Tadej 403 Posted March 4 I sa Puntom od 69 ks mozes lagano bez problema da kršiš ogranicenja, nije do KS....Sent from my iPad using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
milan-jtd 479 Posted March 4 Ali je sladje kad ih imas Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tadej 403 Posted March 4 Ali je sladje kad ih imas Jeste, ali malo sa godinama sve manje smisla imaVozim dizela sa 150ks sa prednjim pogonom, stvarno mislim da je i to previseSent from my iPad using Tapatalk 1 Bouz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
milan-jtd 479 Posted March 4 Apsolutno se slazem, ja vozim 1.2 100 KS, zadovoljava apsolutno sve potrebe, i dovoljno je da me uhvati radar, ali je lepo kada se pretice dok trepnes, a ne da svako preticanje planiras kilometrima unapred. 3 moron, clockwork_orange and knezevic76 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
oktopod 464 Posted March 4 Meni je najgore sto 50kmh nije bas za 4u a za 3u brzinu je previse, 55 do 60 mi je najlepsi merak 4om ler gas. I nervira me sto su radari cesto na nekim nizbrdicama gde ako kocis motorom trecom u povremeni pip kocnice je mnogo obrtaja a 4om si svaki cas na kocnici. Primer Trgovacka ulica kod Jyska, spustanje sa mosta na Adi ka Adi na Obrenovacki, tamo dve trake za nizbrdo ukljucuju se sa leve strane nepregledno, gledas drugu traku, gledas dal se ko ukljucuje i caskom si na 60 ako ne pratis i kilometar sat. Ista pozicija ako ides od sajma, malo ubrzas da 4om izvuces uzbrdo preko nadvoznjaka i gore si na 65 caskom moras pre toga da pustis gas i kocis a iza tebe se zalepio lik. Kruzni put kod Leštana, kada izadjes iz Leštana ka Bubanj Potoku nema naselja ni iceg a smaras se 50. Sent from my VOG-L29 using Tapatalk 1 moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
zarekg 424 Posted March 4 7 hours ago, shuxx said: Kamere na sve strane, ograničenja brzine, a ovamo nam prodaju 200/400 ks automobile Pa onda još kukaju što do stotke ide "samo" 9,5 sekundi. 3 Bouz, shuxx and Djuk85 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ISV_01 5130 Posted March 6 Mozda bi ga i nagazio jace al toliki je razmak izmedju kamera Quote Share this post Link to post Share on other sites
Milos1 429 Posted March 6 @zarekg ljudi su nezasiti, tu svrstavam i sebe. Kad sam vozio punta nisam o snazi razmisljao, sve mi je zadovoljavao, sa svojih 60ks sam na autoputu uvek drzao 130, na magistralama pratio saobracaj, mogu reci da mi nikad nesto snage nije falilo. U preticanja u skladu sa tim i to je to. Sad kad sam seo u 120ks(skromnih, ali meni avion posle punta) u praksi ide koliko god putevi dozvoljavaju, u duplom prekoracenju mogu biti u svakom trenutku, ali ja vec razmisljam o vecoj turbini i cipu, malo malo pa prelistam oglase, pa pitam sebe koj ce mi to q, i tako u krug Vozim motor koji je mator, ali ide ko blesav, fabricka specifikacija kaze 3,5sec do 100, sto je u rangu s nekim autom od 500ks. 600cc zujalica od 90ks na 200kg, a ja razmisljam o hiljadarki i 150+ konja jer eto, volim da imam, a ne mogu da iskoristim ni potencijal ove... kad nemam dinara u steku zivim opusteno, kad nakupim neki dinar hvatam sebe da postajem stipsa jer uvek bih jos i jos... a ja sam po prirodi jako skroman, best buy tip kako ja kazem, sta tek onda da kazu oni po prirodi halapljivi... to nam je definitivno u krvi, ljudima je sve malo 3 MiloshBg, zarekg and shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
oktopod 464 Posted March 9 Ti si zapravo zapao u glavnu zamku konzumerizma, kupujes sebi kratkotrajnu srecu kupovinom neke robe.Zato kad imas para vrtis sajtove i gledas sta da kupis, ali jos uvek nisi skroz oboleo jer si svestan da postoje vaznije stvari i visi ciljevi za koje zelis da ustedis.Ja imam preko 5 godina star mobilni Huawei P30 Pro koji je i dan danas zmaj za vecinu telefona, baterija i dalje drzi 2 dana umerene upotrebe ali me zazulja da puknem soma do soma i po evra na neki ultra... Pa onda pomislim a sta ce mi kad i ovaj radi, ali me vuce da gledam, srecom odavno nemam komplekse tipa dal ce neko da vidi pa kaze au kakav telefon, ne zanima me misljenje drugih ljudi u tom smislu... Mada imam malo toga, kupio sam rucni sat od 100 soma dinara neki g shock mud master sa silnim senzorima koji mi ne trebaju ali zato jer mi se svidja na oko (pitao sam u radnji u soping molu koja je zadnja i platio ipak 80 soma).Sent from my VOG-L29 using Tapatalk 1 MiloshBg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bouz 470 Posted March 10 On 3/4/2026 at 9:28 AM, milan-jtd said: Ali je sladje kad ih imas Da tao kazemo, uspesnije se pregovara kada u dzepu imas hidrogensku bombu nego "dzepni bilijar" On 3/6/2026 at 9:03 PM, Milos1 said: @zarekg ljudi su nezasiti, tu svrstavam i sebe. Kad sam vozio punta nisam o snazi razmisljao, sve mi je zadovoljavao, sa svojih 60ks sam na autoputu uvek drzao 130, na magistralama pratio saobracaj, mogu reci da mi nikad nesto snage nije falilo. U preticanja u skladu sa tim i to je to. Sad kad sam seo u 120ks(skromnih, ali meni avion posle punta) u praksi ide koliko god putevi dozvoljavaju, u duplom prekoracenju mogu biti u svakom trenutku, ali ja vec razmisljam o vecoj turbini i cipu, malo malo pa prelistam oglase, pa pitam sebe koj ce mi to q, i tako u krug Vozim motor koji je mator, ali ide ko blesav, fabricka specifikacija kaze 3,5sec do 100, sto je u rangu s nekim autom od 500ks. 600cc zujalica od 90ks na 200kg, a ja razmisljam o hiljadarki i 150+ konja jer eto, volim da imam, a ne mogu da iskoristim ni potencijal ove... kad nemam dinara u steku zivim opusteno, kad nakupim neki dinar hvatam sebe da postajem stipsa jer uvek bih jos i jos... a ja sam po prirodi jako skroman, best buy tip kako ja kazem, sta tek onda da kazu oni po prirodi halapljivi... to nam je definitivno u krvi, ljudima je sve malo Kako kome - ja ovim drugim autom iz potpisa par puta do severnog mora, malo do (bliske/najblize) azije, malo grcka, apsolutno sve mora na predvidjanje, apsolutno NE postoji opcija da razmsljas tj planiras da ce ako upadnes u potencijalnu bulu motor biti taj koji ce te iz bede izvuci, znaci iskljucivo anticipacija itd. - i nesto mi ne fali. Inace na kvalitetnom i odrzavanom putu u odnosu na ovog dizela je luksuzna jahta koja klizi na jedra... Zanimljivo: cak i kada sam bio mlad i po mnogim pitanjima pavijan - jurcanje me nesto nikad nije interesovalo. Recimo nemam pojma koliko brzo mogu da idu ni jedan ni drugi auto - ono stao si na auto put, i ajmo sad gas u patos i dok se obrtaljka i brzinometar ne stabilizuju -da vidimo kol'ko je to - nemam pojma, posto snam da je ozbiljno iznad i ogranicenja a i bezbednosti. Bas sedoh u taj mali prekjuce, ono, da malo proradi, i razmisljam kako bih rado, paj' sad - kupio jedan takav, fazon od nekog penzosa koji ima/je imao garazu a vise nece da vozi, a koristio ga je da se provoza od kuce do vikendice i tako to (kao moj cale recimo - prodao je svojevremeno svoj tada 15ak godina trabant sa tipa 60K (ako i toliko). -mislim, mala zelena mamba se u principu NE kvari, -a na stilachu recimo evo ne mogu da otvorim peta vrata/gepek... Inace mislim da to "gde bre jurim koji krasni k.?" - dolazi sa godinama. Mislim, poneko jurca ceo zivot, pa ako ima srece sve okej - ali mislim da vecina ljudi kako malo omatore, malo i olabavi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
milan-jtd 479 Posted March 10 41 minutes ago, Bouz said: ali mislim da vecina ljudi kako malo omatore, malo i olabavi. Pa kad se glasna pankerica u kolima zameni sa decjim pesmicama, menja se i stil voznje Figurativno receno... 2 1 Bouz, MiloshBg and ortakov reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
oktopod 464 Posted March 11 Ja sam sa godinama postao smireniji vozac mada ni kao mladji nisam besneo u smislu uletanja, presecanja ubacivanja i slicno. Nisam ni testirao limite ni kad sam sam na putu u krivinama i slicno. Jedino gde jesam testirao su pravci na auto putu i potezanja sa semafora na kratko.Mene je iskren da budem pre svega bio STRAH da se ne slupam. Tako da mislim da je divljanje u direktnoj vezi sa kolicinom straha koja moze da bude maskirana u nekim momentima dopaminom, testosteronom i slicno, sto je opet izrazenije kad si mladji, kako prirodno tako i jer se nisi navozao pa ti interesantno.Dakle, nisam razumno bio oprezan vec iz straha. Sent from my VOG-L29 using Tapatalk 1 shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
milan-jtd 479 Posted March 11 Ja se nisam plasio, sto je rezultovalo zvanju ortaka u sred noci da me cupa iz kanala nekoliko puta, pa onda posete limaru nekoliko puta, i to sam uspevao sa autom od 50 ks. I misljenja sam da nije pogresno da se to prodje u mladosti, jer iz tog iskustva se svasta nauci, od osecaja za auto, doziranje komandi, trazenja limita i sta ti ja znam... do osecaja krivice i sramote jer si zavrsio u kanalu, radio da zaradim za limara.... Sva ta iskustva nekako legnu na svoje kada covek dodje u godine da moze porodicu da stavi u auto i sigurno ih vozi na drugi kraj sveta, bez straha. Isto kao i sa zenama, izludujes se dok si mlad, bolje nego da uhvati ludovanje pod stare dane Ali naravno da je potpuno ispravno i pozeljno sve to sto si ti napisao, nego nismo svi toliko razumni u ludim godinama 2 oktopod and shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bouz 470 Posted March 11 Ja bas nisam nikad ne zbog straha nego zbog razuma. Posto sam u skoli uvek bio odlikas i to onako bas levom sam otresao skolu dok sam isao, a fizika i matis pracenih hemijom i pomalo biologijom su mi bili omiljeni. Cak sam i otsao na onaj matematicki smer u srednjoj kad je bilo ono neko usmereno obrazovanje tzv. - i onda su mi proste i logicne stvari uvek vrlo jasne (u tom smislu NE mogu ni dan danas sebi da objasnim pravilo koje sam i ovde vise puta naveo: prazna raskrsnica, pregledna u sva 4 smera po kilometar, tebi je crveno, ako prodjes uslika te kamere i odi dedi junace, daj pare i daj dozvolu - i po meni jedino opravdanje takvog pravila je - ultimativna pobeda ponavljaca (posto sam kroz skolu prosao u drustvu mislim 4 ponvaljvaca - i sva cetvorica su bili priglupa deca. Znaci nije bilo moguce (po meni) prostim slusanjem sta onaj tamo profa / nastavnik prica ne navuci za trojku-cetvorku, i nije bilo dovoljno biti nezainteresovan. -ono, samo prosta logiga i zdrav razum - i da ga j. ako ne navuces dvojku-trojku iz matisa i fizike.. I u tom smislu - moje neko razumevanje situacije je da je gas u patos povecavanje raznoraznih rizika, i forsiranje masine - bez ikakvog razumnog objasnjenja - a daleko je i preko legalnog, a ovisno o autu i preko zdravorazumskog limita. Ajd' tamo kod germana kad sam se vozikao (podosta), koliko se secam nisam ni jedan jedini put pomislio "jbt, ovde ce neko da pogine" - a zahvaljujuci stanju puta/putarima. Mislim, nije isto 200 na sat po germanskom autobanu recimo, i po delu auto puta sada kada se udje u hrvatsku pa tamo do kutine itd. Ali ono, naprosto - nema potrebe. - sa malisom - samo anticipacija i nista situacija u kojoj ocekujes da ce te motor vaditi, sa stilachem - ajde, po auto putu sa 130 sasvim okej on poleti i ako hoces da preteknes nekog ko recimo ide 110ak to kratkotrajno ubrzavanje tipa na 150-160, u principu ako je situacija koja ce zahtevati jos vece brzine, u principu ne upustam se u taj i takav manevar nego pustim gas pa vec sacekam da se data situacija malo rascisti (tipa imam iza u levoj lika koji gazi dvestotinak i tacka sustizanja ce biti negde paralelna sa tim koga hocu da preteknem - ono, pustim gas dok taj neko prodje pa onda eventualno preteknem tog koji malo kilavi. Uglavnom, NE jurcam od prvog auta. Doduse mozda ima veze jer vec nisam bio klinac, i vec sam radio i neke odgovorne stvari pre toga, a kada sam poceo bas da vozim (skoro 30 god. iako sam voznju upisao sa 19 bio..). Pa ono imas malo dublju i svest i smisao za odgovornost i prema sebi, a u saobracaju pre svega prema drugim ljudima. Mislim, meni licno su recimo saobracajna pravila full logicna, masa ogranicenja apsolutno logicna, svako koje potencijalno cuva ljude od njih/nas samih - to mi je skroz okej. Ono sto me izludjuje je kada vidim neko konstruisano ogranicenje za otimacinu love ljudima (tipa - promena znakova za brzinu nesto juznije a kada raja leti krene ka jadranu / jugu. I tako to. Znaci tu mi uvek razni scenariji padaju na pamet gde sam ja konan barbarin u glavnoj ulozi, i variraju rekviziti, ono motorna testera, plamenobacac, elektrosokeri i ostale prigodne ulivalice straha 1 shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 1332 Posted March 11 1 hour ago, milan-jtd said: I misljenja sam da nije pogresno da se to prodje u mladosti, mnogo pogrešno mišljenje! Eno krajputaša koliko hoćeš, baz zbog takvog razumevanja pojma "odrastanje". Budale uče na svojim greškama, pametni na tuđim ... Ali, se, svakako nadovezuje na ovo 10 minutes ago, Bouz said: i po meni jedino opravdanje takvog pravila je - ultimativna pobeda ponavljaca Moš misliti !? Pa zamisli na šta bi to ličilo, većina ljudi su daleko ispod prosečne pameti za bilo šta, još kada bi ih pustio da razmišljaju, bilo bi veoma veselo. Da me ne shavtiš pogrešno, možda i sam spadam u tu skupinu, ali, zbog toga, onda, da šta, ukinemo saobraćaj ili da učestvuju samo oni koji su razvaljivali matiš i fiziku u školi !? Nema budale, do školovane budale ... (ne odnosi se na tebe, izreka, ima ih još sličnih). Zato su to OPŠTA pravila, važe za sve, da bi SVI mogli da funkcionišu, i oni pametniji i oni malo manje pametni, da ne kažem glupi. Jer, da nije tih "glupih" ne bi imao ništa, prosta raja, puk, ipak na svojim leđima nosi piramidu. 2 Bouz and zarekg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 20909 Posted March 11 @Bouz Sistem i kažnjavanje nije za one ispravne, vredne, već za budale, polupismene, alkose itd. Jutros je ispred mene tip iskočio sa velikom brzinom, i naglo prešao ulicu da bi ušao u benzinsku stanicu. Žena koja ga je pratila se icepila. Čekah kolegu i sve videh. 1 Bouz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
milan-jtd 479 Posted March 11 2 hours ago, ortakov said: mnogo pogrešno mišljenje! Eno krajputaša koliko hoćeš, baz zbog takvog razumevanja pojma "odrastanje". Budale uče na svojim greškama, pametni na tuđim ... Evo mene zivog i zdravog.... Necemo sada da idemo u krajnosti. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 1332 Posted March 11 12 minutes ago, milan-jtd said: Evo mene zivog i zdravog.... Necemo sada da idemo u krajnosti. To što si ti imao sreće, to ne znači da će većina imati sreće. Pogledaj statisku, videćeš zašto sam to napisao. Nisam ni ja bio "uzoran" vozač, naprotiv, i samo, sreća, Bog, šta li je, sačuvao me je. Ali to ne znači da to trebaju svi to da probaju. Užasno je, mnogo ljudi gubi živote, ostaju invalidi, teške povrede sa posledicama ili bez, a samo zato što nemaju odgovarajuću obuku, zato što se "pušta 10 km/h preko" ... A nevolja ne dolazi tek tako, nego, jednostavno, zapapati se bahatost, bezobzirnost, previše se popušta i onda kada se desi, pa kako se desilo. Primer od pre par večeri. Vozim putem sa dve trake u jednom pravcu, gradska saobraćajnica. Ima dosta vozila u saobraćaju, nije gužva, kreni stani, ali ima vozila. Suštinski, ljudi voze normalno, do 50 km/h (znaju da na kraju tog dela puta ume da bude policija, malo dalje odatle imaju i kamere) uglavnom, vozi se normalno. Vozim levom trakom, 40 - 45 km/h jer na prvom sledećem isključenju skrećem levo, ispred mene se otvara malo praznog prostora, recimo 50 ak metara, i iza mene se nacrta auto i krene da blica, da ide levo desno po svojoj traci (našoj traci), a kada skrene u desnu traku, ispred, bukvalno, paralelno sa mojim vozilom, ide još jedno vozilo. Ja dam žmigavac, da vidi da skrećem levo, da ne mogu da se pomerim.... jok, i dalje i dalje, nabija se, blica, nabija se, blica, u jednom trenutku ja prođem auto koji je išao paralelno samnom, on me obiđe sa desne strane, u moju traku, i pravo, na semaforu stane u desnu traku. Znači, debilčina, da mu čovek ruke i noge polomi. Niti može negde da prođe, niti ima potrebe, saobraćaj normalno funkcioniše, a on je napravio pritisak na mene, da napravim neku grešku. Šta bi bilo da je neko ko se plaši !? Da skrene desno, ne daj Bože levo, da neko izgubni glavu !? ZAŠTO? Da bi magarčina stala na semafor i drkala telefon! Sad će neko reći, pa što voziš ako se plašiš!? Pa čekaj malo, jel možemo svi da igramo u Realu? Pa opet, igramo fudbal ispred zgrade, ako razumete paralelu. Ima ljudi koji slabije vide, stariji su, mladi vozači, tek položili, žene koje generalno imaju strah od saobraćaja ali moraju da se voze, imaju posao... Ovo sam napisao, da bi razumeli, da kada se uvede red, kada svi voze normalno, ili bar većina, onda će i oni sa porivom da tu malo divljaju, da budu mirniji, jer oko njih NIKO NE DVILJA!. U tome je fora, jednostavno, da se smanji taj broj bahatih i brzih, koji pretiču levo, desno, ulaze u makazice ... onda sve bude mirnije i normalno, manje problema ... Nema blicanja, održavanje odstojanja, pa onda, i ako neko žuri, može da obiđe, na ovaj ili onaj način... https://www.instagram.com/borcanski_reporter/?utm_source=ig_embed&ig_rid=3a630a6a-bcd9-4863-bd1d-1e959179150d Eto, pre dva dana ... a tu, na tom pešačkom prelazu, parkirano vozila okolo (divlja gradnja, ludilo) prometno, haos, deca prelaze ... i onda, vidiš, bus stane na stanicu, mangup ne može da čeka, pun gas, obilazi autobus, preleće preko pešačkog, niti vidi da li nekoga ima od parkiranih automobila, niti budaletina o tome i razmišlja ... (ne kažem da je ovaj to uradio, ali tu ja mislim da samo ja usporavam pre nego što priđem pešačkom, jer nikad ne znaš da li neko može da iskoči).... 1 Bouz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
milan-jtd 479 Posted March 11 NIsam imao srece nego sam bio normalan u svojim provodima. Normalni pehovi su se desavali, a ne nesrece... Treba praviti razliku. Kretena je oduvek bilo i uvek ce ih biti. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bouz 470 Posted March 12 ukratko, bog me je spas'o od ponekog od vas (dobro - nije bog - nego sam se sam spas'o), i vi mi sad solite pamet Dobro, zezam se. Ne bre, - masa napisanog stoji, naravno, to sto je neko imao kecine u skoli nista ne govori o tom nekom osim da je imao kecine, i kao takav ne vredi nista ni manje ni vise od bilo kog drugog coveka, naravno. Ali brate - uopstavas, a ja sam naveo vrlo vrlo konkretan primer: raskrsnica cista kol'ko oci vide - "stani jer je crveno jer sta bi bilo kad bi bilo...." NE pricam o sta bi bilo kad bi bilo, pricam o sta jeste kada jeste (jedno vozilo na raskrsnici, preglednoj, ono, vids caletove mi drugare u j22 u brisucem letu - i ti stojis). - pa to je brate pobeda ponavljaca, (a i govori nama ponesto o nama - posto kada povijes vrat glupanu na glupost - glupan se stvarno istripuje da je genije - pri tom kad mu ledja cuvaju smajseri i sablje - ode svet u tri pi em - cemu je l' te - ko ume da vidi - svedocimo od rodjenja). Inace oni krajputasi su maltene ekskluzivno popunjeni tim mladima koji "moraju da se izduvaju, najbolje kad si mlad"... Ima ih doduse i drugih - koji su sve ucinli kako treba, pa i vise od toga - ali ga je neki nestasni deckic u svom procesu odrastanja raspolovio sa dvestotinak na sat... Mislim meni stvarno okej da raja gine sa stopedeset na magistrali, ono sve u redu buraz - samo molim te - gledaj da to odradis u jarku pored, ili o oraj pored puta - al' stvarno popizdim kad pokose normalne ljude koji normalno voze i koji su ucinili sve kako treba. *off: evo ja juce kod doktora, uradio sam sve kako treba, i dr mi je rekao da posle neke intervencije hirurske jer dugo traje (tri godine sam na rednoj listi...) sada ce korekcija biti minimalna - ako je bude... - znaci sve, ali bas sve sam uradio kako treba - i kita. Quote Share this post Link to post Share on other sites
milan-jtd 479 Posted March 12 1 hour ago, Bouz said: Ali brate - uopstavas, a ja sam naveo vrlo vrlo konkretan primer: raskrsnica cista kol'ko oci vide - "stani jer je crveno jer sta bi bilo kad bi bilo...." Da, uopstavam, ali ti ocigledno ne razumes poentu mog pisanja. Ja ne pisem o bahacenju, ugrozavanju drugih u saobracaju, o crnoj hronici... Ti pises o konkretnim svojim situacijama sa kojima se svako normalan slozi, pa i ja. Ja bre pricam o ovome On 3/11/2026 at 10:34 AM, milan-jtd said: Isto kao i sa zenama, izludujes se dok si mlad, bolje nego da uhvati ludovanje pod stare dane Ja sam zavrsio srednju skolu, nasao posao, kupio Golfa keca dizela i sa njim ubio skoro 100 000 km, sa njim se preselio u veliki grad, u njemu vozio ekipu na svirke, obarao sediste, ako me kapiras.... Slusala se pankerica, zezao se za sve pare, proziveo najbolji period sa drustvom! E za tih skoro 100 000 km se desilo da udjem brze u krivinu i spustim nos u kanal, pazi boga ti. Lupio krilo o ogradu, ma strasno. Cela prica je pocela od toga da se ja nisam plasio da vozim, nego sam se provodio u mladosti. NIkada nikoga nisam ugrozio i od mene te bog sigurno nije spasavao. Ostar vozac i bahat vozac nikako nisu isto. Ostrina se tokom godina smanjuje, bahatost ne. Sada imam vrlo solidno vozacko iskustvo, vozim porodicu, vozim normalno. Takvih situacija koje ti pominjes svi mi imamo na nivou svakodnevno 3 Bouz, Milos1 and shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
oktopod 464 Posted March 12 Primer srece u divljanju i tudje greske. Kada mi se BMW smucio i dao ga na oglas, pomislih zasto malo da ne osetim i iskidam ga. Iskkjucujem kontrolu proklizavanja i na kretanjima kad nikog nema ispred dajem pun gas i samo maknem u stranu stopalo sa kvacila. Auto divlja, potpisuje, seta dupe pa kao iz katapulta. Uhvati me crveno, sacekam cisto zeleno i krecem na opisan nacin pun gas uz potpisivanje. Ne znam kako i zasto, da li periferni vid plus amigdala, tek iz nekog razloga sam zakocio. Sa moje leve strane je ispred mene proleteo lik sa najmanje 80 na sat na cisto crveno. Toliko je brzo i blizu prednjeg dela auta proleteo da mi se auto zaljuljao. Da nije bilo te srece refleksa tacno bi me mozda direkt u mene udario i danas mozda ne bih bio tu da pisem gluposti. Da sam krenuo sporije lakse bih ga video i mozda ionako ne bih stigao toliko napred. Primer opisuje divljanje koje nije ni prebrza voznja plus nije bila ni moja greska, ali koncentracija na kidanje umesto saobracaj je mogla da izazove nesrecu. Sent from my VOG-L29 using Tapatalk 1 Bouz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 1332 Posted March 13 @milan-jtd Sve je to normalno, niko nije imun na te stvari, prvi sam za to, da moraš da osetiš nekad auto kako proklizava, na ovaj ili onaj način, ali to ne treba prikazivati kao normalno, već naprotiv, treba biti svestan da svako tako izletanje, može da bude pogubno, što za pešaka, saputnika, što i za tebe samog. Ako to prihvatimo kao normalno, onda imamo problem, jer neko će preći tu sitnu granicu od sleteo nosem u kanal, do sleteo u kanal i prevrnuo se 3 - 4 puta. Zato sam i napisao da obuka mora da bude drugačija, ne nužno skuplja, naprotiv, treba da bude jeftinija i trebalo bi ugasiti obavezne auto škole. Lepo, ko ima vozilo u porodici, iznajmiš L tablicu i polako, u realnim uslovima u saobraćaj. Ali, u tom slučaju i saobraćaj mora da se dovede u red, a ne da bude "prihvatljivo + 10 na ograničenje" što je ovde, kao dobar dan. Ja ne poznajem čoveka koji se vozio samnom ili čak i kad pričamo, da ne kaže, ma tolerišu do + 10 na sat!? Pa jbm mu mater, da li je to normalno? OK, tolerišu, ali to su situacije gde svi voze do npr 50 ali, neko baš zaista ima problem, kod lekara žuriš ili nešto tako, pa se toleriše, možda u obilaženju, ali da to bude kao, pa normalno, jbg, nije. @oktopod Strašno je to. Mi smo recimo, ima tome, sad već možda i 30 ak godina, vraćali se sa neke žurke iz grada. Pokupi nas starij burazer od jednog ortaka, taksista, inače. Oko 3 - 4 ujutru, proleteo je na 4 - 5 normalno crvenih semafora, ne ono, tek se uključilo crveno, nego, jednostavno, crveno ... @Bouz Dok su bili oni divlji, što su došli iz šume i pobili sve poštene domaćine i industrijalce, a ja se toga sećam, a rekao bi i ti, čak i bolje, noću su se u Beogradu GASILI SEMAFORI, tačnije, bilo je uključeno treptuće žuto svetlo. To je ono o čemu ti pričaš, ali, sramota te da kažeš, da je nekada bilo bolje, jer, kao što rekoh, zli, neškolovani, divlji, znali za foru, a danas, ovi pametni, nacionalno osvešćeni, ne znaju ... jbg ... Sve ovo bi trebalo da ide u temu bezbednost u saobraćaju 2 Bouz and oktopod reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 1549 Posted March 13 Ja mislim da 90% vozaca ne zna limite svog vozila nego voze svaki auto isto Ne ponasa se svaki auto isto ukoliko ga dovedemo u neku kriticnu situaciju a jako je bitno znati kako se auto ponasa na limitu Ja cesto odem na Avalu ili Kosutnjak i provozam se onako sa merakom da se cuju gume u svakoj krivini da steknem utisak kako se auto ponasa gde su mu limiti, takodje obavezno zakocim naglo par puta Naglo kocenje svima preporucujem da urade, da se ne uplase ako treba to da urade negde u saobracaju, da znaju da li auto vuce levo ili desno, da nauce kako da koriguju, da nije strasno ako se auto zanese Verujem da svako u svom kraju ima neki bezbedan put na kome moze malo da provezba voznju, a uvek postoji Navak 2 oktopod and Bouz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 5714 Posted March 13 Kružni put do vrha Avale, kao i onaj po Košutnjaku je često pun biciklista ( tokom dana ) 3 Bouz, Djuk85 and city reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites