Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

Veliki pozdrav svim forumašima.

 

Mnogo sam pametnih stvari pročitao na ovom forumu. I želim da mu se odužim time što ću predstaviti svoju italijansku „limizinu“ i još dve slične limuzine od moja dva najbolja prijatelja.

 

01 - Prva italijanska limuzina je bestseler na evropskom kontinentu i pripada mom dobrom drugu i komšiji. A u pitanju je FIAT Punto Mk2a iz 2001. godine.

 

Ovaj neverovatno pouzdan auto je stigao 2005. godine iz Italije. Tada je ima 70000 km na satu. U što sam ubedjen da nije tačno. Verovatno je presao duplo više kilometara. Ali nema veze. On je kupljen da zemeni starog Stojadina koji je završio svoje putovanje, tako što ga je moj drug zakucao u zadnji deo gradskog autobusa. Ovaj beli Punto se pokazao kao veoma pouzdan auto u proteklom periodu. Do danas je imao samo jedan veliki kvar. Dogodilo se da prilikom servisiranja kod majstora u kraju. Taj mastor nije ni na jednom servisu promenio svećice. Što je dovelo do toga da je nakon šest godina eksploatacije došlo do kvara na kompjuteru. Dobra stvar je da je komp mogao da se popravi. Nije morao da se kupuje novi, koji je dosta skup. I tako stari beli Punto se uporno trudi da preživi dovoljno dugo da postane oldtimer.

 

image.jpg  image.jpg  image.jpg

 

02 - Druga italijanska limuzina je bestseler u našoj zemlji i pripada mom drugom drugu. U pitanju je Zastava 10 iz 2007. godine.

 

Ovaj auto je kao polovnjak došao u naše društvo u februaru ove godine. I to posle potrage od neverovatnih osam meseci. Baš smo bili uporni da nađemo dobog FIAT-a za razuman novac. I uspeli smo da nađemo ovu Zastavu 10 za 2600 eura. Auto ima ogromnu dokumentaciji o servisima. Prvo je održavan u AK Voždovac, gde je i kupljen. A zatim je prešao u KIT Commerc u vojvode Stepe. Prvi vlasnik je veoma cenio pouzdanost i imao je princip kada dodje u servis da kaže majstorima da promene sve što je potrebno, bez obzira na cenu. Tako da se po računima vidi interesantna stvar da su antifriz i prednje pločice menjali svake godine.

 

Zastava 10 je kupljena sa 84000 km na satu. Na 65000 km mu je urađen veliki servis, zamenjeni amortizeri, metlice brisača, antifriz, pločice, paknovi, prednji diskovi. To je bio neverovatno veliki račun za prvog vlasnika. Ali za nas kao kupce to je bio signal dobre kupovine. Pored dobrog opšteg stanja automobil je omogućava niske početne troškove održavanja.

 

Nakon kupovine drug je rešio da uloži nešto novca u auto. Tako da smo prvo ugradili alarm kod Viteza iz Batajnice. Uživali smo te subote kod Viteza, pošto je i on ljubitelj italijanskih automobila. Lepo smo se ispričali dok je od ugrađivao alarm a mi mu smetali. Ugradili smo Smart-ov Maxsheild alarm i dobili gratis svetlo u gepeku.

 

Kada je došao april nabacili smo četiri nove letnje gume, promenili jednu felnu, zbog upozorenje vulkanizera da je kriva. Odradili redovan servis u sopstvenoj režiji, zamenili svećice i centrirali trap. I još nas samo čeka zamena vodene pumpe, koja kao da po malo pušta antifriz. To ćemo da uradimao kod Gorana na Altini. I nakon toga auto je spreman da posećuje skupove ovog foruma. I najvažnije je da je spreman za putovanje do Lefkade ovog leta. 

 

image.jpg  image.jpg

 

image.jpg  image.jpg

 

03 - Treća najvažnija i najlepša italijanska limuzina je moj Punto Classic Dynamic A/C iz 2011. godine.

 

Ovaj Punto je stigao u moju garažu u junu 2011. godine direktno iz salona AK Kompresor. Tada je on bio razumna kupovina obzirom na cenu i povoljne uslove kreditiranja. Nije imao konkurenciju. U tom periodu sam inforamativno obilazio i salone drugih proizvođača i gledao Renault Clio Storia, Dacia Sandero Stepway, Chevrolet Aveo, Opel Corsa. Međutim, ničim nisam bio zadovoljan. Clio Storia je tada bio na zalasku svoje karijere sa previsokom cenom za stari model. Sandero me je odmah odbio svojim enterijerom. Corsa je imala razumnu cenu samo kada bi uzeo model sa troje vrata i malim 1.0 benzinskim motorom. Pokušao sam da se zainteresujem za Aveo ali mi nekako nije išlo.

 

Mislim da bih kupio Punta i da su uslovi kupovine bila znatno lošiji. Jednostavno sam tada želeo mali italijanski auto. I to je to!

 

Kada sam ga kupio od fabrike sam dobio gratis JVC audio uredjaj sa ugradnjom, od Kompresora originalne patosnice. Odmah sam ugradio alarm Meta System za 260 eura. Tako da me je na kraju koštao 7800 eura. Fantastična cena. Tada bez konkurencije.

 

U protekle tri godine eksploatacije sam ga najviše koristio za letovanja, zimovanja, izlete i sl. Obišli smo zajedno dosta tursitičkih destinacija u zemlji i kod suseda. Ali zbog okolnosti u kojima živim, nije mnogo korišćen po lokalu. Na posao ne mogu da idem sa njim. Pošto radim u centru grada i nemam gde da ga parkiram. Sve u svemu. Moj bež Punto je za sada prešao samo 30000 km. A to je po meni mnogo malo. Auto se ne kupuje da bi stajao u garaži.

 

Dok je bio u garanciji održavan je u AK Kompresor, iz prostog razloga što su uvek imali po 2000-3000 dinara jeftini redovan servis. Kako je to moguće. Nemam pojma! Imaju veoma visok nivo kulture ophođenja sa mušterijama. Ali mi se takođe kod njih desilo da mi je majstor sipao sve tri litre ulja u motor. Pa sam morao da vadim višak. I to im je bio veliki minus.

 

Nakon isteka dve godine garancije redovno servisiranje preuzimam na sebe. Kako zbog ekonomske računice, tako i zbog moje želje da sam čačkam po motoru. Volim sve što mogu, da uradim sam. Tako da sam ove godine prešao na Total Quartz 9000 sintetičko ulje. Koje je duplo jeftinije od sintetičkog ulja sa oznakom Selenia. Neću da me prave blesavim i da plaćam Seleniu od 1100 dinara za litar, kada je Total 650 dinara. Od filtera volim da uzmem Mann ili Clean.

 

U predhodne tri godine je imao jedan malo veći kvar. Dogodilo se da je otkazala Lambda sonda. I promenjena je u garatnom roku. 

 

image.jpg  image.jpg

 

image.jpg  image.jpg  image.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Prvi vlasnik je veoma cenio pouzdanost i imao je princip kada dodje u servis da kaže majstorima da promene sve što je potrebno, bez obzira na cenu. Tako da se po računima vidi interesantna stvar da su antifriz i prednje pločice menjali svake godine.

 

Taj servis gde ga je održavao baš puca od poštenja :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jos komsija Borcanaca.

I to bas iz mog kraja.

Vidim da je centar 4 a moze da bude i centar 5 jer je slikano izmedju ta dva kraja.

Svakim danom sve vise drugara sa ove strane Dunava.

Pozdrav i dobro dosli.

Autici su fabrika,pa ako zelite to da sredjujete samo polako i sa ukusom.Da se ne pretera.

Edited by asterix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdravo komšija. Stari beli Punto ima bazu u centru 5, dok je Classic iz centra 3. Slike su nastale kada sam bio u poseti kod belog Punta.

 

Što se tiče sređivanja. Moram da vas razočaram.

 

Volim da vidim lepo i sa ukusom sređen automobil. I na ovom forumu ih ima dosta. Ali nikada nisam bio spreman da se upustim u tu avanturu sa svojim automobilom. Pre svega cenim fabrički (originalan) izgled vozila. Obara me sa nogu kada vidim auto, koji je star 15-20 godina a izgleda kao da je juče izašao iz fabrike. To bi voleo da postignem i sa nekim mojim vozilom.

 

Moja opsesija ide tako daleko da mi smetaju čak i nalepnicena na vozilu. Moj Punto je imao malu nalepnicu na gepeku, od dilera od koga sam ga kupio. I nju sam morao da skinem. Kada putujem u inostranstvo nikada ne stravljam nalepnicu SRB. Nosim je u kolima, ali je ne lepim. Po principu ako zatreba, imam je. Samo čekam da vidim da li ću staviti nalepnicu "Beba u autu", kada me bude žena pritiskala da to uradim.

 

Inače, u jednom trenutku sam razmišljao o alu-felnama. Ali sam shvatio da ove fabričke ratkapne savršeno odgovaraju Puntu. Takođe, u jednom trenutku sam hteo da postavim lajsne na vrata i ručke iznad vrata. Od lajsni sam odustao, jer sam saznao da ljudima otpadaju te naknadno ugrađene. A od ručki iznad vrata sam odustao a da i ne znam zašto.

 

Tako da se za sada držim ovog fabričkog izgleda, bez eksperimentisanja. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podrzavam fabricki izgled, ali ako se vec toga pridrzavas, za Punta ima mnogo opcija fabrickih alu felni koje umnogome doprinose izgledu auta a mogu biti i 14' i 15' (14ice zbog cene guma i udobnosti uvek u prvi plan a mogu mnogo da promene izgled classica ;)  )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Došlo je vreme da napišem nešto novo iz života Tri Punto musketara.

 

Crvena Zastava 10 se približava prvoj godišnjici, kako je kod mog druga. Početkom prošle godine nije mnogo vožena, da bi u drugoj polovini godine uspela da nadoknadi propušteno vreme. Tako da će prvu godinu završiti sa pređenih 7000km. Obzirom na tendenciju, sledeća godina obećava mnogo više pređenih kilometara.

 

U proteklom periodu se dogodilo da se pokvario prednji brisač. I to je ona opšte poznata boljka ovog modela. Došlo je do propadanja zgloba na mehanizmu i brisač kod suvozača nije mogao da se pokreće. To je moj drug rešio sa svojih deset prstiju. I sada više nema tih problema.

 

Takođe, u ovom periodu se dogodilo da su mu na parkingu skinuli zadnji brisač. I to mi nikako nije jasno. Zašto bi neko skinuo plastični brisač koji nov košta 700 dinara. Lopovi su se spustili na veoma niske grane.

 

Ovu prvu godinu Zastava 10 završava sa još jednim kvarom. Dešavalo se povremeno da se na tabli upali lampica za neispravne sijalice. Međutim, kada smo proveravali delovalo je da je sve u redu. A onda smo, sasvim slučajno, primetili da zadnje desno poziciono svetlo ne radi prilikom polaska vozila. Privremeno se ugasi i posle izvesnog vremena ponovo počne da radi.

 

Drug je našao malo vremena i skinuo zadnju svetlosnu grupu. Iznenadio se koliko je bilo lišća i grančica oko samog svetla i unutra. Kada je otvorio svetlo primetio je da je došlo do prodiranja vlage i da su kontakti oksidirali. Očistio je kontakte i ubacio novu sijalicu. I za sada deluje da je problem rešen.

 

Ove godine je u planu da se malo osveži. Pored redovnog servisa planira se promena ulja u kočionom sistemu i ulja u menjaču. Zastava je ušla u osmu godinu svog postojanja i zaslužila je mali tretman podmalđivanja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U životu bež Punta Classic nema mnogo toga novog. Obzirom da sredinom godine puni četiri godine, ne bi bilo dobro da je drugačije.

 

On je zahvaljujući trapavosti svoga gazde dobio novi ključ. Pošto je gazda bio dovoljno trapav da izgubi u gradu originalni ključ sa komadom za alarm. Ni danas mi nije jasno, kako se to dogodilo. Trenutak ne pažnje i odmah je usledila kazna.

 

Novi ključ sam napravio kod Elezovića u bulevaru za 7000 dinara. I to, iz prostog razloga, jer je samo on imao ključ u crnoj boji koji liči na originalni. Svi ostali u gradu su nudili plavi ključ, koji odgovara Zastavi 10. Sam izgled ključa mi je bio bitan zbog kasko osiguranja. U slučaju da se nešto dogodi, nisam želeo da objašnjavam gde mi je originalni ključ i gde sam ga izgubio. To mi nije potrebno.

 

Nažalost, duplikat komande za alarm nisam uspeo da napravim. To je u teoriji moguće, pošto posedujem kod karticu od alarma. Ali ni jedan servis u gradu nije bio zainteresovan da mi naruči novi daljinac.

 

Početkom ovog meseca sam primetio da mi auto menja zvuk. I to veoma naglo. A to je značilo samo jedno. Došlo je vreme da se zameni auspuh. Koji je možda i najgori deo koji je ugrađivan u domaćeg Punta.

To sam očekivao da će se dogoditi. Ali je stvarno bezveze da auto sa 3,5 godine odlazi u sevis zbog auspuha. Otišao sam kod Pirketa na Zrenjaninskom putu. I utvrđeno je da je lonac u veoma dobrom stanju, ali da je cev koja ide od pletenice do lonca propala. Na mestu spoja lonca i cevi potpuno je razgrađen spoj. Bilo je samo pitanje vremena kada bi došlo do potpunog odvajanja cevi od lonca. Zamenjena je cela cev i to me je koštalo 3650 dinara, sa garancijom od 30 meseci.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moj bež Punto je okrenuo 35000km na svom brojaču. Zbog toga je bio planiran malo veći redovan servis od uobičajenog. Pod time se smatrala promena svećica, pored redovnog servisiranja sa promenom ulja u motoru i svih filtera.

 

Međutim, prilikom vraćanja letnjeg kompleta guma primetio sam da su desne kočione pločice pri kraju. To je bilo iznenađenje. Pošto nisam očekivao da ću morati da ih menjam pre 50000km. Taj desni par pločica je baš bio u lošem stanju. Za razliku od levog koji je bio negde na polovini svog životnog veka.

 

Pregledao sam taj desni mehanizam klješta i nisam ništa primetio. Ni dok su pločice bile na kolima nisam primećivao da se nešto loše dešava. Ali je ispalo dobro da sam na vreme primetio, inače bi morao da menjam i diskove.

 

Nakon svega lista za ovogodišnji redovan servis je formirana. Usledila je potraga za delovima koji bi zadovoljili kriterijum „best buy“. Volim da kupujem kvalitetne delove sa razumnom cenom. Tako sam došao do sledeće liste koja po meni predstavlja razumnu kupovinu:

  1. Sintetičko motorno ulje Total Quartz 9000, 5w40, 3L – 1680din.
  2. Filter za ulje Mann – 560din.
  3. Filter za vazduh Filtron – 360din.
  4. Filter za polen Filtron – 340din.
  5. Svećice Fiat Ricambio Originali (NGK) – 2900din
  6. Kočione pločice Fiat Ricambio Originali (Bosch) – 2650din

                                                                   UKUPNO: 8490din.

 

Sjajan iznos! Ima li bolji auto od Punta koji je jeftiniji za održavanje sa kvalitetnim delovima!?

 

 

 

IMAG0221.jpg

 

IMAG0176.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...