evra za nepropisno parkiranje vozila.

 

Tačan iznos na uplatnici je bio 6.648.444 evra. Prema izveštaju iz novina, žena je prvo pomislila da se radi o kazni od 6.648 evra što je takođe bio ogroman šok. Kad je bolje pogledala, shvatila je da ono u nastavku nisu centi već evri i zaključila da je to neverovatna greška. Dan nakon što je dobila kaznu posetila je lokalnu upravu u gradu Rodosu, koja je i izdala kaznu. Pokazala je kaznu službeniku na blagajni i rekla da joj kreditna kartica ne pokriva toliki iznos i da bi radije platila u gotovini. To je bila šala s obzirom na to da je na kazni pisalo da se gotovinom mogu plaćati samo iznosi do maksimalno 100 evra. Blagajnik nije mogao da veruje šta vidi te je odmah umirio ženu i rekao da je to sigurno nekakva velika greška. Nakon dodatnih provera žena na kraju nije morala da plati ni jedan evro. Nije jasno kako je ova drakonska kazna uopšte napisana, pretpostavlja se da je u pitanju nemar ili greška.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Moldaviji vozači pod uticajem alkohola moraju da rade u mrtvačnici

 

158306-voznja.jpg

 

Istočnoevropska zemlja našla je prilično radikalan, ali i efikasan način da smanji broj vozača koji voze pod uticajem alkohola. U Moldaviji veliki broj vozača vozi u pijanom stanju, ali nova mera smanjila je broj osoba koje ponavljaju isti prekršaj.

 

Vozači u Moldaviji kojima je oduzeta dozvolja zbog vožnje pod uticajem alkohola, mogu da je dobiju nazad ako pre svega uplate oko 200 evra (prosečna plata je oko 270 evra), i na taj način kupe ulaznicu u poseban korektivni program. Njihov glavni zadatak je da u bolnicama pomažu medicinskom osoblju prilikom pružanja pomoći žrtvama saobraćajnih nesreća, a kada tu pomoć nije potrebna, što je vrlo često, prosleđuju ih na drugo odeljenje. Radi se o mrtvačnici, a moraju da rade sve poslove koji se tamo inače rade (asistencija u autopsijama, pranje leševa, itd…). Program je počeo u glavnom gradu Kišinjevu 2019. godine sa šestoro vozača koji su kažnjeni zbog vožnje pod uticajem alkohola. Jedan je odustao nekoliko minuta nakon što je počeo da radi u mrtvačnici, a drugi je izjavio: ''Ovo mi je najteža pouka u životu. Gotovo je sa alkoholom, nikada više neću piti, niti jednu kap. Ne želim da se vratim ovde''. To nije sve. Kada završe sa ovim programom, ovi nesretnici moraju da ponovo polože vozački ispit. Za sada ovaj program u Moldaviji donosi odlične rezultate. Za tri godine prošlo ga je čak 600 vozača, a zabeležen je samo jedan slučaj ponavljanja istog prekršaja.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Velika Britanija: Vozačima koji ne uključuju klimu preti kazna do 6.000 evra

 

vauxhall-corsa 01.jpg

 

Klima uređaj je uobičajena stavka u gotovo svim automobilima ovih dana, ali ima puno starijih automobila na putevima, koji nemaju klimu. Sa temperaturama koje se približavaju 40°C u Velikoj Britaniji, čak ni spušteni prozor verovatno neće biti od velike koristi ku pokušaju da se vozači rashlade. Vlasti u Velikoj Britaniji podsećaju vozače na Pravilo 237 Zakona o saobraćaju koje nalaže da vozilo mora biti dobro klimatizovano i provetreno da bi izbegli pospanost tokom vožnje. Pozivaju vozače da upamte da vožnja tokom vrlo visokih temperatura znatno otežava upravljanje vozilom pa bi mogli izazvati i nesreću, pa za nepoštovanje pravila o klimatizovanju vozila preti i kazna do 5.000 funti.

 

''Iako mnogi ljudi nisu svesni ovih pravila o saobraćaju, važno je poznavati zakone, ne samo da biste izbegli novčanu kaznu, nego i da bi svi bili sigurni tokom vožnje'', poručili su iz autokuće Zuto car finance. Velika Britanija je ovog leta prvi put zabeležila temperaturu iznad 40 stepeni Celzijusa. Živa je privremeno pokazivala 40.2 stepeni Celzijusa na aerodromu Hitrou, saopštila je meteorološka agencija zemlje. Londonski aerodrom je bio primoran da obustavi letove nakon što se deo piste jednostavno otopio. Stotine polazaka vozova su otkazani, a ljudi su upozoreni da izbegavaju javni prevoz, da ostanu hidrirani i da se rashlađuju koliko god mogu. Međutim, ekstremne temperature su posebno šokantne za Ujedinjeno Kraljevstvo, gde ni ljudi ni infrastruktura nisu spremni za takvu vrućinu. Smatra se da samo oko 5% britanskih domova ima klimu. Naučnici kažu da su toplotni talasi postali češći, intenzivniji i dugotrajniji, što je ovog leta postalo posebno vidljivo. S obzirom na ''veliki porast požara širom glavnog grada'', gradonačelnik Londona Sadik Kan je zamolio stanovnike i posetioce i da budu oprezniji sa roštiljem, opušcima i drugim otpadom, dok se vatrogasci bore sa požarima.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Britanac položio vozački ispit, a nakon pola sata ga zaustavila policija i naplatila kaznu

 

kazna uk 01.jpg

 

Samo pola sata nakon što je položio vozački ispit, neimenovanog vozača u Velikoj Britaniji je zaustavila policija i napisala mu kaznu.

Kako navodi britanska policija, prilikom zaustavljanja vozač je ponosno, sa smeškom na licu pokazao vozačku dozvolu, ali smešak s lica brzo je nestao kada je dobio kaznu od 465 evra. Naime, njegov automobil nije imao važeće osiguranje. Uz navedenu novčanu kaznu, vozač je dobio i šest negativnih bodova.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Finskoj nisu retke kazne veće od 50.000 evra, a jedan Švajcarac platio rekordan iznos zbog vožnje od 290 km/h

 

Mercedes SLS Roadster 0.jpg

 

Saobraćajne kazne nas pogađaju različitom magnitudom, zavisno o primanjima i imovini. U nekim državama u Evropi situacija je ipak drugačija jer se prate prihodi, odnosno imovinski cenzus, a prema tome će se odrediti i kazne za prekršaje u saobraćaju. Upravo zato da oni s najviše novca nisu najbahatiji na putevima, odnosno da i oni primereno osete snagu sile zakona. Najveća kazna za jedan saobraćaj prekršaj je izdata 2010. godine u Švajcarskoj. Jedan vozač na autoputu je u Mercedesu SLS vozio čak 290 km/h. Policija ga je uhvatila i to ga je koštalo 650.000 evra. Finska je takođe jedna od zemalja u kojima se kazne određuju po imovinskom cenzusu, odnosno prema prihodima. U toj državi je izdato mnogo kazni većih od 50.000 evra. Ko ima više, a odluči da bude prebrz, taj će i platiti. Švedska, Danska, Nemačka, Austrija i Francuska takođe imaju obračun saobraćajnih kazni prema prihodima.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nemačka policija nije imala razumevanje za ove Ford Mustange

 

ford ukras.jpg

 

Policija iz nemačkog Kajzersaulterna je objavila zanimljivu vest. Naime, tamošnja patrola je zaustavila dva Ford Mustanga sa prazničnim ukrasima na prednjim maskama, koji su uključivali i osvetljenje.

Dok je jedan od imao prednji branik sa svetlećim božićnim vencem, drugi je prednji deo automobila ukrasio nizom svetala i velikom crvenom mašnom - kaže se u policijskom izveštaju. Ono što na prvi pogled deluje simpatično nije u skladu sa nemačkim Pravilnikom o tehničkim uslovima vozila na putevima. Policija je samo zaključila da vozače čeka prikladna kazna.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Austrija oštra prema prekršiocima saobraćaja: Država oduzima vozila i prodaje?!

 

bes volan.jpg

 

U mnogim evropskim državama raste broj nesreća i stradalih u saobraćaju. Neke od njih planiraju i drastične mere, a sve se uglavnom svodi na još restriktivnije zakone. Austrija planira oštrije mere protiv teških prestupnika. Uz ostale kazne, vozači će ostati i bez svojih automobila. 

 

Austrijska ministarska saobraćaja Leonore Gewessler (Zeleni) želi da im oduzme vozačku dozvolu, ali i vozilo ako drastično prekorače brzinu. Izmena zakona bi trebalo da omogući oduzimanje automobila na licu mesta. Ako se ograničenje prekorači za više od 60 km/h na lokalnim saobraćajnicama ili više od 70 km/h na magistralama ili autoputevima, vozilo će biti oduzeto na dve nedelje. U slučaju ponovljenih prekršaja, vozilo se prodaje na aukciji, pri čemu 70% prihoda ide u fond za bezbednost na putevima, a 30% lokalnim vlastima. Ako se ograničenje prekorači za više od 80 km/h na lokalnim putevima, takav postupak može da se pokrene odmah. Po trenutnoj statistici ova nova odredba bi bila primenjiva na oko 400 do 450 slučajeva godišnje. Novi zakon će verovatno stupiti na snagu sredinom sledeće godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vožnja u debelom kaputu: U Španiji možete da zaradite ozbiljnu kaznu

 

211139-jakna 01.jpg

 

Vožnja sa debelim zimskim kaputom može dovesti do kazne od 200 evra u Španiji. Španska policija konstantno upozorava vozače da ne voze u zimskom kaputu. Mada nošenje jakne nije izričito zabranjeno saobraćajnim zakonom, kazne su legalizovane jer jakna utiče na slobodu kretanja. Španski zakon kaže da morate da nosite odeću koja dozvoljava slobodu kretanja i garantuje vašu bezbednost. Policija je najavila da će vozači biti kažnjeni ako smatraju da to nije slučaj.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Italiji će nakon najtežih nesreća krivcima trajno oduzimati vozačke dozvole?

 

sudar 89.jpg

 

Zamenik italijanskog premijera i ministar saobraćaja Matteo Salvini planira da revidira propise o drumskom saobraćaju i želi strože kazne za alkohol i vožnju pod uticajem droga nakon što su se poslednjih dana u zemlji ponovili teški slučajevi nesreća s poginulim mladim osobama.

 

''Za najteže slučajeve treba razmotriti doživotnu suspenziju vozačke dozvole. Ako neko svesno vozi pod uticajem droga ili u pijanom stanju, izazivajući nesreće, smrti i povrede, nije dovoljno oduzeti mu dozvolu na godinu ili dve. U takvim slučajevima može se i treba razmotriti doživotna suspenzija vozačke dozvole'', rekao je Salvini. U Italiji se takođe planira revizija kazni. Veće kazne bi trebalo da plaćaju oni sa višim primanjima, plan je Ministarstva saobraćaja. U prvoj polovini 2022. broj nesreća u Italiji naglo je porastao. Od januara do kraja juna 2022. godine prijavljeno je 81.437 saobraćajnih nesreća, što je povećanje od 24.7% u odnosu na isti period 2021. godine. U nesrećama je živote izgubilo 1.450 osoba, što odgovara rastu od 15% u odnosu na prvu polovinu 2021. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Još jedna država planira da oduzima automobile teškim saobraćajnim prekršiocima

 

bes volan.jpg

 

Načelnik norveške policije želi da postupi kao susedni Danci i da oduzima automobil svakom Norvežaninu koji čini teške prekršaje u saobraćaju. Gledamo u dansko zakonodavstvo, rekao je šef policije za hitne slučajeve Knut Smedsrud, nakon što je nekoliko vozača izgubilo vozačke dozvole nakon prebrze vožnje.

 

Podsetimo, u Danskoj je pre dve godine parlament pooštrio kazne, a policija je tada dobila priliku da zapleni i proda na aukciji vozila koja su, između ostalog, oduzeta i zbog prebrze vožnje. Dansko ministarstvo pravosuđa je u martu saopštilo da je za dve godine otkako je usvojeno pooštravanje zakona zaplenjeno skoro 2.000 vozila.

Ovo su kriterijumi za oduzimanje vozila u danskom zakonu:

kada brzina pređe 200 km/h, kada je brzina najmanje 100 km/h i pritom najmanje dvostruko veća od dozvoljene brzine, vožnja u pijanom stanju sa više od 2 promila, ubistvo iz nehata pod izrazito otežavajućim okolnostima, kada vozač pokazuje posebno bezobzirno ponašanje, kada vozač namerno izazove opasnost za nečiji život ili zdravlje i kad vozač izazove znatne povrede drugim učesnicima u saobraćaju pod posebno teškim okolnostima. Norvežani su, čini se, sledeći...

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li znate koja je funkcija zelene linije na putu - između dve bele?

 

zelena linija.jpg

 

Evropski saobraćajni propisi su slični, ali ima razlika, koje vas mogu iznenaditi. Naime, neke države tradicionalno imaju svoje saobraćajne znakove i signalizaciju i ne planiraju da ih se odreknu. Na primer, Holandija.

Tamo ćete pronaći zanimljivo rešenje na putevima - zelenu liniju između dve pune ili isprekidane linije. Koja je funkcija zelene linije? Jednostavno, ona označava ograničenje brzine od 100 km/h. Ako je smeštena između dve pune bele linije, preticanje je zabranjeno, a ako je između dve isprekidane linije, preticanje je moguće, naravno, ako se steknu uslovi za to.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...