Jump to content
FAS Goran
neshaoct

De Tomaso Pantera / De Tomaso P900

Recommended Posts

De Tomaso prodat kineskom konzorcijumu

 

de%20tomaso%20deauville%20111.jpg

 
Saga o De Tomasu se nastavlja, a poslednja vest kaže da je ovaj legendarni italijanski brend prodat konzorcijumu koji predstavlja nekoliko kineskih firmi. Ovo je najnoviji nastavak priče o De Tomasu, nakon nekoliko neuspešnih pokušaja njegovog oživljavana u poslednjoj deceniji. Kako bilo, italijanski mediji prenose da je dogovor od prošlog meseca o preuzimanju De Tomasa od strane L3 Holdingsa propao, budući da švajcarska investiciona grupa nije ispoštovala ''određene finansijske obaveze.'' Zato je održana nova aukcija, pri čemu je orihvaćena ponuda kineskog konzorcijuma Consolidated Ideal TeamVenture, koji je za De Tomaso izdvojio 1.05 miliona evra (1.17 miliona dolara). Predstavnik kineskog konzorcijuma je najavio da bi proizvodnja De Tomaso automobila mogla da se organizuje u Kini, a ostaje nejasno šta će se desiti sa oko 900 bivših De Tomaso radnika.
 
preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raritetni De Tomaso Pantera u SAD-u ide na aukciju

 

detomaso%20pantera.jpg

 

Poslednji modela Pantera italijanske marke De Tomaso iz 1974. godine naći će se danas na aukciji u Kaliforniji. Početna ponuda biće 125 hiljada dolara. Otkako je De Tomaso Pantera 1971. godine stigao u SAD, postao je sinonim za jedinstven spoj snage američkih motora i italijanskog dizajna. Ovaj model koji je rađen po narudžbi je Pantera L iz 1974. godine, sa posebnom narandžastom bojom, najsavremenijom Ghia karoserijom i osmoventilskim 3.5 litarskim motorom, naći će se na aukciji. Osim toga, ovaj model ima pet brzina, disk kočnice na svim točkovima, klima uređaj, električne podizače stakala, zatamnjena stakla, punu opremu i točkove od magnezijuma. Ovaj model je prvobitno bio u vlasništvu poznatog Fordovog kolekcionara Floyd Moorea. Aukcija će biti održana danas na RM Auctions u Montereyju u Kaliforniji. Početna cena biće 125 hiljada dolara.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prototip De Tomaso Nuova Pantera prodat za 19.200 evra

 

170263-detomaso%2011.jpg

 

Prototip De Tomaso Nuova Pantera prodat je na aukciji za samo 19.200 evra. Petog septembra 1999. godine osnivač i direktor kompanije De Tomaso, Alejandro De Tomaso, predstavio je koncept pred 500 ljudi. Tim automobilom je proslavljena 40-godišnjica kompanije i najavljen luksuzni superautomobil za novi milenijum. Nažalost, produkcijska verzija nikad nije ugledala svetlost dana.

 

170264-detomaso%20111.jpg

 

Prototip je nedavno ponuđen na aukciji u Londonu, a radi se o jednom od samo dva ikad proizvedena. Dizajn je potpisao Marcello Gandini, čovek koji stoji iza modela Lamborghini Countach i Miura. Očekivalo se da će biti prodat po ceni od 70.000 do 90.000 evra, ali, njegov novi vlasnik je izdvojio samo 19.200 evra. Niska cena je iznenađujuća i zbog činjenice da se radi o poslednjem De Tomasovom automobilu koji je predstavljen javnosti, kao i po tome da je automobil deo italijanske automobilske istorije.

 

170262-detomaso%201.jpg

 

Automobil je pronađen u De Tomasovom postrojenju u Modeni nakon likvidacije 2003. godine, nedugo nakon smrti osnivača Alejandra De Tomasa nakon čega je restaurisan. Karoserija je u potpunosti originalna i u odličnom je stanju nakon manjih popravki oštećenja nastalih tokom stajanja u garaži. Bočni retrovizori i prednja svetla nedostaju, a unutrašnjost nije funkcionalna. Nema ni motora, a tu su Brembo kočnice. Uz automobil su prodati i brojni dokumenti koji potvrđuju autentičnost automobila.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ares Panther - De Tomaso Pantera za 21. vek

 

Ares Panther

 

Ares Design iz Modene je najavio novi supersportski automobil koji će se bazirati na Lamborghini Huracanu, ali je izgled inspirisan De Tomao Panterom iz sedamdesetih godina prošlog veka. Ovde dakle imamo modernu interpretaciju Pantere koja se pojavila 1971. godine, sa sve prednjim pop-up svetlima, pri čemu Ares Design ovu kreaciju vodi pod nazivom Project Panther.

 

Ares Panther

 

Takođe, Ares Design (koji vodi bivši Lotusov šef dizajna Dany Bahar) najavljuje da će ovo biti tek prvi u seriji njihovih dizajnerskih kreacija koje će koristiti platformu Huracana.

 

Ares Panther

 

Za sada i nema mnogo detalja, ali je poznato da će Ares Panther dobiti i Huracanov 5.2 litarski V10 motor, kao i sedmostepeni menjač sa dvostrukim kvačilom i pogon na sva četiri točka.

Proizvodnja Panthera će se odvijati u postrojenju u Italiji, i to u maloj seriji. Cena za sada nije poznata, dok se isporuke kupcima najavljuju za drugu polovinu sledeće godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neko je platio 226.000 dolara za De Tomaso Panteru bez motora

 

180661-de tomaso 1.jpg

 

Četvrt miliona dolara bilo bi dovoljno da vam donese jedan lep superautomobil ovih dana. Modeli kao što su Ferrari 488 GTB, Lamborghini Huracan i Aston Martin DB11 svi gravitiraju oko te cifre, dok Acura NSX, Audi R8 i McLaren 570S dolaze po nešto nižoj ceni. Ipak, jedan kolekcionar je nedavno platio istu sumu za trideset godina star projekat De Tomaso Pantera automobila, bez motora i menjača.

 

180662-de tomaso 11.jpg

 

Automobil o kome govorimo, predstavlja 1987. GT5-S, jednu od najređih verzija koje je Pantera ikada napravila. Ovaj model bi inače imao Ford V8 motor i petostepenu manualnu transmisiju, ali sada nema ni jedno ni drugo. Uprkos svemu, kompanija Bonhams uspela je da ga proda prethodnog vikenda po cifri od gotovo četvrt mile dolara, odnosno, 226.240$ okruglo. Ovo je više za oko 182.560$ koliko je neko platio sličnu mašinu 83 GTS sa motorom i menjačem, naravno.

 

180664-de tomaso 1111.jpg

 

S toga, čemu ovolika cena? Zapravo, baš kao i ostali Pantera modeli, ovaj je pripadao legendarnom Kerolu Šelbiju i prodat je zajedno sa nekoliko drugih vozila iz čuvene trkačko/konstruktorske privatne kolekcije ovog čoveka. Sa druge strane, ovaj model služio je takođe i kao test vozilo prilikom razvoja originalne linije Dodge Viper.

 

180663-de tomaso 111.jpg

 

Prema svemu sudeći, Šelbi je želeo da Pentastar superautomobil dobije tvin turbo V8 jedinicu, baš kao i Pantera, ali je Chrysler završio sa V10 motorom, razvijenim uz pomoć kompanije Lamborghini koju je tada posedovao i koja je nakon više od jedne decenije došla do svog ličnog V10 agregata za modele Gallardo.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vraća se De Tomaso

 

190111-detomaso 11.jpg

 

Nakon poslednjeg propalog pokušaja oživljavanja De Tomasa (2011. godine na sajmu u Ženevi je prikazan Deauville concept), ova italijanska marka se sada sprema za novi povratak. Brend De Tomaso je od 2014. u vlasništvu kompanije Apollo Automobil‏, a kao najava povratka služi prototip sportskog automobila pod nazivom Project P. Project P bi trebalo da bude moderna verzija nekadašnje Pantere, ali konkretnih detalja još nema.

 

190110-detomaso 1.jpg

 

Imajući u vidu da su testovi prototipa u toku i da će ove godine biti 60-godišnjica osnivanja kompanije, očekuje se da će promocija nove Pantere biti održana još tokom 2019.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

De Tomaso se zvanično vraća na Goodwood festivalu brzine

 

190111-detomaso 11.jpg

 

Nakon poslednjeg propalog pokušaja oživljavanja De Tomasa (2011. godine na sajmu u Ženevi je prikazan Deauville concept), ova italijanska marka se sada sprema za novi povratak. Brend De Tomaso je sada u vlasništvu kompanije Ideal Team Ventures (koja je inače zaslužna i za oživljavanje firme Apollo Automobil), a kao najava povratka od pre nekoliko meseci služi prototip sportskog automobila pod nazivom ''Project P'' (na slici). ''Project P'' bi trebalo da bude moderna verzija nekadašnje Pantere, ali konkretnih detalja još nema. Imajući u vidu da su testovi prototipa u toku i da se ove godine obeležava 60-godišnjica osnivanja kompanije, ne iznenađuje najava da će povratak De Tomasa na automobilsku scenu biti ozvaničen uskoro, i to 4. jula na Goodwood festivalu brzine. Drugih detalja još nema pa nije poznato da li će u Goodwoodu biti prikazan samo ovakav test automobil sa maskom ili definitivni, produkcijski primerak.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

motorweek.jpg MotorWeek retro video: 1987. DeTomaso Pantera GT5-S

 

U Modeni se pravilo sve. Nije se stavljao motor i nije se monitrao zadnji spojler.

V8 motor sa 300 konja je bio Fordov i montirao se u Americi. Tako je nastao ovaj spoj italijanskog auta i američkog motora:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

De Tomaso P72 dobio V8 motor sa više od 700KS

 

de-tomaso-p72 006.jpg

 

Nakon poslednjeg propalog pokušaja oživljavanja De Tomasa (2011. godine na sajmu u Ženevi je prikazan Deauville concept), ova italijanska marka se sprema za novi povratak.

 

de-tomaso-p72 005.jpg

 

Brend De Tomaso je sada u vlasništvu kompanije Ideal Team Ventures iz Hong Konga (koja je zaslužna i za oživljavanje firme Apollo Automobil), a kao prvi novitet na poslednjem Festivalu brzine u Goodwoodu je prikazan supersportski model nazvan kratko P72. U Goodwoodu međutim nisu saopštene tehničke specifikacije, ali je sada i to otkriveno. Dakle, P72 će pokretati centralno smešteni Fordov 5,0 litarski V8 motor sa više od 700KS i 825 Nm (za to se pobrinuo američki Roush), u paru sa 6-stepenim manuelnim menjačem.

 

de-tomaso-p72 004.jpg

 

De Tomaso inače ove godine obeležava 60-godišnjicu od osnivanja kompanije, pa je P72 odličan poklon za rođendan.

 

de-tomaso-p72 003.jpg

 

P72 je inspirisan trkačkim modelom P70 iz šezdesetih godina prošlog veka (razvijen u saradnji sa Kerolom Šelbijem), a koristi šasiju od ugljeničnih vlakana kakvu ima i Apollo Intensa Emozione.

 

de-tomaso-p72 002.jpg de-tomaso-p72 001.jpg

 

U planu je proizvodnja ograničene serije od samo 72 primerka po ceni od oko 750.000 evra po primerku.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

carfection.jpg Carfection video: De Tomaso Pantera

 

Svi znaju za najčuvenije Ferrari automobile, ili Porsche...ali De Tomaso vam je možda prošao ispod radara. Razlog je pre svega to što ta fabrika više ne pravi automobile...a, pravila ih je davno, od 60-tih pa do 90-tih - Pantera je njihov najbolji auto:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Promo video: Ares Design Panther ProgettoUno

 

204818-ares 03.jpg

 

Dizajn je inspirisan izgledom DeTomaso Pantere iz sedamdesetih godina prošlog veka. Motor je Lamborghini (Audijev) 5.2 V10 sa 650KS, uz 7-stepeni menjač sa dvostrukim kvačilom i pogon na sva četiri točka.

 

204819-ares 02.jpg

 

Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 3.1 s, dok najveća brzina iznosi 325 km/h.

 

204820-ares 01.jpg

 

Serija je ograničena na samo 70 primeraka, a svaki košta 615.000 evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

De Tomaso se seli u Ameriku

 

de-tomaso-p72 005.jpg

 

Bolji poznavaoci automobila znaju za firmu De Tomaso koju je u italijanskoj Modeni 1959. godine osnovao Argentinac Alejandro de Tomaso (1928–2003). Reč je o jednoj od najosobenijih marki sportskih automobila koja se čak okušala i u Formuli 1, a koliko je De Tomaso bio snažan govori podatak da je jedno vreme bio vlasnik Maseratija i Innocentija. Zaštitni znak De Tomasa je bio kultni sportski model Pantera koji je pravljen više od dve decenije (1971-1992), baziran na tehnici Forda, jer jer nastao u vreme kada je proizvođač iz Detroita bio većinski vlasnik italijanske kompanije.

Nakon burnih promena vlasništva, De Tomaso je 2014. godine završio u rukama kineskog konzorcijuma Ideal Team Ventures sa sedištem u Hong Kongu, da bi 2019. novoosnovana kompanija predstavila svoj prvi proizvod - sportski automobil u retro stilu nazvan P72.

 

de-tomaso-p72 002.jpg

 

Oživljeni brend sportskih automobila je sada saopštio da seli svoje poslovne aktivnosti u SAD. Tamo će se De Tomaso P72 ručno proizvoditi od četvrtog kvartala 2022. godine. Razlog za to su, između ostalog, tradicionalne veze sa Fordom.

 

de-tomaso-p72 001.jpg

 

Tako će De Tomaso P72 pokretati 5.0 V8 sa kompresorom. Uz pomoć tjunera, snaga motora bi trebalo da bude povećana na više od 700 konja. Još nema informacija o performansama i ceni.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ares Design Panther ProgettoUno

 

213489-ares p04.jpg

 

Dizajn je inspirisan izgledom DeTomaso Pantere iz sedamdesetih godina prošlog veka, a kao baza je poslužio Lamborghini Huracan. Motor je Lamborghinijev 5.2 V10 sa 650KS, sada uz novi menjač Leva Cambio Manuale Elettroattuata.

 

213490-ares p03.jpg

 

Za modelsku godinu 2021. automobil je dobio i unapređeni izduvni sistem (sa tri moda Corsa, Strada i Pista), kao i lakše alu točkove (sada od 21 inča).

 

213488-ares p02.jpg

 

Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 3.1 sekundu, dok najveća brzina iznosi 325 km/h.

 

213491-ares p01.jpg

 

Serija je ograničena na samo 21 primerak, a svaki košta 334.900 evra (plus lokalni porezi).

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

De Tomaso P72 će se proizvoditi u Nemačkoj

 

de-tomaso-p72 005.jpg

 

Nakon poslednjeg propalog pokušaja oživljavanja De Tomasa (2011. godine na sajmu u Ženevi je prikazan Deauville concept), ova italijanska marka se sprema za novi povratak.

Brend De Tomaso je u vlasništvu kompanije Ideal Venture iz Hong Konga, a kao prvi novitet je još 2019. godine na Festivalu brzine u Goodwoodu prikazan supersportski model nazvan kratko P72. Sada stiže i saopštenje da će De Tomaso razviti i proizvoditi P72 u novom postrojenju u Nirburgringu, kao rezultat novog partnerstva sa kompanijom Capricorn Group.

 

de-tomaso-p72 002.jpg

 

Izgradnja postrojenja je u toku, dok će P72 krajem godine ući u poslednje faze razvoja. Isporuke prvim kupcima su najavljene za prvu polovinu 2023. godine.

 

de-tomaso-p72 001.jpg

 

P72 će pokretati centralno smešteni Fordov 5.0 V8 motor sa više od 700KS i 825 Nm, u paru sa 6-stepenim manuelnim menjačem. P72 je inspirisan trkačkim modelom P70 iz šezdesetih godina prošlog veka (razvijen u saradnji sa Kerolom Šelbijem), a koristi šasiju od ugljeničnih vlakana. U planu je proizvodnja ograničene serije od samo 72 primerka, po ceni od oko milion evra po primerku.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

De Tomaso P72

 

225243-detomaso 05.jpg

 

Tačno 60 godina nakon što je De Tomaso osnovan - i 15 godina nakon što je originalna iteracija kompanije prestala - proizvođač automobila je obeležio svoj povratak prelepim P72.

 

225244-detomaso 04.jpg

 

Vitki i elegantni coupe je debitovao na Goodwood festivalu brzine 2019. godine s Fordovim V8 motorom sa više od 700KS. Međutim, to je bio samo prototip, a sada sa nestrpljenjem čekamo da prvi od 72 proizvodna primerka krene u proizvodnju, što bi trebalo da se desi sledeće godine.

 

225247-detomaso 03.jpg

 

De Tomaso je odvezao plavi prototip na travnjak Ville d'Este na jezeru Komo u Italiji. Fotografisao ga je Freddie Atkins, koji je na Instagramu poznat kao TFJJ. Ovo nije prvi put da smo videli ovu određenu nijansu plave na P72 , doduše; isti prototip je proveo neko vreme na Floridi na događajima kao što su The Amelia i Miami Concours.

 

225245-detomaso 02.jpg

 

Plava spoljašnjost se otvara kontrastnoj beloj unutrašnjosti s prošivenom kožom na sedištima i odgovarajućim aluminijumom sa dijamantnim uzorkom na sredini upravljača koji okružuje ploču instrumenata. Čak se i aluminijumska ručica menjača može pohvaliti istim dijamantnim uzorkom. De Tomaso je u početku planirao da izradi P72 i sva buduća vozila u proizvodnom pogonu u SAD-u. Nažalost, poremećaji povezani sa pandemijom su naterali kompaniju da potraži neko drugo mesto, pa su završili novi proizvodni pogon u blizini Nirburgringa u Nemačkoj.

 

225246-detomaso 01.jpg

 

Kao što je pomenuto, isporuke bi trebalo da počnu sledeće godine. Kompanija planira ograničenu proizvodnju od samo 72 primerka na globalnom nivou, a svaki od njih koštaće oko 890.000 dolara.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najavljen De Tomaso P900

 

de tomaso 900 03.jpg

 

De Tomaso sa nekoliko slika najavljuje P900, misteriozni novi model koji će biti napravljen sa puno ugljeničnih vlakana.

 

229871-de tomaso 02.jpg

 

Detalji o pogonskom sistemu će biti saopšteni na zvaničnoj promociji ovog automobila. De Tomaso je označio svoju objavu na FB-u sa #V8, #V10 i #V12, što bi moglo da ukaže na pogonske sklopove koje će biti ponuđeni.

 

229872-de tomaso 01.jpg

 

Detalji slede...

Share this post


Link to post
Share on other sites

De Tomaso P900

 

de tomaso 900 5.jpg

 

De Tomaso je objavio prve zvanične slike hiperautomobila P900, čime se nastavlja oživljavanje istorijskog italijanskog brenda. Počelo je 2019. godine superautomobilom P72 sa Fordovim V8 koji je modifikovao Roush. Sada stiže i P900, ali sa V12 pogonom.

 

de tomaso 900 4.jpg

 

Dizajn je izveden iz P72, ali novi zadnji deo između ostalog ima krovni otvor za vazduh i ogromni spojler koji stvara auru trkačkog automobila.

 

de tomaso 900 3.jpg

 

Mada kompanija i dalje ne otkriva sve detalje, u saopštenju navodi da je P900 namenjen entuzijastima na stazi, za razliku od P72 koji je dizajniran kao grand tourer. Poznato je da 6.2 V12 motor raspolaže sa 900KS (uz Xtrac sekvencijalni menjač i zadnji pogon), kao i da je težina vozila samo 900 kg (bez tečnosti).

 

de tomaso 900 2.jpg

 

De Tomaso ističe da je cilj projekta da istakne upotrebu sintetičkih goriva koje istražuju brojne kompanije, uključujući naftne gigante kao što je Aramco.

 

de tomaso 900 1.jpg

 

De Tomaso tek treba da objavi detalje proizvodnje za P900. Trenutno je međutim glavni fokus P72, koji treba da se pojavi 2023. godine, i to u seriji od 72 automobila u fabrici kojom zajednički upravljaju De Tomaso i nemačka inženjerska kompanija Capricorn Group, a koja se nalazi na Nirburgringu. U svakom slučaju, P900 će biti napravljen u seriji od samo 18 komada, po ceni od 3 miliona dolara po primerku.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

De Tomaso P72 u drugoj polovini godine

 

239795-detomaso 05.jpg

 

Nakon poslednjeg propalog pokušaja oživljavanja De Tomasa (2011. godine na sajmu u Ženevi je prikazan Deauville concept), ova italijanska marka se sprema za novi povratak.

 

239797-detomaso 04.jpg

 

Kao prvi novitet je još 2019. godine na Festivalu brzine u Goodwoodu prikazan supersportski model nazvan P72, a koji će konačno krenuti u proizvodnju u drugoj polovini 2024. Kompanija je potvrdila tu vest na Instagramu, najavljujući da bi prvi primerak trebalo da bude isporučen pre kraja godine.

 

239796-detomaso 03.jpg

 

P72 će se inače proizvoditi uz pomoć inženjerske firme HWA.

 

239798-detomaso 02.jpg

 

P72 će pokretati centralno smešteni Fordov V8 motor sa kompresorom koji po ranijoim najavama ima više od 700 konja i 825 Nm.

 

239799-detomaso 01.jpg

 

P72 je inspirisan trkačkim modelom P70 iz šezdesetih godina prošlog veka (razvijen u saradnji sa Kerolom Šelbijem), a koristi šasiju od ugljeničnih vlakana. De Tomaso je najavljivao ograničenu proizvodnju od 72 jedinice za P72, sa početnom cenom od 750.000 evra, ali nije poznato da li su se ti brojevi možda promenili u međuvremenu. Takođe nije saopšteno koliko jedinica je još uvek dostupno za naručivanje.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...