Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
neshaoct

F1: Kanada 2014.

Recommended Posts

Da li neko može da zaustavi Mercedes?

 

Rozberg.jpg

 

Ovog vikenda nastavlja se šampionat Formule 1 trkom koja će se voziti u Kanadi u Montrealu, na stazi Žil Vilnev. Ovo je nova prilika da neko eventualno ugrozi dominaciju Mercedesa. Iako timovi kao Red Bul i Ferari stalno najavljuju da su sve bliže i da je samo pitanje trenutka kada će stići i prestići Nika Rozberga i Luisa Hamiltona, to nikako da se dogodi. Jer vozači Mercedesa vode i u generalnom plasmanu vozača i u generalnom plasmanu konstruktora.

 

Prvi gran pri u Kanadi vožen je 1967. godine, na stazi u Boumanvilu, dok je pobedu na premijernom izdanju odneo trostruki svetski šampion, Džek Brabam. Tokom prvih deset godina, osam trka je voženo na Mouzport Parku, dok su dve vožene u Kvebeku, na stazi Mon Treblan. Staza od 1982. godine nosi naziv po tragično preminulom šampionu formule 1 Žilu Vilnevu. Prošlogodišnji pobednik je Sebastijan Fetel, i ovo je bio njegov prvi trijumf u Kanadi. Ipak u senci njegove pobede bio je tragičan događaj, kada je jedan redar nastradao prilikom ukljanjanja bolida sa staze. Kada je reč o broju pobeda, rekorder je legendarni Mihael Šumaher, koji je trijumfovao čak sedam puta. Nelson Pike i Luis Hamilton imaju po tri pobede. U konkurenciji timova, najuspešniji je Meklaren sa 13 trijumfa, dok Ferari ima 11.

Dužina staze iznosi 4.361 kilometar, ima 13 krivina i iako je ulična, ima dosta brzih delova. Svaka greška se skupo plaća, ali su za hrabrost nagrade velike. Rekord staze drži Rubens Barikelo. Kvalifikacije se voze u subotu od 19h, dok je trka na program u nedelju uz direktan prenos na Sport klubu

 


Share this post


Link to post
Share on other sites

U Kanadi teško da će stići Mercedese.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ricciardo prekinuo dominaciju Mercedesa

 

rikardo_pob_kan.jpg

 

Vremenski uslovi pred početak trke bili su znatno topliji nego što smo imali prilike da vidimo ovog vikenda. Ambijalna temperatura bila je 27 stepeni dok je temperatura staze dostigla čak 48 podeljak. Lewis Hamilton je imao bolji start od svog timskog kolege Nica Rosberga, ali je Nemac uspeo da zatvori teme na prvoj krivini što je iskoristio Sebastian Vettel i tako domogne se drugog mesta. Već na trećoj krivini Max Chilton izgubio je kontrolu nad svojim bolidom i lansirao Julesa Binachia u zaštitni zid što je izazvalo izlazak sigurnosnog automobila na stazu. Na kraju oba vozača Marussije odustali sa trke. Trka je restartovana tek u osmom krugu a Rosberg je poveo kolonu ispred Vettela i Hamiltona. Posle dva kruga vožnje u menjaču Lewis Hamilton je uz pomoć DRS uspeo da obiđe Sebastiana Vettela i tako krene u lov za Nicom Rosbergom. U tim momentima Marucs Ericcson bio je treći vozač koji je odustao od trke.

 

Daniel Ricciardo bio je prvi vozač koji je u 14. krugu otišao na zamenu pneumatika a njega su ispratili Bottas i Button. Dva kruga kasnije istu stvar učinio je i Sebastian Vettel dok je 17. krug bilo vreme kada je Fernando Alonso otišao na redovan servis. Na ovaj način Španac u Ferrariju uspeo da je obiđe Jena-Erica Vergnea. Lideru trke trebalo je 18. krugova da se otarasi svojih super-mekih guma i uspeo je da i posle Hamiltonovog servisa sačuva vodeću poziciju.

U 23. krugu Vettel je pokušao da napadne Nica Hulkenberga u 10. krivini ali je vozač Force Indije imao bolju putanju i uspeo da sačuva svoju poziciju. Hamilton je u poslednjih nekoliko krugova uspeo da smanji zaostatak za Rosbergom na samo pola sekunde ali je Nico zbog jakog kočenja na poslednjoj krivini alternativnim putem došao na startno ciljni pravac. Felipe Massa je u 26. krugu uspeo da na startno-ciljnom pravcu obiđe Fernanda Alonsa.

 

Sergio Perez se odlučio za taktiku sa jednim zaustavljanjem pa je tako tek u 35. krugu otišao da zameni svoje super-meke gume. Dva kruga kasnije Vettel se odlučio da ponovo zameni svoje gume dok je krug kasnije istu stvar učinio i Daniel Ricciardo. U tim momentima oba vozača Mercedesa prijavila su probleme sa gubitkom snage pa su od najbržih vozača postali jednih od najsporijih na stazi. Kimi Raikkonen je u nastavku trke imao okretanje na 10. krivini što ga je bacilo na 15. poziciju. Na 25 krugova do kraja Nico Rosberg je otišao na svoj drugi servis a krug kasnije istu stvar učinio je Lewis Hamilton i tako prepustio Felipu Massi da povede trku. Na ovaj način Hamilton je uspeo da se posle redovnog servisa nađe ispreed svog timskog kolege. Britanac u Mercedesu imalo je loš izlaz iz 10. krivine što je dovelo Rosberga u poziciju za napad. Hamilton je bio primoran da iseče zadnju krivinu posle čega je vratio Rosbergu vratio drugu poziciju. Odmah posle toga Hamilton je prijavio probleme sa kočnicama što ga je primoralo da odustane sa trke.

 

U 49. krugu Massa se odlučio da sa vodeće pozicije ode do boksa što je Nica Rosberga vratilo na prvu poziciju. Od tada u poteru za preostalim bolidom Mercedesa upustili su se Perez, Ricciardo i Vettel ali je Rosberg uspevao da održi razliku. Massa je iskoristio grešku Nica Hulkenberga i Valtteria Bottasa i tako dospeo da petog mesta. U finišu trke Perez je izgubio drugo mesto od Danilea Ricciarda i počeo da sustiže Nica Rosberga. Na dva kruga do kraja Ricciardo je uspeo da na zadnjem pravcu obiđe posrnulog Rosberga i tako preuzme prvu poziciju. I Sebastian Vettel je iskoristio snagu svog bolida i tako pretekao Sergia Pereza. Ipak u nastavu ovog događaja Massa i Perez imali su jedan težak incident na starno-ciljnom pravcu što je oba bolida bacilo u zaštitnu ogradu na prvoj krivini. Na kraju trka se završila pod svetilma sigurnosnog automobila.

 

Izvor: f1-serbia.com

 

VN Kanade, rezultati:

 

1. Daniel Ricciardo (Red Bull) 1h39:12.830

2. Nico Rosberg (Mercedes) +4.236

3. Sebastian Vettel (Red Bull) +5.247

4. Jenson Button (McLaren-Mercedes) +11.755

5. Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes) +12.843

6. Fernando Alonso (Ferrari) +14.869

7. Valtteri Bottas (Williams-Mercedes) +23.578

8. Jean-Eric Vergne (STR-Renault) +28.026

9. Kevin Magnussen (McLaren-Mercedes)+29.254

10. Kimi Räikkönen (Ferrari) +53.678

...

Poredak vozača:

 

1. Nico Rosberg (Mercedes) 140 bodova

2. Lewis Hamilton (Mercedes) 118

3. Daniel Ricciardo (Red Bull) 79

4. Fernando Alonso (Ferrari) 69

5. Sebastian Vettel (Red Bull) 60

...

Poredak konstruktora:

 

1. Mercedes 258 bodova

2. Red Bull 139

3. Ferrari 87

4. Force India 77

5. McLaren 66...

 


 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...