Jump to content
FAS Goran
sale nacionale

Bosnom behar probeharao

Recommended Posts

Službeno sam prošle nedelje išao za Bosnu. Evo rute u odlasku:

 

https://goo.gl/maps/AvtkJ

 

Polazak iz BG u 06:00. Autoputem pravac Hrvatska.... Ništa se nije promenilo od poslednjeg puta, do Šida blago tragičan, pogotovu u desnoj traci. Bez većih zadržavanja na Batrovcima. Čim je put promenio ime u cestu, dobio je na kvalitetu, a ograničenje brzine povećano na 130km. Isključenje kod Okučana za Gradišku. Most sa po jednom trakom u oba pravca pa se napravilo malo gužve pri ulasku u RS zbog kamiona koji nemaju gde da se sklone dok ne siđu sa mosta. Nemojte zaboraviti da je za bosnu potreban zeleni karton, pa to nabavite pre polaska.

 

Nakon sporije vožnje dok se ne izađe iz grada, dolazi se do novog autoputa i sa njim se piči do Banja Luke. Pristojno je urađena deonica, sa dosta simpatičnih tunela, izgrađenih parking mesta, ali bez pratećih objekata (pumpe, restorani itd...).

 

Untitled_1.jpg

 

Put kroz Banja Luku, ništa zanimljivo... Gomila firmi, pumpi, restorana, hotela... Ali nakon izlaska iz grada divan put pored reke Vrbas. Mnoštvo mesta za stati pogledati, diviti se lepoti.

 

Izdvojio bih jedan kajakaški kamp:

 

Untitled_2.jpg

 

Prolazimo po divnim predelima Manjače, osećao sam se kao da sam u alpima. Pravac fantastičan za testiranje performansi automobila! Saobraćaja tek u naznakama, a od policije ni traga. Evo po koje fotke iz auta.

 

IMG_20140604_111510.jpg IMG_20140604_111517.jpg IMG_20140604_112127.jpg IMG_20140604_112201.jpg
 
 
Stižemo u mesto Sanica kod Ključa (Federacija BIH). Reka Sanica u najlepšem prolećnom izdanju:
 
IMG_20140604_122202.jpg IMG_20140604_122209.jpg
 
Odmah pored reke fino mesto za odmor i izletište KOD PAJE:
 

IMG_20140604_130053.jpg IMG_20140604_131022.jpg Untitled_3.jpg
 
 
Nakon kratkog odmora i obavljenog posla, vraćamo se u BL.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eto, pa ja sam u BL, mog'o sam ti pokazati gdje je kafa najbolja :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izvinjavam se nisam ovih dana bio pri kompu (opet teren :scooter: ), pa nisam stigao da dovršim izveštaj. 

 

Evo nastavka... Ruta u povratku: https://goo.gl/maps/gWhBg

 

Do Banja Luke opet smo se vratili istim putem. Svratili smo u restoran Orhideja gde su nas na gozbi čekali prijatelji.  :respect:

 

IMG_20140604_162928.jpg IMG_20140604_174919.jpg
 

Put od Banja Luke, preko Prijedora, do Novog Grada sasvim korektan, kao i svi ostali magistralni putevi pre toga. U Novi stižemo u večernjim časovima. Nalazimo pristojan hotel, smeštamo se i izlazimo u šetnju. Inače Novi Grad je prelep mali gradić smešten na ušću Sane u Unu i za razliku od BG koji se isto nalazi na obe reke, ovde se mnogo mirnije i prijatnije živi, što se može videti po meštanima koji su gostoprimljivi i imaju vremena da te upute i objasne gde šta i kako, pa čak i da proćaskaju i ispitaju odakle smo, ko smo i šta smo.  :thumbup:

 

IMG_20140604_204458.jpg IMG_20140604_204504.jpg
 
IMG_20140604_205253.jpg IMG_20140604_222101.jpg

 

Sutradan, putem uz Unu tj bosansko-hrvatsku granicu nastavljamo do graničnog prelaza Jasenovac. Odmah nakon prelaska interesantnog mosta koji se prostire preko Une i Save, prolazimo pored spomenika logorašima, nastavljamo do petljanja na Novsku i autoputem pravac nazad u BG.

 

 IMG_20140605_080233.jpg IMG_20140605_080253.jpg
 

Uglavnom moji utisci su da je Bosna jedna divna zemlja, u kojoj žive neverovatni ljudi i velika je šteta što je rat uništio i osiromašio. Sliku predivne prirode kvare mnoge kuće koje su napuštene i razrušene, što te stalno priseća šta se dešavalo na tim prostorima. Ali ima i dosta obnovljenih pa samim tim daju nadu u bolje sutra!

Edited by sale nacionale

Share this post


Link to post
Share on other sites
U Novi stižemo u večernjim časovima. Nalazimo pristojan hotel, smeštamo se i izlazimo u šetnju. Inače Novi Grad je prelep mali gradić smešten na ušću Sane u Unu i za razliku od BG koji se isto nalazi na obe reke, ovde se mnogo mirnije i prijatnije živi, što se može videti po meštanima koji su gostoprimljivi i imaju vremena da te upute i objasne gde šta i kako, pa čak i da proćaskaju i ispitaju odakle smo, ko smo i šta smo. 

 

Bio si u mom kraju samo što sam ja preko Une,  iz Dvora   :thumbup:

Nego, je l' mogu da objavim ovaj tvoj putopis sa fotkama na http://www.zanimljivedestinacije.info , naravno uz navođenje tebe kao autora i ako hoćeš linkom do ove teme? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Može, anravno! Kako god tebi odgovara. :thumbsup:

 

Nisam bio baš u tekstu opširan, pošto nemam vremena. Takođe, više sam se obazirao na stanje puteva, nego na neki turistički obilazak, jer prosto nismo imali vremena od posla da malo više obilazimo, ovo je bilo sve onako usput, što bi se reklo. Doduše slike govore više od reči.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovde se moze procitati sta sve treba videti u Bosni- Zemlji dobrih ljudi http://www.tt-group.net/Bosna/
Dobro i detaljno opisano. Ja kad god mogu svratim u Bosnu, volim da prosetam Sarajevom i da jedem cevape ;)

P.s. Svaka cast fudbalerima Bosne i Hercegovine, sjajan otpor su pruzili Argentini :D
Navijam za Bosnu, nadam se da ce proci grupu
SRECNO

Share this post


Link to post
Share on other sites

sad sam za vikend isao u Bosnu,tacnije u Banjaluku kod rodbine,a pre toga nikad nisam isao autom do Banjaluke,a i nesecem se grada,jer sam zadnji put bio tamo kad sam imao 10 godina.Isao sam autoputem do okucana kroz hrvatsku,pa na gradisku posle,sve je bas lepo obelezeno,al sam i navigaciju koristio za svaki slucaj,auto put kroz hrvatsku za svaku preporuku,kod nas srednje zalosno,Posle gradiske isao sam starim putem do Banjaluke,a kad sam se vracao koristio sam novi autoput sve do Gradiske,pa posle na granicni prelaz,pa posle ponovo kroz hrvatsku autoputem

Kad sam se vracao sipao sam kod Banjaluke gorivo 1.95 maraka,sto mu dodje 1 euro,fantasticno,jeftinije nego kod nas za oko 28  dinara

Potrosnja celim putem je 5 litara,stim sto sam na autoputu isao i 140,ispod 120 nisam prelazio,i tako kroz celu hrvatsku i Srbiju do iskljucenja sa autoputa

Mozda jeste brzina smesna za neke jace automobile,koji idu i 200,ipak je musa mali gradski auto,al sam ja prezadovoljan bilo kako sa autom :unworthy:  :unworthy:

nemam ni jednu sliku,zaboravio sam i da slikam,jer sam uzivao u gostima a i na putu :clap:

Edited by silenci

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kad si ograničen vremenski ili želiš jednostavno iz tačke A do tačke B, tada je autoput pravi izbor.

Ja preferiram usputne destinacije sa ponekim izletom i na autoput.

Mali minus (-) za fotke.

Share this post


Link to post
Share on other sites

to si u pravu,bio sam ogranicen vremenski,jer sam imao samo 3 dana da odem i da obidjem svu rodbinu,a malo bi mi bilo i 5 dana,da sam imao vremena,isao bi preko Bijeljine,pa posle koridorom pa kroz Bosnu do Banjaluke,

Share this post


Link to post
Share on other sites

bio do Bosne na par dana kod rodbine,pa sve do Livna,grada gde sam rodjen ,otisao .Bio prvo u Banjaluci pa jedan dan preko Manjace do Glamoca pa do Livna i okolnih sela

Prelepa priroda u Bosni svuda,dobri i čestiti i posteni ljudi

 

DSCF2322.JPGDSCF2330.JPGDSCF2334.JPG

DSCF2343.JPGIMG_20170821_150324.jpgDSCF2342.JPG

IMG_20170821_154545.jpgDSCF2349.JPGDSCF2357.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...