Jump to content
FAS Goran
neshaoct

F1: Najbolji zvuk - V6, V8, V10 i V12

Recommended Posts

Kaznili vlasnike F1 staze u Imoli zbog - prevelike buke

 

231395-imola.jpg

 

Formula 1 je dugo vremena privlačila gledoce uz stazu svojim prepoznatljivim zvukom, zaglušujućom bukom snažnih motora. Bilo je tu u istoriji motora sa 12 cilindara, pa zatim V10 i V8 rešenja, ali karakteristični zvuk je značajno utišan 2014. godine, ulaskom u turbohibridnu eru i prelaskom na V6 motore s dodatkom elektromotora. Sezona 2013. je bila poslednja zaista glasna, a jedan bolid iz te godine doveo je u probleme vlasnike trkačke staze u Imoli.

 

Zvaničnog imena Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari, ova staza je kultno mesto Formule 1 i dom je raznim trkama već 70 godina. Međutim, u modernim vremenima oko staze su postavljeni i detektori buke, kojima je cilj sprečiti preterano zvučno zagađenje okoline. Te detektore današnji bolidi Formule 1 više ne dovode ''u crveno'', ali učinio je to nedavno bolid Red Bull Racinga RB9, kojim je Sebastian Vettel osvojio titulu svetskog šampiona 2013. godine. Red Bull je sa ovim istorijskim bolidom u oktobru prošle godine posetio Imolu. Za volanom je sedeo aktuelni šampion, Max Verstappen, a nekoliko krugova po stazi ekipa je iskoristila za snimanje svojih promotivnih video materijala. Tih nekoliko krugova bolida, s atmosferskim V8 motorom snage 750 KS, aktiviralo je detektore buke. To je jedini put prošle godine da su detektori zabeležili preglasne zvukove sa autodroma, ali i to je revnosim regulatorima bilo dovoljno da ispišu kaznu.

 

Nekada je ta buka bila ono što privlači posetioce, a danas nekima smeta - pa je Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari službeno kažnjen sa 500 evra zbog prevelikog ''zagađenja'' bukom.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...