Jump to content
FAS Goran
Dante Bg

Poplave u Srbiji

Recommended Posts

E jeste i gore je bilo promenljivo dok sam bio. Izgleda da polagano danak uzima globalno zagrevanje i klimatske promene na koje su upozoravali.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Klimatske promene uslovljavaju sve ekstremnije padavine

Ekstremne vremenske pojave - suše, poplave, toplotni i hladni talasi sve su učestalija pojava u Srbiji, ali i svetu poslednjih decenija.

 

cxcb108038.jpg

 

Krivac za to, prema mišljenju Svetske meteorološke organizacije, je industrijalizacija, gde uspled povećane emisije gasova dolazi do efekta staklene bašte i ubrzanih promena klime.

Stalni predstavnik Srbije u toj organizaciji i rukovodilac Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Jugoslav Nikolić kaže da je samo u Beogradu prosečna temperatura u poslednjih 125 godina povećala za 1,6 stepeni Celzijusa, što je uslov za sve ekstremnije padavine.
"Ovaj porast temperature doveo je do povećanja koncentracije vodene pare u atmosferi za oko 10 odsto, što predstavlja povoljne uslove za stvaranje grmljavinskih oblaka i pojave jačih vremenskih nepogoda pljuskovitog i vetrovitog karaktera, uz pojavu grmljavine, grada i trombi- manjih tornada", rekao je Nikolić Tanjugu.

On kaže da je nesporna činjenica da su pojedine ekstremne klimatske i vremenske pojave učestalije poslednjih decenija, što se najčešce dovodi u vezu sa ljudskim aktivnostima i industrijalizacijom. 
"U poslednjih 12 godina u Evropi su zabeleženi mnogi ekstremni dogadaji, suše, poplave, toplotni i hladni talasi, apsolutni maksimumi i minimumi temperature", kaže Nikolić.

Srbija je, dodaje on, jednom takvom ekstremu bila izložena u maju kada je došlo do formiranja iznad Mediterana koji se sporo premeštao preko Balkanskog poluostrva, što je uslovilo obilne padavine i poplave.
"Padavine su za tri dana u oblasti Podrinjsko-kolubarskog regiona, Mačve i Tamnave prevazišle 1000-dugodišnje trodnevne kiš. Za to se ne može reci da je uobičajena pojava", naglašava Nikolić.

U Evropi, podseća on, u poslednje 32 godine na većim rekama dogodilo se 325 poplava od toga u poslednjih 12 godina bilo je 200. 

U Srbiji značajne poplave zabeležene su 1980, 1981, 1988, 1999, 2002, 2005, 2006, 2009, 2010. i 2014. godine, dok su se značajne suše dogodile 2000, 2003, 2007, 2011, 2012 i 2013 godine, podaci su RHMZ.
"Klimatski indeksi vezani za epizode ekstremnih padavina i suša pokazuju povećanje u periodu 1961-2012.godine na skoro svim osmatrackim stanicama u Srbiji. Kako se okean i atmosfera sve više zagrevaju, u vazduhu se zadržava više vodene pare pa se i u narednim godinama mogu očekivati ređe, ali intenzivnije padavine", naglašava Nikolić.

Prema stavovima Međunarodnog panela za klimatske promene u budućnosti nas očekuje porast temperature vazduha i mora, promene u globalnom hidrološkom ciklusu, redukcija snežnog i ledenog pokrivača, porast nivoa mora i promene nekih klimatskih ekstrema. 

Takođe, panel se zalaže za globalnu akciju za smanjenje emisije, kao i za odredivanje mera za adaptaciju, a to se poklapa i sa aktuelnim stavovima Međunarodnog kongresa koji je upravo prethodnih dana održan u Montrealu.
"Do sredine 2014. godine šesnaest zemalja članica EU donelo je nacionalne strategije za adaptaciju na klimatske promene. Srbija obavlja početne aktivnosti u vezi donošenja nacionalne strategije za klimatske promene u više sektora", naglašava Nikolić.
Prognoze kakva nas zima očekuje posle kišnog leta, naš sagovornik kaže da je još rano davati i dodaje da nas u narednom periodu očekuje promenljivo vreme.
Do 30. avgusta se očekuje pretežno suncano vreme uz porast dnevnih temperatura, tako da će najviše dnevne temperature krajem avgusta imati vrednosti iznad proseka za ovo doba godina od 27 do 32 stepena, kaže Nikolić.
Krajem avgusta i početkom septembra predviđaju se prolazna naoblačenja, koja će usloviti lokalne pljuskove, ponegde praćene grmljavinom uz postepeni pad dnevnih temperatura, dok će temperatura biti u granicama proseka.

Od 5. do 10. septembra očekuje se prosečno toplo i uglavnom suvo vreme, sa temperaturom od 24 do 28 stepeni, osim 6. i 9. septembra kada će postojati uslovi za lokalne pljuskove pracene grmljavinom, a zatim se do sredine septembra uspostaviti toplo i suvo vreme.

 

prva.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa zar ste očekivali da će biti drugačije, odavno je poznato da zna se kome su građani bitni samo pred izbore i nikada više.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jutrs krenuo iz Majdanpeka oko 8 da bi cale stigao na posao, kad sam prosao pored autobuske i Pek-a, Pek je bio normalan, dosao u Bg, spavao, ustao oko 13h, gledam slike i ne verujem, Pek se izlio, ja gledam, pitam caketa jel je bio normalan, on kaze jeste, gledamo u cudu slike. Postavicu ih posle posto sam u nekom poslu, a imam spore MB.

 

cxcb130019.jpg

 
cxcb130017.jpg  cxcb130018.jpg
 
cxcb130020.jpg  cxcb130021.jpg  cxcb130022.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma gde normalan. Ovo je nenormalan pek. Kolega iz Trlic firme je ostao u Brzoj Palanci zarobljen. Doso do nje istovarao robu po palanci i malo pre nego li sto je doso u palanku se odronilo brdo i put blokiran, kad da nastavi za Kladovo imao je sta da vidi. Most odnesen. To je jos jutros oko 10h bilo i jos uvek je tamo zarobljen niti moz da se vrati nazad niti Boze daj. Strasno...

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ovo na slikama je normalan Pek? :question:

Pek je za 80% manji nego na slikama.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Hteo bih da se nadovezem na ovaj tekst.

 

Gledam na televiziji i sto procitam u novinama kako mi zivimo u Obrenovcu normalno kako se sve normalizovalo. To su sve lazne slike i mazanje ociju narodu. Negde sam cak i procitao koko smo oslobodjeni od placanja racuna, pa bih hteo da kazem da smo racune dobijali reguralno bez preskakanja bilo kog meseca sem racuna od telekoma za mesec maj gde i nismo imali nikakvu uslugu. Ostali racuni su stizali na vreme za poplavljene kuce uz letak "Razumemo vasu situaciju ali razumite i vi nas"

 

Racun za struju je stigao skoro i na jednom racunu nam sve obracunali za zadnjih 4 meseca. Ja zivim u stanu u Obrenovcu na cetvrtom spratu, ali imam i kucu 3km od stana gde mi zive roditelji takodje u mom vlasnistvu, zbog posla mog i zeninog ta kuca mi isto znaci kao i stan jer malte ne vise boravimo u njoj nego u stanu(roditelji mi cuvaju decu). Kucu smo pre dve nedelje komplet zavrsili i kupili nov namestaj od kojih para vise ne znam ni ja sam, jer od nove kuce koju smo ozidali 2004 godine ostala je samo siva faza gradnje i to sa mokrim zidovima. Moja kuca kao i jos jedna u kraju je komplet renovirana, dok ostali komsliluk jos muci muke jer su slabi sa finansijama, a nemas kako da im pomognes jer smo svi u istim go****a. J

a sam svoju kucu hiltijem sve ogulio do cigle i bloka 20 dana iznajmljivao 3 susaca zidova pa mesec dana prirodna promaja pa opet 20 dana susaci pa prirodna promaja i na kraju kaloriferi. Zidove nisam hteo da malterisem ostavio sam ih takve oguljene i na zid sam stavljao vlagootporni rigips sa razmakom od jedno 3-4cm izmedju rigipsa i bloka, pregletovano i prekreceno. Ubacen nov namestaj i useljena pre dve nedelje. Za to sam od drzave dobio resenje na cetvrtu kategoriju gde su trebali da mi isplate 350 000 din. Para nema nigde samo to resenje.

 

Ovo je moja kuca kada sam izbacivao namestaj

 

http://youtu.be/CI14_Qn81F8

 

a ovo je zavrsna faza

 

http://youtu.be/YwDLGmHXSn4

 

Da vam ne pricam o samom gradu pre poplave je bio bas dobro uredjen grad dosta se radilo na njemu ostale su nam samo rusevine i verujem da ga nikad vise nece vratiti u prvobitno stanje. Mnogo kuca je jos uvek prazno. Deca su nam krenula u ruinirane skole ceo donji sprat je bio poplavljen i nista uradjeno nije. Od 4 bas velike osnovne skole ni jedna nije zavrsena kao ni srednje. Imam sina treci razred i saljem ga na gradiliste u skolu. casovi traju po 30 min. bez bilo kakvih odmora i izlaska iz ucionice sa sprata. Ucitelj ih preuzima na kapiji uzinu nose od kuce uvode ih u ucionicu i nema izlaska odk se ne zavrsi nastava, izvodi ih ponovo van skolskog dvorista i svako svojoj kuci. Ide se u cetiri smene.

 

Vrtici jos gora prica, ni jedan vrtic nije zavrsen, a ima ih ukupno 6 i to bas velikih koji su i pre poplave bili prebukirani. od 6 vrtica radi samo jedan i to u iznajmljenoj zgradi na spratu sa tri ucionice. Klinka mi je krenula u predskolsko i posto je njen vrtic bio do krova pod vodom trebao sam da je vodim u Stubline u vrtic to mi je nekih 15km od kuce. Uspeo sam nekako preko nekih prijatelja da je prebacim u taj jedini objekat u gradu koji mi je 300m od kuce. Ucionice vrtica su na spratu u iznajmljenom prostorijama, a podrumi u toj zgradi nisu cisceni posle poplave jer gazdu te zgrade zabole patka da ga cisti a niko ne sme da udje unutra jer je privatno vlasnistvo. Sam ulaz u zgradu se jos oseca na memlu dok je u ucionicana za sad OK ali ide hladno vreme pa ce se tek videti kada se zablindiraju prozori i pusti grejanje. Ovako izgleda odlaganje stvari u obrenovackom jedinom vrticu

 

20140916074607.jpg

 

Poceli smo da merimo vreme pre i posle poplave, guramo dalje kako moramo iako je velika vecina materijalno osakacena. Dovlace nekakve humanitarne pomoci i prave zavadu medju ljudima. Zamazuju narodu oci sa nekakvim Kantrimenom danima, tucama i kojekakvim stvarima, a relanu sliku nece da prikazu. Ostali smo zaboravljeni grad i prepusteni samo sebi na milost i ne milost dveju reka koje nas okruzuju. Odbrana grada od reka je razvaljena i niko nece da popravi to dolme su nam srusene kao i betonski zid koji nas brani od Save. Strepimo na svaku kisu jer nam se jos mota po glavi da lice mo se probuditi opet u vodi. To vam je relana slika Srbije.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za moje dve kolege jos se nista nezna.Odnela ih bujica sinoc oko 10....dvojca su se iscupala a dvojca...nema ih

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...