Jump to content
Goran
boki

Kamere & presretači

Recommended Posts

2 hours ago, ortakov said:

treba biti svestan

E vidis, tu je kljuc cele ove price. Da, treba biti svestan, ali to se ne uci u autoskoli, instruktor je tu da te nauci da kontrolises automobil, da ti u praksi pokaze pravila saobracaja koja ti moras samostalno da naucis. A roditelji su ti ciji je posao da nauce dete da bude svesno, svega, okoline, drugih ljudi, da od malena nauce da se postuju stariji, devojke, zene... Takvi ljudi izrastu u odgovorne osobe, a samim tim i vozace.

Malo se bukvalno shvataju moja prethodna pisanja, ispadam divljak. Ali, ja nikada, apsolutno ni jednom u zivotu nisam potpisao auto na semaforu. NIkada nisam divljao u saobracaju, u gradu,  Za sve ove godine voznje (četvrt veka), me je tri puta uhvatio radar, jednom posteno u pola noci na praznoj magistrali kod Cacka, a druga dva puta klasicno punjenje budzeta. Da li sam savestan vozač? Smatram da jesam. Da li umem oštro da vozim, da i to je po meni veliki plus, a ne minus, da li vozim oštro svaki dan, naravno da ne.

Ja sam umesto Avale isao na put ka Goču, iznad Vrnjačke Banje, da se provozam sa ortakom posle grada. Ta druženja su neponovljiva.

A onda odem jednom prilikom na Navak, odvozim vežbu i trener mi kaže 10+, jednostavno osetim auto. Dolaze matori ljudi koji ne znaju da koče, ne znaju da iskoriste snagu auta, nemaju pojma kako da kontrolišu ili iskoriste masu auta. Ti ljudi u kritičnim situacijama udaraju u čunjeve.

Time dolazim do pocetka mog pisanja na ovu temu. Nisam se plasio voznje kao klinac i imam razna iskustva. Kao sto i u školi nisam sede u prvoj klupi i imao sam ceo dijapazon ocena, pa sada ipak imam VII stepen obrazovanja.

Stah od saobraćaja je opasan.

Posted (edited)

Saglasan (da dosta ove polemike je primerenije u delu "bezbednost u saobracaju"). Mada, i kamere su tu da nas spasu od nas samih, je l'de" :)
 Evo recimo ove spomenute stvari - primer pobede ponavljaca. Znaci boli paja ponavljace za svim za cim ih boli paja, a toga je jako mnog, jer jebiga - priglupi su, ne nuzno zli (cak neretko sam siguran da niko nije zao i los, i da su ljudi generalno bolji nego losiji, i da je to ono sto ovu planetu pokrece) - ali evo na primer i bezbednost u saobracaju. 
 I sad - kod njih je recimo i sva statistika svega i svacega, uvidjaja saobracajnih nesreca na primer.  Pardon, statistika mozda nije - ali podaci koje je moguce obraditi jesu. I sad, statistika, javlja mi se - a sa mesta saobracajnih nesreca i analize uzroka bi sigurno pokazali da je nzacajan broj nesreca napravljen i zato sto je jedan ili vise ucesnika u toj nesreci poterao svoje vozilo iznad limita.  Zakljucak prost, logican, ne treba nikakav odlikas da se bude, dovlno je  samo saslusati - i doneti ispravan zakljucak, a on glasi: ZASTO se tokom obuke dakle kandidati-vozaci NE obucavaju (osim ako nemaju kreativnog instruktora, dobronamernog coveka) u toj oblasti - da dakle auto ima limite, i zasto ne postoji poligon gde vozac-kandidat moze da ispita/proveri/shvati gde su limiti. Okej, svaki auto je drugaciji - ali ako skonta gde pocinju limiti na tom na kom se obucavao - sigurno ce imati bolju anticipaciju - gde bi mogao da pocinje limit toga koji kasnije vozi, odnosno - kako da proveri gde su ti limiti. (dakle - pri kojoj brzini zabod kocnice rezultira kojim zaustavnim putem, kako da se iscupas ako refleksno (sto je odlika mladog/novog vozaca neretko - refleks pre racio-a) u krivini zabodes kocnicu i krene auto da pliva. Znaci ne kako sprziti mikelea sumahera na semaforu - nego ono - neke najobicnije realne situacije gde auto cak i pri malim brzinama bude doveden tik iznad svojih limita. (evo kao ovaj primer gore sa bembarom -znaci on i uz potpis u principu nije bas krenuo kao raketa iz nulte tacke lli kao metak. )

Edit: evo dok sam kuckao milan je poslao komentar vec - da, o tome pricam(o). 
*ma jok. ova rec kucana na ekranu nije isto sto i ziva diskusija - ne treba nista shvatati bukvalno - nije bre niko divljak (dok se ne dokaze suprotno :) ).  Sve okej. Sto'no ja uvek volim da kazem - pricamo -svoji smo. 
Ps. - ne mozes sada nocu da ugasis vecinu semafora po bgd-u, posto danas u odnosu na tada imas za jedno pet cifara (ili barem jednu nulu iza) vise vozila. Grad je mnogo veci, populacija je mnogo veca, a infrastruktura osim novo-dogradjenog nije nista veca. - evo ova jurija gagarina kod mene i sve ove poprecne iste su vec preko 40 godina. malo su prosirili japansku i evropsku tzv. -na kojima zivi nas petocifreno i skoro nikome nije to i adresa :) :)

Edited by Bouz

38 minutes ago, Bouz said:

ZASTO se tokom obuke dakle kandidati-vozaci NE obucavaju (osim ako nemaju kreativnog instruktora, dobronamernog coveka) u toj oblasti - da dakle auto ima limite, i zasto ne postoji poligon gde vozac-kandidat moze da ispita/proveri/shvati gde su limiti

A verujem da je misljenje da je to vec advance level, a oni su pocetnici. Kao da bi prvacima uvalio tablicu mnozenja. Sta znam, mozda gresim...

Moj instruktor je recimo bio malo slobodniji. imao je jednu dvojku GTI u voznom parku, i pred kraj obuke smo izasli na magistralu i trazio mi je da odlucno preticem (bili su pregledni pravci). Ono, ogledalce, levi, iz pete u trecu i pun gas. On je procenio da ja to mogu, a meni bio kez od uva do uva. Ej GTI teram do crvenog na obuci! Isto tako me je terao da kocim do aktivacije ABSa (u golfu trojci sam imao obuku).

A definitivno su uslovi potpuno drugaciji u dannasnje vreme, i tada kada sam ja polagao. A i sada klinci za jako male pare imaju jako puno Nm na raspolaganju, ko zna kakav bih ja bio u takvim okolnostima :mellow:

Vozih se juče i preključe po CG sa nekim taksistom i čovek vozi kao da sutra ne postoji. 
Pitam ga za radare, u svetlu brzine kojom se kreće ( a gde god može, uvek je bio u prekoračenju za 30-40 km/h ). 
Veli da je nedavno postavljeno oko 80-90 fiksnih radara, da još nisu stavljeni u funkciju, ali da će biti u funkciji pre leta.
Pa, ko letos ide dole, da ima u vidu. 

7 hours ago, moron said:

Kružni put do vrha Avale, kao i onaj po Košutnjaku je često pun biciklista ( tokom dana )

Cesto sam i ja jedan od njih

5 hours ago, milan-jtd said:

Da li umem oštro da vozim, da i to je po meni veliki plus, a ne minus, da li vozim oštro svaki dan, naravno da ne.

100% se slazem 

5 hours ago, Bouz said:

prosirili japansku i evropsku tzv. -na kojima zivi nas petocifreno i skoro nikome nije to i adresa

Ako ti je neko pre 15-ak dana smetao sa hiltijem 
Taj sam izvinjavam se

90% vozaca ne zna da reaguje u kriticnoj situaciji vec instiktivno pritiska kocnicu i nada se najboljem, cak ima i onih koji puste volan u takvim situacijama. 90% ne znaju kako ce auto da se ponasa pri vecej brzini ili mokrom kolovozu, da su nekada vozili brze i ostrije i doterali auto do limita znali bi da cene kvalitet guma i kocnica 
Ogranicenja su definisana u odnosu na najgoreg vozaca u najgorim kolima ali to ne znaci da neko sa boljim kolima treba da vozi brze
U trenutku kada je zivot mog deteta zavisio od toga koliko cemo brzo stici u bolnicu nisam mario ni za ogranicenja ni za pravila saobracaja ali mi je bilo veoma od koristi sto sam znao limite mog automobila

Najradije bih izbrisao svo ovo moje pisanje, posle ove nesrece u Batajnici. Ugaseni mladi zivoti. Strasno.

Danas popodne na rampi u Vrcinu, ka Nisu, parkiran beli kombi, otvorena zadnja vrata i neki tronosci, kamere na njima. Tesko da meri brzinu, odmah posle rampe je, mozda pojas ili telefon.

Posted (edited)

Kontrola kamiona, takvi opremljeni beli kombiji stoje redovno u Mrcajevcima. Unutra je kancelarija, sto, stolice i mahom zaustavljaju kamione, tahografska kontrola, pretovar, sve. Budu sa njima i inspektori sa znackama oko vrata u civilu, kao u krimicima, samo sto ne jure ubice i ko je smotao 5t vutre, nego "ko to nama nije spavao danas" :D

Edited by Milos1

On 3/13/2026 at 7:56 PM, milan-jtd said:

Najradije bih izbrisao svo ovo moje pisanje, posle ove nesrece u Batajnici. Ugaseni mladi zivoti. Strasno.

Da, da, upravo sam o tome i pisao i kada sam pročitao vest, prvo mi je to prošlo kroz glavu... tragedija... 

Suštinski, razlog je neprilagođena brzina uslovima na putu. I sad, kada se pogleda, to je pravac, dobar put, širok. Ograničenje je 50 ili 60 km/h. Kada se voziš tom brzinom, izgleda kao da stojiš. Onda dođemo do onog, pa tu se vozi 80 normalno. Možda, ali, sa 50 ili 60 da izgubiš kontrolu na tom delu puta, jedino možeš da pogineš ako skreneš u levu traku i baš u tom trenutku naiđe neko vozilio. U svakom drugom slučaju, preživećeš, neće biti nikakvih posledica, posebno danas, kada su vozila veoma kvalitetna u odnosu na ono šta smo mi vozili.

Posted (edited)

Ne radi mu jedno svetalce na tablicama :D @Ivan Nije to tako lose :D A ima i video klip gde taj iz DS-a hoce ovog indusa da izvuce i raspravi se snjim :D 

Edited by nemanja84bg

Dobro je, nije beli DS :) A ne znamo situaciju, mozda je bus krenuo dok ga je on obilazio i gurnuo ga na trolu.

Obicno iz leve trake produzavaju pravo gde kao ne bi trebalo , najcesce zbog greske prestrojavanja ili zatvorene takovske i sl. desava se a opet u tim situacijama trebamo biti ljudi bar ja to tako gleda i obicno kad neko pogresi pustim ga ... juce obilazi lik autobus u susret meni i sta? ja sad treba da nesto tu isterujem pravdu ... ukocim pustim ga covek se zahvali i to je to ;) 

3 hours ago, nemanja84bg said:

Obicno iz leve trake produzavaju pravo gde kao ne bi trebalo...

Iz leve trake mora pravo. Ne može više da se skrene levo iz Ilije Garašanina u Takovsku, već samo da se produži pravo u Svetogorsku. 

5 hours ago, nemanja84bg said:

Obicno iz leve trake produzavaju pravo gde kao ne bi trebalo , najcesce zbog greske prestrojavanja ili zatvorene takovske i sl. desava se a opet u tim situacijama trebamo biti ljudi bar ja to tako gleda i obicno kad neko pogresi pustim ga ... juce obilazi lik autobus u susret meni i sta? ;) 

I ti mu namignes iz drugog autobusa.

A vidis nisam znao za gore navedeno da sad mora pravo u svetogorsku to je nesto promenjeno jel  , i ja bih se tu zbunio ...

Ta traka koja je ranije skretala levo u Takovsku, sad ide obavezno pravo, kao i žuta traka pored nje. Zato je i došlo do sudara 65-ice i DS-a.

Posted (edited)

Povodom pisanja na drugoj temi "Mozda da je bio neki SUV umesto DS-a izgurao bi autobus"

Ima bar 6 meseci da je to promenjeno i stalno je guranje sa autobusima
ja uvek propustim autobus iz vise razloga a prolazim tuda bar jednom dnevno 
Tu na cosku je i Maxi te je redovno neko parkiran sa 4 migavca te ih treba obilaziti
Inace Svetogorskom se moze do Radio Beograda gde je dalje za automobile zabranjen saobracaj i mora da se skrene desno u Cetinjsku koja je prosirena na dve trake do 29. Novembra, Cetinjskom nize do Bajlonijeve pijace sada moze da se skrene i levo prema Francuskoj
Kosovska je postala dvosmerna od Takovske do Vlajkoviceve koja je dobila jos jednu traku od Svetogorske

Edited by clockwork_orange

Zna li neko, na Fruškoj gori, kad se krene od Male Remete ka Crvenom čotu, kad se prodju Manastir i restoran "Ruža vetrova", na izletištu "Široke ledine" ( a pre izlaska na glavni put Bašenovački Prnjavor - Crveni čot ), je li nadzorna kamera ili radar ?

Ne pitam za kameru na putu Bašenovački Prnjavor - Crveni čot, već oko 200 metara pre toga, baš na Širokim ledinama ?

To ono, drzite me ubicu ga :) Ako si stvarno besan otvoris vrata busa i... a ne lupas sakom po soferci i psujes :)

U današnje vreme kada svako ima kameru, i svako jedva čeka neki vanredni događaj da svimi, ako napadneš nekog, apsolutno si se sje8o, čak i ovaj snimak može da bude privatna tužba za vređanje pretnju itd, možda veću odštetu dobije od same štete na polovnjaku. Par svedoka i napadač je pod ogromnom tužbom.