Jump to content
FAS Goran
nikac

Fiat Brava 1.4 12v sx - stanje kanala za podmazivanje bregaste?

Recommended Posts

Pozdarav svima, skoro sam uzeo Fiat bravu 1.4 auto je savrseno ocuvan, ali ima 1.4 motor,posto je zadjih 5-6 godina presao negde oko 2000km a ne poseduje servisnu knjigu, tako da ne znam kada je zadnji put promenjeno ulje ..Da li neko zna kako proveriti da mu nisu zapuseni kanali koji podmazuju bregastu osovinu, kao I neko licno iskustvo u vezi sa ovim motorom? Svako iskustvo bi mi bilo dragoceno, Hvala unapred!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svima.Čitam ovde o problemima na Fiatovim voyilima ali nikako  da nađem nešto poput problema koji su na mom autu prisutni.

Naime imam Fiat Bravu 1.4 12 V 1997 godište , imao sam problem da mi se sistem za podmazivanje bregaste zapušio te je došlo do oštećenja kako bregaste tako i klackalica,i glave motora. Kupio sam drugu glavu sa hidropodizačima,ventilima i drugu bregastu.Nakon ravnanja glave,brušenja ventila majstor je zamenio dihtung,glavu i sve ostalo.Međutim sad nastaju muke.

 

U međuvremenu je crkao jedan izlaz na bobini koji majstor nije odmah primetio,zvao je majstora za elektriku i ovaj je konstatovao kvar kompjutera,Kako sam i ja iz oblasti elektrotehnike a znam i šeme da čitam ustanovio sam da je kvar na bobini .Probali smo da li bacaju sve sveđice i ustanovili da rade po 1-4 i 2-3 u paru.Po šemi sam ukapirao da tako i treba.Međutim nakon dugog verglanja auto nekako upali ali je rad katastrofalan,čuje se jako,i kad se oduzme gas on se ugasi.Nekako smo ga isterali izradionice ali nema snagu i uopšte nije to taj auto koji sam vozio do skora iako je bila bregasta loša i glava oštećena.On je meni palio na pola ključa što kažu,bez obzira da li je hladno ili toplo.Menjali smo kablove,bobinu,svećice,gledali uzupčenje i reperi su na mestu.Nemamo više ideja šta može da bude.

Bregastu sam kupio polovnu koja je u dobrom stanju .

 

Zamolio bih za pomoć ako neko zna šta bismo trebali jpš da proverimo.

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zupcenje, hidro podizaci (treba ih rasteretiti),izmeri kompresiju.

Edited by petarcirjanic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hidropodizači su razrađeni ako si na to mislio,ne znam kako drugašije,reperi na zupšaniku radilice i zupčaniku bregaste su na markerima,osim ako ima još neki zupčanik koji treba podesiti.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hidro podizaci moraju da se rastetete od pritiska ulja. ne znam o kakvom se razradjivanju radi?Izmeri kompresiju da vidis da li ventili dobro zatvaraju.
Izgleda da ste bez potrebe menjao,kablove,bobinu I svecice.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kompresija je dobra , a sutra idem kod majstora da nastavimo.S obzirom da nisam automehaničar reci mi kako da rasteretim hidropodizače.Hvala na savetima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moraju da se skinu I da se stegnu da izbace ulje.Trebalo bi da zna majstor,a ja se plasim da ti objasnjavam mozda nesto sjebes.Bolje to ostavi majstoru.Kad ste merili kompresiju,posle zahvata na motoru ili pre?

Edited by petarcirjanic

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na bobini je bacao varnicu na 3 izlaza. Bio je lik koji se razume u autoelektroniku i bez dijagnostike na osnovu pretpostavke dao takav zaključak,Imam u PDF kompletnu dokumentaciju za Brave pa sam tamo video da iz kompjutera zatvara primar na bobini za izlaze 1-4 i 2-3. Danas smo pomoću svećica i utvrdili da ne radi visoki napon na izlazu 3.Zamenili smo bobinu i ondah smo dobili varnice na sva četiri izlaza. Međutim auto je i dalje teško palio i na leru se gasi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pogledaj kablove od dizni, kod varnice ti je bitan trenutak opaljenja (mozda kasni, mozda prerano, mozda mesa paljenje) to odredjuje motorni komp, pretresi mase na motoru sasiji, ako su skidani neki konektori it'd. Mozda nesto nije dobro vraceno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...