Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Najčudniji saobraćajni propisi :) / Zanimljivi saobraćajni propisi po svetu

Recommended Posts

Zakoni,%20foto%201.jpg

 

Čudnih pravila i saobraćajnih zakona ima u svim zemljama. Neki su, jednostavno, zastareli, neki su doneti zbog konkretnog događaja, a neki nikada nisu imali smisla. Sjedinjene Američke Države su apsolutni šampioni, ali i druge zemlje mogu bez problema da s uhvate ukoštac sa njima. Tako je na Aljasci zabranjeno voziti psa zavezanog na krovnim nosačima. Da u hladnim predelima imaju običaj da donose čudne zakone dokaz je kanadski grad Montreal, gde ne smete da blokirate automobilski prilaz. Sve bi bilo u redu osim činjenice da ćete biti kažnjeni i ako blokirate ulaz u vlastito dvorište.

 

U Kaliforniji je zabranjeno spavati na kolovozu, a nije dozvoljeno ni pucanje u životinje iz automobila. Izuzetak su kitovi! U američkoj državi Pensilvaniji kroz poljoprivredna područja tokom mraka vozač mora da zaustavi vozilo, ispali signalnu raketu i čeka 10 minuta da se stoka skloni sa puta, a čitav postupak se mora ponavljati svakih 1.6 kilometara. Vezanih očiju ne smete da vozite u Alabami, ali je dozvoljeno da vozite u suprotnom smeru jednosmernom ulicom ukoliko imate prikačenu lanternu. Zastareli zakon koji se ni ne poštuje, ali i dalje važi. Za prekoračenje brzine u gradu od 11 kilometara na sat vozač ide u zatvor na tri dana.

 

Pre nego što uključe motor automobila, Danci obavezno treba da pogledaju ispod automobila. Iako je čudno, razlog može da bude razumljiv. Moglo bi da se desi da se ispod vozila nalazi dete koje se igra žmurke. U Luksemburgu svi automobili moraju da imaju brisače. Čak i oni terenska vozila koja nemaju vetrobransko staklo, poput bagija. Francuzi u automobilu moraju da imaju alkotester, jednokratni i višekratni, a izuzetak su vozila koja imaju ugrađenu blokadu za vozače u alkoholisanom stanju. Ostanete li u Nemačkoj bez goriva u rezervoaru sledi ''sočna'' kazna. Zabranjeno je voditi životinje na povocu dok sedite u automobilu, a osim za pse pravilo važi i za konje, krave i druge životinje.

 

Nedeljom u Švajcarskoj ne sme da se pere četvorotočkaš. Iako zvuči čudno, Švajcarcima je veoma važan nedeljni mir, pa su tim danom zabranjene mnoge bučne aktivnosti. Estonci uvek u kolima moraju da imaju klinove za podmetanje ispod točkova. I to obavezno drvene! Na Kipru zabranjeno je jesti i piti dok se vozi. Ne sme ni voda da se pije. Kako biste se osvežili, morate stati sa strane i ugasiti motor. Bizaran zakon je jedan singapurski po kom se vozilom ne sme prići na manje od 50 metara od pešaka koji pokušava da pređe ulicu na pešačkom. Apsolutno neizvodljivo, ali je zakon i dalje u upotrebi. U Japanu ako poprskate pešaka na trotoaru dok jurite pored njega u svom automobilu bićete kažnjeni sa oko 50 evra. U Australiji je strogo zabranjeno ostavljati ključeve u vozilu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Edited by neshaoct
update naslova

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Ch valjda bese i kad se parkiras na parkingu ne smes da okrenes auspuh prema zgradi? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da.

U nekim zgradama deo kućnog reda je i zabrana da se noću tuširaš.

Edited by totti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa valjda je to gde god da se nalazimo normalno,neki kucni red postoji,ali posto se kod nas to ne postuje,to je vec neka druga stvar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni jedan konkretan primjer nece nikad biti jasan, a to je u Bosni onaj pravac kod Kupresa, ravna cesta dokle pogled seze, okolo livade i ogranicenje 60. Jedini logican razlog je naplacivanje kazni haha

Jedan americki zakon koji je mozda cudan s europskog stajalista, a to je da smijes skrenuti desno na krizanju iako ti gori crveno dok god ne oduzimas prednost autima koji imaju zeleno, znaci kao da uvijek imas uvjetno za desno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni je najcudniji propis o OBAVEZNOM vezivanju sigurnosnog pojasa za vozaca a da to nije obaveza za putnike u autobusima!? Po meni je to cak i krsenje ljudskih prava jer je vozac prisiljen da "stiti sebe od sebe" ali je zato kao putnik u autobusu nezasticen. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iskreno nisam siguran sta je tako cudno da se kaznjava prskanje pesaka pored kolovoza kao sto je u Japanu? Pogotovo jer znam nekoliko "ljudi" koji praktiuju to namerno da rade jer im smesno... :turned: Npr ja ako sam u mogucnosti da izbegnem baru, to ucinim ili barem usporim da ne okupam skroz...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Negde sam video i da kad ides u rikverc da ne smes ici brze od 40 km/h...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iskreno nisam siguran sta je tako cudno da se kaznjava prskanje pesaka pored kolovoza kao sto je u Japanu? Pogotovo jer znam nekoliko "ljudi" koji praktiuju to namerno da rade jer im smesno... :turned: Npr ja ako sam u mogucnosti da izbegnem baru, to ucinim ili barem usporim da ne okupam skroz...

Pre jedno 2 nedelje, bila neka kisa u smederevu nenormalna, zavrsim posao i covek sa kojim radim me vozi kuci, stala kisa on otvorio prozor sa svoje strane, prolazimo delom puta koji je skroz pod vodom, vidimo zenu i vicem mu da uspori da je ne isprska, on usporava, auto koji nam dolazi u susret nas prska sve ... i nas u kolima kroz prozor i nju preko auta na trotoaru :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inace sam vec pisao tu na forumu ako se ja dobro secam, ali imao sam scenu da slucajno okupam dve devojke u NS, nesto sam zurio i vatam krivinu u raskrsnici onako pod punim gasom  i ja uopste nisam ocekivao da je ulegao kolovoz, vodu sam digao sigurno preko 2m a devojke stajale na semaforu :turned: To mi onako krivo, da nisam zurio i da je bilo mesta u autu, vratio bi se nazad i ponudio prevoz. I usput prihvatio samar :laughing:

Share this post


Link to post
Share on other sites

U nekim evropskim državama auto ne sme biti prljav, ne smete voziti po makadamu...

 

pranje automobila 01.jpg

 

Jedna od najvećih frustracija prilikom odlaska u inostranstvo je kad u retrovizoru vidite auto sa rotacijom. Kad stanete sa strane znate šta sledi - uvek je to prilično visoka kazna u evrima koje ste mislili potrošiti na neki restoran, kupovinu ili šta god...svakako ne na kaznu. Saobraćajne znakove znamo protumačiti jer npr. ako na okrugloj tabli sa crvenim rubom piše 80 sigurno to nećemo protumačiti kao ''vozi brže od 80 km/h''. Ali, u mnogim evropskim državama na snazi su pravila koja baš i nisu uobičajena, kao npr.:

 

- Albanija

Tolerancija na upotrebu alkohola u vožnji je 0.01, što je gotovo isto kao da i nema tolerancije. Faktički, par gutljaja piva i eto vas preko 0.01.

 

- Belorusija, Bugarska, Rusija, Rumunija

Vozite li prljav automobil on se smatra tehnički neispravnim i sledi kazna.

 

- Bugarska

U jednosmernim ulicama možete parkirati samo na levoj strani.

 

- Francuska

Ne smete imati slušalice na ušima bez obzira šta slušate - dakle, ne smete imati slušalice bluetooth-a, za muziku, od mobilnog...

Ako vam blicaju vozači iz suprotnog smera to nije znak njihove dobre volje i neće vas pustiti, već vam amblenduju zbog toga što oni žele proći prvi. Dopuštena količina alkohola je 0.02. Usput, u automobilima morate imati i tester za alkohol koji možete kupiti na svakoj pumpi.

 

- Grčka

Zabranjena je vožnja sa upaljenom cigaretom.

 

- Island

Nema vožnje po makadamu osim ako se na njemu ne nalazi obeleženo parkiralište.

 

- Kipar

Zabranjena je upotreba sirene u rezidencijalnim četvrtima i u blizini bolnica. Vozačima je zabranjeno jesti u automobilima. Takođe, korišćenje ruku da biste izrazili negodovanje je nedozvoljeno - to uključuje srednji prst, preteće mahanje i ostatak našeg bogatog repertoara neverbalnih uvreda i pretnji. Seti li se neko da istu zakonsku odredbu uvede u Srbiji, saobraćaj više nikada neće biti isti...

 

- Makedonija

Putnik na prednjem sedištu (suvozač) takođe mora biti trezan.

 

- Nemačka

Vozite li sporo na Autobahnu sledi kaznu. Pretite li rukama drugim vozačima kazna je 500 evra. Dok čekate na pružnom prelazu morate ugasiti motor. Ostanete li bez goriva na Autobahnu sledi kazna.

 

- Portugalija

Ne smete imati kanister sa benzinom u autu.

 

- Rusija

Zabranjeno je pokupiti autostopere.

 

- Slovenija

Kad idete u rikverc obavezno morate uključiti sva četiri žmigavca.

 

- Španija

Ako nosite naočare za vožnju, u automobilu morate imati zamenski (rezervni) par - isto će vam tražiti u Švajcarskoj i Portugaliji.

 

- Švajcarska

Nema pranja automobila nedeljom. Dakle, u Ženevi, Bernu, Cirihu...morate naći neki drugi hobi nedeljom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sve države sveta imaju otprilike iste saobraćajne propise kojima npr. zabranjuju prolazak kroz crveno svetlo, uvode ograničenja brzine, zabranjuju da se vozi pod dejstvom alkohola i sl...

Ali, postoje određena pravila koja su lokalna, čudna, ponekada i smešna. Pogledajte neka od njih:

 

1. Australija - zabrana prevoza preko 50 kilograma krompira

 

pravila01.jpg

 

''Marketing Act of Potatoes'' je usvojen u Australiji 1946. godine. Do danas nije ukinut. Po tom zakonu, svi vozači koji nisu deo ''Potato Marketing Corporation'' ili njihovi agenti, ne smeju prevoziti više od 50 kilograma krompira u svom autu. Policajci nisu dužni da izmere krompir kako bi pisali kaznu, već je dovoljna odokativna metoda. Tokom druge polovine 40-tih su pisane kazne za ovaj prekršaj, ali se niko ne seća da je neko u iole skorije vreme dobio ovu kaznu.

 

2. Bahrein: za svaki prekršaj se može otići u zatvor

 

pravila02.jpg

 

Po propisima u Bahreinu, ako npr. prođete kroz crveno svetlo kazna je 6 meseci u zatvoru i 500 dinara (oko 1.125 evra), ili bilo koja od te dve kazne. Dakle, može se dobiti jedna od njih, a mogu i obe.

Ako ste prošli kroz crveno i došlo je do saobraćajne nesreće zbog toga, kazna je do 1 godine zatvora i 3.000 dinara (6.745 evra).

 

3. Kina - lutrijom do vožnje

 

pravila03.jpg

 

Zbog prevelikog zagađenja vazduha u Pekingu, lokalne vlasti su ograničile koliko novih vozila može da se registruje svake godine. Tako su za prošlu 2019. godinu odredili 60.000 električnih vozila, i 40.000 onih sa SUS motorom. Dakle, za vožnju u Pekingu nije dovoljno da imate vozačku dozvolu, nego se u svojevrsnoj lutriji stiče pravo da se kupi auto i registruje. Mnogo je više onih koji bi hteli to pravo, tako da su šanse obično negde 1 prema 500.

 

4. Kipar - jedite pre nego sednete u auto

 

pravila04.jpg

 

Kiparske vlasti zabranjuju svojim vozačima da piju bilo šta tokom vožnje, čak i flaširanu vodu. Ista zabrana postoji i kad je u pitanju hrana u automobilu jer se smatra da vozači treba uvek da drže obe ruke na volanu.

 

5. Francuska - vozači moraju imati svoju patronu/uložak za alkotest

 

pravila05.jpg

 

Od 2013. godine vozači u Francuskoj su obavezni da imaju kod sebe nov, nekorišćen uložak za alkotest. Oni koji to nemaju, a zaustavi ih policija i želi da im uradi test na alkohol, trebali su da dobiju kaznu od 11 evra. Ipak, iako ova obaveza jeste ušla u tekst usvojenog zakona, predviđena kazna nije...tako da policajci danas zaustave vozača, kažu da po zakonu on treba da ima uložak za alkotest, ali i kad ga nema neće mu pisati kaznu, već će koristiti svoj.

 

6. Nemačka - rezervoar ne sme ostati prazan

 

pravila06.jpg

 

Zabranjeno je ostati bez goriva na nemačkoj mreži autoputeva, bez obzira da li su u pitanju deonice sa ili bez ograničenja brzine. Vlasti smatraju da stajanje na autoputu zbog nedostatka goriva predstavlja bezbednosni rizik, pa je zato propisana kazna koja može iznositi do 70 evra.

 

7. Japan - morate biti oprezni tokom vožnje po kiši

 

pravila07.jpg

 

Japanski vozači moraju dva puta da razmisle pre nego što pređu preko neke bare. Zakon od njih traži da moraju imati ''zavesice'' iza točkova, usporiti, i/ili preduzeti sve druge radnje koje mogu biti potrebne kako ne bi isprskali pešake.

 

8. Japan - ne vozite se sa pijanim vozačem

 

pravila08.jpg

 

Ok, potpuno je uobičajeno što ni u Japanu nije dozvoljeno voziti pod uticajem alkohola. Ali, u Japanu i putnici mogu biti kažnjeni zatvorom do tri godine i novčanom kaznom od 500.000 jena (oko 4.000 evra), ako se nalaze u autu koji vozi pijan vozač. 

 

9. Španija - zabranjene slušalice

 

pravila09.jpg

 

Vožnja sa slušalicama se svuda smatra opasnom jer vozač tako ne može da čuje saobraćaj oko sebe. Ali, u Španiji je imati slušalice u uhu tokom vožnje ilegalno. Nije bitno šta ste slušali, ili ako ste ih koristili za telefonski razgovor. Jedina svrha kad je u Španiji legalno imati slušalice i učestvovati u saobraćaju je tokom učenja vožnje motora, kada se komunikacija sa instruktorom obavlja na taj način.

 

10. Južna Afrika - ostanite unutra ako se auto pokvari

 

pravila010.jpg

 

U pojedinima delovima Južne Afrike vozačima je zabranjeno da izađu iz vozila, otvaraju haubu ili rade bilo šta ako im je auto u kvaru. Smatra se da je važnije da ne izlaze, već da pozovu pomoć. Izlaskom napolje mogli bi da budu napadnuti, opljačkani, ili nešto još gore.

 

11. Rusija - tablica mora biti čista

 

pravila011.jpg

 

Ovo nije neuobičajeno pravilo, ali je na listi zato što se dugo po internetu provlačila priča da automobili u Moskvi moraju biti čisti, ili sledi kazna.

Taj mit je toliko bio raširen, da su lokalni policajci to koristili zaustavljajući ljude koji nedeljama nisu oprali auto, i uzimali mito da im ne bi pisali kaznu. Istina je da samo tablica mora biti čista, ne i ceo auto.

Ta zloupotreba urbanog mita je trajala sve dok mediji nisu jasno rekli vozačima da nema obaveze da ceo auto bude čist, i da policajci ne mogu zbog toga da im pišu kaznu....pa, da onda svakako ne treba ni da ih podmićuju za nepisanje onoga što i inače ne mogu da im napišu.

 

12. Švajcarska - zabranjeno pranje auta ispred kuće

 

pravila012.jpg

 

Švajcarska nema problem sa tim da automobili na njenim ulicama budu čisti, ali zabranjuje da se oni peru bilo gde drugde osim u perionicama. Razlog je čisto ekološki: ne žele da pranjem auta u samostalnoj režiji građani eventualno zagade podzemne vode ili kanalizacioni sistem sa prljavim šamponom, talogom ili sl. U perionicama im ili drugi ljudi peru auto, ili oni sami to rade ako su u pitanju samouslužne perionice.

 

13. Tajland - mora se nositi majica/košulja

 

pravila013.jpg

 

Bez obzira na veoma vlažnu i vruću klimu na Tajlandu, tamo je zabranjeno voziti biciklo/motor/auto bez majice. Zakon važi i za turiste koji dolaze na Tajland baš da bi ''uhvatili Sunca'', i kaže se da je takvo ponašanje ne samo zabranjeno, nego i nepristojno.

 

14. Amerika - nema tehničkih pregleda

 

pravila014.jpg

 

Ustvari, nije u celoj Americi, nego u njenim određenim državama. Svaka od njih ima pravo da sama odredi u čemu se tehnički pregled sastoji, i koliko često se mora ići na njega. Koristeći to pravo države Mičigen, Montana i Severna Dakora su odlučile da na njihovoj teritoriji uopšte nema (nikada) tehničkog pregleda.

 

15. Amerika - vožnja ljudi u tovarnom prostoru pickup-a

 

pravila015.jpg

 

Na Havajima je dozvoljeno prevoziti ljude u tovarnom prostoru pickup-a ukoliko su stariji od 12 godina i sva mesta u kabini su popunjena. U većini drugih Američkih država takvo postupanje se smatra izrazito opasnim i zabranjeno je.

 

16. Amerika - zabranjena škripa guma

 

pravila016.jpg

 

Opet nije reč o celoj Americi, već o odluci lokalnih vlasti u gradu Derbi u Kanzasu. U tom gradu sa 250.000 stanovnika zabranjeno je ''potpisivanje'' na bilo koji način, burnout, driftovanje, ili bilo koja druga aktivnost koja izaziva škripu guma. Onaj ko to uradi i policajci ga vide dobija novčanu kaznu od 500 dolara (425 evra) ili 30 dana zatvora.

 

17. Francuska - obavezna žuta svetla

 

pravila017.jpg

 

Više od pola veka sva registrovana vozila u Francuskoj su morala da imaju žute sijalice u svojim farovima. Originalno, takav zakon je usvojen 1936. godine i smatra se da je to urađeno kako bi vojnici Francuske lakše razlikovali domaća vozila od stranih, potencijalno neprijateljskih. Neki kažu da zakon nije usvojen zbog toga, već da bi se manje zaslepljivali ostali učesnici u saobraćaju. Kako god da je bilo, ova obaveza je zakonski ukinuta 1993. godine.

 

18. Japan - dva prekidača za svetla

 

pravila018.jpg

 

Na samom početku masovnije upotrebe automobila, u prvim decenijama prošlog veka, u Japanu su morala postojati dva fizički odvojena prekidača za paljenje prednjih i zadnjih svetala. Za prednje je prekidač mogao biti u kabini (obično i jeste), ali za zadnja svetla je morao biti napolju na zadnjem delu auta. Dakle, vozači u Japanu u prvim decenijama 20. veka su svaki put morali izaći iz auta kako bi upalili zadnja svetla. Razlog za ovo pravilo je bila želja države da tako vozači automatski znaju (mogu da vide/provere) da li im zadnja svetla rade, ili ne.

 

rsz_flcs_logo.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vozači koji izazovu nesreće s poginulim osobama bi mogli da dobiju doživotnu kaznu u Velikoj Britaniji

 

uk putevi.jpg

 

Vozači koji izazovu smrt prebrzom vožnjom, ilegalnim drumskim trkanjem ili korišćenjem mobilnog telefona mogli bi da se suoče s doživotnim kaznama u Velikoj Britaniji. Odluka će biti objavljena u sledećih nekoliko dana. Promene slede zbog zabrinutosti porodica i lobista, kao i nekih sudija, da maksimum od trenutnih 14 godina ne odražava težinu zločina. Pripremni model zakona javnosti će predstaviti sekretar pravosuđa Robert Buckland koji je istakao: ''Vlada želi da kazne odgovaraju počinjenom zločinu, ali često nam porodice govore da to nije slučaj s vozačima ubicama. Početkom sledeće godine ćemo izneti zakone kojima ćemo uvesti doživotne kazne za opasne vozače koji ubijaju na našim putevima i osigurati da osećaju punu snagu zakona. Ovo je samo jedan deo našeg plana za suzbijanje kriminala i vraćanje poverenja u pravosudni sistem, a ja ću izneti daljnje mere ove nedelje. U 2019. godini 174 osobe su osuđene zbog toga što su izazavale smrtne slučajeve opasnom vožnjom, a još 19 je osuđeno zbog toga što su izazvali smrtne slučajeve neopreznom vožnjom pod uticajem alkohola ili droge.''

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li znate šta znači ovaj saobraćajni znak?

 

znak 56.jpg

 

Znak prikazuje crtež satelita koji sedi iznad teškog vozila ili kamiona ispred plave pozadine. Čini se da ima i dijagonalnu crtu kroz sredinu, što je obično upozorenje za vozače da nešto ne preduzimaju. Međutim, daljnjim inspekcijama bilo je jasno da se znak u stvari koristi za upozoravanje vozača kamiona da ne slede svoje satelitske navigacije na seoske puteve. Ruralni putevi mogu da budu uski i strmi pa ne bi bili prikladni za vožnju teških kamiona. Znak pokušava da upozori vozače na moguće rizike kako ne bi posle zapeli u prolazu, a slike su odabrane kako bi se pomoglo onima koji ne razumeju engleski.

Glavni cilj je bio pomoći inostranim vozačima kamiona da izbegnu zaglavljivanje na seoskim putevima.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo jos jednog zanimljivog znaka koji sam uslikao pre par dana... Ja kapiram kao zabranjenu misionarsku pozu...

 

441f60964b9d2541bb66dba8386d5d97.jpg

 

 

Edited by neshaoct
prebacio sliku na FLCS server

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zašto je američki predsednik zabranio prodaju goriva nedeljom?

 

usa pumpe.jpg

 

Na današnji dan 1973. godine američki predsednik Ričard Nikson je zabranio prodaju goriva nedeljom. Bila je to reakcija na naftnu krizu koja je počela dva meseca ranije, a dugoročno mnogo efikasnija mera bila je uvođenje ograničenja brzine na 55 mph (88.5 km/h). Zabrana prodaje goriva nedeljom bila je najprimetniji odgovor na veliku naftnu krizu koja je započela te 1973. godine, kad su arapske zemlje povećale cene i smanjile proizvodnju u znak protesta zbog zapadnjačke podrške Izraelu u Jomkipurskom ratu.

 

Cena je učetvorostručena, a restrikcija ostala na snazi sve do marta sledeće godine. Zabrana je bila deo mnogo šire strategije, čiji je cilj bilo postizanje energetske nezavisnosti SAD do 1980. Mnogo su se dugoročnijima pokazale druge istovremeno prihvaćene mere administracije predsednika Ričarda Niksona. Opšte ograničenje maksimalne brzine na 55 milja na sat održalo se sve do 1995, kada je odluka o ograničenju brzine prešla u nadležnost saveznih država. Još jedna mera, dozvola za skretanje udesno čak i ako je na semaforu crveno svetlo, koja je takođe značajno doprinela štednji goriva, zadržana je do danas.

 

preuzeto sa - b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

Turkmenistan ima luđeg predsednika: Sva vozila moraju biti skroz bela!

 

beli automobili.jpg
 

Turkmenistan je jedna od država nastalih raspadom velikog Sovjetskog Saveza. Smeštena je u centralnoj Aziji gde se graniči s Iranom, Kazahstanom, Uzbekistanom i Avganistanom. Jednim svojim delom izlazi na Kaspijsko more. Površina koja pripada ovoj azijskoj zemlji nije tako malo, ali se 90% iste odnosi na pustinjsko tle, pa ne iznenađuje ni broj stanovnika koji je, po popisu iz 2002. godine, oko 4,7 miliona. Nama je ovog puta Turkmenistan zanimljiv kao država u kojoj je donet apsurdan zakon čiji članovi nameću neophodnost da farbanja svih vozila u belu boju. Da priča bude još više suluda, nije zamišljeno da samo karoserija bude u toj nijansi, već i svi dekorativni elementi na vozilu, odnosno, sve što se ofarbati može, mora biti belo.

Predsedniku Turkmenistana Gurbanguliju Berdimhamedovu je palo na pamet nešto što je praktično nemoguće izvesti. Zamislite, rešetke hladnjaka, plastična zaštita karoserije, hromirani elementi na karoseriji, i da ne nabrajamo dalje, sve će biti u beloj boji. Zadatak nadzora nad sprovođenjem nove regulative je pao na leđa ministra unutrašnjih poslova čije vam ime zaista neće puno značiti, pa ga ni ne prenosimo.


Tako su svi vozači, već od pre neki dan, to jest od 24. novembra prinuđeni da posete lakirernice kako bi se harmonizovali s novim propisom. U suprtotnom, neće biti stanju da prođu redovan periodični tehnički pregled, što znači da neće moći da registruju svoj automobil. Policija koja za hleb zarađuje nadzorom saobraćaja u prestonici Ašhabadu, već je krenula s kažnjavanjem “neposlušnih” vozača. Najčešći prekršaji se prema novinskim izveštajima odnosi na plastičnu zaštitu na blatobranima. dok se predviđene kazne kreću od 359 do 382 evra. Međutim, nije jasno da li se nova regulativa primenjuje samo na putničke automobile ili važi i za kamione, gde će eventualna primena ići drastično teže.


Inače, zanimljivo je pomenuti da je već godinama na snazi nepisano pravilo koje zabranjuje uvoz vozila bilo koje druge boje, sem naravno bele, u Turkemenistan. Pomenuti predsednik Gurbanguli Berdimhamedov obožava tu nijansu, što je postala još intenzivnija opsesija nakon što je prestoni grad Ašhabad ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najviše beo grad na svetu, što je ozvaničeno 2013. godine. Zanimljivo je da su skoro sve zgrade u Ašhabatu dekorisane fasadom od belog mermera.
Za kraj da kažemo da Turkmenistanci žive u nekom svom svetu. O zaraženima novim korona virusom se ne izveštava, a koga policija zatekne na ulici s maskom na licu, biva uhapšen na licu mesta.


preuzeto sa - autorepublika.com

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zanimljiva pravila u nekim državama: Nema lupanja vratima, čitanja stripova u vožnji…

 

policajac na motoru.jpg

 

Za vas smo odabrali još neke zakone u saobraćaju koji bi mogli da se čine čudnima. Primera radi, u Memfisu (SAD) su žene svojevremeno smele da voze samo ako je muškarac hodao ispred automobila i mahao crvenom zastavom kako bi upozorio pešake i druge vozače na predstojeću opasnost.

 

Ipak, neki od današnjih zakona konkurišu navedenom zakonu iz prošlosti, uverite se sami:

  • U Švajcarskoj je zabranjeno preglasno zalupiti vrata automobila nakon deset sati uveče.
  • U San Francisku u SAD-u je strogo zabranjeno poliranje automobila polovnim donjim vešom.
  • U Nemačkoj je dozvoljeno voziti go. Međutim, prilikom skidanja morate da se pokrijete, inače će to biti skupo.
  • U Velikoj Britaniji muškarci smeju da mokre po seoskom putu samo ako to rade kod zadnjeg dela automobila, stave jednu ruku na automobil i okrenu leđa prema putu.
  • U australijskoj državi Viktoriji je ilegalno vezati pasa ili kozu za automobil i tako voziti.
  • U Alabami u SAD-u vozači ne smeju voziti s povezom na očima.
  • U Džasper Gejstsu u Kanadi vozačima je zabranjeno voziti brže od konja ili kočije.
  • U američkoj državi Oklahomi nije dozvoljeno čitati strip tokom vožnje, dok ste za volanom.
  • Vozači u Danskoj moraju proveriti da niko ne spava ispod automobila pre nego što krenu.
  • Ako vas u Danskoj uhvate da vozite automobil sa više od dva promila alkohola, ne samo da ćete izgubiti vozačku dozvolu, već i automobil. Onda se prodaje na aukciji, a novac ide državi.

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vožnja pod uticajem alkohola: U Norveškoj je kazna pravo bogatstvo, a u Češkoj sitnica

 

cetiri-kazne-u-jednom-danu.jpg

 

U Norveškoj kazne počinju od visokih 5.783 evra. Vožnja pod uticajem alkohola se različito kažnjava u mnogim evropskim državama, a evo i dva ekstrema.

U Norveškoj se vožnja iznad dozvoljenog limita od 0.02% kažnjava sa čak 5.783 evra, a u Češkoj je početna tarifa 19 evra, ako imate minimalnu vrednost višu od 0 promila alkohola u organizmu. Naravno, treba uzeti u obzir da je prosečna godišnja plata u Norveškoj oko 40.000 evra, a u Češkoj oko 13.000 evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li znate zašto na holandskim autoputevima postavljaju valjke na saobraćajne znakove?

 

znak valjci.jpg

 

Saobraćajni znakovi na autoputevima su ključni za vozače, bez njih se, naravno, ne može. Međutim, oni imaju i drugu funkciju. U Holandiji su primetili da na njima često stoje sove koje vrebaju miševe. To vodi do izuzetno opasnih situacija u saobraćaju. Kao što znate, sove su velike ptice i u sudaru sa vozilima može doći do velike štete. Stradaće nesrećne ptice, ali može doći i do velike štete na automobilima, kamionima. Zbog toga su na znakove postavljeni posebni valjci. Oni sprečavaju sletanje sova na saobraćajne znakove, odnosno njihovo zadržavanje na njima. Ovakva rešenja su postavljena uglavnom tamo gde ima mnogo stradalih sova.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li znate šta znači ovaj saobraćajni znak?

 

znak 13.jpg

 

U Nemačkoj bi mogli da naiđete na ovaj saobraćajni znak - zadebljani crni krug i u njemu crna tačka. Jedno saobraćajno istraživanje je pokazalo da čak ni Nemci ne znaju o kakvom se znaku radi.

U osnovi je vrlo jednostavno: putokaz sa crnom tačkom u crnom krugu označava centar gradova. To je jedan od novijih znakova u Nemačkoj, prvi put je postavljen na puteve 2007. godine. Zbog toga je možda i razumljivo da ga samo četvrtina vozača prepoznaje...

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Novi saobraćajni znak za nova vremena

 

hov znak02.jpg

 

Ovo je novi saobraćajni znak - ploča sa belim dijamantom na plavoj ili crnoj podlozi. Ako se vozite trakom na kojoj je postavljen znak, morate da ispunite određene uslove. Možete da se vozite samo ako ste u automobilu s najmanje dve osobe ili ako imate električni automobil, odnosno hibrid. Taksiji sa ili bez putnika takođe mogu da prođu novi znak. Svako ko prekrši pravila može da bude kažnjen sa 90 do 135 evra. Znak možete da viditei na A48 u Grenoblu i A6/A7 (M6/M7) u Lionu. Na autoputevima ćete uglavnom susresti beli dijamant na elektronskim portalima, a to znači da se prohodnost traka može menjati, u zavisnosti od vremena, saobraćajnih gužvi…

 

hov znak01.jpg

 

Znak možete susresti i u urbanim sredinama. Gradonačelnici mogu sami da odluče da li će ga upotrebiti ili ne. Zato se uslovi za ulaz mogu razlikovati od mesta do mesta. Srećom, naznačeni su pored ili ispod belog dijamanta. Španija, Austrija i Norveška takođe koriste ovaj znak. U Americi i Kanadi ovaj znak nosi i naziv HOV (High Occupany Vehicles) - za vozila sa više putnika.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...