Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
ata

Hosting - iskustva

Recommended Posts

Na cijem se serveru hostuje forum?

Usput, treba da menjam hosting za sajt, pa me zanima ima li neko iskustva koji je hosting od pouzdanijih? Sta mislite o sbb-u, ili eunet-u, eunet je jedan od najskupljih, ne znam da li je osnovano ili ne? Do sad sam bio na veratu, ali necu vise, hvala lepo...
 

Edited by neshaoct
split Topic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zavisi kakav ti je sajt (koji su mu zahtevi) i šta je problem sa Veratom? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sto se tice verata u poslednjih godinu dana dosta cesto im padaju serveri, mailovi ne rade, tehnicku podrsku za hosting su skratili do 16h, a posle ako padnu serveri pisem mail, pa kad vide mail podignu server... sto cesto potraje par sati... dovoljno? :( to je ono sto vidim...a sto ne vidim?

Nemam posebne zahteve, statican sajt, jedino sto ima veliki protok i nesto preko 1.000 strana. Najvaznija je pouzdanost (I brzina naravno). Uskoro planiram neki CMS... al to ce potrajati, jer to traje vec par godina, nikako da stignem da ga sam napravim, posto odgovornih programera (koji prihvataju odgovornost i da potpisu ugovor o odrzavanju jos uvek ne mogu da nadjem).

Share this post


Link to post
Share on other sites

...statican sajt, jedino sto ima veliki protok i nesto preko 1.000 strana.

 

Ne brini, to je sve sitno. ;) poslužiće dobro svaki hosting koji nema probleme koje si gore naveo (ne rade mail-ovi, slaba podrška). 

Npr. FLCS Forum je pre par godina trošio mesečno 500 GB protoka...sada je još više ''gladan''. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

posto odgovornih programera (koji prihvataju odgovornost i da potpisu ugovor o odrzavanju jos uvek ne mogu da nadjem).

 

Ugovor o odrzavanju bi trebalo da hoce da ti potpise svako, zavisi na sta ti ciljas. U principu svima odgovara da ti samo on odrzava i uzima naknadu za to, bitna je ona rec "odgovornost", sta ocekujes tacno, mozda ti ocekujes ne moguce ili to neces da platis dovoljno.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Udaljili smo se od teme... ali nazalost, nisam trazio ni nisku cenu ni nista nerealno vec samo customizaciju CMS-a po mojim potrebama, tako da korisnik samo popunjava obrasce, da nema potrebe da ulazi u admin deo i prcka po kodu... kao sto postoje stotine drugih sajtova. Umsto toga vecina mi je do sada nudila da mi napravi sajt tako sto primene poatojeci template, i da cackam po kodu sto mi ne treba...

Oni koji su hteli da nesto I prilagode nisu hteli da garantuju da ce ga ako ne daj boze padne I podici ponovo, a ne da kazu - ko te sisa, ako radi radi, ili dok radi radi, necemo nista da potpisujemo. Obicno kazu da im se vise isplati da naprave deset-dvadeset template based sajtova...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, znam... jos samo da se nadje I neko ko to hoce da uradi! ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Što se tiče hostinga, kao što reče Neša to nisu neki silni zahtevi koje ne može da ispuni bilo koji provajder tako da ono... vidi da uzmeš neki najjeftiniji ;) Ja recimo imam hosting kod Loopia-e i prilično su ok. Osnova im je u Švedskoj i zaista kvalitetno rade. Jedino što kod nas nemaju 24h tehničku podršku, ali to ti i nije potrebno. Jedino je frka kad imaš neki hakerski napad pa ti oni onda blokiraju sajt i onda pošalješ mail, pa oni tebi pošalju spisak zaraženih fajlova, pa onda ti njima javiš da si očistio pa oni onda puste, ali naravno to sve zavisi od tvog sajta, a konkretno meni jedan Wordpress pravi najveće probleme. 

 

Što se tiče programera, ne vidim razlog da neko ne prihvati ugovor o redovnom održavanju jer su to najbolji ugovori. Ne radiš ništa ili radiš povremeno neku intervenciju, a pare ležu. To je najbolja lova ;) A što se tiče custom-iziranja koda i to je super lova... napraviš takve izmene da ne može niko drugi da radi sajt i onda možeš da ucenjuješ vlasnika iznosom održavanja. ;)

 

Hoću da kažem, da mi se čini da nisi razgovarao sa pravim programerima već sa nekim klincima ili nekim ko je završio neki privatni faks ili višu za "spoznavanje filozofije programiranja", naročito ako kažeš da plaćanje nije dovođeno u pitanje ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oni koji su hteli da nesto I prilagode nisu hteli da garantuju da ce ga ako ne daj boze padne I podici ponovo, a ne da kazu - ko te sisa, ako radi radi, ili dok radi radi, necemo nista da potpisujemo. Obicno kazu da im se vise isplati da naprave deset-dvadeset template based sajtova...

 

 

Ajde da ti odgovorim kada već pišeš netačne stvari. 

Ja sam tebi davno rekao da može da se prilagodi wordpress svemu što tražiš i poslao ti čak i printscreen-ove "težih" stvari koje si tražio da se urade i pokazao ti da jako lako sve može da se izvede.

 

Takođe sam ti i rekao da može od nule identična stvar da se uradi kroz malo više vremena i šta ti je bolje.

Rekao sam ti da MOGU da ti garantujem vraćanje sajta u roku od nekoliko minuta ukoliko bude srušen i bez gubitka podataka(takođe rekao da sam radiš backup DA TI NE BIH UZIMAO NOVAC, a ne zato što sam lenj ili neozbiljan), ali ti si želeo neke ugovore i gluposti koje ne znam koji će ti. A garanciju da sajt neće biti srušen ne mogu da ti dam niti bilo ko drugi može. Evo i famozni wordpress koji sam radio 4 meseca mogao bih da srušim za 2min jer znam kako je većina pluginova koje sam ja razvijao urađena.

 

I kada smo kod saradnje sa Atom ja se prilično osećam prevarenim. Više od 3 meseca sam se ja dopisivao sa njim, gubio vreme i dao mu dovoljno informacija o funkcionisanju sajtova i izradi istih da je uz malo guglovanja mogao sam da završi sve. Kada smo sve dogovorili rekao sam cenu i plaćanje kada bude gotovo(ili 20-30% unapred pošto mi je odmah delovao jako neozbiljno, a ja ne mogu da maltretiram 3-4 ljudi da rade za džabe i posle da bude ebiga, Ata odustao), ali čoveku to nije odgovaralo i tražio je neku garanciju da će biti urađeno(ne znam samo zašto kada ne daje novac unapred).

 

 

I na kraju mi čovek nije ni napisao izvini što ti trošim vreme/ koliko košta to što sam te maltretirao 3 meseca ili bilo šta što bi bilo kulturno već mi se samo više nije javio.

 

Ne bih o ovome pisao, ali se malo osećam prozvanim iz prethodnih par postova. Ispada da je problem u programerima, a ovde bih rekao da to nije slučaj već je problem bio direktno u kljentu. Ja ne vidim bolju garanciju od toga da ti dam ip adresu da drndaš sajt pola meseca i ako ti se sviđa platiš ili ako ne nikom ništa

Edited by igor0511

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zao mi je sto se osecas prozvanim, ali nisu sve iskustva sa tobom, vec sa vise programera... Sto se tebe tice, jedino sto mogu je da citiram samo jedan deo nase medjusobne dopiske koji me je nazalost odvratio od saradnje, jer "ugovori i gluposti" upravo sluze za garanciju da ce se nesto dogovoreno i ostvariti:

 

"Što se plaćanja tiče nema nikakve firme kao ni odgovornosti već je bukvalno na lepe oči i  ne bih nikako dručije ni radio za novac za koji sada radimo."

 

Sto se tice vremena, gubitak je nazalost obostran... ali se nadam da smo obojica izvukli neko iskustvo iz toga... na zalost ja sam ostao jos uvek sa starim sajtom a gubitak od par meseci vremena mene mnogo vise kosta...


I jos jedan deo - jos jednom ponavljam...

 

"Ja nikad nisam pitao da treba da mi bude jeftino, ali prioritet je da bude pouzdano I ozbiljno, da taj koji radi I preuzme odgovornost za to, jer je to posao od koga moja porodica I jos dve zive... ja sam od pocetka trazio pouzdanost... (zbog cega npr. i kupujem nova kola, da ne bi razmisljao o pouzdanosti, pa tako I sa svim stvarima u zivotu, jer ne zelim da mi nesto ne radi kad mi je potrebno da radi).
Ja i u zivotu, i u poslovanju (I u voznji auta) imam stav da postujem propise I zakon, zbog cega u ovoj zemlji ne nalazim na mnogo istomisljenika, ali je praksa pokazala da je to dobra stragija... ja kad stavim potpis i pecat na neki dokument (kao sto svaki dan radim) odgovaram I prekrsajno I krivicno za to sto radim, ali isto trazim I od svojih saradnika. Isplata ovakvih stvari je moguca bez problema - legalno, preko autorskog ziro racuna, gde sve troskove poreza ja snosim, ali ako ne nameravas da pravis ugovor o poslovnoj saradnji, nazalost onda ne mozemo raditi, i bolje da odmah to rascistimo..."

Share this post


Link to post
Share on other sites

A što lepo nisi okačio celu poruku kada si se već uhvatio delova poruka?

 

Lepo sam ti rekao da primam stipendiju i da NE MOGU DA PRIMAM PLATU / NADOKNADU.

 

Takođe sam ti rekao smešenu cenu i rekao ti da mi NEĆU DA POTPISUJEM UGOVOR ZA 120e koliko bi moj deo zarade iznosio. 

 

Ne vidim kako si ti gubio vreme? Nisam ti ništa obećao niti te zavlačio, čak je bilo suprotno pošto si mi nekoliko dana slao sve što ti padne na pamet, a ja gubio vreme praveći to i šaljući ti printscreen-ove. 

 

Ali izvukao sam lepu pouku, to si dobro rekao. Sada radim za osobu koja uzme 4-5 puta više po poslu od mene. Ja odredim koliko meni ide, ostatak ide toj fiktivnoj firmici i sve ide preko tvojih voljenih propisa i ugovora da mogu da te tuže kada izmisliš novi zahtev ili zezneš nešto. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne vidim kako si ti gubio vreme? Nisam ti ništa obećao niti te zavlačio, čak je bilo suprotno pošto si mi nekoliko dana slao sve što ti padne na pamet, a ja gubio vreme praveći to i šaljući ti printscreen-ove. 

 

 

Vreme se gubi i na objasnjavanje sta zelim da se uradi - koje moze i bolje da se iskoristi, ali jedino sto zaista kosta je prazan hod sajta, koji je mogao da se za tih par meseci napuni, umesto da se cekajuci novi sajt ne azurira. Nije tvoja krivica nego moja... trebao sam kao stariji i iskusniji prvo pitati za garancije, pa onda pricati o ostalom... priznajem pogresio sam...

 

Al na kraju krajeva i ovde na forumu gubimo gomilu vremena, pa nam niko ne placa - tako da gubitak nije (pre)velik...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Igore nisi u pravu za ugovore i potpise... veoma je važno da postoji nešto tako. Ne mora to da bude overeno i ne znam ni ja koliko zvanično, ali je dobro da SVE što se dogovori stoji na papiru kako posle ne bi bilo zabune i dodatnih uslovljavanja koja nisu dogovorena ;) Sve to ne mora biti 100% zvanično već može recimo i preko mejla... samo da postoji pisani trag. 

 

Ata greši u stavu da na forumu traži saradnika (bez uvrede Igoru mislim globalno). Ako već želiš profesionalni sajt i profesionalni odnos izađi na Google pa nađi firmu koja se bavi isključivo prefesionalnom izradom sajtova. Oni imaju i ugovore i PDV, ali i cenu. Pošto nemam vremena da samostalno radim na jednom projektu plaćam profesionalnog programera $30 na SAT da mi to završi. Jbg bilo kakav custom-izovani Wordpress teško da može da se uradi za manje od 10-15 sati, a da ti SVE bude potaman ;) (ovde se JAKO ograđujem od procene vremena koje je potrebno jer ne znam šta Ati treba, ali pretpostavljam). 

 

Tako da ono... u programiranju imaš tri stvari... brzo+jeftino+kvalitetno. Problem je što možeš izabrati samo dve. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trougao kvaliteta se moze primeniti u svim oblastima.

 

Trazio sam ja i profesionalne programere za izradu baze podataka (ne za sajt, vec za vodjenje poslovanja), bili su mi na razgovoru i dvojica predstavnika iz DMS Novi Sad... nakon koga sam im po dogovoru poslao pismeno zahteve koji mi trebaju... i do danas (vec dve godine), cekam da mi posalju profakturu... tako da kazem vam, nista dok sam ne sednem...


p.s. mislim da ova diskusija nije bas za forum... mogla bi da se izbrise ako se ostali slazu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Dovla ja sam student i mislim da nije ni realno očekivati od mene ugovor niti firmu koja stoji iza mog rada. Zato je i cena  5-10e na sat, a često se izjalovi zbog nekog dodatnog zahteva i bude i manja. Razlog zašto sam onako napisao za ugovor je zbog toga što ću radije raditi za dnevnicu negde i da me ne boli glava nego da za daleko manje novca krivično i materijalno odgovaram i bakćem se sa aktima i zakonima.

 

Nije meni problem da navedem sve stavke koje će biti urađene i pošaljem na mail, ali da potpišem zvanični otvoreni ugovor sa tačno definisanim datumom jeste jer ne znam šta može da se desi ili da me zadrži diplomski, neki ispit, nedostatak pomoći ili šta god. 

 

Dosadašnji način rada je i bio da lepo sklopimo sve stavke, pošaljemo na mail ljudima, dobijemo potvrdu i radimo, a koliko ja znam pravo i nepotpisani ugovor i čak i dogovor mogu da podležu krivičnoj odgovornosti. U toku rada se pošalje i ip adresa ljudima i vide ceo rad od početka, ako ne valja kažu šta da se menja i tako dalje. Kada bude gotovo plaća se ili ne. A cena bude daleko manja od tih 30$ po satu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

...statican sajt, jedino sto ima veliki protok i nesto preko 1.000 strana.

 

Tvoj sajt nije statičan. Kao ni kod bilo koje druge turistiičke agencije.

Edited by igor0511

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nazovi drugarski rad košta toliko.

Profi rad košta poprilično.

Tačno ako realno sagleda zna šta može da se očekuje za neke male pare, svaka dalja obaveza puno košta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

...statican sajt, jedino sto ima veliki protok i nesto preko 1.000 strana.

 

Tvoj sajt nije statičan. Kao ni kod bilo koje druge turistiičke agencije.

 

Kako nije? Sve obicne html strane koliko vidim ... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja kažem za novi pošto prestpovaljam da za njega trenutno traži hosting


A i smatram da nema svhre u takvoj izradi novog sajta i dupliranju svega umesto pravljenja baze

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aha, pardon, mislio sam da se prica o vec postojecem sajtu. Nije ovo nista strasno, svaki ozbiljniji shared hosting moze da podnese toliki load bez problema.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Savet za hosting mi za sada treba za stari sajt... posto za novi sajt jos uvek nemam vremena, niti sam imao vreman da mislim o njemu, vec nekoliko meseci... kako stvari stoje, verovatno ce ostati na njemu jos duzi period...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...