Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Na Kubi prodato 50 automobila za pola godine

Recommended Posts

kuba%2011.jpg

 

Kubanska vlada je pre pola godine usvojila zakon kojim je uklonila ograničenja na kupovinu automobila, ali je zbog neverovatnog poskupljenja u tom periodu u celoj zemlji prodato samo 50 automobila i četiri motocikla, pokazuju državni podaci. Kubanci, frustrirani ograničenjima na kupovinu strane robe, jedva su dočekali da zakon stupi na snagu, sve dok nisu videli da su im cene skočile za 400 posto.

 

kuba%201.jpg

 

Kubanske vlasti su najavile da će 75 odsto prihoda od prodaje automobila investirati u zloglasni državni transportni sistem, ali teško da će od toga imati ikakve koristi jer je za šest meseci prodato automobila za samo 1.28 miliona dolara. Kubanci su pre 1. januara morali da traže dozvolu da od ovlašćenih državnih prodavaca automobila da kupe novo vozilo. Oni sada prodaju i nove i polovne automobile. Većina prodatih automobila ove godine odnosi se na polovna vozila sa prosečnom cenom od 23.759 dolara. Prosečna plata zaposlenih u državnim preduzećima na Kubi iznosi 20 dolara i retki su oni koji mogu i da pomisle na kupovinu novog vozila. Kuba je postupno liberalizovala svoje tržište automobila. Tek od 2011. ljudi su mogli međusobno trgovati polovnim automobilima. Pre toga, samo automobili koji su bili na Kubi pre revolucije 1959. godine mogli su se slobodno kupovati i prodavati, što objašnjava zašto je na ulicama bilo toliko ''retro'' američkih automobila iz 50-ih godina.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovako ce biti i kod nas za koju godinu ... za nove necemo imati para, uvoznici nece uvoziti polovne, prodavacemo i kupovati jedni od drugih u krug :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lada obnavlja isporuke automobila Kubi posle 12 godina zastoja

 

lada largus

 

Kako prenosi Tanjug, ruska automobilska kompanija Avtovaz obnavlja isporuke automobila Kubi posle 12 godina zastoja, saopšteno je iz te kompanije. Ukupno 344 automobila marke Lada Vesta i Lada Largus biće isporučena Kubi, a njima će raspolagati lokalne taksi službe i putničke agencije. Automobili bi trebalo da stignu na Kubu u januaru iduće godine. Vozila su savršeno prilagođena lokalnim uslovima i zadovoljavaju svetske standarde kvaliteta, prema rečima predsednika Avtovaza, Nikolasa Maure.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kubanski taksisti voze ruske Lade

 

lada largus

 

Rusija je Kubi isporučila 344 automobila marke „Lada“ za potrebe tamošnjih taksi službi, izjavila je sekretarka ruske ambasade u Havani Tatjana Tarasova. Prema rečima Tarasove, isporučeno je 320 automobila modela „Vesta“ i 24 „largusa“. Na taj način vlasti Kube, prema njenim rečima, planiraju da modernizuju kubanske taksi službe. Inače, ugovor o prodaji automobila je ruski proizvođač „Auto VAZ“ sa kubanskom kompanijom „Tehno import“ potpisao još u avgustu prošle godine. Generalni direktor kubanske Nacionalne taksi kompanije Horhe Luis Dijas tim povodom je rekao da će kvalitet ruskih automobila podići renome taksi kompanije, imajući u vidu da reč o veoma komfornim kolima.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...