ortakov 1325 Posted December 23, 2025 9 minutes ago, clockwork_orange said: Moram da se slozim da nije sve u brzini evo kod nas je podignuto ogranicenje sa 120 na 130 kmh pre neku godinu uz obrazlozenje da su automobili kvalitetniji i putevi bolji i da je to bezbedno rezultat? Evo ti poslednjih mesec dana, na auto putevima. 10 minutes ago, clockwork_orange said: U Nemackoj nemaju ogranicenje na autoputu To nije tačno, samo na pojedinim deonicama nema ograničenja, generalno, ima ograničenja. 11 minutes ago, clockwork_orange said: Svaki dan sam svedok bar jednog ozbiljnog prekrsaja kao sto je prolazak na crveno ili preticanje preko pune linije i slicno i sve to prolazi nekaznjeno jer je policija angazovana da cuva cacilend a ono sto je ostalo je ozbiljno korumpirano Skoro sam gledao neki rumunski film, ista je situacija kao i kod nas. A oni nemaju Ćacilend. Pritom, isti taj Ćacilend je tu 9 meseci a gine se godinama u nazad. Poenta je nekoga q boli za društvo a saobraćaj je samo jedan deo priče o debilizaciji društva (kladionice, farme, parovi, školstvo u q, zdravstvo ... ) Znači, projekat je da budemo DEBILI, ne zato što mi to zaista u nekom procentu zaista i jesmo, nego, neko želi da to tako bude (pritom, ne mislim da je to aktuelna vlast, oni su sprovodioci, kao i oni pre njih a biće i oni posle - ako takvi više ikad se i pojave). Quote Share this post Link to post Share on other sites
clockwork_orange 1523 Posted December 23, 2025 Poenta spominjana cacilenda je da zbog tog nehigijenskog satorskog naselja je kompletan saobracaj u centru blago receno u qrcu i da saobracajne policije nema ni u tragovima i da vecina ucesnika u saobracaju vozi onako kako hoce, mora, zeli i nema ko da ih sankcionise niti usmeri Saobracajne policije nema u centru i to malo sto ih ima dozvoljavaju sve pa i da vozis po trotoaru A mnogi se osili a i neki se posle godinu dana i ohrabrili pa cak i navikli da voze bez ikakvih pravila jer kazne nema Kroz Decansku od Istorijskog muzeja do tunela je gotovo nemoguce proci od parkiranih vozila u tri reda sa obe strane ulice 1 nemanja84bg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
city 1067 Posted December 24, 2025 Danas oko pola tri haos veci od uobicajenog od Arene ka gradu. Na Mostaru tip stoji u jednoj traci i sipa benzin. Ne verujem da je imao u gepeku, znaci isao je do pumpe preko puta Hitne, vratio se, to je dvadesetak minuta. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 25460 Posted December 25, 2025 A iza 16h kolaps ali ka suprotnoj NBG strani. Maltene se stoji, a nekako nas, provlaceci se, sve prolaze dva pandurska Superba pod rotacijom. Dok cekam kao tele, na telefonu na Naxi kamerama vidim da od Sava centra saobracaja na autoputu maltene nema. Reko' vlazno, kisica - garant su se strucnjaci, vozeci jedan drugom u du*etu, standardno naslagali na sred Gazele. Kad ono u krajnjoj desnoj traci na pola mosta, stoje dva turisticka busa na sprat istog prevoznika. Putnici prelaze iz jednog u drugi, iza u 3 trake totalni kolaps. 1 city reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bouz 470 Posted December 25, 2025 Klokvorke, u germaniji je zvanicno zapravo ovako: ogranicenje na autobahnu je 130km/h A NA POJEDINIM DEONICAMA je "raspali mishure kol'ko moze". -e sad, ono gde sam ja vozio vise puta - a to je onaj zapadni deo germanije pa gore do severnog mora onaj deo izmedju nuremberga i strazbura - svim tim putevima koji idu na sever tamo do kelna pa onda gore u belgiju i holandiju - uglavnom - svi su sem na pojedinim sekcijama bili ti - "raspali misko" - ali propis im je definisan ovako kako rekoh (ako nisu promenili, nisam vec neko vreme isao gore). Inace ginu MNOGO manje od nas, pa sad ako izuzmemo onaj deo gde su bolji putevi (nije uporedivo), bitni razlozi po menu su - saobracajna kultura, i sama obuka. -nemac rookie je ozbiljno bolje naucen od naseg rukija recimo. Fiksni automatski radari koliko se secam imaju obavestenje, s' tim sto 'vamo gde sam se najvise muvao kad sam isao - schwarzvald plan'na / karlsruhe/bw/ - vise puta sam na bajsu (a i iz auta) video bio - panduri dodju recimo na ulaze u sela, mali dostavni auto tipa berlingo/doblo (cak mislim da je jednom bas bio berlingo sto mi je bilo cudno, a verovatno ustvari nisam dobro vid'o) - uglavnom, batice stave pe-sest mobilnih sistema, zelene su boje, k'o vojna oprema, ne bude informacija "snimacemo" - IZA znaka - recimo kad ulazis u selo ima znak ono, uspori manje, pa uspori na 40 pa na 30, ono znakovi "skola", itd. i oni dok postave poslednji - odu popiju kafu/pivo - i odu i pokupe to nazad. u medjuvremenu sistem snima sve prekrsaje (brzine) i dok oni jos nisu ni razduzili te mobilne radarcice - uplatnice su vec na putu ka snimljenim sretnicima Takodjer, mislim da im je prosecna brzina kretanja (svih) ozbiljno veca (opet - usled bolje obuke, verovatno i boljeg programa, a sigurno boljeg sprovodjenja) nego nama - iako mnogo manje njih procentualno ga zgazi ozbiljno preko ogranicenja. Recimo oni u auto skoli nauce (da tako rade i kad dobiju dozvolu) da je vrlo pederski da uleces u raskrsnicu sa semaforima kada je guzvica, i jasno je da ces ti izblokirati poprecni smer, jer ces sigurno biti u raskrsnici kada se promeni semafor. (aj' to objasni srbinu, ono daj da ga vidim tog junaka koji ce to vecinski nama srbima, PRE nego sto sve takve careve izreba po dzepu objasniti prostom recju..). Inace kod nas je postojanje odlicnih, ali ne-bas-odlicno sprovodjenje zakona cini mi se strategija ekipe koja stvarno vlada. Jer ako drzis drustvo u stanju blagog haosa - drustvo se vecinski zamajava tim - "malim", svakodnevnim haos-pitanjima (pri tom primetimo - mi-robichi se glozimo izmedju sebe), i onda neka veca, sustinskija pitanja dolaze na red - nikada. Uprosceno - bavimo se bojom fasade, prekidacima u kuci, 'ocemo l' ikeu ili skandinejvijen sliping end living unutra, 'ocemo plasticne case i soljice - pa onda nikada ne dodje na red pitanje - koji majmun je napravio temelj od sljunka a ne od betona, zasto je sagradjeno u redovno-plavnom podrucju na dvadeset metara od potoka i zasto krov prokisnjava od prvog dana. - i kapiram da je to interes i program svakog stvarnog vlastodrzca - da se neka sustinska pitanja koji su fundament parazitiranja jedne odredjene manjine nad vecinom nikada ne postave. -posto kad raji ta pitanja dopru do mozga, ono kada se samo svi zapitaju - onda ponekom lete glave u one kotarice, da bi se raja (malo doduse, uvek malo) smirila. 1 clockwork_orange reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
TheWickerMan 1446 Posted December 25, 2025 (edited) On 12/23/2025 at 6:41 PM, ortakov said: To nije tačno, samo na pojedinim deonicama nema ograničenja, generalno, ima ograničenja. 1 hour ago, Bouz said: Klokvorke, u germaniji je zvanicno zapravo ovako: ogranicenje na autobahnu je 130km/h A NA POJEDINIM DEONICAMA je "raspali mishure kol'ko moze". . Netačno. Na autoputevima u Nemačkoj nema ograničenja, osim ako nije znakom drugačije određeno. Znači, opšte pravilo je da je neogračeno osim ako ti znakom ne kažu da je manja dozvoljena brzina, najčešće 120 km/h. 130 km/h je preporučena brzina gde je neograničeno. Edited December 25, 2025 by TheWickerMan 1 MiloshBg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 4670 Posted December 25, 2025 (edited) Kad su fiksni postavljeni radari kao ovi sto ce sad kod nas da budu koliko znam obavezno je da postoji znak koji te upozorava da je radar na putu a kad stoji mobilni radar (patrola) onda naravno nema obavestenja ali moze da bude postavljeno na nekim deonicama tipa znak da si u zoni radarske kontrole pa sad dal ces naleteti na njih ili ne nema veze ali te obaveste a za fiksni radar mislim da je obavezan znak. Edited December 25, 2025 by OMP Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 2646 Posted December 25, 2025 Po Bosni gde sam vidjao ovakve radare, mislim da sam takodje vidjao i table sa obavestenjem da se brzina kontrolise. 1 Ivan reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bouz 470 Posted December 25, 2025 2 hours ago, TheWickerMan said: Netačno. Na autoputevima u Nemačkoj nema ograničenja, osim ako nije znakom drugačije određeno. Znači, opšte pravilo je da je neogračeno osim ako ti znakom ne kažu da je manja dozvoljena brzina, najčešće 120 km/h. 130 km/h je preporučena brzina gde je neograničeno. Aha. Onda moguće/ verovatno da tada nisam dobro skontao ove "moje" nemce, al kao što rekoh na nekoliko pravaca sever/jug gore ka nl i b, većinski je bilo "raspali slobodno". Podugo nisam.bio doduše, 2016. poslednji put. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 25460 Posted December 25, 2025 (edited) 1 hour ago, MiloshBg said: Po Bosni gde sam vidjao ovakve radare, mislim da sam takodje vidjao i table sa obavestenjem da se brzina kontrolise. Obavezno. Mada od ranije na takvim mestima koriste i one mobilne tronosce (bez posade). Mislim da se mesto zove Dolovi, smer ka Sarajevu. Bas dugo granicenje 60 km/h, ispred je tabla da se meri brzina. Jos pod ogranicenjem, otvara se lep pravac blago uzbrdo na cijem vrhu se vidi znak za podizanje ogranicenja. Krece i isprekidana linija, prosto te mami da razigras vesele konjice i raspalis . Reko' daj da ipak ispostujem, kad u visini samog znaka za prestanak ogranicenja kamufliran tronozac u zelenilu sa strane. Isti ovakav, samo lepo ususkan u travi : A ovi novi radari vec napisah da su bas uocljivi (mada zadnji put sam prolazio dva puta na more do Dalmacije jos letos, verovatno ih se jos zapatilo). I najavom merenja i karakteristican fluo prstenom, tako da obratite paznju ko ide na tu stranu: On 12/22/2025 at 9:32 PM, Ivan said: Kod njih su stubovi radara (koliko se secam) oblepljeni fluorescentnim i lako vidljivim prstenom. I na odredjenom rastojanju ispred, uvek je postavljen znak sa informacijom da se na toj deonici kontrolise brzina. Edited December 25, 2025 by Ivan Quote Share this post Link to post Share on other sites
TheWickerMan 1446 Posted December 25, 2025 Većina autoputeva je neograničena konstantno, čim se malo odaljiš od velikih raskrsnica/uključenja. E sad, koliko dugo možeš da voziš tako, zavisi od gužve. Ali može generalno često da se pegla 200+ be problema. Pomenuo si taj potez od Nürnberga ka Strazburu, tu može lepo da se vozi, još od Regensburga počinje lepa deonica za gas. 1 Bouz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bouz 470 Posted December 25, 2025 da da, mada spomenuh u kontekstu da sam isao na severi i 'vamo desno - preko nuremberga (bas sam jednom zabo ozbiljnu nesrecu, tipa tri cuke przenja na asvaltu, juli mesec, kad sam se vracao), a i onamo levo skroz uz svicu i frankenrajh/luxemburg ii kroz pfalz onom "vincuga strasse" pa na gore do brugesa itd. Ostalo mi je u memoriji prvi put kad sam isao tamo, ono kad su nam pustili pasose, tipa 2010. - ja u mojoj drkavoj skodici, tri trake/"raspali mile" tip autoputa, ja jurim suludih 120ak, srednja, prilicno prav pravac, kamion, desnu neki jos kilaviji kamioni guse pogledam retrovizore/cisto, pogledam preko ramena/cisto, dam gas i migavac, verovatno ubrzam na neverovatnih 130 - kad sam se izravnao sa prikolicom batice - skontam u retrovizoru u kabini - nemac mi se - pa bukvalno stvorio. neki zajeban dvosed je bio, ono, nisam ni video sta je - samo da nazad verovatno ima prostora za sasvim pristojnu torbicu za sminku ono sve okej, bezbedno, nije se zalepio za bulju, uredno covek sacekao da ja ovog preteknem bez srcanjenja, bljeskanja i tako dalje - i kad sam se ja lepo vratio skroz u srednju, tip je dodao gas, verovatno presaltovao u trecu-cetvrtu (i dalje do kol'ko ima) - i nestao sa horizonta Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grafit 1393 Posted December 25, 2025 Pre dosta godina, kad je bio aktuelan novi Chrysler Crossfire, voze se njime Zoki Živkov i Aleksandar Uglješić tim free autoputem negde u Nemačkoj. Zoki za volanom, a Sale snima (ili obrnuto), idu oko 240 km/h, kad vide u retrovizoru nešto se približava, sklone se u srednju traku, dojuri neki Ferrari, spusti u nižu i odeee! Spuste kameru, šta mi ovde radimo... 1 shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
milan-jtd 471 Posted December 26, 2025 Evo ga Zoki kancelarija pored mene, da proverim pricu? 1 Bouz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grafit 1393 Posted December 26, 2025 (edited) Slobodno... upravo mu šaljem ”gluposti” na viber. https://x.com/saylordocs/status/2003929422613676195 Edited December 26, 2025 by Grafit 1 shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nikola031 1099 Posted December 26, 2025 Evo tog radara kod Visegrada koji je fasovao kesu 3 neshtry, Bouz and shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 20741 Posted December 26, 2025 Meni samo nije jasno da oni mirno rade, i da ih niko ne sabotira. Ono, navuče kesu, prefarba ga ili sl....ima i puno gorih scenarija 2 darkman14 and Bouz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
zarekg 418 Posted December 26, 2025 A nije vam palo na pamet da je kesu stavio serviser koji je skinuo kameru pa da kroz otvore ne pada kiša i ulazi prašina u konektore?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
city 1067 Posted December 27, 2025 Kod njih su stubovi radara (koliko se secam) oblepljeni fluorescentnim i lako vidljivim prstenom. I na odredjenom rastojanju ispred, uvek je postavljen znak sa informacijom da se na toj deonici kontrolise brzina. A sto bi ovde bila ogranicena brzina, koliko vidim pravac, isprekidana linija... To kao kod nas, ispred svakog grada imas neki fini pravac, dobar put i cesto je tu patrola, radar... skupljanje para 1 neshtry reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 21611 Posted December 27, 2025 Kod nas postavili stub radar na putu Ratkovo-Parage apsolutno najgori deo puta od i prema Novom Sadu,rupa rupu i zakrpu stiže... gore je samo na deonici Odžaci-Srpski Miletić prema Somboru i državnoj granici sa Hrvatskom 1 Grafit reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
ortakov 1325 Posted December 27, 2025 14 minutes ago, neshtry said: Kod nas postavili stub radar na putu Ratkovo-Parage apsolutno najgori deo puta od i prema Novom Sadu,rupa rupu i zakrpu stiže... gore je samo na deonici Odžaci-Srpski Miletić prema Somboru i državnoj granici sa Hrvatskom Pa brinu o našoj bezbednosti, jer, nije bezbedno brzo voziti po takvom putu!? 1 Bouz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 20741 Posted December 27, 2025 Slučajno otvorih komšijine novine. Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 21611 Posted December 27, 2025 2 hours ago, ortakov said: Pa brinu o našoj bezbednosti, jer, nije bezbedno brzo voziti po takvom putu!? Ni ne može, ajde što bi trap ostavio uz put, nego je i vožnja neprijatna... Koji im logika,hebem li ga.... 1 Bouz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
city 1067 Posted December 27, 2025 Mozda ce da vam poprave put Poznati su oni po tome sto razmisljaju unapred 1 1 shuxx and Bouz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
zarekg 418 Posted December 27, 2025 33 minutes ago, city said: Mozda ce da vam poprave put Poznati su oni po tome sto razmisljaju unapred I ako se zezaš, verovatno će tako i biti. 2 hours ago, shuxx said: Slučajno otvorih komšijine novine. Pune "novine" i net tih priča već 10 dana. Svi prepisuju i pišu u slovo isto i kače iste slike. Quote Share this post Link to post Share on other sites