Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

F1: Velika Britanija 2014.

Recommended Posts


 


''Pozdrav svima, ja sam Luis Hamilton i danas sam u fabrici Mercedesa i pripremam se za svoj domaći gran pri u Silverstonu. To je posebna staza za mene i prvo na šta mora da se pazi je da imate stabilan bolid jer su krivine veoma brze. Zato morate da počnete mnogo ranije sa pripremama za ovu trku.''

''Sada smo na glavnom pravcu, pa onda u prvoj krivini u kojoj bukvalno idete punom brzinom. Podrška koju ovde imam je prosto neverovatna. Pobedio sam ovde 2008. po kiši, to je bio potpuno neverovatan doživljaj, trećeplasirani bolid je bio ceo krug iza mene. Nisam ni sanjao o takvoj trci, voleo bih bar još jednom da osvojim ovaj trofej, obožavam zlatni trofej u Silverstonu.''

 

''Sada ste na kočenju, oštra krivina u kojoj skoro potpuno ukočite. Onda još jedna oštra krivina i dolazite na stari deo staze. Onda dolazite na Bruklend. Taj stari deo staze je fantastičan. Posle, kada izlazite iz njega imate jednu dugu krivinu. Tu bukvalno možete da vidite lica navijača i obeležija koja imaju. To je jedno od najzanimljivijih mesta u celom F1 kalendaru. Onda ponovo pun gas, dolazite do Magotsa i Beketsa, tu je neverovatno brzo. Ako bi ovde koristili normalan automobil, samo gorivo za ovu trku bi vas koštalo oko 60 evra. I dalje ste u punoj brzini, ulazite u čuvenu ''pećnicu'', tu ima dosta neravnina, tu je možda i najopasniji deo staze. I onda ste ponovo na pravcu i to je krug u Silverstonu.

 

''To je bila moja simulacija Silverstona. Vidimo se tamo.''

 


 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hamilton trijumfovao u Silverstonu

 

silver%202014.jpg

 

Luis Hamilton je gospodar svoje kuće! Vozač Mercedesa je trijumfovao na stazi Silverstoun u Velikoj Britaniji. Hamilton je do druge pobede na svom terenu, na došao u vremenu od 2:26:52.094 sata. Drugo mesto sa 30 sekundi zaostatka, zauzeo je Valteri Botas u bolidu Vilijamsa, dok je "bronza" pripala Danijelu Rikardu iz Red Bula.

Deveta trka u šampionatu Formule 1 počela je incidentom koji se na svu sreću nije završio kobno po vozača Ferarija Kimija Raikonena. Finac je izašao ugruvan iz havarisanog vozila posle proklizavanja na stazi i snažnog udara o zaštitnu ogradu. Do incidenta je došlo kada je Raikonen izleteo sa staze, a u pokušaju da se vrati prešao je preko zemljane neravnine koja ga je bukvalno odbacila na asfalt. Finac je izgubio kontrolu nad vozilom i svom silinom udario o zaštitni zid i odbio se na drugu stranu od jačine udara.

 

Najuzbudljivija borba vodila se za prvo mesto između Luisa Hamiltona, Nika Rozberga, a poprilično je ''smetao'' duetu iz Mercedesa Botas. U 18. krugu ljubimac domaće publike prilazi na dve i po sekunde iza Rozberga, koji odmah potom odlazi u boks i prepušta čeonu poziciju kolegi iz tima. Kada je na red došao servis Hamiltona, u 25. krugu ponovo je Nemac vratio na vodeću poziciju. Kada se vratio Hamilton je imao zaostatak od šest sekundi.

U 29. krugu veliki peh za Mercedes. Rozberg prijavljuje kvar sa promenom brzina i prvi put ove sezone ostaje bez plasmana. Botas je poslednji otišao u boks, a vratio se kao treći, iza Hamiltona i Fetela. Nemački vozač je morao u 35. krugu da menja pneumatike i to ga je koštalo pozicije koju je preuzeo Fernando Alonso. Zahvaljujući dobroj i sigurnoj vožnji, Hamilton je imao ogromnu prednost i mogao je sebi da priušti u 42. krugu još jedan odlazak u boks, a da se vrati kao vodeći na stazi. Lidersku poziciju nije ispuštao do kraja i zasluženo je na kraju došao do 27. osvojene staze u karijeri.

 


Share this post


Link to post
Share on other sites
Lauda na udaru kritika

 

113725-lauda.jpg

 

Trkački direktor Formule 1 je ljut na bivšeg svetskog prvaka zbog komentara nakon incidenta Kimija Raikonena na prošlonedeljnoj trci na Silverstonu. Na prošloj F1 trci koja je vožena na Silverstonu u Velikoj Britaniji prisustvovali smo težem udesu Kimija Raikonena, koji je na svu sreću prošao bez ozbiljnih povreda. Pritom je oštećena jedan deo zaštitne ograde zbog čega se čekalo čak sat vremena dok se stvar nije popravila.

 

''FIA obraća pažnju na svaki detalj. Zbog toga će mnogi ugasiti televizor. Neverovatno je da se ovoliko čeka na popravku. Šanse da se incident ponovo dogodi na istom mestu su jedan prema milion,'' rekao je Niki Lauda. Na ovo nije mogao da ostane miran Čarli Vajtning, trkački direktor Formule 1. On je rekao da je komentar Laude ''besmislen'' i da u ovom sportu nema mesta takvim komentarima: ''Lauda apsolutno nije u pravu. Ovim komentarom je pokazao da ne zna ništa o bezbednosti. Besmisleno je reći da se incident neće ponoviti na istom mestu,'' rekao je Vajtning.

''Da smo nakon udesa Felipea Mase 2009. rekli da nećemo raditi na jačim vizirima jer je šansa da nekog ponovo pogodi opruga amortizera u glavu minimalna, sada ne bismo imali bezbednije i jače vizire,'' dodaje Vajtning.

 


 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...