Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

Studija potvrdila: Ova vozila će pri skretanju najčešće udariti pešaka

 

toyota lc 00.jpg

 

Iako spadaju u red najpopularnijih vozila, osim nezahvalne konstrukcije po pitanju vozne dinamike veliki SUV-ovi imaju još jednu manu. Najnovija studija tako pokazuje da u određenim saobraćajnim nesrećama češće učestvuju velika vozila, a posebno SUV-ovi, monovolumeni i kamioneti. Nakon što je prethodna studija pokazala da su SUV-ovi fatalniji za pešake, ova potvrđuje tezu i stavlja naglasak na određene scenarije.

 

Studija se bavi nesrećama u kojima vozilo naleće na pešaka neposredno pre skretanja u raskrsnici. Udeo ovakvih nesreća u stradanju pešaka u nesrećama je oko 16% samo kada gledamo nesreće sa fatalnim ishodom. Prema studiji, verovatnoća naleta vozila na pešaka na raskrsnici pri skretanju ulevo je dva puta veća za SUV-ove nego za obične automobile. Dalje, tri puta je veća za velike monovolumene te gotovo četiri puta za pick-up vozila. U slučaju skretanja udesno verovatnoća je takođe značajno veća za velika vozila, pa je tako 89% veća za kamionete i 63% za SUV-ove. Ako mislite da sve pomenuto ne važi i na evropskim putevima, tek ste delimično u pravu. Ovako velikih vozila je manje, ali opasnost i dalje postoji.

 

Izvan raskrsnica, u slučaju naleta vozila na pešaka kod velikih SUV-ova će biti 25% veća šansa smrtnog ishoda nesreće te 51% ako je na pešaka naleteo pickup. ''Moguće je da veličina, oblik i pozicija A nosača koji podupire krov na obe strane vetrobrana otežavaju vozačima velikih vozila da vide pešaka pri skretanju'', objašnjava rezultate Wen Hu iz IIHS-a. Naleti na pešake su uprkos promenama u konstruisanju vozila sve veći problem. Kad su u pitanju američki putevi, broj poginulih pešaka u saobraćaju raste od 2009. godine. Do 2020. godine, kad je u nesrećama zabeleženo 6500 smrtnih slučajeva pešaka i 54.700 povređenih, zabeležen je rast od 59%. Glavno objašnjenje za ovaj trend nije rast broja vozila, već rast dimenzija vozila.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...