Jump to content
Goran
boki

Kamere & presretači

Recommended Posts

Jel bese u Svajcarskoj neki vozac platio kaznu za prekoracenje brzine vise desetina hiljada franaka jer tamo odredjuju kaznu prema prihodima?

33 minutes ago, werp690 said:

Idi probaj u Zenevi

Ti na koje se zakoni ne odnose, uglavnom im otvaraju vrata, imaju vozača, najvažnije, dobro su obrazovani a shodno tome i veoma bogati. 

Ovde je to malo drugačije, ovde su bogati oni koji nisu mnogo obrazovani, ali to spada više u domen sociologije, malo je šira tema.

Mi smo Srbi, samo kazne pomažu. Što veće to bolje. Na malo nas deluje preventiva, obuka i razne "gluposti" koje u normalnom svetu najčešće imaju svrhu.

Ko je mator seća se obaveznog vezivanja pojasa. Niko se nije vezivao jer niko nije kažnjen. Kada je država rešila da pojas mora da se vezuje (i ako je po zakonu već bilo obavezno) za nedelju dana su se skoro svi vezivali. 

Saobraćaj  (a i mnogo toga drugog) mogu da se reše za nedelju dana samo ako neko hoće. 

A to da zakon ne važi za sve, pa naravno da ne važi i nikada neće. I toga ima svuda u svetu. Problem je samo što u svetu to ne važi za vrlo mali krug ljudi a kod nas se takvih nakotilo preko svake mere. 

Kazne su kod nas previsoke u odnosu na nas standard pogotovo a vislje su svakako nego u drugim drzavama. Problem je u ne primenjivanju, selektivnom kaznjavanju a i u nasem balkanskom mentalitetu svakako.

Sent from my SM-A346B using Tapatalk

1 hour ago, zarekg said:

Mi smo Srbi, samo kazne pomažu. Što veće to bolje. Na malo nas deluje preventiva, obuka i razne "gluposti" koje u normalnom svetu najčešće imaju svrhu.

Ko je mator seća se obaveznog vezivanja pojasa. Niko se nije vezivao jer niko nije kažnjen. Kada je država rešila da pojas mora da se vezuje (i ako je po zakonu već bilo obavezno) za nedelju dana su se skoro svi vezivali. 

Saobraćaj  (a i mnogo toga drugog) mogu da se reše za nedelju dana samo ako neko hoće. 

A to da zakon ne važi za sve, pa naravno da ne važi i nikada neće. I toga ima svuda u svetu. Problem je samo što u svetu to ne važi za vrlo mali krug ljudi a kod nas se takvih nakotilo preko svake mere. 

I oni su bili "srbi" u tom kontekstu ali su vremenom visokim kaznama vaspitavani. Sve se da vaspitati samo kad hoces. Kompletan svet je vaspitan iskljucivo kaznom. 

Naravno da su bili.

80 i neke, neki moj rođak iz Nemačke, pun para, fabrike i sl. dovodi u Jugoslaviju nekoliko Nemaca da ulože pare u neki biznis. Oni još puniji od njega, inače pravi Nemci što je bitno za priču. Ulaze kolima u Sloveniju i posle nekog vremena jedan otvara prozor i baca đubre napolje. Ovaj sav zaprepašćen pita zašto je to uradio a Švaba mrtav ladan kaže: "ovde ne kažnjavaju". 

21 minutes ago, zarekg said:

Naravno da su bili.

80 i neke, neki moj rođak iz Nemačke, pun para, fabrike i sl. dovodi u Jugoslaviju nekoliko Nemaca da ulože pare u neki biznis. Oni još puniji od njega, inače pravi Nemci što je bitno za priču. Ulaze kolima u Sloveniju i posle nekog vremena jedan otvara prozor i baca đubre napolje. Ovaj sav zaprepašćen pita zašto je to uradio a Švaba mrtav ladan kaže: "ovde ne kažnjavaju". 

Meni ne tip, koji radi u DE rekao da su nemci "svinje", tj veoma prljavi. ALI, imaju zakone i sistem koji ih max dovodi u red. Inače, čim izađu iz DEbi opuste se, znaju da budu štrokavi za primer.

To su generalizacije i kao i sve genralizacije, nisu tačne, naprotiv.

Ali, da, zapadne zemlje su bile prilično "štrokave" jer su počeli da pune gradove a nije postojala infrastruktura, postoje zapisi o vaškama, bolestima, Londonska magla... 

To se sve stvara generacijama deca uce od roditelja, imitiraju ih 
Prva generacija baca djubre i bude kaznjena, pa onda uce svoju decu da ne bacaju djubre dok treca generacija ne baca djubre i ne zna da postoji kazna za bacanje jednostavno nisu videli da iko to radi i nisu naucili da bacaju djubre

Ne mozes da ocekujes kaznu za pljuvanje po ulicu ako i sam pandur pljuje po ulici on tu ne vidi nikakav prekrsaj to je njemu normalno

Gledam snimak ove nesrece na NB, ovaj ludak je ipak prosao kroz zuto, zbog brzine dal je i video da mu se pali zuto.  Ja i po Mladenovcu nocu usporim pred raskrsnicom bez obzira na semafor a tek u Bg. Ona raskrsnica kod Westa je pregledna kako nije video ludaka i kojom brzinom prilazi :( 

Mislio sam na ovog sto je nastradao. Ovaj je bio pijan i ko zna sta je jos uzeo, mozda sa splavovao isao.

Gledam snimak ove nesrece na NB, ovaj ludak je ipak prosao kroz zuto, zbog brzine dal je i video da mu se pali zuto.  Ja i po Mladenovcu nocu usporim pred raskrsnicom bez obzira na semafor a tek u Bg. Ona raskrsnica kod Westa je pregledna kako nije video ludaka i kojom brzinom prilazi  
To na snimku je uslovno žuto za levo. Njemu je bilo debelo crveno, na snimku se ne vide semafori za pravo. Znam tu raskrsnicu.
Što se žutog svetla tiče, po zakonu na žuto se usporava i kažnjiv je prolazak kroz žuto.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Na žuto se usporava. Ali se ne kažnjava.

Nego, šta će se desiti sa ovom pijanom 24 god budalom koja ima na savesti 3 života.

Nešto spominju 10 god. 

Užas.

S jedne strane, mlad, greota da čami.

S druge, alkohol, 100 kmh, ubijena porodica. Dete.

Pre desetak god smo bili po Bugarskoj, i primetim na svakih 10/20 km pored puta slupan izgoreo automobil.

I prokomentarišem da ih nisu oterali. A neko mi reče, da su namerno ostavljeni, da upozoravaju druge, šta može da se desi. 

8 hours ago, city said:

Ona raskrsnica kod Westa je pregledna kako nije video ludaka i kojom brzinom prilazi :( 

verovatno nije mogao da ga uoci zbog ovog auta iz suprotnog pravca a koji je skretao levo to bas ume da te zezne gledam po sebi kad tako imam auto koji skrece levo meni u susret, ako je veca raskrsnica i vise traka, uvek sa oprezom gledam iza njega dal neko ne ide pravo posto auto koji skrece cesto maskira onog koji nailazi pogotovo ako ih je vise ili kad je mrak i svetle farovi a ako jos dodamo i vlazan kolovoz i odsjaje svetala, bude nezgodno. Ima dosta snimaka ovakvih situacija pogotovo u USA gde je dosta ovako velikih raskrsnica

Edited by OMP

Na žuto se usporava. Ali se ne kažnjava.  

Nego, šta će se desiti sa ovom pijanom 24 god budalom koja ima na savesti 3 života.

Nešto spominju 10 god. 

Kazna za prolazak na žuto svetlo u Srbiji je od 20.000 do 40.000 dinara, uz šest kaznenih poena i tromesečnu zabranu upravljanja vozilom. Žuto svetlo vozač mora da poštuje tako što će se zaustaviti, osim ako je vozilo već toliko blizu da bi naglo kočenje bilo nebezbedno, kada sme da prođe uz povećan oprez. Šta zakon propisuje:

Obaveza zaustavljanja: Kada se upali žuto svetlo, vozač je dužan da se zaustavi.

Izuzetak: Dozvoljeno je nastaviti vožnju samo ako je vozilo već toliko blizu semafora da bezbedno zaustavljanje nije moguće.

Povećan oprez: U slučaju da nastavite vožnju, morate biti maksimalno pažljivi.

Kazne za prolazak kroz žuto svetlo:

Novčana kazna: 20.000 - 40.000 dinara.

Kazneni poeni: 6 poena.

Zabrana upravljanja vozilom: Najmanje 3 meseca.

Otežavajuće okolnosti:

Ako prolazak na žuto svetlo ugrožava bezbednost ili izazove saobraćajnu nezgodu, kazna se povećava na 40.000 do 60.000 dinara, do 60 dana zatvora, uz iste kaznene poene i zabranu.

Na žalost, mnogi kao ti nisu upućeni, prolaze kroz žuto ili kad vise žuto dodaju gas, masa sudara jw upravo i kad neko savestan stane na žuto a od pozadi ga sustignu, jer eto, mogao je proći.

PS taj lik.koji je pobio porodicu, i slične koji voze debelo preko ograničenja, i izazovu nesreće, pogotovo za teškim telesnim ili smrtnim ishodom, ne da mi ih nije žao, nego bi ih odrao od kazni da bi zamrzeo volan. Bukvalno bi plaćali astronomske kazne plus odštete dok su živi, i oni i familija im. Samo tako se može stati na put idiotima.

Max zatvorska kazna 12 godina, a šta ćemo sa nastradalima?

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Meni je instruktor na obuci jednom stisnuo kočnicu na žutom i objašnjavao da je žuto isto što i crveno i da se na žuto mora stati sve dok ga vidiš. Ono služi za ove koji su se zatekli u raskrsnici.

Takodje. Cak sam jednom nakon dobijanja dozvole prosao kroz zuto, svesno, i nakon nekoliko desetina metara sam bio zaustavljen od strane patrole. Videli su da sam nov i pocetnik i objasnili da na zuto svetlo gledam kao da je crveno jer se tako i tretira. 

Zatvori du ti klimatizovani. Topli obroci. Sex na sve strane....

Tu treba robija u kamenolom, sa pols porcije pa da izađeš fit posle 10 god. A ne ugojen i nabildovan

3 hours ago, knezevic76 said:

Na žalost, mnogi kao ti nisu upućeni, prolaze kroz žuto ili kad vise žuto dodaju gas, masa sudara jw upravo i kad neko savestan stane na žuto a od pozadi ga sustignu, jer eto, mogao je proći.

Ne znam u kom trenutku su po brzim BG raskrsnicama poceli da ukidaju trepcuce zeleno svetlo? Prilicno je pomagalo da procenis prolaz.

Gomilu puta mi se desavalo da me samo "presece" prelaz sa zelenog na zuto. I onda vagaj, gledaj u retrovizor i upravo to sto kazes - prolazis ili da te neko ko zeva u mobilni (s oprostenjem) nagu*i. Odavno kako prilazim raskrsnici, vise gledam u bocne semafore za pesake, da vidim ima li najave promene kako bih ispravno procenio da li prolazim ili stajem.

Ne znam od kada je pocela ta tendencija ukidanja trepcuceg zelenog, i vracanje na rezim od pre Isusa Hrista. Maltene svi ljudi sa kojima sam ranije diskutovao kazu da im trepcuce zeleno znatno pomaze, ali ocigledno nadlezni imaju neko bolje objasnjenje.

Vrhunska stvar (a smesna za implementaciju), koja je olaksavala prolaz na brzim raskrsnicama, a ne vidim da se nesto mnozi po gradu - zeleni displej sa timerom, smesten pored zelenog svetla semafora, koji odbrojava koliko sekundi jos ostaje do promene svetla na zuto. Takav timer je bio na vrlo brzoj raskrsnici kod Usca ranije, i maltene vec sa spustanja sa Brankovog mosta mogao si da procenis da li prolazis ili ne. I opusteno ulazis u raskrsnicu, ne gatajuci da li ce sa cca 60 km/h da te presece iznenadni prelaz na zuto.

I na kraju resenje, koje je (po meni) moglo da se primeni i na taj nesrecni potez Omladinskih Brigada, tj. od Opstine NBG do Jurija Gagarina - bar neki kruzni tok na frekventnim raskrsnicama. A ne da se u zoni raskrsnica povrsina pasnjaka :) , sa po 7-8 traka, prave nepregledne kolone. Nakrcalo se novogradnje, aktivirale sve frekventnije bocne ulice, svuda po random semafor i neka to radi kako radi...

Ranije krenem uvece iz blokova, kroz Omladinskih brigada do Opstine NBG se prolazilo maltene bez stajanja, tecno. Sada kroz zilu kucavicu tog dela NBG sa 6 traka, stanem na 7-8 semafora, da bukvalno popiz*im. Nisi ni usao u Oml. brigada, vec stajes kod A bloka, pa semafor kod Rode, pa semafor na racvanju sa Djordja Stanojevica, pa semafor pre Westa, pa ova nesrecna raskrsnica kod Petosevica (za novopeceni Beogradjani :) kod West kule), odmah iza racvanje sa Milutina Milankovica, pa semafor pre prelaza preko auto-puta, semafor posle prelaska auto-puta, pesacki semafor, semafor na racvanju sa Zorana Djindjica i na kraju 2 pesacka prelaza pre Opstine NBG.

Sve to na 2.5 km, uz maltene nikakvu sinhronizaciju. Cekas cak i nocu kada nema guzve, tako da uvek otvorim cetvore oci da me neka pijana budala ne zalepi dok cekam ili krecem. Danju po krkljancu da ne pricam o guzvi i kolonama.

I onda nije ni cudo da pojedini iznad zakona divljaju nocu, prolecu kroz crveno i sl. Ne opravdavam odsustvo kontrole naravno (najvazniji faktor), ali kruzni tokovi bi em ubrzali saobracaj em dodatno usporili ulicne trkace ili bar smanjili posledice.

Edited by Ivan

Ja gotovo svakodnevno doživljavam da stanem na kasno žuto, a da me neko obidje i prođe kroz direktno crveno. Pre par dana to su uradila čak 3 auta dok sam ja stajao.

Kažu da se trepćuće zeleno ukida navodno zbog bezbednosti jer ljudi masovno dodaju gas kad vide da trepće umesto da se spreme za kočenje