Jump to content
Goran
boki

Kamere & presretači

Recommended Posts

4 hours ago, neshtry said:

Kod nas postavili stub radar na putu Ratkovo-Parage apsolutno najgori deo puta od i prema Novom Sadu,rupa rupu i zakrpu stiže... gore je samo na deonici Odžaci-Srpski Miletić prema Somboru i državnoj granici sa Hrvatskom 

Ne znam da li su nesto Madjari radili od tada... Ali zadnji put kada sam isao za Budimpestu, reko' da u povratku izbegnem cekanje na Horgosu - odem na E73 i vratim se preko Dunaujvarosi, Baje, pa na nas GP Backi Breg. 

Nas deo od granice do Sombora je bio kao pista, u poredjenju sa onim uzasom od puta kod njih od Baje do Backog Brega. Bukvalno sam ostao bez teksta u kakvom je ocajnom stanju bio taj put, jos racunas EU je u pitanju. 

Da,do Sombora,a onda ideš na Kulu i Vrbas i auto put...ali ako ideš od Sombora na Stapar i Odžaci,na ove dve trase koje sam opisao,ima bubrezi da ispadnu, ostalo je ok

1 hour ago, Ivan said:

Ne znam da li su nesto Madjari radili od tada... Ali zadnji put kada sam isao za Budimpestu, reko' da u povratku izbegnem cekanje na Horgosu - odem na E73 i vratim se preko Dunaujvarosi, Baje, pa na nas GP Backi Breg. 

Nas deo od granice do Sombora je bio kao pista, u poredjenju sa onim uzasom od puta kod njih od Baje do Backog Brega. Bukvalno sam ostao bez teksta u kakvom je ocajnom stanju bio taj put, jos racunas EU je u pitanju. 

Jedan od najgorih delova puta koje sam ikada vozio. Dok sam vozio spuštenu Giuliettu, nisam išao tim putem, radije provedem 6 sati na Horgošu nego da se truckam tim očajnim delom plus postoji mogućnost da mi otpadne točak. 

Ali da ne grešim dušu, E73/M6 je idealan za vožnju, bez imalo saobraćaja. 

Vala ne zna se sta je bilo gore. 

Onaj krater na krateru od Baje do Backog Brega. 

Ili standardno pravljenje ljudi budalama na Horgosu/Roszke. Neretko vise vremena cekam na granici, nego sto vozim BG-Budimpesta.

Nekom prilikom sam napisao njihovoj ambasadi da ako je u mogucnosti tog trenutka iscima njihovu granicu i da prestanu da silje djoku na nama (bio nas uskrs) - posto je to bilo vise nego evidentno da je u pitanju.  (roszke, u tom momentu 5 sati red and counting, fazon jedan ipo hungarac radi i lagano ceska loptice.
 Uredno su mi odgovorili da im je jako zao, ali da granicni prelazi nisu u njihovoj jurisdikciji :)

23 hours ago, zarekg said:

I ako se zezaš, verovatno će tako i biti.

Možda i poprave put, samo je pitanje, za koga.

Pravimo autoputeve, krpimo puteve a 3/4 stanovništva živi na potezu BG - NS. 

Aj što je ona 1/4 van tog pojasa, nego je starosna struktura stanovništva katastrofalna. 

No, pošto su tema kamere i presretači, danas pročitah vest da policija nema softver za prepoznavanje lica! To može da bude, al nešto ne verujem. Ne znam zašto, možda zato što sam ja skeptik i namćor, ali zalud, ne verujem. 

Ko je onda kupio sve te silne kamere koje imaju tu mogućnost? 

A opet, letos, pojavili su ljudi, koji su pozivani na suđenje zbog blokade saobraćaja a da ih niko nije legitimisao? Kako?

Neko laže, ili ovi koji su tvrdili da su pozivani a da ih niko nije legitimisao ili ovi koji kao nemaju opciju prepoznavanja lica.

Mene te novotarije mnogo nerviraju i izričiti sam protivnik svih mogućih kamera za nadzor. Ja nemam društvene mreže, viber, ništa i opet mi ide na nerve mobilni telefon. Pritom, sada zbog posla, moram da imam smartphone! Uvode neku aplikaciju MAP i MATP za e otpremnice, onda za el bankarstvo i kreiranje "tokena" ... užas ... 

Juče sa sinom (15 - 16 godina) sam gledao film, varljivo leto 68. Njegova reakcija, pa sve isto kao i sad (studenti, protesti, partija... ) 

Jbt, dan mrmota, matriks ... ne znam ni ja 

Pa radar je na putu Rača-Smederevska Palanka gde za pola sata prođe 20-30 vozila.

Ljudi nikako da shvate da nije bitno što je kupljena kamera koja "može" da prepoznaje ili ne može da prepoznaje lica. Sa svakog snimka bilo koje kamere (sa tv programa, pc kamere, snimka mobilnim telefonom....) može da se vrši prepoznavanje lica ako imaš softver za to. Ne treba ti kamera koja prepoznaje lica. 

Oni što se čude zašto su dobili prijave a nisu legitimisani treba da se sete da nisu prvi put na nekom protestu i da je logično da policija zna svakog ko redovno protestvuje za bilo šta i da su snimljeni ko zna koliko puta pre toga.  Često umemo da se pravimo mnogo gluplji nego što jesmo kada nama to odgovara. 

58 minutes ago, zarekg said:

Često umemo da se pravimo mnogo gluplji nego što jesmo kada nama to odgovara. 

58 minutes ago, zarekg said:

Ljudi nikako da shvate da nije bitno što je kupljena kamera koja "može" da prepoznaje ili ne može da prepoznaje lica. Sa svakog snimka bilo koje kamere (sa tv programa, pc kamere, snimka mobilnim telefonom....) može da se vrši prepoznavanje lica ako imaš softver za to. Ne treba ti kamera koja prepoznaje lica. 

Zašto onda postoje biometrijski podaci i specijalne kamere ako možeš sa "svake" kamere!? 

Nisam bas siguran da svaka kamera moze da snimi lice pri 100 ili vise km/h. Eventualno bi mogao taj snimak "rucno" da se provuce kroz neki softver ali da li imaju toliko ljudi i vremena. Deluje mi logicno da kod ovih specijalnih kamera to ide automarski, povezano sa bazom podataka licnih karti, pasosa... Evo ovde u bloku ovaj ludak sto je izbo zenu, ima snimaka sa kamera iz zgrade, okolnih kamera i jos nisu sigurni kako izgleda ludak :( 

Sigurni su oni kako ludak izgleda ali ne znaju ko je ludak jer nema prepoznavanja lica. 

Naravno da ne može svaka kamera da snimi lice sa 100 km/h, nisam ni mislio na to, nego da svaki snimak može da posluži za prepoznavanje ako je kvalitet dovoljan. 

To što tebi deluje logično i jeste logično, ne znači da se tako radi ;).

1 hour ago, zarekg said:

Zato što je lakše i brže sa kamere koja može.

Ko je nas pitao da li mi to uopšte hoćemo?

Ko je rekao koliko će to da košta i čemu će da služi?

Evo, konkretno, tema je kamere i presretači. 

Da, nije loše da postoje neke kamere za merenje brzine, proveru vožnje žutom trakom, nije loše da postoje i presretači... to ima smisla, ginemo ko muve u saobraćaju. 

Ali, biometrijske kamere, to je potpuno bezveze i ja to ne podržavam i želim da to nestane.

Naravno, mene niko ništa ne pita, kao ni po mnogim drugim pitanjima, al, koga briga.

Pre par meseci, bio neki miting. Uglavnom, kinezi su dovođeni autobusima, negde na NBG reporter snima te autobuse, kineze i u jednom trenutku jedan kinez dolazi i snima svojim telefonom reportera!?

Šta koji moj, on to ima da slika, kome može da pošalje tu fotogarafiju i sl?

I onda skontam, hm, huawei, kinez policajac (u civilu, naravno), lagano može da ima pristup bazi biometrijskih podataka. Nama to izgleda, ma neće, a ustvari, ako je moguće, zašto onda i da ne!

Odakle ti ideja da to uopšte postoji u praksi osim što su to sve neproverene novinarske priče?

Znači ti imaš nož u kući, čak šta više imaš više noževa. Pa ti možeš kao onaj manijak juče, da ubiješ pola komšiluka..

Sa svakog snimka se moze prepoznati lice. Pod uslovom da se na snimku jasno vidi lice.

Kamere koje "prepoznaju" zapravo mislim da samo imaju dodat softver da fokusira lice da ne bude mutno i uz neke dodatne informacije tipa crte lica pomogne glavnom softveru da uradi identifikaciju.

Snimci sa kamera kone to nemaju mogu da se koriste za prepoznavanje ali je pitanje da li je fokusirala lice i da li je dovoljno kvalitetan snimak.

Sa druge strane ti mozes da stavis lice direkt ispred kamere i da te ne identifikuje jer nema na osnovu cega da te uporedi, ako se slika iz licne karte razlikuje moze da ne nadje podudaranje, tipa u medjuvremenu si pustio vehabija bradu, obrijao glavu ili nabio kapu, nemas naocare za vid a na licnoj imas jer su za voznju i slicno.

Drugaru izbusio lik gumu na parkingu. Ima nekoliko snimaka sa nekoliko kamera. Ali nocni snimak, kamere ok al nista spec kvaliteta snimka, lik nabio kapuljacu.. Osim specificnih patika to je samo jos jedan lik u trenerci i jakni.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

9 hours ago, zarekg said:

Pa radar je na putu Rača-Smederevska Palanka gde za pola sata prođe 20-30 vozila.

Oni što se čude zašto su dobili prijave a nisu legitimisani treba da se sete da nisu prvi put na nekom protestu i da je logično da policija zna svakog ko redovno protestvuje za bilo šta i da su snimljeni ko zna koliko puta pre toga.  Često umemo da se pravimo mnogo gluplji nego što jesmo kada nama to odgovara

...

A onda (kao na primer ja), odes i zivis godinu ipo dana u prijateljsku i bratsku nr kinu. 
I onda dodju srbi ovde da ti palamude. -a onaj tamo na granicnom prelazu kad zabode tvoj pasos - i softver mu momentalno izbaci "da to je taj" (jer te u isto vreme snima i kamera koja je iza sluzbenika, a i potvrdi mu softver i tvoje otiske prstiju pride - ima bukvalno svakih sto metara od nultog sekunda kada si usao prvi put, pa do tog trenutka kada stojis na prelazu ponovo. -ono -ti u prodavnici, ti u parku, ti u zoo vrtu, ti na obali, ti na pijaci, ti u ... gde god pozelis - fazon tvoj foto album kakav ni najazurnija majka nema za svoje sveze rodjeno cedo koje je staro tek toliko koliko dugo si ti u kini. recimo. 
 Jako veliki problem su ljudi koji ne mogu da isprocesuiraju sta se desava oko njih/nas, cak i  iz onih nama - prostoj boraniji raji dostupnih tacnih ulaznih podataka. 
 A sa druge strane, verbalni delikt je ovde vracen i to na velika vrata. (bas kao i u bratskoj gorepomenutoj republici - naprosto o nekim temama (oni se barem ne zahebavaju - kod njih imaju i prigodni zakoni na te teme) NE MOZE javno da se prica. to jest moze - i posledice su jasne - za rec - ides u zatvor. 
 Kao onaj film o prekozima. Neko je zakljucio da ces da napravis pizdariju pa te stave u corku jos pre nego sto si je zapravo stvarno i napravio. Odjedamput-dvaput sto bi se reklo (sa sve m :) )

Ne brate nego se ti pravis glup, ili ja vrlo kapiram neke stvari. 

@Bouz

Podsećaš stavovima na Dimitrija Tucovića.

On je bio komunista, ti nisi, ti si protiv. Međutim, Dimitrije je uprkos tome što se nije slagao sa kastom i borio se za drugačije ideje, kada ga je država pozvala, otišao je i dao život za slobodu :) 

Nije on protiv komunizma, on je protiv svega :lol:. Kinezi imaju kamere za prepoznavanje znači da imamo i mi. Nemci imaju Dojč marke pa sad evro pa imamo i mi. Nemci imaju 4500 evra platu pa imamo i mi. A ne, to nemamo ali imamo kamere za prepoznavanje :lol:.

7 hours ago, ortakov said:

@Bouz

Podsećaš stavovima na Dimitrija Tucovića.

On je bio komunista, ti nisi, ti si protiv. Međutim, Dimitrije je uprkos tome što se nije slagao sa kastom i borio se za drugačije ideje, kada ga je država pozvala, otišao je i dao život za slobodu :) 

Kao najbolji na gadjanjima u 3vo, a kada sam bio u vojsKi (jbg, izvinjavam se zaretu - al' sta da se radi :) :) ) (bas je bilo zabavno ponizavanje onih oficira recimo na gadjanju iz malog m61 :) - vrlo sam im isao na k. i kao "eto pametnjakovicu celu metu si promasio a stalno nesto kenjas (a ja znam da su u crnom kruzicu :)) - i reko' -ajd' bas da se prosetamo do mete, mozda je jedan zalutao u onaj crni kruzic. -kad mi tamo - ono glp... :)99' sam striktno naredio mojima da ako dodjemo i do koraka da se dize i moj ves - uzmu poziv ako ga onaj pozivar donese, a ja jel'te nisam tu.  Iako sam vrlo dobro kao i svako ko je imao ocene vece od dvojke u skoli znao kakav ce biti ishod tog rata tada. Al' ono, nije da nije sila udarila na nas, i nije da sam se krio. jftr. A dimitrija ne znam coveka, tako da ne znam :)

Pre neki dan videh kamere na naplatnoj rampi u M. Pozerevcu koje cini mi se nisu bile ranije. Neki stubici pred kucicom gde se uzimaju kartice, nesto oko metar visoki, kamere sa nekoliko objektiva gledaju bas u soferku i lice vozaca. Sad, mozda su bile i ranije tu ali nisam obracao paznju. :)