Jump to content
FAS Goran
boki

Kamere & presretači

Recommended Posts

Radar kod raskrsnice Dr.Ivana Ribara i J.Gagarina, puca na pravac ka J.Gagarina. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zar ti nisi pre dan dva, na temi o potrošnji, u vezi prosečne brzine u gradu, napisao:

On 2/27/2022 at 9:22 AM, ISV_01 said:

U 6:15-20 izjutra od Dr. Ivana Ribara do ukljucenja na Gazelu (Jurija Gagarina - posle buvljaka) hvataju me ravno 3 semafora (1. kod kafane u Dr.Ribara, 2.kod AS Stojanovica i 3.ispod petlje mosta na Adi, kod ambasade Australije) a kretanje na tim deonicama je oko 70-80km/h (!) do buvljaka gde je kamera za merenje brzine i posle se nastavlja do ukljucenja na Gazelu a radara nema u to doba.

 

Taj novi radar (uz posta iznad) te "ne hvata"?

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

@moron

Pričamo o 2 lokacije. Jedna je stacionarna kamer kod buvljaka, iz pravca Delta City-ja ka buvljaku (na horizontalnoj rampi, snima i žutu traku). Tu se usporava do 60km/h, do te brzine pouzdano ne hvata (ne reprodukuje blic). 

 

A gore pomenuti radar u postu se uglavnom popodne skrasi na raskrsnici gore pomenutoj u postu. Hvata od Auto centra Stojanović (možda i pre ako si u skroz desnoj traci) i sigurno očitavaju i zaustavljaju. To je lokacija 2.

 

U 6 izjutra ih sigurno nema, a sad je kasno popodne :) Hvata one koji hitaju kući. 

 

Lokacija 1.  je stacionarna, br.2 je patrolni radar.

image.thumb.png.493394fec00725b1b7048375e051b923.png

image.thumb.png.c11b26a6ebd1706a1965c861cb648330.png

Edited by ISV_01

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zbog greške u merenju brzine holandska policija oduzela desetine dozvola i sad mora da ih vrati

 

hyundai euroncap 01.jpg

 

Policija u severnoj Holandiji je oduzela nepropisno desetine vozačkih dozvola na obilaznici u gradu Groningenu. Oštećeni vozači su već poslali odštetne zahteve, a u proseku se radi o iznosima većim od hiljadu evra. Svi vozači su išli brzinom većom od 50 km/h od dozvoljene i zato su bili u prekršaju, ali policija je postavila kamere na mestu gde to nije dozvoljeno.

 

Za provere važe stroga pravila. Primera radi, nije dozvoljena provera neposredno pre i nakon znaka za ograničenje brzine, jer se vozačima mora dati mogućnost da prilagode brzinu. Ukupno 92 vozača su izgubila dozvolu tokom provera laserskim brzinomerom na obilaznici od oktobra do februara. Međutim, istraživanje lokalne TV stanice i podaci Državnog tužilaštva pokazuju da desetine provera nije sprovedeno u skladu s pravilima. U nekim slučajevima čak su korišćeni laseri ispred oznaka za ograničenje brzine. Neki zahtevi vozača su odbačeni, a nekima će policija, očigledno, morati da udovolji.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

U Nemačkoj ukradena mobilna kamera za merenje brzine vredna 30.000 evra

 

kamere 21.jpg

 

Nepoznate osobe ukrale su mobilnu kameru za kontrolu brzine u blizini nemačkog grada Neukirchena. Počinioci su kameru demontirali, stavili u vozilo i odvezli se u nepoznatom pravcu, a službenici koji su postavili i upravljali s kamerom navodno nisu primetili krađu.

Radarska kontrola je bila uz put i bila je aktivna kada je ukradena. Uređaj košta 30.000 evra. Policija u Bad Hersfeldu, koja je verovatno vlasnik opreme, sada traži savete od prolaznika koji su možda videli nešto sumnjivo. Kamere za brzinu često uništavaju, pale, seku ili uništavaju.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dečak upozorava vozače na policijske radare

 

beau.jpg

 

Australijski 17-godišnjak Beau Jackson je novi heroj tamošnjih vozača jer im otkriva zamke policijskih radara. Njegov hobi uključuje vožnju putevima i potragu za kamerama koje su postavljene na ''nepoštene lokacije''. Svaki dan pre ili posle posla, Beau sedne na svoj motor i stotinjak metara ispred policijskih zamki postavlja veliki natpis ''Speed Camera'' (Kamera za brzinu).

 

''Da su radari postavljeni u zoni škole ili na sličnim delovima, ne bi ovo radio, ali zamke su postavljene tako da nepravedno kažnjavaju vozače''. Kako navode australijski mediji, Beau je proverio s Policijom da li je to što radi protivzakonito. ''Oni misle da činim uslugu zajednici jer zapravo teram ljude da usporavaju. Mislim da me i vozači podržavaju jer svi trube i mašu''.

Otac dečaka, Dan Jackson je priznao da nije želeo da podrži sina kada mu je predstavio tu ideju. ''Moje prvo pitanje je bilo da li stvarno to želiš? On je odmah odgovorio potvrdno. Mnogo dece njegove dobi radi stvari uglavnom za sebe, a moj sin ipak radi nešto za zajednicu. To je lepo, sve dok je na sigurnom i ne čini ništa protivzakonito.''

 

Video pogledajte OVDE.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svojevremeno sam čuo priču kako u Australiji policija mora da postavi upozorenje za vozače, da su u nastavku puta kontrolišu alkoholisanost vozača.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na uglu trgovačke i vodovodske prema Ibarskoj 20 metara od raskrsnice  postoje kamere za praćenje saobraćaja skoro godinu dana. Sada su postavili i kamere za semafor a mislim i za prekoračenje brzine jer ima one dodatke za merenje. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I kamere greše: Vlasnik sportskog kupea Alpine A110 se poprilično iznenadio kad je dobio kaznu…

 

alpine kazna 01.jpg

 

Saobraćajne kamere su prilično precizne, ali ni one nisu bez greha. To pokazuje i primer iz Francuske.

 

Vlasnik Alpine A110 je na kućnu adresu dobio pisamce od policije. Kada vam stigne prepoznatljiva koverta ili preporučna pošiljka sa suda znate i sami da nije dobro. Na papiru Alpine ima moć, 1.8 litarski turbobenzinski motor sa 252KS i najveću brzinu od 250 km/h. Međutim, tokom ''fotosession''-a vozač nije bio u iskušenju da stisne pedalu gasa, on čak nije ni bio u vozilu, a sportski kupe čak i nije bio na putu - sa svoja četiri točka. Automobil je naime prevozila šlep služba pa je kazna pomalo bizarna. Očigledno je vozač šlep službe bio prebrz, a kamera je snimila registraciju Alpinea. Tako ispada da se vozač kamiona spasio, a vozač Alpinea je imao male neprijatnosti. U Francuskoj je očigledno slanje kazni automatizovano. Da je neko zaista pogledao ovu fotografiju sigurno se ne bi trudio da je spakuje u kovertu i da pošalje...

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

drugari, ja juce krenuo kuci sa posla, zurio nesto mnogo ( zena zvala nabija pritisak oko gluposti :) ) i sa semafora iz Milutina Milankovica skrecem levo u Vladimira popovica da bi se posle 200m ukljucio na Gazelu. Obicno idem do 50km ali juce malo brze znaci bio sam na 70km vec kad sam ugledao radar, koji stoji al nema pandura da gleda kroz njega vec su gospoda u kolima u zbunju, jedan spava a drugi cuka telefon, lepo im ladovina.. e sad dal sam ja snimljen ili nisam,.. jesam ja smanjio brzinu odma na 35 al tih par sekundi dok vidis i reagujes dovoljno je da budes snimljen... pitanje je dal radar radi sam ili mora cika plavi da rukuje sa njim?? u pitanju je onaj mobilni radar sto vidjate po gradu, ima tronozac i buljavu glavu i snima nas jadne sofere ...

 

image.thumb.png.5525d6d9914adc22ca5dceee7dbc8ed2.png

Edited by shortee

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, shortee said:

...bio sam na 70km vec kad sam ugledao radar, koji stoji al nema pandura da gleda kroz njega vec su gospoda u kolima u zbunju, jedan spava a drugi cuka telefon, lepo im ladovina.. e sad dal sam ja snimljen ili nisam,..

Nisi im bio zanimljiv jer nisi išao dovoljno brzo. :D

Pre par godina, kada su podigli ograničenje na autoputu sa 120 na 130, promenili su i limit za prekoračenje u gradu.

Do te promene najviše su voleli kad se pređe 70 km/h jer tada više nije samo novčana kazna, nego se ide kod sudije (pun iznos novčane + bodovi + oduzimanje dozvole = sporazum o priznanju krivice). Posle te promene limit je podignut na 30 km/h preko ograničenja, tako da je sada nova granica 80 km/h. Zato retko zaustavljaju za ispod 80 km/h jer opet ide samo novčana kazna (i to pola od nje ako se plati u roku od 8 dana). Ti si išao ispod 80 i zato se nisu cimali.

 

Načelno, oni mogu da postave snimanje i da nikoga ne zaustave. Ali, pošto nisu zaustavili vozilo u prekršaju nemaju onda pojma ko je prekršilac... pa bi zato prvo morali da šalju vlasniku vozila da se izjasni ko je vozio dana tog i tog na tom i tom pravcu... a to produžava postupak i otvara mogućnost prekršiocu da se izvuče.

Zato po pravilu tako ne rade (samo smimaju), već odmah i zaustavljaju, tako utvrde identitet vozača i imaju jasnu situaciju.

 

Faktički, sada je po gradu (gde je ograničenje 50 km/h):

- do 60 km/h kazna 3.000, odnosno 1.500 ako se plati u roku od 8 dana.

- od 61 km/h do 70 km/h kazna 5.000, odnosno 2.500 ako se plati u roku od 8 dana.

- od 71 km/h do 80 km/h kazna 10.000, odnosno 5.000 ako se plati u toku od 8 dana.

- od 81 km/h do 100 km/h kazna 10.000-20.000 dinara, plus bodovi i oduzimanje dozvole. To se obično na kraju postupka završi sporazumom sa novčanom kaznom i bodovima, ali bez izricanja mere zabrane upravljanja na minimum mesec dana.

 

=====

 

ZOBS, član 43. stav 1.

Na putu u naselju, vozač ne sme vozilom da se kreće brzinom većom od 50 km/h, odnosno brzinom većom od brzine dozvoljene postavljenim saobraćajnim znakom za celo naselje ili njegov deo. 

 

ZOBS, član 332.

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 20.000 dinara kazniće se za prekršaj lice koje postupi suprotno odredbama iz sledećih članova ovog zakona:

8) člana 43. stav 1. i člana 45. stav 1. tač. 1), 2) i 3), koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 30 km/h do 50 km/h veća od dozvoljene

 

ZOBS, član 332a

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 dinara kazniće se za prekršaj lice koje postupi suprotno odredbama iz sledećih članova ovog zakona:

4) člana 43. i člana 45. stav 1. tač. 1)-3), vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 20 km/h do 30 km/h veća od dozvoljene

 

ZOBS, član 333.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 dinara kazniće se za prekršaj lice koji postupi suprotno odredbama iz sledećih članova ovog zakona:

15) člana 43. stav 1. i člana 45. stav 1. tač. 1), 2) i 3), vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 10 km/h do 20 km/h veća od dozvoljene,

 

ZOBS, član 334.

Novčanom kaznom u iznosu od 3.000 dinara kazniće se za prekršaj lice koje postupi suprotno odredbama iz sledećih članova ovog zakona:

8) člana 43. stav 1. i člana 45. stav 1. tač. 1), 2) i 3), vozač koji se u naselju kreće brzinom do 10 km/h većom od dozvoljene,

 

 

Edited by neshaoct
dopuna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zlatno pravilo je nikad ne voziti više od 20km/h preko ograničenja. Čak i ako dobiješ kaznu za prekoračenje do 20km/h ne boli tako puno kao kad pređeš tu cifru. U gradu vozim uglavnom 50-60km/h i gledam da ne pritiskam jako gas a to je baš izazovno kad voziš Deltu sa 190 konja :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obratite pažnju u trgovačkoj ulici u Žarkovu preko puta Vera ili kod novog Mcdonalds a malo ispod njega prema Ibarskoj. Stoje bar jednom nedeljno,samo auto je okrenut prema Ibarskoj i snimaju zadnji deo. Pa čim se prodje onaj mostić malo pre semafora  sačekuju,ovaj iz kola javlja koga da zaustave.  Ograničenje je 40 km/h

Screenshot_20220617-192417.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu verovatno niko ne ide 40, osim kad je guzva.
Ne znam da li je neko spominjao vec, ali poceli su cesto da stoje na pocetku mosta preko Ade, sa Nbg strane.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni pisali za 81 na 50 , kod SIV-a novi beograd kamere odlazna putanja ka centru , kazna i slike stigle 2,3 meseca kasnije i isao sam na sporazumno a nemogu da se setim , mislim da je bilo 10k bez zabrane mislim da je 2 boda ali zato me riba osudila ufff dobra plavusa... ma sve bi joj dao :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pre dva dana su postavljene kamere za kontrolu brzine na Novosadskom putu, u Zemunu, na potezu izmedju semafora kod okretnice 15, 45 i 78 i hotela Zeder, smer ka NBGD, a nalaze se bas na ulazu u samousluznu perionicu kod samog hotela.

Primetio sam isto da su postavili kamere za brzinu kod Auto Cacka na Zrenjaninskom putu, oba smera, ka BG i ka Borci, tu su ranije bile kamere za monitoring saboracaja, a sad su dodali opremu za merenje brzine kretanja.

Dozvoljena brzina kretanja na obe deonice je 50km/h.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U NS su novopostavljene na ulasku u tunel u oba pravca, i ka gradu i od grada.

E sad, ove bi trebalo da rade, za razliku od onih petrhodno postavljenih

Share this post


Link to post
Share on other sites

operišu li ovde komunalci ovih dana?

stao sam na dva tri minuta kao ovaj jugo, generalno mislim da nema šanse da slikaju za to vreme ali me je zabrinulo što su još dvojica koja su bila parkirana otišla kad sam se vratio :laughing:

Untitled.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Blizu mog posla, svaki se parkiram malo pre tog semafora koji se ne vidi (ka kosi), nikada do sada u Vojvodjanskoj/Zemunskoj nisam video oko sokolovo, ako na njih mislis.

 

Malo dalje niz ulicu je cesto pozicija za radar, to je njihov reon.

 

Ja se ne bih mnogo sekirao da sam na tvom mestu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da nemaš razloga za brigu. Parkirao sam slično kao i ti više puta u toj ulici ali ne na autobuskoj stanici. Nikad mi nisu pisali kaznu. Inače kazna za nepropisno parkiranje u ulici u kojoj se odvija javni prevoz je 20.000. Saznao na teži način. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

pa ja nisam na ulici parkirao  :D

kontam i ja da ne bih trebao da imam problema, mislim i da je nemoguće da uslikaju za 2-3min čak i da su došli odmah

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako mislis na snimanje brze trake u smeru ka gradu, zakaceno na nadvoznjak ulice Omladinskih brigada - primetio sam da je nema vec duze vreme.

Bila je cela "budza" od konstrukcije koja ju je nosila, okacena na beton nadvoznjaka, odavno nema nicega.

Jedino ako nisu zamenili nekom diskretnom da se ne vidi. Kazu da je okidala preko 100 km/h, a znak za 80 km/h je bio 300m ispred.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...